közjegyző


Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.15. 15:12

Azon az alapon, hogy ők kvázi közszolgálatban állónak minősülnek - az államhoz fűződő sajátos bizalmi viszony miatt. Egyébként régebben Magyarországon anno a közjegyzőség is valóban az ügyvédekéhez hasonló hivatásrendi szabad pálya volt.

ico2 # 2006.12.15. 14:44

Milyen okból van korlátozva a közjegyzői pálya?
Ezen az alapon, az ügyvédek számát is maximalizálni lehetne....

woodslave (törölt felhasználó) # 2006.12.15. 12:32

jó pálya az biztos.
Most kellett volna egy előre elkészített nyilatkozatot záradékolni, de "terepen" azt mondta a közjegyző, hogy nem jön ki, mert kényelmetlen, meg amúgy is 400k-t kére még pluszban. De azt meg se kérdezte hogy ki tudnánk-e fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.15. 12:23

Az igazi boom 2002-2003-ban volt, amikor elképesztően felfutott a lakáshitelek mennyisége, és a bankok ragaszkodtak a kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalásához. A közjegyzők egész egyszerűen nem győzték, hiába csinálták napi 16 órában, sokszor még hétvégén is. Olyan szembszökően nagy bevételük keletkezett, hogy végül emiatt törvényben csökkentették az ilyen szerződésekért járó díjukat. Felére ha jól emlékszem.
No de dada nem ezt kérdezte.

A közjegyzők adott körzetben látják el a feladatukat, számuk ennek megfelelően meghatározott. Új közjegyzőt csak akkor neveznek ki, ha új körzetet létesítenek (nemigen szoktak), vagy ha egy körzet megürül (az meg leginkább tényleg kihalással szokott törtlnni). A kinevezés egyik feltétele a legalább három éves közjegyző-helyettesi gyakorlat. Talán felesleges is mondanom, hogy a közjegyzőhelyettest maguk a közjegyzők alkalmazzák, választják ki - és nem szoktak az "utcáről" választani.

Egyjogász # 2006.12.15. 12:00

Hasznos, ha valamelyik nagyon közeli rokon közjegyző, akkor van esélyed bekerülni a brancsba. Most hallottam egy megyei bírósági tanácselnökről, aki egy közjegyzőhelyettesi posztért szakterületet váltott, biztos megéri a dolog...
Én úgy tudom (ha nem így van, valaki javítson ki), hogy a munka meglehetősen egysíkú (hogy pontosan mi, olvasd el a közjegyzőkről szóló jogszabályban), de cc. egy két év alatt milliomos lehet az ember.

Én ezt akkor láttam a gyakorlatban, amikor a rosszul fizetett "állami közjegyzőkből" a 90-es évek elején kialakult a jelenlegi kaszt, a kijáró lábú 30 éves íróasztalokat és a leröttyent Erika írógépeket kb. fél év alatt cserélték le a legmodernebb belvárosi luxusmódon felszerelt irodákra.

T r a v e n # 2006.12.15. 08:35

Kedves Dada!

Mint köztudomású a közjegyzői posztok öröklés útján és élethossziglan érhetők el...

dada # 2006.12.14. 23:41

írjatok már valamit a közjegyzőkről! Bekerülési lehetőségek, munka...Igaz az, hogy a közjegyzőséget is átalakítják jövőre?