alkotmánybíró


Legislator # 2006.12.22. 12:39

A tanácsadókat, főtanácsadókat mindig az a bíró kéri fel, aki alá tartoznak 3-4 fő/alkotmánybíró). Elméleti jogászok (kutatók-oktatók) és nagyon nagy tudású gyakorlati jogászok jönnek szóba. (Utóbbiak közül kedvencem Ugróczky Mária, akinek olyan tudása van, hogy néha eláll az ember szava is). Azért az alkotmánybíróvá váláshoz a törvényi feltételeken túl a politikai konszenzus is döntő lehet. Az elméleti jogászok esélye nagyobb (egyetemi tanárok pl., de azért nem kell nagydoktornak lenni;); és még feltétlen alkotmányjogásznak sem, szerintem egy jó közigazgatási, büntető, nemzetközi stb. jogász esélye is hasonló. (Sőt! Ez a "zöm".) (Kifejezetten alkotmányjogász pl. Bragyova, aki anno nemzetközi jogászként kezdte). A gyakorlati jogászok közül Bagi vált egyedül alkotmánybíróvá, ha nem tévedek. Néha az apparátus tagjából is lehet alkotmánybíró (Paczolay Péter a példa), most is van egy jelöltem, akire nagy tétekben fogadnék, hogy alkotmánybíróvá válik. Egyébként tanácsadónak nem érdemes menni, kivéve, ha az ember konstruktívan gondokodik, van problémamegoldó képessége. Van tanácsadó, aki egy idegen nyelvet tud (van, aki egyet sem), de jobb lenne a három (angol, francia, német). Geri! Ezek a prioritások. Egyébként mindenkinek boldog karácsonyt kívánok.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2006.12.21. 14:15

Bár kissé cinikusan hangzik Juli18 hozzászólása, de nem mondott butaságot. AB hivatalba nem hirdtnek nyilvánosan munkát: Ha jó kapcsolataid vannak, és megfelelő ismerettségi köröd minden lehetséges... Szóval "utcáról" szinte biztos hogy nem fogsz bekerülni oda.

kismókus # 2006.12.21. 13:44

Juli18: Fel a fejjel!

kismókus # 2006.12.21. 13:43

Kedves Juli18!

Pusztán zsenge korodra tekintettel (_18?) elengedem neked a kioktató hangnemet; azért még van hova felnőnöd stílusbeli értelemben bőven. Gondolom, egy tánciskola sokat lendítene a fejlődési pályádon... Egyszer még addig is eljuthatsz, hogy ügyfelekkel bánj.

juli_18 # 2006.12.21. 11:55

Hol, hol?
Gondolom egymás között, családon, rokonságon belül, Te kis érdeklődő!
Azt hiszed, hogy pl. a Népszabadság Apróhirdetései között!?
Marad ez "merő érdeklődés"-nek. :)

kismókus # 2006.12.21. 11:28

Hmmm... Merész álmok...

Az Alkotmánybíróság Hivatalában én is szívesen dolgoznék. Még nem vagyok ugyan végzős, de remélem, eljutok addig is.
Szóval, ha valaki tud segíteni, kérem, írja meg, hol hirdetik meg az állásokat az AB Hivatalba.
Merő érdeklődés

junior jogász # 2006.12.17. 16:00

De okos! :)

Szinte tegnap volt, amikor volt!
No, és ez a feltételezés!?

Üdv és írj még!

ico2 # 2006.12.17. 15:15

apuka...
jelenleg nincs női alkotmánybíró :-)
bár ugye a mai világban ki tudja :-))

junior jogász # 2006.12.17. 14:36

Kedves hgeri!

"2. éves vagyok, tudnátok segíteni abban, hogy az egyetemi évek alatt, illetve utána hogyan érdemes helyezkedni, hogy végzés után célomat minnél hamarabb elérjem?
köszönettel:
hgeri "

"Szülöi beszélgetés után" (gondolom apuka vagy anyuka az AB jelenlegi tagja) nem látok problémát célod elérésében. :)
Ellenkező esetben, először végezz az egyetemen (helyezkedj), majd készülj fel rá, hogy estleg munkád sem lesz jogi pályán!
Pillanatnyilag ez a magyar valóság! :(
Fel a fejjel!

pazs # 2006.12.17. 14:08

Öööö... mivel hadilábon állsz a nyelvekkel és ezért nem leszel egyike a kb. 500 jól megfizetett ügyvédjelöltnek, egyike szeretnél lenni a maximum tucatnyi alkotmánybírónak? Gondolom, tudod, hogy 45 év az alsó korhatár (ha jól emlékszem).

Mindenesetre ha tényleg komolyan gondolod, akkor sok sikert.

Értelemszerűen az alkotmányjog körül kéne forognod már most is, (évfolyamdolgozatok, tdk, szakdolgozat), megcsípni egy szakmai gyakorlatot lehetőleg már egyetem alatt az AB-n, hogy nevet szerezz magadnak az alkotmányjogászok között (hogy ismerjék a neved és a szakmai munkásságod), és aztán egyetem után lehet pályázni valamilyen jogászi állásra az alkotmánybíróságon. Ha van üresedés, és a döntéshozók megbíznak benned, talán meg is kapod. Aztán ahogy telik-múlik az idő (10-20-30 év), sokat publikálsz, okosodsz, hozzáértő leszel, megfelelő emberek között forogsz, talán esetleg lehet esélyed, hogy rádbökjön valamelyik párt és megválasszanak alkotmánybírónak. Túl sok a ha.

A helyedben utánaolvasnék, hogy hogyan lettek alkotmánybírók a jelenlegi és volt alkotmánybírók, és elkezdeném hasonlóképpen felépíténi a karrierem.

Nekem mondjuk ez a terv kicsit olyan, mint amikor én gimis koromban Magyarország brazíliai nagykövete szerettem volna lenni... utólag tudom, hogy ez merész és abszurd cél volt. Ugyan írtam nemzetközi jogos beadandó dolgozatokat és elmentem szakmai gyakorlatra a Külügyminisztériumba saját erőből, kapcsolatok nélkül, máig is felhasználható kapcsolataim is lettek, diplomázás után mégsem ott dolgozom. És ez nem is baj.

Szóval nem akarlak lebeszélni, de biztos, hogy ezt jól meggondoltad? Persze ha már most megvannak hozzá a kapcsolataid, akkor nem szóltam.

KBS, nekem is ez az érzésem...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.17. 13:58

Fake. Nem is a legsikerültebb fajtából.

hgeri01 # 2006.12.17. 13:47

Kedves Fórumozók!
Sokat olvasgattam a fórumot már, sajnos a leglekeserítőbb hozzászólásokat az ügyvédjelölti életről lehet olvasni.
Mivel az idegen nyelvekkel igen csak hadilábon állok, nem tartom reális lehetőségnek, hogy végzés után egy nagyobb, nemzetközi ügyvédi irodánál helyezkedjem el.
A jövőmről való hosszas elmélkedés, illetve szüleimmel való beszélgetés után, úgy döntöttem, hogy végzés után alkotmánybírói pozicíót szeretnék megcélozni.
2. éves vagyok, tudnátok segíteni abban, hogy az egyetemi évek alatt, illetve utána hogyan érdemes helyezkedni, hogy végzés után célomat minnél hamarabb elérjem?
köszönettel:
hgeri