Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

BJúlia # e-mail 2014.10.22. 11:26

dorbet
A különbözetet és visszamenőleg ellátást időközi utalásként kapja, tehát előbb, mint a jogos ellátást, de az ügymenet az eljárásjog szerint: először Rehab Szakig Szervtől kap határozatot, hiszen Bíróság hatályon kívül helyezte, mivel jogszerűtlen volt a Hivatal határozatai (első-, másodfok). Ezután mivel ezt a határozatot ugyanakkor, amikor Ön megkapja Nyugd.folyósító Igazg. is, így ezután kap egy elszámolásról értesítést Nyufigtól egyidőben az időközi átutalással (egy összegben visszamenőleg), majd amikor átfutott a rendszerén, akkor az Önnek jogos ellátási összeget, de ez benne lesz Nyufig elszámolás értesítőben, amit majd kap, amit előbb írtam, hogy mikortól, mennyi összeget.

stelax
összeg számítása attól is függ, milyen ellátásban részesült, ill. részesült-e ellátásban C2 rokkantsági ellátás most megállapított előtt.
Hosszú lenne leírni milyen formációk lehetségesek.

Legjobb az esetet megvizsgálni.Tények alapján (határozat megküldése pdf, ha megtisztel) és jogszabályok alapján indoklom, egyértelműen, közérthetően leírom, ami Önre vonatkozik, és jogszerű volt-e határozat, hol, mennyiben,....
Szakmai honlapomon megtalálható email címem: http://www.versenykepesseg.eu/

Nincs 2012-től a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai jogosultságnál szolgálati idő és átlagkereset figyelembe véve, mert NEM rokkantsági nyugdíj ez 2012-től, hanem egészségbiztosítási ellátás, ahol egyáltalán nem állapítható meg ellátás (új igénylő esetén), ha biztosítotti ideje Mmmtv szerint nincs meg többek között.
NEM sehát szolgálati idő alapján számolnak összeget, hanem az egészségi állapot alapján, többek között.

13ricsi
határozatát elküldeni szíveskedjen, az indoklásból kiderül számomra, mire hivatkoznak, stb., megírom, jogszerű volt-e, milyen új tényekről kaptak felvilágosítást, ez jogszerű volt-e, stb.
Várom határozatát, ha megtisztel, fenti szakmai honlapomon megtalálja email címem. Tények ismeretében tájékoztatom készséggel, mindenkit önzetlenül.
Ennyit tehetek Önökért, ha van időm.
Szép napot

dorbet # e-mail 2014.10.21. 15:41

Üdv

Érdeklődni szeretnék, hogy édesanyám megkapta a bíróság határozatát miszerint megnyerte a pert a nyugdíjfolyósítóval szemben özvegyi nyugdíj ügyében. A ügy 2012.08.24 óta tartott és határozat visszamenőlegesen megszüntette az I. ill. II. fokú határozatot és új határozat meghozatalára kötelezi a nyugdíjfolyósítót.
Kérdésem az lenne mennyi idő után szokott a nyugdíj fizetni ha más nem előleget?

Válaszokat előre is köszönöm

stelax # e-mail 2014.10.20. 12:41

Üdvözlök mindenkit !
A férjem most kapta meg az értesítést a Rehab. Intézettől, hogy jogosult az ellátásra.
Egészségi állapot mértéke: 42%
C2 kategória, és a foglalkozási rehabilitációja nem javasolt. Egyébként 60 éves lesz, 46 év munkaviszonnyal, ha ez itt számít egyáltalán.
Kérdésem, hogy ez mit jelent, főleg a havi megállapított összegnél, mert ahogy visszaolvastam kicsit, ez igen változó, mindenkinél más.
Mikor veszik alapul az átlagkeresetet, és mikor a minimálbért ?
A válaszokat előre is köszönöm.

szafika # e-mail 2014.10.18. 21:53

13ricsi , megtalálod lejjebb az e-mail címét ! szkenneld el minél előbb a papírodat B.J.-nak ! az e-mail címére többször odanéz !

13ricsi # e-mail 2014.10.18. 20:19

T. B Julianna szeretném a segitségét kérni mi beszéltünk több hónappal ezelöt, én angliában dolgoztam megbetegedtem leszázalékoltak itthon 30% egészség D-kat. majd tavasszal elvették a rokkant ellátásomat avval a jelszóval, hogy angliából kapok 50 font havi kiegészitést és két helyröl nem jár. Csak azt felejtették el, hogy én nem ellátást kaptam hanem kiegészitést a magyar rokkant ellátás mellé. Én a magyar határozatot megfelebeztem és türelemmel vártam. a mai napon kaptam egy új határozatot rengeteg jogi szöveggel amiben újból megálapitja a rokkant járadékot, de csak nóvembertöl. Szeretném kérdezni a kieset 5 hónapban semmijen ellátást nem kaptam a magyar államtól illetve én úgy gondolom mivel megfelebeztem azt a határozatot hogy teljesen megvonták az ellátásomat és most ugyanazt adnák vissza de a köztes időt nem fizetnék amíg 5-hónapig semmit nem kaptam. Én úgy gondolom, hogy vagy jár nekem ez az ellátás folyamatosan vagy nem jár semmi. Van 15 napom a fellebezésre esetleg ha el szkenelhetném a határozatomat és azt átnézné és tanácsot adna nagyon megköszönném.

SO81 #   2014.10.14. 10:19

nico56
Rendben, elnézést és köszönöm a válaszod!

nico56 # e-mail 2014.10.14. 09:19

SO81
A Határozatot küldd el elektronikusan ahhoz hogy érdemi segítséget kaphass,olvass vissza.

SO81 #   2014.10.10. 13:35

Kedves Júlia!
A kedves segítségét, tanácsát szeretném kérni. Az alábbi határozatot kaptuk kézhez a héten:
Eü-i állapot mértéke: 47%
Állapota alapján: C2
Eü-i állapota alapján tartós fogl-i rehabilitációt igényel, azonban a fogl-i rehabilitációja nem javasolt.
Az ellátás megállapítására irányuló kérelmét elutasították, mert az elmúlt 15 évben csak 3505 napja volt a minimum 3650 helyett.
Ilyenkor mit lehet tenni, mit lehet igényelni? Telefonon annyit mondtak, h az önkormányzattól segélyt maximum...
Válaszát előre is köszönöm és szép napot kívánok!

BJúlia # e-mail 2014.10.10. 10:28


sajnos Mmtv és végrehajtási rendelete szerint Hivatalnak 60 napja van ügyintézési idő. DE a Ket (közigazgatási törvény) felsorolja több pontban, mi az, ami nem számít bele az ügyintézési határidőbe, ilyen többek között a szakvélemény elkészítése, vagy tények tisztázása.

Így aztán sajnos nem tudni, végül mikor lesz kész, amit igényelt.

Maximum annyit tehet, hogy ahol beadta igényét, ott ÍRÁSBAN kéri a haladéktalan intézkedést, hivatkozva ápoltja egészségi állapotára vagy családi-, szociális helyzetükre, és bizonyítva, hogy ekkor és ekkor beadta igényét, azóta nem történt ügyében érdemi előre lépés.

De már írtam, kevés az orvoss-szakértő, Ombudsman jelentése szerint is ezért késnek az ügyek (szakvélemény elkészítése nélkül), hiszen a bizottsági szakvélemény döntő, ez alapján hoz határozatot (elutasítót vagy megállapítót) Hivatal.

Határozat ismeretében (tények) önzetlenül tájékoztatok, aki megtisztel megkeresésével, mit tehet, mit nem, mi vonatkozik rá, mi mit jelent, jogszerű-e határozat, van-e jogalapja fellebbezésnek, ha van, akkor önzetlenül megírom (keresetet is) az érintett helyett, ha kéri.

Szakmai honlapomon megtalálja elérhetőségem: http://www.versenykepesseg.eu/

Általános (nem személyes) kérdésekre itt is készséggel válaszolok, mint látható.

Napfényes hétvégét!

nico56 # e-mail 2014.10.02. 16:21

luck-666
Az ügyintézési határidő,21-ről 60 napra változott,nem sietik el.

EgyHazafi
2 év,de szerintem függ a melyik korosztályhoz tartozik
fiatalabbak előnyben

EgyHazafi # e-mail 2014.10.01. 13:59

Jelenleg Budapesten mennyi a soros vizsgálat csúszása ?

Van valakinek ebben tapasztalata ?

szafika # e-mail 2014.09.29. 14:54

-

luck-666 # e-mail 2014.09.25. 09:32

A határozatot mennyi idő elteltével küldik meg?
Vagy ez is megye függő?

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

BJúlia # e-mail 2014.09.22. 16:46

Ancsi és Hefti

elmondás, itt leírás alapján nem tudok tájékoztatni, csakis a határozatok, és ehhez kapcsolódó bizottsági szakvélemények ismeretében, hogy jogszerű volt -e határozat, mit tehet vagy nem teht, alternatívák, rehab gazd szakértőként (nem vagyok orvosszakértő vagy jós).

Tehát ha megtisztelnek határozatukkal, bizottsági szakvéleménnyel,akkor a TÉNYEK alapján tájékoztatok mindenről, ami Önökre vonatkozik.
Szakmai honlapomon is ott az elérhetőségem:http://www.versenykepesseg.eu/

hefti1963 # e-mail 2014.09.22. 12:07

Kedves B.Júlia! Segítségét szeretném kérni az ügyemben,ugyanis 1.fokon a felülvizsgálaton elutasítottak,másodfokra fellebbeztem,és arra lennék kíváncsi,hogy van-e esélyem a 2.fokon? 2006.12. hó - mkcs : 67 % 2009.12. hó - ÖEK : 50 % 2012.01. hó - ŐEK : 50 % 2014.07. hó - ŐEK : 31 % A legutolsó vizsgálatomra a psychiátriai ambuláns kezelőlapomon nem volt feltüntetve az anamnézis és a diagnózis,sajnos ebben én is hibáztam és az orvosom is,utólag pótoltam(4 nap),de ezt nem fogadták el,visszaküldték. 51 éves vagyok,10 műtétem volt,a lényegesebbek : bal és jobboldali tüdőcsonkolás,két gerincsérv műtét,külső boka törés,lágyéksérv műtét beépített hálóval,stb..... 8 évvel ezelőtt műtöttek másodszor gerincsérvvel,és a műtét előtt-mint kiderült-,bepánikoltam,mert tudtam már,hogy milyen rossz hónapok várnak rám.Szédülés,rossz közérzet,stresszeltem,depressziós lettem,lefogytam.Agyi MRI-n is voltam,majd kiderült,hogy idegi alapon történt az egész.Több mint hét éve szedem rá a gyógyszereimet,rendszeresen járok kezelésekre,és nem vették figyelembe a felülvizsgálaton az említettek miatt. Légzőszervire 16 % -ot,mozgásszervire 18 %-ot kaptam,amit 31 %-ban állapítottak meg(amúgy mit jelent ez a 31 %?) Válaszát előre is köszönöm,a lényeg,hogy van-e esélyem 2.fokon Győrben. Tisztelettel : Sándor

Ancsi29 # e-mail 2014.09.21. 20:54

Tisztelt B. Julia.

29 eves lany vagyok, 70%-os rokkant nyugdijas ellatas nelkul, mivel 190 napom hianyzik az 1095 naphoz. Az lenne a kerdesem hogy ilyen esetben mit tehetek, mivel dolgozni nem tudok, es a kulfoldon toltott munka viszonyomat nem szamoljak bele a letoltott munka idobe.
Valaszat elore is koszonom.

BJúlia # e-mail 2014.09.21. 08:29

csabesz,
az aktív korúak ellátása szociális ellátás (1993. évi III.tv.), ezért családi összjövedelem függő is, az egy főre jutó családi összjövedelem összege nem lehet több, mint a mindenkori minimál öregségi nyugdíj összegéánek (28500) 150%-a, vagyis 42750Ft.
Emellett aktív korúak ellátására nem lehet jogosult többek között az, aki rokkantsági ellátásban részesül.
Szakmai honlapomon itt az első pontban olvasható a jogosultságról az ott olvasható jognyilatkozat tiszteletben tartása mellettt:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Gagga,
hát ez a linken hallható elképesztő

luck-666 # e-mail 2014.09.19. 11:39

csabesz666
ha megszűnik rokkant ellátásod,majd akkor kérhetnéd

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

csabesz666 # e-mail 2014.09.19. 10:49

Részesülhetek e aktívkorúak ellátásában abban az esetben, ha nyugdilyas szüleimmel élek, rokkant ellátást, illetve súlyos fogyatékossági támogatásban részesülök?

Gagga # e-mail 2014.09.19. 06:49

Tegnap este Olgánál többet tudtunk meg mengele (soltész államtitkár) doktor áldásos tevékenységéről! Míg itthon a rokkantak sokaságát kergette öngyilkosságba, kiderült, hogy az ukrán nyugdíjasokkal már nem ennyire keménykedik. Ukrajnában az állampolgársági igazolvány mellett maffia módszerrel árulják és intézik a magyar nyugdíj jogosultságot.
http://www.stop.hu/…jat/1263866/
2009-ben államközi szerződés alapján megszűnt volna ez a lehetőség, de valamilyen oknál fogva soltész dr -nak nem volt olyan fontos, hogy ezt a határozatot végrehajtsa.
A magyar rokkantnak sürgősen el kellett venni a nyugdíját, az ukrán nyugdíjas továbbra is élvezheti a magyar nyugdíj adta előnyöket úgy, hogy nem nagyon ellenőrzik az igazolások valóságtartalmát.

Anyarigó # e-mail 2014.09.14. 15:36

Tisztelt B. Júlia!

Beszélek az érintettel, de a döntés az övé.
Amennyiben hozzájárul küldöm Önnek a határozatot.
Elolvastam a 9. pontot, elég világosan fogalmaz.
Nagyon köszönöm az eddigi segítségét.

BJúlia # e-mail 2014.09.14. 14:53

Anyarigó kedves

itt nincs helye ennek, sem hosszában, sem annak, hogy Ön a határozatból idemásoljon.
Az Isten áldja meg, a határozatot kell nekem megnéznem, nem az Ön által esetleg idemásolt, önkényesen kiválasztott részt, sem a törvényből részletet nem kell idemásolni, mert ismerem, mindenki olvashatja, ha rákeres.

Kérem, tiszteljen meg a határozat elküldésével pdf-ben email címemre, majd én értelmezem a HATÁROZATOT, és a törvény értelmében tájékoztatom, mit kell tennie, mi vonatkozik az érintettre. Szakmai honlapomon megtalálhatja elérhetőségem, mindenről tájékoztatom, ami érintett a határozat értelmében.

Egyébként magasabb összegű csp esetében itt találja szakmai honlapomon az ott olvasható jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett a 9) pontban a kereső tevékenység esetén a korlátozást:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Várom a határozatot, amely ismeretében korrekt tájékoztatást nyújtok önzetlenül. Ennyit tudok tenni Önért, ha megtisztel.

Anyarigó # e-mail 2014.09.13. 16:37

Tisztelt B. Júlia!

Nagyon köszönöm a gyors választ.
Átnéztem a törvényt de nem lettem okosabb. Ezért ha megengedi bemásolom a MÁK által küldött levelet.

MÁK az alábbi egyszerűsített határozatot hozza:
Az igazgatóság megállapítja, hogy az ügyfél 2013. 09.01 időponttól kezdődően nevelési ellátásra jogosult.
A nevelési ellátás havi összege egyenlő a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. tv. (Cst) 11.§ (1) bekezdésében meghatározott összeggel.
Az ügyfél tartós betegségét, súlyos fogyatékosságát vizsgáló megyei kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének szakhatósági állásfoglalása szerint: : egészségkár 50%.
A szakhatósági állásfoglalás értelmében az ügyfél felülvizsgálata 2015.03.31 napján esedékes.
Az ellátás folyósítására utólag kerül sor.
Az Igazgatóság a jelen határozatban mellékelten megküldi a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.)felhasználható hatósági igazolványt.
Az Igazgatóság felhívja az ügyfél figyelmét arra, hogy 15 napon belül írásban köteles a folyósító szervhez bejelenteni minden olyan tényt, adatot, amely az ellátásra való jogosultságot érinti. A bejelentés elmulasztásából eredő jogalap nélkül kifizetett összeget az ügyfél köteles visszafizetni.
Tájékoztatja az Igazgatóság az ügyfelet arról, hogy a Cst. 49§-a alapján a kincstár a jogosultsági feltételek fennállását ellenőrizheti.
Jelen határozat - mivel az igazgatóság a kérelemnek teljes egészében helyt adott - a KET szabályairól szóló2004. évi CXL tv. 72.§ (4) bekezdése szerint egyszerűsített határozat. Az eljárás a Cst. 40.§-a értelmében illeték - és költségmentes. 2014.02.20
”.

Továbbra sem derül ki, hogy vállalhat-e munkát vagy nem. Annyit tud, hogy maximum heti 20 órát dolgozhat majd.
De ebből a határozatból nem derül ki, hogy a csp. illetve nevelési ellátás 2015. márciusig jár? Eddig még kapta folyamatosan. Esetleg ha talál munkát átváltoztatják-e rehab vagy rokkantsági járadékra? Mit kéne tennie?
Elnézést kérek a hosszú levélért de próbálok segíteni neki, hogy merre kéne elindulnia ha esetleg sikerül munkát szereznie.
Előre is köszönöm a válaszát.

BJúlia # e-mail 2014.09.13. 08:31

Kedves Anyarigó
A csp -tól-ig szokták megállapítani, meg kell nézni a határozatot, mit takar, és akkor a megadott időponttól nem folyósítjákcsp-jét érintettnek akkor sem, ha hivatal még nem hívta felülvizsgálatra. Ilyenkor vagy már a lejárat előtt a folyamatosság érdekében MÁK-hoz fordul kérelemmel csp megállaíptása ügyében, vagy vár és vár a hivatal intézkedésére, fognak intézkedni, sokszor később (javaslom előbbi alternatívát, de mindenki maga dönt). Újabb jogerős határozatig azonban nem folyósítják csp-jét, viszont a megállapítás után visszamenőleg is megjapja az összeget időközi utalásként egy összegben.
(Hivatkozás: 1998.évi LXXXIV.tv. )

Bízom benne, segítettem az eligazodásban.

inzulinos # e-mail 2014.09.13. 08:11

Tisztelt Luck-666!
Köszönöm a gyors válaszod, jobbulást, és sok sikert kívánok!

Tisztelt mama20!
Köszönöm a válaszod, szép napot kívánok!

Üdv:inzulinos