Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

BJúlia # e-mail 2014.11.22. 15:43

Várom továbbra is megtisztelő megkereséseket email (weblapomon megtalálják elérhetőségem) szakterületemen készséggel önzetlenül válaszolok (felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás-rehabilitáció),
ha van jogalapja, fellebbezést írok érintett helyett rehab gazd szakértőként önzetlenül, tájékoztatok a tények (határozat) ismeretében a jogszabályok alapján) mit tehet, vagy nem tehet, mi mit jelent a határozatban, jogszerű volt-e, mik az alternatívák,....ha van időm.
szakmai honlapomon megtalálja emailom: http://www.versenykepesseg.eu/
Szép hétvégét

BJúlia # e-mail 2014.11.22. 15:35

Rokkantfoglalkoztatás helyett büntetőadót fizetnek a cégek
http://www.napi.hu/….589709.html

Ismét elment 1500 orvos és ápoló
http://hirposta.hu/…os_es_apolo/

Lacaca #   2014.11.22. 00:45

Tisztelt Szakértőnő
Szerintem az tény, hogy 15 napon belül kereseti kérelmet adtam be, mert előttem van a dátumos irat. Az is tény, hogy 68 napra küldték az MB-re. Sőt az is, hogy a miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy senkit nem érint késedelem jogi eljárásban. Az is tény, hogy ismeri a Nyd. intézetet, mivel Ön nyilatkozta. De még az is, hogy 55 évvel ezelőtt hallottam az első korrupcióról nyugdíj ügyben. Akit bővebben, és részletesebben érdekel az ilyen témakör, a neten megtalálja, vagy érdeklődhet kezelőorvosától, gyógyszerészétől, a helyi piacon a kofáktól, tapasztaltabb asszisztensektől. Esetleg Orvos-Jogásztól, amiből nem sok található ebben az országban. Én már egyet találtam. A többi zéró. További eredményes munkát, és jó egészséget, bölcsességet kívánok mindenkinek. A Nyd. Dr. Revizorjának, pedig meg mondom, ha találkozok vele, hogy van még tanulni valója, pedig azt nyilatkozta, hogy Ő már minden trükköt tud.

EgyHazafi # e-mail 2014.11.21. 15:40

Szeretném megkérdezni ,hogy aki nemrég volt soroson Budapesten,vagy aki tudja,hogy mennyi a csúszás jelenleg

azért kérdezem mert pletykák szerint megpróbálják a 1,5 éves csúszást gyorsítani.

BJúlia # e-mail 2014.11.20. 08:21

Lacaca,
én TÉNYEKKEL dolgozom. Az Ön elmondása NEM TÉNY. Amit bizonyítani tud, az a tény. Ezért mondtam, hogy a lényeggel foglalkozzon. Tudja-e bizonyítani, amit állít vagy sem.
Ha tudja bizonyítani, akkor küldje el nekem, ha gondolja a tényeket (határozatot, az ajánlott postai igazolást, amikor feladta, stb.amivel bizonyítja állítását), akkor foglalkozom a TÉNYEKKEL.

Az elmondás nem jelent semmit.
Hitelesen a jogszabályokból és tényekből dolgozom. (nagyon nem érdekel, ki mit mondott, az elmondás nem hiteles, csak ha van alapja, bizonyítani tudja elmondását.)
Azért szoktam hivatkozni a jogszabályokra és szakmai honlapomon is azért vannak hivatkozások jogszabályokra, mert ha valaki akarja, megkeresi, rákeres.

Ennél jobban már nem tudom Önnek érthetően elmagyarázni. Ennyi. Ha nem akarja megérteni, sajnálom, az elfogadásban nem tudok segíteni, az nem szakterületem, ahhoz pszichológus szükséges minimum, én nem vagyok az. Rehabilitációs gazdasági szakértő vagyok, szakterületem: felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás-rehabilitáció: http://www.versenykepesseg.eu/
Itt email megtalálható vagyok.

Szomorúság # e-mail 2014.11.19. 19:27

Üdvözlöm!
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy melyik jobb, ha Rehabilitációs Ellátást kap az ember vagy ha Rokkantsági Ellátást? Mik az elönyei az egyiknek és mik a másiknak? Fogok kapni nyugdíjat vagy már ez az ellátás marad. Ez nyugdíj jellegü?
Mivel III. Rokkantsági csoporthoz tartozom rám, ha jól tudom, nem vonatkozik a 3 év. Nekem legalábbis nem írtak ilyet és azt sem, hogy együtt kell müködnöm velük, mivel nem vagyok rehabilitálható. Most 58 éves vagyok és 2016 januárban kell mennem újabb felülvizsgálatra. Ezt az Igazságügyi Orvosszakértôk írták elö, de a felülvizsgáló orvos azt mondta, hogy nem kell mennem többet. Most melyik az igaz, nem tudom.
Köszönöm segítségét.

Lacaca #   2014.11.19. 18:14

Tisztelt szakértőnő
Még mindig nem kaptam választ arra, hogy a 15 nap helyett jogos-e a 68 napos, vagy akár 680 napos időhúzás? Ami rám vonatkozik jogvesztő határidőként, az a Hivatalra nem vonatkozik?
Egyébként egy Nyd. intézetes magas beosztású illető szerint, hibát követtek el. Ezt egy Dr-i címmel rendelkező referens mondta. Önnek mi a véleménye? Már csak azért is, hogy a két véleményt összehasonlíthassam.
Válaszát tisztelettel köszönöm előre is.

BJúlia # e-mail 2014.11.19. 11:28

Zsuzsa7707
megtisztel. Várom határozatát, szakvéleményét. Igyekszem válaszolni, 1-2 nap alatt (rehab gazd szakértőként.

Lacaca,
írtam, megismétlem, ha kára származott a késedelmes irattovábbításból és ezt bizonyítani tudja, a kérdéssel akkor érdemes foglalkozni, egyébként felesleges. Mindig a jelenre koncentráljon, a lényegre. Mit akar, mi a célja, azzal, amit tesz, eléri-e a célját, ....

dobogó
én értem, hogy kevés volt a pénz főleg táppénz alatt, de Ön vette fel jogosulatlanul az összeget (bért és táppénztis), a jogosulatlanul felvett összeget pedig minden esetben vissza kell fizetni. Csak feltűnt, hogy nem a szokásos átutalás érkezett számlájára, hanem több, tán tisztázni kellett volna, és bérről igazolást mindenki kap, betegállomány esetén be szoktak menni érte, hiszen úgyis igazolnia kell táppénzt, és azt is bevinni munkaadónak. Megismétlem, a jogosulatlanul felvett összeget vissza kell fizetni. Esetleg kérhet részletfizetési könnyítést.

Szép napot Mindenkinek

Szomorúság # e-mail 2014.11.19. 10:17

Tisztelt Ügyvédnő!
1996-tól voltam Rokkant Nyugdíjas. Első perctől "nem vagyok rehabilitálható"! A bíróság hatályon kívül helyezte a 2011. december 12.-én hozott I. és 2012. június 6.-án hozott II. Fokú NRSZH határozatát és új eljárás lefolytatására illetve új határozat hozatalára adott ki utasítást, melyet le is folytattak annak rendje és módja szerint és most azt mondjak nekem, hogy amire a bíróság utasította Őket az semmis, és "A megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról és egyes módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény 33.§ (1) bekezdésére" hivatkoznak. Szó szerint ezt írták! Meg is fenyegettek annak idején, hogy ha nem jelenek meg az előírt orvosszakértői vizsgálaton, akkor az eljárást törlik stb. és ennek ellenére nem alkalmazzák a felülvizsgáló orvos határozatát.

Amennyiben akkor, 2011. decemberben I. fokon, de főleg 2012. júniusban II. fokon rendesen megvizsgált volna az orvos az állapotomnak megfelelően és nem hoztak volna nevetséges határozatokat (44 és 43%) akkor most Rokkantsági Ellátásra lennék jogosult. A bíróság azokat a határozatokat, kettő darab Igazságügyi Orvosszakértői vélemény alapján, megsemmisítette és utasítást adott új vizsgálat elvégzésére és új határozat hozatalára, amelyet most elvégzett egy orvosszakértő és hozott egy valós határozatot mely szerint 51%-os rokkant, C2 kategóriába tartozok véglegesen (tehát nem kell többé felülvizsgálatra mennem, ezt ő ki is jelentette!) és hogy nem vagyok rehabilitálható és ennek ellenére Rehabilitációs Ellátást kapok nem a nekem kedvezőbb Rokkantsági Ellátást ami szerintem a vizsgálat alapján megillet. Azt mondják azért mert a vizsgálatot nekem kellett volna kérni korábban. Már annyit leveleztem velük, hogy bele fáradtam.
Kérem mondja meg mit tegyek és hogy a Kormányhivatalnak van-e igaza.
Köszönöm megtisztelő válaszát!

Zsuzsa7707 # e-mail 2014.11.19. 02:05

Tisztelt Ügyvédnő!

Köszönöm megtisztelő, gyors válaszát.
A legfontosabb iratokat rendelkezésére bocsátom, néhány napon belül átküldöm e-mail-ben.

Amennyiben szakít rám időt, előre is köszönöm!

dobogó # e-mail 2014.11.18. 21:33

53%-ra rokkantosítottak azt szeretném még tudni mennyi jövedelemre számíthatok?Parkoló kártyát lehet-e igényelnem?

dobogó # e-mail 2014.11.18. 21:12

Azt szeretném megkérdezni,február 18-tól vagyok táppénzen.Március és július hónapban rosszul számfejtették a táppénzem állítólag utalták a béremet is amit én sajnos ellenőrizni nem tudtam ,mert nem láttam a bérlapom!Most követelnek rajtam több ezer forintot.Vissza kell ezt nekem fizetni,Miért nem az fizeti aki hibázott!Miből fizessem én ki,a közalkalmazotti bérem sem volt sok a táppénzről nem is beszélve!

Lacaca #   2014.11.18. 14:46

Tisztelt Szakértőnő
Válaszát köszönöm.
Viszont más eljárásoknál nem 68 napra továbbították a keresetlevelet a MB. felé. hanem 5-11 napra. Természetesen minden szakértői irat a rendelkezésükre állt, mivel kiegészítést nem kértek, és akadályoztató körülménye sem volt az Intézetnek. Késésről, és annak okáról nem értesítettek. Ez nem peridőtartam húzás a felperes kárára, vagy diszkrimináció? Én a 15 napot betartottam, ez a határidő a Hivatalra nem vonatkozik? Független jogásztól azt tudtam meg, hogy a Hivatalra is előírja a Törvény az időpont pontos betartását. Amennyiben a 68 nap jogos időhúzás, és nincs határidő a Hivatalnak, így akár a 680 nap is belefért volna részükről? Előre is köszönöm válaszát

BJúlia # e-mail 2014.11.18. 10:33

Lacaca
Nyufig eljárása tisztességes, ismerem őket, csatolják keresetéhez a joganyagot és időben továbbítják Mb felé. De ha Önnek anyagi kára származott, azt bizonyítania kell minden esetben.
Konkrét ügyében CSAK TÉNYEK ismeretében (határozat első-, másodfok és szakvélemény)) ismretében tudok információt nyújtani, email címem szakmai honlapomon megtalálható, ha megtisztel bizalmával: http://www.versenykepesseg.eu/

beziske
Ön azért nem kap utazási kedvezményt, mert nem felel meg 85/2007. Korm.r. írtaknak, lásd szakmai honlapomon itt III.11) a lap végén a jognyilatkozatom tiszteletben tartása mellett:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Ön rehab ellátott és felülvizsgálatra vár, ha most betöltötte az 57. életévét, akkor is megtörténik a felülvizsgálata, mert kérte azt a 2011. évi CXCI.tv. (Mmtv) értelmében 2012. márc.végéig, meert ez volt a feltétele annak, hogy jelenleg is folyósítsák átnevezett ellátását ugyan olyan összegben, mint eddig.

Ha megtörténik a felülvizsgálata, akkor kaphat utazási kedvezményt a Korm.r. szerint, ha
az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján 30%-os vagy kisebb mértékű

Zsuzsa7707
Minden kérelemre történik, a tárgyalást is kérni kell, indítványozni a Bíróságtól, mert a Hivatal önmagától nem teszi, csak amit indítványoz a keresetben vagy a tárgyaláson.
A keresetben indítványozni szokták szintén az igazságügyi orvosszakértő véleményének kikérését, amennyiben nem ért egyet Hivatal határozatatiban az egészségi állapotának mértékével, stb.
Hiszen a Bíróság nem orvosszakértő. Ön a felperes, tehát Önnek kell bizonyítania állításait, Önnek is érdeke a tárgyaűs és objektív igazságügyi orvosszakértő bevonása (eljárás illeték, kültségmentes).
Ha a perben veszít, akkor viszont minden perre vonatkozik, hogy a vesztes fél fizeti a nyertes költségeit, ha az kéri.
Ha nyer, akkor a bíróság hatályon kívül helyezi határozatokat és új eljárásra kötelezi aéőerest, tehát ez azt jelenti, hogy a különbözetet egy összegben megkapja Nyufigtól időközi átutalásként a visszamenőlegest, és mihest átment Nyufig rendszerén a határozatban írt, és minderről Nyufigtól kap egy értesítést, az elszámolásról, amelyben összegek és időpontok szerepelnek.

De ettől még messze jár. Mindig csak a következő lépésre koncentráljon, ne szaladjon előre.
Egy ügyvéd sem garantálhatja egy per kimenetelét.
A bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján dönt, a jogszabályok értelmében. Hogy milyen iratok állnak a rendelkezésére tisztelt bíróságnak, az az Ön felelőssége is.

Készséggel átnézem anyagát, ha elküldi odf első-, másodfok határozatot, ha van jogalapja (szakvéleményt is) keresetnek, akkor egy kiegészítő keresetet írok, ha kéri, és végig asszisztálom, mit tehet vagy nem tehet az ügyet, ha persze jogalapja van az ügynek, ezt a tények alapján el tudom dönteni, és tájékoztatom.

Mindezt önzetlenül, ha gondolja. Ennyit tehetek Önökért, ha van idpm.
Szép napot

beziske # e-mail 2014.11.17. 06:36

Jó reggelt kívánok!Érdeklődni szeretnék,hogy akik betöltik az 57 évüket és maradtak a rokkantsági ellátásban azok visszakapják az utazási papírjukat ,amivel pár alkalommal 50 ill 90% utazhatnak?Vagy csak azok kapják akik akkor voltak 57 évesek és azóta is jogosultak rá?Akik ezután töltötték töltik be ők nem kapják vissza?Köszönöm a választ!

Lacaca #   2014.11.17. 04:57

Tisztelt Szakértőnő
A rokkantsági ügyemben az I. és II. fok véleményével nem értettem egyet, ezert a Mb.-hoz fordultam, amit a 15 napos jogvesztő határidőn belül 3 példányos keresetlevében átadtam a Nyd intézetnek.
Az intézet 68 napra továbbította keresetlevelemet a Mb.-hoz.
Rájuk nem vonatkozik a 15 nap jogvesztés? Ilyen esetben hogyan járnak el, ha engem anyagi kár ért miatta?
Van-e jogorvoslatnak helye?
Válaszát előre is Tisztelettel köszönöm.

Zsuzsa7707 # e-mail 2014.11.16. 15:07

Tisztelt Szakértő!

2013. áprilisától rokkantsági ellátást kaptam egy évre, amelyből csúszás folytán közel másfél év lett, így 2014. május végén voltam újból felülvizsgálaton. A következő határozat szerint 2014. július elsejétől rehabilitációs ellátást kaptam, C1 kategóriában.
(Egészségi károsodásom mértéke 51%)

A döntéssel nem értettem egyet, így megfellebbeztem, a július 31-ei,győri másodfokú határozat is hasonló eredményt hozott. (Egészségi károsodásom mértéke 56%)

A határozat ellen bírósági keresetet nyújtottam be, a tárgyalásra 2014. december 16-án kerül sor.

Kérdéseim a következők:

  1. A bírósági ügymenet hogyan zajlik? Szociális segítőm elmondása szerint először csak meghallgatás lesz, ás ennek függvényében rendelik ki az igazságügyi orvos-szakértőt. Ez minden esetben így történik, vagy ettől el is tekinthetnek?
  2. Amennyiben pert nyerek, és a rokkantsági ellátást újból megkapom, milyen összegre számíthatok? Visszamenőlegesen megítélik, vagy a közben kapott rehabilitációs ellátás összegét is beszámítják?

Köszönöm megtisztelő válaszát!

BJúlia # e-mail 2014.11.13. 11:31

dorbet,
megtisztelt megkeresésével. De tudja, hogy így elmondás alapán nem tudok szólni ügyéhez, szükségesek a tények, vagyis ha gondolja, email elküldeni szíveskedjen az első-másodfok határozatát, a bírói végzést, és az ezután történt Nyufig határozatot az elszámolásról értesítést pdf, így gmail el tudja küldeni (kis terjedelem miatt, a jpg egyéb az nagyobb file terjedelme van)

Így az ügyet átlátom, és a tények alapján átvizsgálom, jogszerű volt-e, tehet vagy nem tehet valamit, és mit, hogyan,...Tájékoztatom mi mit jelent, esetleges alternatívákról,...az 1997. évi LXXXI.tv. Tny értelmében)

Ennyit tudok tenni az ügyben. Várom az anyagot elektronikusan, itt megtalálja emailom szakmai honlapomon: http://www.versenykepesseg.eu/

dorbet # e-mail 2014.11.10. 15:51

Tisztelt szakértők

Peres eljárás lezárása utáni történet.A pr 2012 óta folyt.
Szeretnék felvilágosítást az ügyben, hogy édesanyám megkapta a nyugdíjtól a határozatot miszerint jogosult az özvegyi nyugdíjra a 2002.09 meghalt apám után, mivel 53 % az eg. károsodása.
Visszamenőleg kiszámolták 2 évre az özvegyi nyugdíjat de ami nekik kijött az nevetséges .Szerintük 2002-től az apám nyugdíja csak 34.000 ft lenne.Tudna nekem segíteni valaki hogyan kell kiszámolni és mennyi lenne a nyugdíja?
A másik kérdésem mivel az özvegyi jog feléledése volt a per tárgya nem emelik meg a saját jogú ellátását a szerint,hogy mennyi %-ot kapott?
Válaszokat előre is köszönöm.

stelax # e-mail 2014.11.10. 14:38

Kedves Fórumozók !
Férjem október 29-én személyesen adta be a nyilatkozatot, és a munkaügyi papírokat a rehabilitációs járadék igényléséhez, és ma megkapta a határozatot. Tehát 1,5 hét alatt lett meg a határozat, és a járulékos dokumentumok, ami szerintem rekord idő.

BJúlia # e-mail 2014.11.09. 08:23

7,4....
Ez a fórum segítő útmutatást nyújt, tapasztalat cserét a megváltozott munkaképességű személyeknek.
Rehab gazd szakértőként szakterületemen (azon kívül is széles kapcsolati körömmel) útmutatást nyújtok önzetlenül felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás témában, ha megtisztelt érintett határozatával (TÉNY), akkor értelmezem, leírom, mi mit jelent, mi vonatkozik érintettre, mit tehet vagy nem tehet, jogszerű volt-e a határozat, ha nem, akkor van-e jogalapja fellebbezésnek, meg is írom azt, ha kéri, és van jogalapja, a keresetet is, a lehetséges alternatívákról, választási lehetőségekről tájékoztatok közben, hogy dönteni tudjon érintett az információk birtokában.

Ennyit tudok önzetlenül jó szívvvel tenni érintettért, ha van időm. (emailom megtalálják honlapomon: http://www.versenykepesseg.eu/

Ha Meosz-szal van gondja, akkor honlapjukon az üzenőfalon tegye meg, ez itt nem Meosz oldala, ill.
írjon elnöknek, helyettesének, ott van honlapjukon: hegedus@meosz.hu szakaly@meosz.hu
Strsbourgi-üggyel kapcsolatban Dr Karsai Dániel tudna úgy vélem érdemi választ adni még rajtuk kívül, mert ő alkotmány jogász, szakterülete ez.

Tehát semmiképpen NEM ez a fórum az, ahol nem megfelelő stílusban, megalapozatlan állításokat tehet, de tegye, ha jól esik, lelke rajta, én megírtam ide vonatkozót, megismételni nem fogom, olvassa el többször kérem, figyelmesen.

Érdemi útmutatásokat igyekszem önzetlenül szabadidőmben, ha van. Ennyit tudok tenni. Megjegyzem: egy strasbourgi ügy 3-5 év lehet, amíg történik döntés, csak az, hogy befogadják, tehát jogalapját találják annak, hogy az üggyel foglalkozzanak, mert az Egyezményben írtakat sérti az ügyben leírtak, és megfelelő a dormája is, csak ez a befogadás 1-2 év. Ennyi tapasztalatot tudok írni.
De hogy ez hogyan áll konkrét esetekben, ezt a forrástól, akivel gondja van, onnan tudhatja, érdeklődheti, írtam fenn 3. bekezdésben.
Bízom benne, érthető voltam.
Szép hétvégét

szafika # e-mail 2014.11.09. 02:27

.

vbartamonika@citromail.hu # e-mail 2014.11.08. 17:24

Szia randika !

Holnap írok neked ez ügyben sajnos mi is ilyesmi cipőben vagyunk csak más a felállás .

7,4hertzbűnözőknek # e-mail 2014.11.07. 11:25

Kedves Fórumozók!
Rendkívül sajnálatos,hogy kiüresedett ez a fórum!
Megszűnt az érdekvédő szervek aktív tevékenysége is!
Minden valószínűség szerint elhallgattatták őket a bevált fenyegetésekkel.Egy érdekes adalék: a Mozgáskorlátozottak Szövetsége a "Mengele" törvény kihirdetése után adakozásra szólította az érdekelteket,de az adakozásra összegyűlt összeg sehol nem volt nyomon követhető,sőt az Emberjogi Bírósághoz küldött beadványról sem hallani semmit!!!
Ha valaki értesült a fejleményekről kérem tegye közzé!
Délután folytatom konkrétumokkal,addig is üdv!

BJúlia # e-mail 2014.11.07. 11:13

randika
rehab gazd szakértő vagyok, szakterületem felülvizsgálat, ellátások, foglalkoztatás, rehabilitáció.

Öröklés más jogterület, de széles kapcsolati hálóm van, ilyen öröklési szakterületen is:
az örökösök felelnek az adósságért, de csak az öröklött vagyon értékéig.
Vagyis ha 10M-t ér a lakás, amelyben laknak és azt örökölték az örökösök (vagy házrészt), akkor csak annak értékéig felelnek a tartozást, vagyis ha annál több volt a tartozás, akkor nem felelnek azon felül. Tehát elúszott a házrész max., de adósság kifizetve.
A kiskorú örökösök hova kerülnek, azt a hatóság dönti el, vagy a nagymamához, rokonhoz,stb.

Ennyit tudok mondani.
Sajnálom.
Más a szakterületem. http://www.versenykepesseg.eu/