Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék

fületlen # e-mail 2017.11.12. 14:39

jó napot kívánok
érdeklődnék hogy a férjem rokkantsági ellátást kapott 93000 és most halt meg és én az özvegyi nyugdíjat kapom meg most az lenne a kérdésem hogy a 93000 ft nak az 50 százalékát kapom az 46000 ft és abból még vonnak le és ha igen akkor az ember miből él meg előre is köszönöm a válaszát

beteg62 # e-mail 2017.11.10. 08:18

Bocsánat! Meg jött minden végül is. csak külön és utána utalta állam kincstár.

beteg62 # e-mail 2017.11.10. 08:07

Ma reggel jött időben a szokásos összegű átutalás számlámra. Csak éppen emelés az valahogy le maradt. Most akkor hogyan van ez ? Azt mondták rokkant ellátottak is kapják ugyan úgy mint többi nyugdíjas, az év végi prémiumot és emelést.

lansz # e-mail 2017.11.09. 11:23

Nem tudom,hogy ezt a "Mama 20" nevű okostojást nem kéne innen kipaterolni?

Tóthmarika # e-mail 2017.10.17. 14:44

Kedves fórumozók! Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben: Egyéni vállalkozó egészségi állapotának mértéke a hatósági bizonyítvány alapján 42 %. C2 minősítési kategóriába sorolták. Foglalkoztatási rehabilitálhatóság minősítése: nem javasolt. Rehabilitáció iránya: szociális rehabilitáció, foglalkoztatási rehabilitálhatóság a szociális szempontok alapján: javasolt. Nem kap semmilyen ellátást, és nem is dolgozhat, ill. nem is tud dolgozni. Táppénz tovább nem folyósítható. Jelenleg fizeti maga után a járulékokat. Rokkantsági ellátás nem jár, mert több mint öt év van még az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig. Rehabilitációs kártyát megigényelte. Kérdésem: kaphat-e valamilyen járadóságot? Ha igen, hol igényelje? Rehabilitációs kártya megadása esetén igénybe veheti-e a 2001/CXXIII.tv.8/a.§-a, valamint a2011/CLVI.tv. 462/A.§-a alapján a 22 % szociális hj. kedvezményt /100 e Ft-ig/? Üdv. Tóthné

gabi65 # e-mail 2017.10.11. 14:12

Andrea28 Köszönöm , ma rokkantkártya miatt voltam behíva, egy orvos , egy asszisztens volt bent , a térdemet nézegette ,hogy fáj-e.Mondtam ,hogy nem az a bajom , a leleteimet meg sem nézte, a röntgent sem ,semmit ! Bent volt még egy akta ,valószinű egy másik betegé, mert más kötésben volt, azt nézegette... azt mondta ez max 40 % -ék !

Andrea28 #   2017.10.11. 14:01

Ha az állapota nem javult, továbbra is súlyosan mozgásában korlátozott akkor biztosan nem veszik el a státuszát, max. kaphat egy enyhébb fokozatot, amivel ha nem értesz egyet fellebbezni kell. Akik korban közel vannak a nyugdíjhoz, vagy az állapotuk nagyon súlyos, ott továbbra is adnak végleges fokozatot, nem szűnt meg! Itt van egy szakértő akit megkérdezhetsz, írj rá email elérhetőségére (jobb felső kis fülön)

gabi65 # e-mail 2017.10.11. 13:46

Tisztelt Fórumozók !
Kérdésem az lenne,lehetséges e,hogy 1989-töl 2004ben véglegesitett, II.csop.100%sulyos mozgáskorlátozottsággal,leszázalékot 52éves vagyok,ha újra behivnak megvonják tőlem a nyugdijam?Tudom,hogy maga a " véglegesítés " mint olyan megszünt
Kösznettel

beziske # e-mail 2017.10.11. 04:59

Kedves Júlia!Írtam Önnek a munkával kapcsolatban!Rokkant beteg embereket foglalkoztat a cég.4,6,7 órában!Ülő munkában foglalkoztatnak bennünket van 20 perc szünet azt használjuk ki evésre cigarettázásra.További szünetünk nincs!Még arra sem,hogy megálljunk egy pillanatra is kinyújtózkodni!Teljesítményt várnak el tőlünk mint ha aktív dolgozók lennénk!Különböző betegségekkel vannak leszázalékolva az emberek!Ezt tudták mikor felvették a beteg embereket is!Van e valamilyen jogunk?Vagy nincs?!Köszönöm válaszát!

papa63 # e-mail 2017.10.08. 15:59

Kedves BJúlia!

Pontosítanék a kérdésem erre vonatkozna,úgy gondolom a tárgyalás megtartását kell kérnem!?

https://kephost.com/image/BDUV

BJúlia # e-mail 2017.10.08. 09:45

Alkonyat
ha a rehabilitációs ellátásból nem vontak 10% nyugdíj járulékot egy-egy hónapban
(nem hallottam ilyenről még, mert automatikusan történik ez a rendszerben, de előfordulhat, mindenhol emberek dolgoznak, akik hibázhatnak), akkor Ön jogosulatlanul vett fel ellátási összeget, amit a hivatal visszakövetelhet a 2011.évi CXCI.tv. értelmében.
Persze a hivatal hibázott, de a tény az akkor is, hogy jogosulatlan ellátási összeg részről van szó, amit felvett, jóhiszeműen.
Viszont kérheti, hoy ezt ne egy összegben vonják le, hiszen önhibáján kívül történt és létfenntartását veszélyeztetné, ha egyszerre vonnák le a le nem vont járulékot.

Papa
nincs ilyen választási lehetősége a megváltozott munkaképességű személyek ellátási ügyeiben a bírósági, III.fokon, hogy nem jelenik meg, mint felperes a tárgyaláson, a felperesnek mindig meg kell jelenni, mert ő az ügy ura, vagyis a bíróság a keresetében leírtakat vizsgálja, ha nincs ott a tárgyaláson, akkor megszüntethetik az eljárást. Legyen ott, vagy az ügyvédje, ha van, és képviselje ügyét, és keressen meg kérem, segítek.

Rehabilitációs gazdasági menedzser, szakértőként fontosnak tartom, sorstársként főleg, hogy az érdeklődők választ kaphassanak kérdéseikre, mert a korrekt, hiteles információk segítenek a tudatos döntésben.
A jogszabályok folyton változnak, nem könnyű eligazodni benne, mindenképpen a témához jól értő, felkészült, tájékozott, tapasztalt, szakmai vélemény megfogalmazására képes személy alkalmas erre.
Önzetlenül tájékoztatok (munkáltatóknak nem minden esetben díjmentes), szakterületem: felülvizsgálat, ellátások, foglalkozási rehabilitáció, ezek jogorvoslata, támogatások, HR) mindig az aktuális jogszabályok ismeretében, a tényállás alapján.

Szakmai weblapomon megtalálja elérhetőségeim.http://www.versenykepesseg.eu/

papa63 # e-mail 2017.10.07. 21:01

Üdvözlöm a tisztelt sorstársakat,és segítőket,sajnos bírósági tárgyalás előtt állok,azt szeretném kérdezni,hogy a sima tárgyalást kérjem a felek megjelenése nélkül,vagy a másik lehetőséget mikor legalább szembe nézhetek a hóhéraim képviselőivel,illetve mindenképp szeretnék igazságügyi orvos szakértőt ,,ezt nekem kell intézni vagy a bíróság jelöli ki?

Alkonyat630308 # e-mail 2017.10.06. 13:29

Tisztelt Fórumozók! Tanácsotokat kérem!

Rehabilitációs járadékot kapok immár 9 éve. Ma kaptam egy levelet, hogy 2016.09. És 2016.10. Hónapra nem vontak járulékot, ezért most az októberi ellátásomból egyösszegben levonják.
Ez helyes, hogy, amit ők/más hibázott azt én fizetem meg utólag?
Pénzzel bánok, és ha hiányom van, nem mással fizettetem meg, hanem nekem kell befizetni, mert én hibáztam.

Kérem tanácsotokat hova fordulhatnék? Érdemes-e?
Köszönöm!

mama20 # e-mail 2017.09.21. 12:43

Kedves B.J!

Saját magáról ír netán!

BJúlia # e-mail 2017.09.21. 11:15

„Ha Isten sem felel meg mindenkinek, nekem hogy sikerülne?”~Cristiano Ronaldo

mama20,
semmi ilyesmiről nincs és nem volt szó, nekem nincs időm itt lenni a fórumon, csak néha járok erre, és pontosítok, ha nagyon nem helyes irányba halad a tájékoztatása az embereknek, ennyi.Tán a pontosítás fájt? Inkább örülni kéne.

Mert úgy vélem, mindenképpen a témához jól értő, felkészült, tájékozott, tapasztalt, szakmai vélemény megfogalmazására képes személy alkalmas erre.

Fontosnak tartom, hogy az érdeklődők útmutatást kaphassanak az őket érintő kérdésekben szakterületemen(ellátások, felülvizsgálat, foglalkoztatás) mindig az aktuális jogszabályok ismeretében (tények alapján), mert az információk alapján tudatosabban tudnak dönteni, ha ismerik azokat.

Szakmai weblapomon megtalálja elérhetőségem.http://www.versenykepesseg.eu/

„Az információáramlás hierarchizált folyamat. Más szóval: hatalmi megoszlás. Akik hozzáférnek az információhoz (vagyis "tudnak"), azok lekörözik - rosszabb esetben kizsákmányolják - azokat, akik nem férnek hozzá az információhoz (azaz: nem tudnak).”~Almási Miklós

mama20 # e-mail 2017.09.07. 17:12

Már megint minden kezdődik előről,B.J.!
Ha kiteszik az ajtón,jön az ablakon.

BJúlia # e-mail 2017.09.04. 15:16

Pontosítanék rehabilitációs gazdasági menedzser, szakértőként, sorstársként a korrekt tájékoztatás érdekében:

Répéa64, és mama20,
megváltozott munkaképességű személyek ellátást elutasította Rehab Hatóság biztosítási idő hiánya miatt, ÖEK 75%, a Kormányhivatalon belül a Járási
Hivatalhoz fordulhat (Szociális törvény szerint), ha megfelel a jogszabályi egyéb feltételnek, akkor EGYT-re, aktív korúak ellátására lehet jogosult.
A gyakorlatban azonban sokat nem jogosultak erre sem, mert a családi összjövedelmet vizsgálja Járási hivatal a szociális törvény szerint,
amit olyan alacsonyan állapított meg a döntéshozó (képviselők, akiket Emberek választottak), hogy kevesen jogosultak rászorultság és törvény szerint erre, hiszen szociális ellátás, és ezt is átalakították negatív irányban, így csak tengődnek az emberek, ezért növekedett a szegénység, a társadalmi különbségek, az élhetés lehetősége.

2012-től nem szolgálati időt (ahogy írta érintett) vesznek figyelembe az egészségkárosodásnál, hanem biztosítási időt, amely lényeges különbség az egészségkárosodás esetén, hiszen pontosan az állapota miatt nem tud dolgozni valaki, amely a biztosítási időt csökkenti, hiába az egészségkárosodás előtt 30 évet vagy X évet dolgozott, mégsem lehet jogosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátására 2012-től.
Ez az egyik igazságtalan, szakmaiatlan, embertelen, logikátlan változtatása 2012-től az egészségkárosodott emberek jogszabályainak. Más fogalom a szolgálati idő és a biztosítási idő és más jogszabályok, feltételek vonatkoznak ehhez.

moncsibab, mama201,
az elmondottak alapján, 19 éves lány,C2 minősítéssel rokkantsági ellátásra akkor sem lenne jogosult, ha egészségi állapota súlyosabb lenne a szakértői szerv szerint, pl.30% vagy kevesebb, mert nem lenne meg az előírt biztosítási ideje a megváltozott munkaképességű személyek ellátásához, amit 2011.évi CXCI.tv. előír
(2.§), javaslom szakmai honlapomon itt 4) pontban átolvasni a jogi nyilatkozatom tiszteletben tartásával:
http://www.versenykepesseg.eu/index.php?…

Hogy mire lehetne jogosult, azt a tényállás tisztázása után mobilomon 5 perc alatt elmondom, ha megtisztel, felhív, email megkeres, szakmai honlapomon megtalálja, sorstársként, rehab gazdasági menedzser, szakértőként készséggel segítek eligazodni, ahogy eddig is MINDENKINEK, ha bizonytalan, jogszabályokban útmutatásra szorul, ellátások, felülvizsgálat, foglalkozási rehabilitáció témában: http://www.versenykepesseg.eu/

NEM méltányossági ellátás, ahogy mama20 írja, hanem kivételes rokkantsági ellátásról van szó, de ez még nem jött ki Magyar Közlönyben, így még nem hatályos törvény 2018.januárjától, addig még bármi történhet.
Csak egy cikk van róla, ha benne van MK-ban, akkor lesz biztos, persze az is bármikor változtatható, napjainkban elég bizonytalan a jogszabályi környezet 2010 óta sajna, ezért kicsi nagyon a befektetési hajlam hazánkban, mert a jogszabályok sokszor önkényesen változnak, nem kiszámítható a külföldi befektetőknek sem a hazai szabályozás, gazdaság, így nem fektetnek be, inkább elkerülik hazánkat, vagy stagnálnak, ha ki nem vonulnak, mint ahogy emberek is tengődnek, nagy a szegénység, csak egyes köröknek megy jól sajnos, és nem a többség jólétéről van szó, erre utalt Róna Péter közgazdász is.
Íme a cikk: Kivételes rokkantsági ellátás jön azoknak, akiknek nincs elég biztosítási idejük 2017. május 11.
http://adozona.hu/…nak_a_PIHVSX

Répéva64 # e-mail 2017.09.01. 17:02

Tisztelt Szakértő!
Köszönöm szépen.
Tisztelettel Répéva !

mama20 # e-mail 2017.09.01. 12:48

Tisztelt Répéva64!

A jelenleg mmtv-ben előírt biztosítási idő nincs meg,
ezért nem tud a hivatal ellátást megállapítani.
Kormányhivatalt kellene felkeresni,egyéb ellátás
elbírálása céljából.
Méltányossági rokkantsági ellátás 2018.01.01-től
ismételten megállapítható lesz.
Akkor nyílik lehetőség igényelni.

Répéva64 # e-mail 2017.08.31. 20:40

Tisztelt Szakértő !
2 hete voltam bizottság előtt.

mama20 # e-mail 2017.08.30. 14:11

Tisztelt Répéva64!
Mikor volt bizottság előtt?

Répéva64 # e-mail 2017.08.27. 20:07

Tisztelt Szakértő! 53 éves nő, 30 év visszaigazolt szolgálati idővel, 75% egészségromlással, 25 % egészséggel, 2010ben látszámleépítés miatt munkanélküli lett, sikertelen álláskeresés, depresszió, 2011 ben IDC, peachmakerrel, magas vérnyomás, cukor, vese elégtelenség, asztma, és még több betegség,kórházból kórházba járás, nem jogosult semmilyen járadékra. Elutasították, mert az utolsó 7 évben, majd 10 évben, 15 évben nem volt meg a kért munkanap.Ez az utóbbi 5-6 év munkaképtelenségéből fakadt, nem rehabilitálható, ellátatlan. Mit lehet tenni ? Hová lehet még fordulni ? Köszönöm.

Répéva64 # e-mail 2017.08.27. 20:07

Tisztelt Szakértő! 53 éves nő, 30 év visszaigazolt szolgálati idővel, 75% egészségromlással, 25 % egészséggel, 2010ben látszámleépítés miatt munkanélküli lett, sikertelen álláskeresés, depresszió, 2011 ben IDC, peachmakerrel, magas vérnyomás, cukor, vese elégtelenség, asztma, és még több betegség,kórházból kórházba járás, nem jogosult semmilyen járadékra. Elutasították, mert az utolsó 7 évben, majd 10 évben, 15 évben nem volt meg a kért munkanap.Ez az utóbbi 5-6 év munkaképtelenségéből fakadt, nem rehabilitálható, ellátatlan. Mit lehet tenni ? Hová lehet még fordulni ? Köszönöm.

mama20 # e-mail 2017.08.09. 12:38

Tisztelt moncsibaba!
Rokkantsági járadékot kaphatna,ha a rehabilitációs bizottság 70%-os öeket,
és 30% egészségi állapotot véleményezett volna.

moncsibaba # e-mail 2017.08.08. 14:22

Kérdésem a következő 19 eves lanyom c2 komplex minositest kapott. 45% egészségi allapota. Munkahelye nem volt keresettel nem rendelkezik. Specialis iskolaba jart amit abbahagyott. Kerdesem kaphat e rokkantsagi ellatast? Koszonettel varom valaszotokat