Nem kapok fizetést


Hamucipőke # 2010.04.12. 13:49

Tisztelt Szakértő!

Egy szlovákiai szállítmányozó cégnél voltam bejelentve munkavállalóként, és egy magyarországi telephelyen lévő magyar cégbejegyzésű kft.-nek voltam bérbe adva (Mo.-on végeztem a munkát). Felmondtam rendkívüli felmondással március 5-én, mivel már nem először késett a bérem kifizetése és megélhetési problémára illetve szerződés szegésre hivatkoztam a felmondásomban. A cég visszatartja a januári és a februári béremet, a mai napig nem kaptam meg. Kérdésem, hogy jogilag hova kell fordulnom, hol kell feljelentést tennem, illetve van-e egyáltalán értelme az egésznek? a segítséget előre is köszönöm…

Hamucipőke

JuniorKill # 2010.04.12. 10:20

Tisztelt nandy.

Köszönöm válaszod megpróbálom csak félő, hogy a melóban mindenki inkább az állását félti, mint hogy arra gondoljon, hogy nem tud mit enni vagy befizetni a számlákat. Félnek a munkáltatótól.
Azért még egyszer köszönöm a válaszod.

Lyonee # 2010.04.11. 15:45

Segítségeteket kérem a következő ügyben.
Egy közeli ismerősömnek a volt munkáltatója, tartozik kb. 120000Ft munkabérrel.
Olvastam itt a fórumon a fizetési meghagyásról. Elmaradt munkabér esetén is alkalmazható? Ezt bíróságon, vagy munkaügyi bíróságon kell benyújtani? A KFT. céghelye szerint illetékes, vagy a fizetési meghagyást kérő lakhelye szerint illetékes bíróságon.

nandy # 2010.04.10. 10:50

JuniorKill:

szólítsátok fel írásban a fizetésre, és helyezzétek kilátásba, hogy ha nem fizet, bírósági úton fogjátok érvényesíteni a jogaitokat.

JuniorKill # 2010.04.09. 19:33

Hello mindenkinek!

Az lenne a kérdésem, hogy nem kaptunk fizetést a munkahelyen és még ráadásul aprajával fizet, már ha fizet egyáltalán. A múlt havi bérből is tartozik X összeggel mindenkinek. Abban kérném segítségetek, ha valaki tudna valami használható megoldást vagy tanácsot adni, hogy lehetne megszorongatni a golyóit hogy észhez térjen egy kicsit.

Tisztelettel Bodó Gábor.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.05. 15:12

Ha bejelentett a TB-nél, az jó. Az bizonyítja a munkaviszony meglétét, sőt az alapbér összegét is.

Ha elkövette azt a butaságot, hogy a próbaidő alatt rendes felmondással élt - ahelyett, hogy egyszerűen megszüntette volna a jogviszonyt, akkor elég rossz helyzetbe lavírozta magát. Általános ugyanis a nézet, hogy az ilyenkor a rendes felmondásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni (valós, okszerű indoklás, bizonyítási teher a munkáltatón). Kérdés, hogy belül vagy-e a 30 napon, további kérdés, hogy abban a felmondásban kioktattak-e a jogorvoslati lehetőségekről.

Talán meg kellene próbálkozni egy fizetési meghagyással a munkabértartozást illetően.

BCke # 2007.10.05. 14:55

KBS tudnál még nekem néhány további jótanácsot adni?


Billke

BCke # 2007.10.05. 09:56

Nagyon köszönöm segítő szándékú hozzászólásodat!
Mivel a munkaszerződésemet ő visszatartja ezzel nekem hátrányt okozva, ezért én büntető feljelentést tettem ellene magánokirattal való visszaélés miatt. Remélem ennek hatására hozzájutok a munkaszerződéshez. A munkaviszony meglétét egyrészt a könyvelője által kiadott elszámolási papírokkal, másrészt a TB vagy APEH által kiadott igazolással tudnám igazolni.
Ennek ellenére bizonytalan vagyok abban, hogy a bíróság megállapítja-e majd a felmondás jogellenességét. Abban azért reménykedem, hogyha kártérítést nem is, de a ténylegesen ledolgozott időre járó béremet be tudom rajta hajtani peres úton. A legjobb persze az lenne, ha a bíróság megállapítaná a jogellenes felmondást (irásbeliség hiányában) és a jogszerű felmondásig eltelő időre is fizetnie kellene. Én a törvényt így értelmezem. A felmondás egyébként próbaidő alatt történt.


Billke

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.05. 09:47

Ráadásul próbaidő. Azalatt a munkajogviszony azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntethető.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.05. 09:45

Látni kellene a szerződést. Ami nincs, ugye... :(
A munkaszerződést ugyan kötelező írásba foglalni, de a munkáltató ennek hiányára nem hivatkozhat.
Egy esetlges perben bizonyítani kellene, hogy az adott munkáltatóval munkaviszonyban álltál, és azt is, hogy milyen feltételekkel. Az előbbi nem látszik nehéznek - bár bonyolítja a dolgot, hogy esetleg kölcsönadott munkaerő voltál, ráadásul külföldre. (De ismétlem, ez nem derül ki világosan az általad előadott vázlatos tényállásból.) Viszont a részletes feltételek bizonyítása okirat nélkül jószerivel lehetetlen.

Annyi azért mindenképpen elmondható, hogy a rendes felmondásnak explicitnek kell lennie, és valós, okszerű indoklást is kell tartalmaznia.
Ismétlem: úgy tűnik nekem, nem a felmondás jogszerűtlenségének bizonyításával lenne gond, hanem magával a munkaviszonnyal. (Annál is inkább, mert a felmondás jogszerűségét vita esetén a munkáltató köteles bizonyítani.

BCke # 2007.10.05. 09:22

Köszönöm a gyors reagálásodat. Röviden ismertetnéd velem a Te véleményed. Úgy látom a Fórumot olvasgatva, hogy eléggé otthon vagy a témában.
Előre is köszönöm.


Billke

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.05. 09:14

Pedig ez nem fog menni ügyvéd nélkül. Lehet kérni pártfogó ügyvédet; az is jobb, mint a semmi.

BCke # 2007.10.05. 09:04

Következő témában kérnék tanácsot:
Magyar Kft.-n keresztül Németo.-ban dolgoztam. Próbaidő alatt hazajöttünk 7végére, majd visszautazás előtt a fönök közölte, hogy engem már nem visz vissza mert... Kérdésemre azt válaszolta, hogy ezzel ő felmond. A felmondásról később is csak egy "Hazarendelési utasítás"-t kaptam írásba. Nem tudom ez írásbeli felmondásnak minősül-e, mert tudtommal ellenkező esetben a felmondás jogszerütlen és kérhetem bírósági úton, hogy tekintsék semmisnek. A kint ledolgozott időszakra sem fizette ki a szerződésben meghatározott összeget, hivatkozva arra, hogy ő szóban nem erről állapodott meg velünk, és ami szerinte a szóbeli megállapodás szerint jár azt már megkaptam. Egyébként a munkaszerződésem mindkét példánya nála van és a munkaügyi bíróságon azt mondták, hogy a nélkül ők sem tehetnek semmit.
Kérem aki tud segítsen: Tényleg ennyire el lehet valakit lehetetleníteni? Ez tényleg egy róka fogta csuka amire nincs törvényes megoldás? sajnos ügyvédet fogadni nincs pénzem.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.


Billke

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.03. 05:50

Ja, és tényleg maradt ott még egy kérdés. A vállalkozóit még a munkaviszony megszűnése előtt vissza kellene adni, ha álláskeresési támogatást akarsz kapni. (Értsd: munkanélküli segélyt.)

Kála # 2007.10.03. 05:35

Szerintem ebből így is, úgy is per lesz. Ha arra hivatkozással éltek rk-i felmondással, hogy nem kaptok fizetést, akkor ha a munkáltató ezt nem fogadja el, perelnetek kell (viszont ott már követelhetők az egyéb igazolt károk is). Ha fizetési meghagyást adtok be, az ellen valószínűleg ellentmondással fog élni, és akjkor megint per. Ha nem akartok veszíteni, akkor azért egy ügyvédet csak kellene keríteni (akár megyén kívülről is).
A tartozások (vagy azpk egy részének) érvényesítésére még a cég felszámolása esetén is van remény - de önmagában az, hogy egy cégnek sok tartozása van, messze nem jelenti, hogy fel is fogják számolni.

törzsgárda # 2007.10.02. 19:23

Azért megköszönöm, és szép estét!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 19:17

Nem munkavédelmi ellenőrzést kellett volna tartani, hanem munkaügyit. Ugyanaz a hatóság - de más a vizsgálat tárgya.

Amire lehetett, arra válaszoltam. A többi nem jogi kérdés.

törzsgárda # 2007.10.02. 19:08

Pedig így van. Bejelentettük e-mailen, hogy nem kapunk fizetést, kiküldtek egy fiatalembert, egyedül, aki másodszorra találta csak meg az ügyvezetőt. Leültek, a srác megnézte, van-e ásványvíz, poroltó, velünk szóba sem tudott elegyedni. Másnapra gyártottak egy munkavédelmi szabályzatot, vagy mit, éjszaka kellett aláírnunk, hogy másnapra meglegyen. Az előző kérdésekre kaphatnék választ, mert holnap már társasági gyűlés lesz, jó volna addigra tudni valamit.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.02. 19:02

Valamit alighanem korrigálnod kell a tényállásban. vagy nem tartozik a munkáltató több hónapnyi bérrel - vagy nem találhatott mindent rendben a munkaügyi felügyelet. A munkabér fizetése a munkáltató leglényegesebb kötelezettsége; annak elmulasztása ígyy súlyos szabálytalanság.

A követelések peren kívüli érvényesítésének eszköze a fizetési meghagyás, 200 ezer forintot meg nem haladó pénzkövetelést először kötelező is azzal megpróbálni.

törzsgárda # 2007.10.02. 18:54

Egy húsz fős kft.-nél dolgozom főállású alkalmazottként. Hónapok óta nem kapunk fizetést, a mozgóbért és a járulékainkat január óta nem fizetik. Felmerült, hogy rendkívüli felmondással mindannyian egyszerre adjuk be a felmondásunkat. Kérdésem: vállalkozói igazolvány birtokában mehetek-e munkanélküli segélyre, vagy átminősülök egyéni vállalkozónak? Miután a cég veszteséges, tele adóssággal, van-e remény, hogy kifizetnek minket? Pert kell-e indítanom, ha az egyéb káromat pl. a Provident-kölcsön kamatát, a lefoglalt autóm visszaszerzésének költségeit akarom behajtani, vagy más eszközzel is rábírható erre a tulaj? Ha a céget gyorsan felszámolják, látunk-e pénzt? Minden jó tanácsot előre is megköszönök. (Ügyvédet nem tudunk fogadni, mert a tulaj helyi hatalmasság, a fél megye a zsebében van, még a munkaügyi felügyelet is mindent rendben talált nemrég...)