Nem kapok fizetést


starlight # 2013.02.18. 11:04

T. Fórum

Augusztus óta nem, vagy jelentős késedelemmel kaptam bért, majd decemberben rendes felmondással megszüntették munkaviszonyom, egyoldalú nyilatkozatot kaptam arról, hogy bérhátralékot 2013. január 10-ig kifizeti a cég. Mivel ezt nem tette meg, a Munkaügyi Felügyelőségnél panaszt tettem, majd a Munkaügyi Bíróságon is keresetet adtam le. Tegnap a cégközlönyben találtam egy friss hivatkozást, miszerint a cég ellen végrehajtást indíott a NAV. Mire számíthatok a bíróságon, ha a cég fizetésképtelen? A végrehajtás során felmerülhet, hogy felszámolják/végelszámolják a céget és a Bérgarancia Alap kifizeti elmaradt béremet? Bejelentett munkaviszonyom volt, GYES után részidőben vettek vissza. Járulékaimat sem fizették rendesen.

szabolcs4 # 2013.02.15. 13:39

Üdvözlöm.

Érdeklődni szeretnék mit tegyek,2012.12.14. óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen.Szerződésben az szerepel minden hónap 10-e a bérfizetés napja,de a mai napig nem láttam még fizetést,kérdeztem már több felettest is akik a főnök jobb kezeinek mondhatók csak az "egymásra mutogatást tudták".

stusmokes # 2013.01.22. 09:40

Érdeklődni szeretnék, mit tehetek ha két hete elbocsátottak és megvonták ez előző havi mozgóbéremet ami 15e HUF azzal az indokkal hogy nem teljesítettem megfelelően (csak akkor vonhatják meg ha kárt okozok, legalábbis erről volt szó amikor felvettek) mikor minden nap túlóráztam és még 24-én is dolgoztam. További gondom ha jól tudom 3 munkanap áll rendelkezésre a munkaadónak hogy a kirúgás után megkapjam az e-havi fizetésem, ez azóta sem történt meg. Két hete ilyenkor táppénzen voltam 2 napot a hátam miatt kedden szerdán, csütörtökön bementem és az összes felmondásos papíromon az állt hogy hétfőtől megszüntették a munkaviszonyomat úgy hogy ott se voltam és nem is szóltak pedig 4x beszéltünk telefonon amíg pihentem. Ha számít az iroda be van kamerázva és fel van véve hogy mindenki zsebbe kapja a fizetése x részét.
Előre is nagyon köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.13. 10:07

Érdemes-e munkaügyi pert indítani a munkavállalónak? Mivel tudja bizonyítani, hogy ő tényleg dolgozott?
Célszerűbb a fizetési meghagyás. Azt pedig mi honnan tudhatnánk, hogy ő mivel tud bizonyítani? (Ha a kérdés általában értendő, akkor az általános válasz: bármi lehet bizonyíték, ami alkalmas rá, hogy a bíróságot meggyőzze az állított tény valóságosságáról.)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.13. 10:05

Írtál alá leltárfelelősségi megállapodást? Van kollektív szerződés?

ninarauch # 2012.12.12. 19:08

Tisztelt fórum!
Segítséget szeretnék kérni. A problémám a következő: két hónapja dolgozom egy cégnél, ahol a második hónapban egy forint fizetést nem kaptam arra hivatkozva, hogy 480ezer forint hiány van. Két kollégától megváltak, ők is fizetetés nélkül távoztak. Engem el nem küldtek, viszont nem kaptam semmit. Próbaidős szerződéssel dolgozom. Fizetési nap után nagy könyörgések árán, hazudozások után kinyögték: nincs pénz. A kérdésem az lenne a fizetésem hány százalékát vonhatják meg?
Milyen úton juthatok a pénzemhez?
A segítséget előre is köszönöm!

Vende01 # 2012.12.12. 14:04

Annyi kiegészítést tennék az előző bejegyzéshez, hogy egyszerűsített foglalkoztatásról van szó, mely szóbeli megállapodással is létrejöhet. Ezért nem volt írásbeli szerződés.

Vende01 # 2012.12.12. 13:36

Kedves Fórumozók!

1.) Egy olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet tenni olyan esetben, amikor valakit két hónapig írásbeli munkaszerződés nélkül foglalkoztattak és egy havi bérének kifizetése nem történt meg?

Ennek már két hónapja. A munkáltató nem hajlandó fizetni. Nem volt az illető bejelentve, nem fizettek utána járulékokat, adót sem.

2.) Érdemes-e munkaügyi pert indítani a munkavállalónak? Mivel tudja bizonyítani, hogy ő tényleg dolgozott?

Előre is köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2011.02.23. 22:28

Tisztelt "szilveszter111"!
Menjen be a lakóhelye szerinti helyi bíróságra. Vigyen magával minden iratot. Ott kérje, hogy vegyék jegyzőkönyvbe a kereseti kérelmét, amelyben kéri az elmaradt munkabér megtérítését a munkáltatótól. Innentől a bíróság elindítja az ügyet és önt kioktatja arról, hogy hogyan tovább.

szilveszter111 # 2011.02.23. 22:17

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Amennyiben tud,kérem segítsen.
Munkáltatóm nem fizet ki,még a decemberi béremből is tartozik.Vendéglátásban dolgozom.4 órával vagyok bejelentve,de dupla annyit dolgozok,amibe hétvégi napok is tartoznak.Bizonyítékként a valós jelenléti ívet lefényképeztem,illetve a munkanapok többségén,különböző időszakokban önmagamat lefényképeztem a kasszával,mely mutatta a dátumot,időpontot.
Sokan feljelentették már őket,de állítólag csókos van az apehnál...Égető szükségem lenne az elmaradt pénzre,de egyre inkább nem akarnak és lehet hogy nem tudnak fizetni.Mi tévő legyek?Mi az eljárás menete ha feljelentem őket?

marha # 2010.11.12. 10:11

Ó, tudom én azt, nekem HR-es végzettségem van, és az előző munkáltatóm a mai napig lóg nekem fél havi fizetésemmel...................... úgyhogy átérzem.... Tényleg sajnálom, hogy ilyen helyzetbe keveredtél, próbáld megtudni, hogy be lettél-e jelentve.

kozmacska # 2010.11.12. 10:00

Azért köszönöm.
Hiába van pénzügyi végzettségem, tisztában vagyok vele, hogy mit hogyan kellett volna, de ha sokáig nem találsz munkát, örülsz minden lehetőségnek, és ezáltal simán be is tudnak palizni.
Móni

marha # 2010.11.12. 09:55

Ez egy rendkívül gusztustalan húzás a cég részéről, de sajnos nagyon sok ilyen eset van.... A legfőbb kérdés, hogy bejelentettek-e az apehba, tehát rendelkezel-e biztosítási jogviszonnyal? Mert ha nem, akkor az ég világon semmi bizonyíték nincs rá, hogy ott dolgoztál. Sajnos van egy olyan rossz érzésem, hogy nem jelentettek be, így a béredet sem követelheted rajtuk. Sajnos ez is olyan tipikus, mint mikor valakit minimálbérre jelentenek be, és szóban sokkal magasabb fizetésben állapodnak meg, eztán lehet, hogy valóban kifizetik a teljes bért, de sajnos megcsinálhatják, hogy csak a minimálbért fizetik, mert csak annak van hivatalos nyoma. Aztán vagy hajlandó az illető ingyen dolgozni nekik továbbra is abban a jóhiszemben, hogy majd csak kifizetik neki a fennmaradó összeget, vagy faképnél hagyja őket, beletörődve, hogy az ígért fizetést soha nem fogja kézhez kapni :(... Írhatnék most okosakat, hogy nem kellett volna bejárni dolgozni, amíg nincs munkaszerződés, bla bla bla, de ezzel nem segítek, még akkor sem, ha már tudod, hogy ez lett volna a legjobb megoldás. Tudom, hogy manapság baromi nehéz elhelyezkedni, az ember örül, ha talál valamit, és reménykedik a legjobbakban... A munkáltatók nagy része sz.rik a munkajogra, és ott használja ki a jó munkaerőt, ahol csak teheti :(

kozmacska # 2010.11.12. 08:43

Tisztelt fórumozók! A segítségeteket szeretném kérni.
Három héttel ezelőtt felvettek egy reklámszervező céghez. Ott azt mondták, hogy egy nap a próbaidő, azt nem fizetik.
A nap végén közölték, hogy megfeleltem, menjek másnaptól, és megbeszéltük a fizetést is. 10-én a fizetés napon megkérdeztem, hogy én miért nem kapok fizut, mire közölték, majd ha megszerveztem egy teljes tv reklámot, és annak az árát is átutalták már. Szóhoz sem jutottam.
Az állásinterjún erről szó sem volt. A három hét alatt többször megkérdeztem, hogy mikor írjuk meg a munkaszerződést, ők azt mondták, hogy nemsokára.
Három hetet dolgoztam nekik, van egy telefonos hangfelvételem, ahol sajnálattal közlik, hogy nem jár munkabér, de mivel titokban vettem fel, úgy tudom, hogy nem ér semmit.
Hogyan tudom bizonyítani, hogy ott dolgoztam?
Hogyan tudnám kiszedni belőlük a három heti béremet? Mindez csak azért bosszant, mert ha az elején mindezt elmondják, el tudom dönteni, hogy ilyen feltételek mellet akarok-e ott dolgozni.
Köszönöm
Móni

pneandi # 2010.11.08. 07:59

Túlóra bizony!Hajnal 4-től este 10-ig!szabadnap 3 hetente 1!Ja és nem ülsz le, mert nem lehet,nem állsz egy helyben, mert nem lehet!csak ordítanak,hogy gyorsan munka!Hát nem egyszerűek!Ja és az okirathamisítás meg a rendőrség hallatára plussz ezer ft.-ot még odavágott kávéra.Persze azt is elraktam!:)
miért nem ellenőrzi őket senki?Én azért szeretném.Sőt még az ÁNTSZ-nek is tudnék ott munkát találni!
Szép napot mindenkinek!

bolondmelós # 2010.11.07. 21:20

pneandi:túlóra? A 16 óra egyben ami messze több, mint amit max lehet ilyen munkakörben dolgozni egyben
és még egymás után.
Okirathamisítás, ez jó. Jól tetted, hogy odabökted a kurafinak.

Kár, hogy őket nem ellenőrzik le a munkaügyesek...

pneandi # 2010.11.04. 11:20

sziasztok!
Ma voltam a papírjaimért!volt kisebb közelharc, mert a szabadságomat és a fizetett ünnepemet nem akarta kifizetni az albán!de végül kifizette, mert érdekes módón az apja, aki a főnök nincs itthon, és mégis az ő neve szerepel a kilépős papírjaimon!A fia aláírta!Jó nem?Miután megemlítettem az okirathamisítást,máris értette miről van szó!Na mindegy ma már csak örülök, hogy megszabadultam tőlük, és remélem mindenkinek tanúlságos lesz!

pneandi # 2010.11.01. 16:00

köszönöm szépen a választ!oda fogok figyelni ezekre a dolgokra!

nandy # 2010.11.01. 14:40

Az kimaradt, hogy ha bizonyíthatóan neked róható fel a kár, akkor is csak a te írásos beleegyezéseddel vonhatná le a fizetésedből. Ezért alá ne írj ilyen tartalmú papírt, hogy hozzájárulsz...

nandy # 2010.11.01. 14:38

Jogszerűen nem lehet csak úgy levonogatni a munkabérből. Hiány esetén kártérítésre kötelezhetnek, de a károkozés tényét, a te felelősségedet a munkáltatónak kell bizonyítania!
Tudom, hogy ez nagyon sok munkáltatót egyszerűen nem érdekel, de te akár munkaügyi bíróságra is mehetsz emiatt (ha be vagy rendesen jelentve, és a hivatalos pénzedből vont le).

Ha te mondasz fel, akkor ott a legalább 30 napos felmondási idő, amit le kell dolgoznod. Kivétel ez alól, ha próbaidő alatt mondasz fel.

A kilépős papírjaidon nézd meg, hogy milyen összegű kifizetések szerepelnek az adatlapon (amit nem kaptál meg, az ne legyen benne). Ha eddig nem kaptál bérjegyzéket, azt is kérd el.
A ki nem fizetett túlórákra, szabadságra vonatkozó igényed jelezd minél előbb írásban. Ha nem fizetik ki, irány a bíróság. Ügyelj arra, hogy a jelenléti ív a valóságot tartalmazza!

pneandi # 2010.10.31. 15:38

sziasztok
Ismét én vagyok!A mai napon felmondtam az albánoknak, ugyanis már a fizetésemből is levontak, azzal a címszóval, hogy a standolásnál volt mínuszom!amikor kértem mutassa meg a papírt, hogy mikor és mennyi,annyit mondott :"nekem nem kell papír"!Ha jól tudom arról a mínuszról elvileg jegyzőkönyvet kellett volna készíteni és nyílván nem csak a hasára csapni és mondani 1 számot.Ja és több napot is ingyen dolgoztattak hajnal 4 órától, este 10-ig!
Arra lennék kíváncsi, ha a kilépős papírjaimat elkészítik mire vigyázzak, mit ne írjak alá, vagy kihez fordulhatok segítségért.Mivel ők nem ismerik az alkalmazottak szabadságát és szabadnapját.Ezeket csak papíron alkalmazzák.

NxAndi # 2010.10.21. 16:53

pneandi szia :)

munkaszüneti napon (pl. okt.23.) a munkavállaló csak akkor foglalkoztatható, ha megszakítás nélküli munkarendben vagy, rendeltetése folytán e napon is müködő munkáltatónál, ill. ilyen munkakörben dolgozik. Ettől érvényesen eltérni nem lehet (rendeltetése folytán munkaszüneti napon üzemelnek azok a munkáltatók, akik az élet, az egészség, testi épség és a vagyontárgyak védelme érdekében müködnek, ill. akiknek szolgáltatásai közvetlenül az ünnepnapokhoz kötödnek).

Jelenléti ív / munkaidőnyilvántartás vezetése kötelező. (!)
nincs ilyen hivatalosan, hogy "csak besegítesz".
Egy munkaügyi vizsgálat során csúnyán megütheti a munkáltatód a bokáját, úgy hogy nyugodtan kérdezz rá, mi lesz azokkal a munkaidőkkel.

pneandi # 2010.10.21. 08:02

sziasztok
Én pékségben dolgozom (albán).megtehetik, hogy október 23.-án dolgoztatnak?ráadásul ingyen!mert a szombati napokra senkinek nem fizetnek!Kicsit bonyolult történet, de volt 1 lány aki vitte a hétvégéket, és mi felváltva bejártunk neki segíteni szombatonként 11 óráig, vagy tovább.ők ezt segítségnek hívták, amiért nem jár pénz.most elment a csaj és igazából ezek szerint magunknak segítünk, mert nem fizetnek érte.legszívesebben már otthagynám őket, de nincs más munka jelen pillantaban,hitel viszont van.

bolondmelós # 2010.10.21. 07:42

habyka: Nem vagyok jogász, viszont ilyen cipőben is jártamn már.

Fél évig kompletten tudtam a "kilépésem" után olvasni a levelezést egy volt munkaadómnál.Azt is amikor a nyakamba akart varrni egy a cég által kifizetetlen számlát- "majd X kolléga béréből levonjuk".
Non plus ultra hogy itt határozott ideig voltam és
ők kb 2 héttel a munkaviszony megszűnése után KIPOSTÁZÁK a közös megegyezést. Hogyan írták alá az eredeti pld-t helyettem?

Hát, tudod én úgy tudom amíg nem indít vizsgálatot az Apeh addig te befizetheted a penzumodat- és nincs ÜGY.
2)nem te akartad, hogy a fizetésed egy része feketén legyen. Sajnos ez sem elég mentség- viszont a bíróság figyelembe veszi hogy a munkavállaló mindig kiszolgáltatottabb helyzetben van.

Az a jó munkajogban, hogy pofonegyszerű, mondják sokan,
de évekig tanulják- meg ügyvédjelöltség etc....

fureszes # 2010.10.20. 17:38

Az Expressz.hu hirdetem hogy állást keresek majd ott rám talált Éva Mark-Katarina Béres "Lügde Auf der Rörhe 3"Németországi munkát ajánlott Brevenhavenben az Eisshalle épitkezésen voltunk 3 magyarok, 1 honapig dolgoztunk.GBR-be bele vitt majd igérte minden 2 hét után lesz fizetés de nem volt. Majd átt kellett mennünk Springerbe az új gyogyszergyár hoz Betonkozmetikát csináltunk.Ott a második este "Lügde"este kérdeztem mikor lesz fizetés mondta majd holnap lesz de nem volt Mondtam neki ha nincs fizetés nincs ARBEIT sem.Haza jöttünk.Azt igérte amint van pénz küldi Western Unionon de máig sem küldött pénzt.Én egyedül vissza mentem Lügdebe és kiléptem a GBR-böl a többiek nem.Leirtam mi történt és csatolták a kilépési papirom hoz.Telefon nem vesszi fel Sms-re nem reagál,email ra sem .Tartozása eddig 3000 Euro felénk.Levelet irtam a KÖSEL GMBH -nak Brevenbe amiben kértem ha valóban nem fizeték ki akkor azt nekünk magyarba Western unionon tegyék meg.Nem tudom mit tegyek vissza mennyek és leverjem ezen a hazug Nön akik még a valós nevét is eltitkolta?A gbr -be már két ujabb név is van az Expressz.hu keresi ujabb magyar balekjait.Kérem válaszukat az uaz452@citromail.hu-ra MIT TEGYÜNK?????????