Nem kapok fizetést


habyka # 2010.10.20. 12:23

Ettől annyira nem félek, mert aki az ottani informatikai rendszerhez értett az én voltam. Az utódom nincs épp a helyzet magaslatán, úgyhogy egyszerű eltüntetni a bizonyítékokat. Nem is ez a lényeg. Kérdés, hogy ezt felhasználhatom e bizonyítékként. Az hogy feketén is kaptam bért az rám nézve nem büntetendő?

bolondmelós # 2010.10.20. 11:29

az eléggé gáz. Azért másold le.
Ne mászkálj bele túl sokiszor , mert még ők perelnek be hogy "betörtél" az informatikai rendszerüibe.

habyka # 2010.10.20. 08:55

Hát igazából van egy excel tábla, ahol mindenkinek vezetve van a nem hivatalos bére. Ez a cég szerverén van, amihez még mindig hozzá tudok férni, kérdés, hogy az e módon szerzett bizonyíték mennyire legális, és jogerős.
(mert ugye egy excel táblát bárki csinálhat.)

bolondmelós # 2010.10.16. 19:45

Én megint csak a saját élményeim, benyomásaim alapján, azt írom amit a szívem diktál. A nem hivatalos részét piszok nehéz bizonyítani, az lenne a jó ha van tanúd, vagy bármilyen füzetben (kockás is jó gyűrött) vezették a béred emez részét és van róla másolatod.

3 év elévülési időn belül bármit be lehet hajtani.
Milyen indokkal léptettek ki a Kft1-ből,
kb mikor (van egy megérzésem hogy itt is kell kapirgálni) történt a jognyilatkozat?
Netán esetleg alá sem kellett írnod semmit?

Joy1nek igaza van,de a keresetlevélig biztos bele kell feccolni pénzt, valakivel jól megiratni ami megáll, a bíróság befogadja. Egyből munkavállalói költségmentességit kell kérni, ha kevesebb a béred/jövedelmed olyan bruttó 370 ezernél/ hó.
Jah kell pár bérlapmásolat (táppénzes papír, ha tp-n vagy), egyéb jövedelemigazolás, bankszámlakivonat adott ablaka,/sora hogy ennyi a valós jövedelmed.
Máris jogosult vagy pártfogó ügyvédre!
És néha nem rosszabbak, mint a profik, sőt én ismerek olyant is, aki kimondottan munkaügyes, saját ügyvédi irodája van, ÉS sok ügyfele, pere, mégis vállal pártfogói pert.

Egyjogász # 2010.10.16. 14:45

Már van Brégarancia Alap is? Az kell nekem!!!!
(Bocs, de ezt nem tudtam kihagyni:))))) )

nandy # 2010.10.16. 11:19

Ingyen ügyvéd ritkán jár (szerintem), a jogpont-on is csak nemperes ügyekben segítenek.

Joy, kár ezen vitatkozni, mindenki döntse el maga, hogy belevág-e. Igazad van abban, hogy nem szabadna hagyni 5 forintot sem, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy per milyen anyagi, lelki megterheléssel jár! Továbbá azt sem kellene elfelejteni, hogy a per végére akár meg is szűnhet a cég, legfeljebb a Brégarancia Alap fizet valamennyit.
Sajna ez a magyar valóság.

nandy # 2010.10.15. 16:40

Joy, 100 ezer, ha megítéli neki a bíróság, és ki is fizeti a cég! De addig is kell fizetni egy ügyvédet, legalább 20-40 ezer forint.

habyka # 2010.10.15. 07:15

Oké, de a bíróságon elég hülyén jönne ki, hogy "hát van a hivatalos bérem meg amit mellé kapok..."

nandy # 2010.10.14. 20:00

Többet is be tudnál hajtani, ha bizonyítani tudnád, hogy valójában mennyi volt a kereseted.

De tekintettel az összeg nagyságára, a perrel járó kellemetlenségekre, költségekre, valóban nem éri meg pereskedni.

habyka # 2010.10.14. 17:34

Igen két jelenléti ív volt. A fizetésem is kettős volt. Egyszer a 8 órás minimálbér + a többi. 72000 ft-tal tartoznak+ a túlóra ami még kb 30000. Ez a nem hivatalos. Sajnos azzal tisztában vagyok, hogy behajtani csak a fél hónapra járó minimálbért tudom, de az is több mint a semmi, viszont ennyi pénzért nem szivesen járnék évekig bíróságra.

bolondmelós # 2010.10.14. 14:36

Még egy kérdés:
a jelenléti íven a valós tólórázott számot vezetted?
vagy dupla ívezés volt?
A legfontosabb mekkora összegről van szó, van-e másolatod ami bizonyítja hogy túlóráztál?

Ha van akkor szerintem még több okod van mindkét kft-t megszorongatni.

habyka # 2010.10.14. 13:26

Ja és mind2 kft.

habyka # 2010.10.14. 13:25

banderasz:
Igen jogos követelése lenne ha:
Rendesen kifizette volna a túlóráimat, valamint ha állta volna a szavát. Mivel szóbeli megállapodásunknak megfelelően havi 8000ft-ot állt a számlámból. Amikor felmondtam ,ez a megállapodás természetesen már nem is létezett, a fennmaradó összeget pedig a túlórám bőven fedezi. Arról nem is beszélve, hogy egy tévedés -melyet félig meddig ő is elismert- okozott ekkora összeget, mivel alapesetben havi 4-6e ftből mindig kihoztam a telefonálást.

Bolondmelós:

Hát ez egy hosszú és bonyolult történet, ahogy sokták mondani. :)
Mindkét cég a volt főnökömé, csak kft1-nek van egy bábvezetője. Alapvetően Kft1-be volt minden dolgozó bejelentve, és kft2 bérelte a dolgozókat. Na ez Apehéknek szemet szúrt, meg is büntették Kft1-et. Erre júniusban mindenki át lett jelentve kft2-be. Kft1 elvileg nem szűnt meg, hanem más tevékenységet folytat. Kb ennyi röviden.

bolondmelós # 2010.10.14. 13:05

Ha nem túl sokat keresel, akkor kérd a megyei igazságügyi hivatalnál a nép ügyvédje szolgáltatást.
Munkaügyi pereknél a munkavállaló részére munkavállalói költségkedvezmény jár- alapból. De ezt kérvényezni kell a bíróságon.

Mi van akkor, ha te a korábbi foglakoztatódnál ugyanazt, ugyanott , ugyanolyan v. nagyon hasonló feltételekkel csináltad mint a másik cégben kezdted?

Majd remélem jön pár okosabb, de én itt egy kifejezést írok le: ha az eredeti tevékenység át lett adva egy másik cégnek, főleg megállapodáson alapulva:
akkor munkáltatói jogutódlásról beszélünk.
DE gondolom ezt jól kikerülték, mondjuk tevékenység papíron eltérő bejegyzésével, meg a " közös megegyezéssel",

Az előző cég az még létezik vagy " jogutód nélkül szünt/ik meg"?, Cégformák mik? kft/Kft. ? netán a "jogelőd" Bt.?

Nem olyan veszett fejsze, mert most bukik ki a szekrényből a "csontváz"

Mt. 85/A §
ha jól gondolom egy évig ha tudod bizonyítani, hogy
jogutód folytatta a jogelőd tevékenységét veled együtt, akkor van keresni valód.
Pl. ha a megérzésem igaz, akkor téged ilyen módon tájékoztatniuk kellett volna...

bandeeraz # 2010.10.14. 12:44

Azért a telefon, ami nem a tiéd, és a számla, amit te hoztál össze jogos követelése a munkáltatónak, csak éppen nem jár el jogszerűen. De gondolom ez téged nem érdekel...

habyka # 2010.10.14. 12:09

A leszámolási papírokat aláírtam, de azon nem szerepelt semmi olyasmi, hogy a béremet átvettem, vagy ehhez hasonló szöveg. A régi cégből közös megegyezéssel kerültem át az újba.

Igen sajnos a szabadság, meg a túlóra a régi cégben "maradt"

Jól gondolod, valószinű úgy van vele, hogy ennyi pénzért úgysem fogok pert indítani. Egyszer írtam neki email, hogy jó lenne már fizetni, mert jogi útra fogom terelni a dolgot, de nagyon magabiztosan írta vissza, hogy csak nyugodtan, mert nem fizettem ki a telefonszámlámat. Csak ezt ő nem tudom hogy bizonyítja.

bolondmelós # 2010.10.14. 10:13

Szólítsd fel írásban- tértivevényes levélben- a munkáltatót adóssága rendezésére, remélem nem írtál alá fizetési papírt a kilépő nyilatkozatok között.
Ha nem fizet, kérhetsz fizetési meghagyást ellene.

Na most a túlórák,ki nem vett szabadságok azok a régi cégtől származnak még? Hogyan történt az átléptetés?
Rákérdezhetek, hogy közös megegyezéssel?
Mi szerepelt benne? Ezeket jó lenne tudni, de azt ugye tudod, hogy pont arra hajt a munkáltató, hogy kicsi azért az érték melyért perelhetnéd.

habyka # 2010.10.13. 07:02

Sziasztok!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy közel másfél évig dolgoztam egy cégnél. Júniusban átjelentettek a másik cégükbe, így új szerződés, újra próbaidő. Én a próbaidő alatt július 15-én felmondtam azonnali hatállyal. A munkáltatóm nem akarja kifizetni a félhavi béremet, meg a ki nem vett szabadságomat azzal az ürüggyel, hogy amit márciusban kaptam céges telefon -melyről se szerződés se egy nyilatkozat nincs hogy nálam volt, és használtam- pont annyi lett a telefonszámla, mint a visszatartott fizetésem. Van e valami lehetőségem, hogy ezeket a pénzeket valamilyen formában behajtsam rajta? Esetleg neki arra, hogy jogosan követelje a telefonszámla összegét? Úgy tudom, hogy mivel semmilyen általam aláírt papírral nem tudja igazolni, hogy én használtam a telefont, nem jogos a "követelése". Azért nem foglalkoztam eddig a dologgal, mert hitegetett, hogy majd elszámolunk, mivel a túlóráimat sem fizette ki, de eddig semmi nem történt ezügyben.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Gondban # 2010.09.20. 12:51

Én egy olyan panasszal fordúlnék önhöz, hogy a férjem június óta kint dolgozik svájcban, egy magyar cégtől. A júniusi fizetését megkapta, de a júliusit és az augusztusit még nem, persze már lassan a szeptemberi is esedékes, azügyben, hogy holnap jön haza, mert befejezték a munkát. Munkaszerződése, a magyarországi minimálbérről szól, csak szóbeli megállapodás van a külföldi bért illetően. Javasoltam neki, hogy próbáljon jelenléti ívet hozni haza magával, de német nyelvtudása nincs, így nem megy kint semmire. Várnám gyors válaszát, hogy mi az, amivel alá tudnánk támasztani munkabér követelésünket, mert sajnos félő, hogy nem kapja meg.

nandy # 2010.08.08. 10:19

A hangfelvétel szerintem nem jó megoldás... Mással kellene bizonyítani a munkavégzést, pl. tanúk, jelenléti ív, standolási papírok stb...

dobti # 2010.08.06. 18:20

Tiszteletem!

Párom vendéglátásban dolgozik, dolgozott. Júliussal kb 4 hetet dolgozott egy vendéglátó helyen. Ígérgették első naptól kezdve a bejelentést, persze nem lett belőle semmi (többnyire a könyvelőre hivatkozva), végül a "főnöke" megköszönte a munkályát telefonon, hogy nem kell többet jönnie. Természetesen fizetni nem akar, csak ígérgeti azt is. Kérdésem az lenne, ha készítenénk telefonom segítségével (a hívott fél hangja tisztán, felismerhetően hallatszódik, valamint előfzetéses számlán látszódik a hívás ténye) egy olyan felvételt amikor párom számon kéri főnökétől a fizetését, és hogy átverte, az használható e, ha feljelentést kívánunk tenni ellene valamilyen címen. Nem illegális e ha párom készít egy felvételt a volt "főnökével" folytatott beszélgetéséről, illetve ez a felvétel - amennyiben elmondja az illető, hogy nem fizeti ki, és természetesen kiderül h nem jelentette be, szándékos átverésről van szó - számít e érdemi bizonyítéknak vagy sem.

A választ előre is köszönöm!

Tisztelettel:

D. Tibor

norbo # 2010.04.16. 06:19

Sziasztok!

A következő lenne a problémám: 2008 Augusztusában(előtte magyarországon dolgoztam) külföldre mentem dolgozni(építőipar).. Mentek szépen a dolgok, novemberig, mert akkor bejelentette a munkáltató, hogy a német megrendelő nem tud fizetni, ezért november közepe felé felmondott, de a németországi munkabért akkor áll módukban kifizetni amikor a német fél kiegyenlíti a tartozását. Mivel a nem kifizetett munkabér is benne van a bérpapírban Németországban adózott külföldi jövedelemként, így átcsúsztam másik adókategóriába és fizethetek vissza majdnem negyed millió forint adót..Mit lehet ilyenkor tenni?

Emesi # 2010.04.13. 07:29

Sziasztok!
Előző munkáltatóm egy felszámolás alatt álló cég felszámolója. Jelenleg tartozik a decemberi és januári bérek egy részével, valamint a felmondási időre jutó bérekkel és a végkielégítésekkel. A dolgozókat közösen képviseli egy ügyvéd, aki már megtette a kezdő lépéseket. Legalábbis erről tájékoztattak minket. A felszámoló most kapott pénzt, de mégsem a béreket fizeti kifelé, hanem más tartozásokat, ill. a saját cégeinek utalt. Nem a béreket kellett volna legelőször rendeznie? Mit lehet ilyenkor csinálni?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.12. 17:16

Van.

JuniorKill # 2010.04.12. 16:11

Sziasztok.

Kérdésem hogy ma kijelentette a Munk adom, hogy ki vagyok rúgva, mert az élettársam írt neki egy SMS-t hogy 12.-e van és nem fizetett és munkaügyi bíróságra visszük az ügyet. Erre felhívta és azt mondta, hogy ez törvényes, hogy nem fizetett még és hogy nem kell holnap már mennem, dolgozni. Munka ügyi bíróságra visszük a dolgot az biztos. szerintetek van e értelme.

válaszokat előre is köszönőm.