Munkáltatói rendes felmondás indoka


Zancsa # 2009.11.23. 08:17

Nandy! Lehet rosszul fogalmaztam. A munkavállaló jelenleg a mi cégünk alkalmazottja és egy másik cégnél végez karbantartási feladatokat rendszeresen. Felmerült a lehetősége h a másik céghez átkerül, két műszakba. Azaz a mi cégünknél valamilyen indokkal megszűnne a munkaviszonya és a következő naptól az a cég, ahol most külsősként végez karbantartási feladatokat, átveszi. Munkavállaló nem szeretné vállalni a két műszakot. A mi cégünk milyen indokkal mondhat fel neki? (pl.: munkaköre megszűnik: ez esetben ha jól tudom a munkáltató nem vehet fel ebbe a munkakörbe munkavállalót). Az "átvevő-átadó" cég tulajdonosi köre azonos.


Ancsa

nandy # 2009.11.23. 07:16

Miért kell háromszor kérdezni??

Beatrix978 # 2009.11.22. 22:43

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni mindenkitől az alábbi problémámmal kapcsolatban.

Határozatlan idejű munkaszerződéssel, főállású munkaviszonyban dolgoztam a mostani cégemnél, ahol a pénteki napon felmondtak nekem.

Sajnos nem a munkabérem teljes összegével voltam bejelentve, így a fizetésem egy részét „zsebbe“ kaptam.

A cégvezető szerette volna, ha a munkaviszonyomat közös megegyezéssel szűntetjük meg, amit amikor nem akartam elfogadni, megzsarolt, hogy csak abban az esetben fizeti ki a munkabéremet a mi általunk megállapodott összeg alapján, ha ezt aláírom, ellenkező eseten csupán a bejelentett munkabér alapján történhet meg az elszámolásunk.

Amikor jeleztem felé, hogy ezt nem tartom elfogadhatónak, elfogadta a rendes felmondást, de a kilépő papírjaimat és a pénzügyi elszámolást a holnapi napra ígérte csupán számomra.

A tegnapi napon tudomásomra jutott, hogy bár a pénteki nappal kelt felmondólevelembe indokásként a munkakör megszűnését és a munkáltató gazdasági helyzetének megszűnését jelölte meg, a múlt hét hétfő óta hirdeti a pozíciómat, így egyértelmű hogy be kívánja ismételten tölteni.

Kérek mindenkit, hogy adjatok ötleteket, milyen módon tudnám megvédeni az érdekeimet. Szeretném, ha korrekt módon és tisztességesen tudnánk elszámolni egymással pénzügyileg.

Szeretném azt is tudni, hogy helytálló-e azon ismeretem, hogy ha a munkakör megszűnése az indok a rendes felmondásnál, van-e egy bizonyos idő, amin belül nem töltheti be ismételten a munkáltató a munkakör,

Előre is köszönöm a válaszokat.
Beatrix

nandy # 2009.11.17. 15:02

Ancsa:

Ha a karbantartási feladatokat a jövőben saját alkalmazott helyett egy másik céggel akarják elvégeztetni, ahhoz joguk van. Ez indokolttá teheti a rendes felmondást, mert a kiszervezés miatt nem tud neki munkát adni.
A munkáltatónak nem kötelessége a saját gazdasági érdekét feláldozni csak azért, hogy a munkavállalója jól érezze magát... Ezt így egyetlen törvény sem írja le.

Zancsa # 2009.11.17. 13:55

Igen, tudom, hülye kérdés. De azzal az indokkal, h a másik cégnél nem fogadja el a felajánlott munkakört, nem mondhat fel neki jelenlegi munkáltatója jogszerűen, sztem. Magyarul jelenlegi munkáltatója nem kényszerítheti arra, h felmondjon, vagy kezdeményezzék a közös megegyezést. Igen, továbbgondolva, azzal az indokkal felmondhat h megszűnik a munkaköre. Jelenleg cégünknél rajta kívül meg egy karbantartó munkakörben foglalkoztatott munkavállaló van. Tehát arra hivatkozhat a munkáltató felmondási indokként h csak egyre van szükség.... De ahogy a leírtakból kiderülhet, a munkáltató érdekében fog megtörténni a munkaviszony megszüntetés.


Ancsa

nandy # 2009.11.16. 17:20

Pl. megszűnik a munkaköre. Ami akár valós is lehet, ha a feladatokat külsős cég fogja ellátni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.16. 15:10

Mindenkinek felmondhatnak, akinek határozatlan idejű munkaviszonya van, és nem áll védelem alatt. A rendes felmondás indoklásának jogszerűnek, valósnak és okszerűnek kell lenni.

Ne is mondd, tudom, hogy ezzel a válasszal nem sokra megy. Csakhogy ilyen volt a kérdés is.

Zancsa # 2009.11.16. 14:03

Sziasztok!

Egyik munkavállalónk segítségemet kérte.
Jelenleg a mi cégünknél dolgozik, mint karbantartó. Cégünkkel egy másik cég szerződést kötött karbantartási feladatok ellátására. Nem megerősített források szerint, munkavállalónkat a cég saját munkavállalójaként szeretné tovább alkalmazni két műszakban. A két cég azonos tulajdonosi körrel rendelkezik. Munkavállaló ezt az állást nem szeretné elfogadni. Arra kíváncsi h jelenlegi munkahelyén felmondhatnak-e neki és ha igen milyen indokkal?

Köszönöm


Ancsa

Franciska # 2002.05.30. 12:17

Kedves Kati,
ha a teljes felmondási idő-végkielégítés kifizetésre kerül a munkavállalónak, az még nem jelenti azt szerintem, hogy nem érte sérelem / kár. Hiszen elvesztette a munkahelyét, és nem biztos, hogy egyhamar újat talál. Ez nem kár ? A végkielégítés nem mindig akkora összeg, hogy kárpótoljon ezért. Emellett számos ítéletet láttam már, amely szerint a munkavállalónak - bár megkapott mindent, amit rendes felmondás esetén pénzben megkaphat - igenis jogellenesen mondtak fel, így további x havi átlagkeresetet is megítéltek neki.

Persze, lehet, hogy félreértettem, amit írtál, nekem az jött le belőle, hogy szerinted ha minden járandóságot megkap a rendes felmondással távozó dolgozó, és az indoklás is helytálló, akkor szerinted nem történt sérelem. Ha nem így értetted, akkor elnézést.

Kati # 2002.05.18. 19:09

Szerintem a munkáltató a rendes felmondás keretében élhet ilyen indokkal. Mivel a rendes felmondás esetén a munkavállalót nem éri sérelem-kár (már ha a felmentési idő és a végkielégités az utolsó munkában töltött napon ki van fizetve) nem hiszem, hogy egy esetleges munkaügyi per esetén a munkavállalónak kedvező döntés születne.

Rocky # 2002.05.15. 14:16

Az a kérdésem,hogy hivatkozhat -e a munkáltató elégtelen teljesítményre a rendes felmondás indokaként.

Hivatkozhat ra, de nem eleg, ha azt mondja, hogy XY nem vegezte jol a munkajat. Reszletesen le kell irni az indoklasban, hogy milyen hibakat kovetett el, mit nem teljesitett, stb.
Es mindezek valos voltat a munkaltatonak kell igazolnia. Ezert nem art, ha volt mar korabban emiatt irasbeli figyelmeztetes, fegyelmi (vagy az mar megszunt?), stb.

Ha ez nem szerepel az indoklasban, v. csak altalanossagban irnak nem megfelelo munkavegzesrol, ill. az allitasaikat nem tudjak bizonyitani, akkor a felmondas ervenytelen, es a munkaugyi birosagtol lehet kerni a hatalyon kivul helyezeset.
Ez azt jelenti, hogy

  • az illetot visszahelyezik az allasaba (ha a ceg ennek mellozeset keri, akkor van erre lehetoseg, de ez esetben akkora osszeget kell fizetnie a m.vallalonak, amennyi a vegkielegites, ill. ha arra meg nem jogosult, akkor egy havi munkaber)
  • a kieeso munkabert meg kell teriteniuk (ha pl. fel ev utan szuletik meg a dontes, akkor 6 havi bert a ceg utolag meg kell hogy fizessen; ha viszont a dolgozo idokozben mas munkaviszonyt letesitett, akkor az ottani bere csokkenti a kieesest, azaz a ceg csak a ket munkaber kulonbozetet fizeti, ha az uj munkahelyen alacsonyabb a ber a korabbinal)
  • termeszetesen a perkoltsegeket is meg kell fizetniuk.

Lenyeges, hogy az indoklasban benne legyen olyan ok, ami jogszeru felmondasra  ad alapot, mert ha az indoklas nem megfelelo, akkor a munkaugyi per soran mar hiaba tud a munkaltato akar 10 olyan okot is felhozni, amik egymagukban is elegendoek lettek volna az elbocsajtasra, ha ez nem szerepelt a felmondolevelben, akkor a birosag jogellenesnek nyilvanitja.
Az mas kerdes, hogy a munkaviszony helyreallitasa utan a ceg immaron megfeleloen indokolt felmondassal el tudja kuldeni a dolgozot.


Rocky

Két Lotti # 2002.05.14. 10:23

Szerintem igen.  Azért valami objektív alapjának kell lennie.  Pl. a munkaköri leírásban benne volt valami, amit nem teljesítettél stb.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Horváth Soma # 2002.05.13. 18:45

Az a kérdésem,hogy hivatkozhat -e a munkáltató elégtelen teljesítményre a rendes felmondás indokaként. Az Mt. azt írja, hogy rendes felmodásnál a munkáltató érvelhet átszervezéssel, működésbeni változással, a munkavállaló képességeinek hiányával vagy a munkaviszonnyal kapcsolatos munkavállalói magatartással. Van -e lehetősége teljesítményre hivatkozva megszüntetni a munkavállaló munkaviszonyát?


SOMA