Kilépő papírok átvétele


Majordomus # 2023.10.19. 19:41

Hm.kissé túlreagálod a kérdést.

Sanyi85 # 2023.10.19. 11:05

"Ha megindokolják, hogy miért fontos nekik, hogy átvedd, neked pedig ez nem jár hátránnyal, akkor illene."
Gondolom le akarták hamar tudni és nekik így lett volna kényelmesebb. Azt talán megérteném, ha pl. már csak az utolsó munkaviszonyban töltött hetem lenne és csak 1 nap vannak bent, a többi napon pedig mindenki továbbképzésen lenne. De ilyen nincs soha, mindig van bent valaki. Ráadásul később is átvehetném bármikor. Nem történt semmilyen indoklás részükről, csak szimplán megírták, hogy menjek be adott időpontban és vegyem át. Ezt kissé lekezelő stílusnak élem meg, abszolút nem kezelnek egyenrangú félként.

"Vagy jelezd nekik hogy van posta is..."
Erre már nem tudott sor kerülni. Mivel nem jelentem meg (nem is tudtam volna) az adott időpontban, még aznap postára adták ajánlottan. Ráadásul mellékeltek egy papírt, amiben azt írják, hogy mihamarabb küldjem vissza nekik postán. Indokolatlan plusz költségbe biztosan nem fogom verni magam egy hiperaktív humán dolgozó miatt. Főleg ha úgyis mennem kell még be később. Egy körben szeretném ezeket elvégezni. Nem az összeg nagyságáról van szó, ez elvi kérdés nálam. Jobb helyeken időpontot szokás egyeztetni, hogy egyáltalán jó-e nekem az akkori megjelenés. De még ha kiküldi postán, akkor se utasítgassanak már, hogy mihamarabb küldjem vissza, ha erre semmilyen jogszabály nem kötelez. Én úgy gondolom ugyanúgy együttműködést tanúsítok, ha pl. az utolsó napok egyikén kapnak meg mindent.

Majordomus # 2023.10.10. 21:28

Vagy jelezd nekik hogy van posta is...

drbjozsef # 2023.10.10. 18:45

Sanyi85,

hogy mielőbb legyen nálam, mert ha találok állást időben, akkor a felmondási idő lejártát követő napon is tudnék kezdeni.
Bármikor tudsz kezdeni. Most is. Akár két másik helyen is, akár 17 másik helyen is. Nem tiltja azt semmi.

Jól gondolom, hogy nincs olyan jogszabály, ami felhatalmazza a munkáltatót, hogy megszabja nekem mikor vagyok köteles átvenni?
Jól.
Ugyanakkor van ugye a munkavállaló együttműködési kötelezettsége. Ha megindokolják, hogy miért fontos nekik, hogy átvedd, neked pedig ez nem jár hátránnyal, akkor illene.
De ha utazni kellene miatta, a cég egyébként nem zárt be és nem is fog, akkor nemigen tudok elképzelni olyan helyzetet, amiben jogosan kérhetnék, hogy mindenképpen vedd át előbb.
Kérj írásbeli indoklást az átvétel miatt, ami alapján el tudod dönteni, hogy jogos-e az igényük. Kíváncsi lennék mit mondanak... :)

Sanyi85 # 2023.10.10. 17:31

Sziasztok!

Múlt hónapban közös megegyezéssel megszűnt a munkaviszonyom, jelenleg a felmondási időmet töltöm. A humán valamilyen ok miatt sürget, hogy menjek átvenni a kilépő papírokat. Legjobb tudomásom szerint csak számukra van megszabva, hogy meddig legyenek kész vele. Ezt találtam ezzel kapcsolatban: "A munkáltató legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól (de legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon) köteles a munkavállaló részére kifizetni a munkabért és egyéb járandóságokat, valamint ki kell adnia az előírt igazolásokat."

Mivel más városban lakom, mint ahol dolgozom, ezért feleslegesen nem utazgatnék. Úgy terveztem, hogy amikor majd megyek elszámolni az eszközeimmel, akkor majd átveszem ezeket is. Én úgy tudom, hogy az csak az én érdekem, hogy mielőbb legyen nálam, mert ha találok állást időben, akkor a felmondási idő lejártát követő napon is tudnék kezdeni. De a logika számomra azt diktálja, hogy ha esetleg elmennék vakációra, akkor az utolsó munkanapom után akár 2 héttel is ugyanúgy kötelesek lennének kiadni nekem. Jól gondolom, hogy nincs olyan jogszabály, ami felhatalmazza a munkáltatót, hogy megszabja nekem mikor vagyok köteles átvenni?