Teljesített - e a tanulmányi szerződés?


roimort # 2009.09.22. 11:19

Köszönöm a Válaszokat!

Üdv

Veci # 2009.09.20. 16:52

roimort

Ha kaptál még egy évet, akkor ezerrel ráhajtani, hogy meglegyen a nyelvvizsga és a diploma. Valóban nem tudod bemutatni a végzettséget is igazoló diplomát. Ha a tanulmány megkezdésekor a diploma a két nyelvvizsgához kötött volt, akkor ezekre alapozva történhetett a tanulmányi szerződés megkötése. A vizsga a tanulmányi időszakot lezáró mindenre kiterjedő vizsgát jelentett szerintem, mert a vizsgába, ha kikötés volt a nyelvvizsgák teljesítése, akkor annak lezárta után érvényes a diploma.

Visszatérítés lehet még, ha volt szállásdíj, tanulmányi szabadságra, vizsganapokra fizetett kereset, mivel úgy tudom a szabadidőt biztosítani kell a munkáltató részéről, de ha tanulmányi szerződést nem köt valaki a munkáltatójával, akkor azt az időt a saját szabadságából, vagy fizetésnélküli igazolt napként (ha visz rá hivatalos igazolást) kell tekinteni.

Hát ez elég bonyolult, egy munkajogász segítsége elkellene neked.

Néhány linket beteszek, hátha segít értelmezni a helyzetet:

Munkajogi kisokos: tanulmányi szerződés-minta
http://www.hrportal.hu/index.phtml?…

Tanulmányi szerződés: legfeljebb öt évnyi "rablánc"
http://www.hrportal.hu/index.phtml?…

1992. évi XXII. Törvény a Munka Törvénykönyvéről - A tanulmányi szerződés
http://www.hrportal.hu/…0070716.html

Munka Törvénykönyve (hatályos) a 110-116.§:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…


Üdvözlettel Veci

Sz.Márton # 2009.09.20. 14:17

Roimort!

Bár az állami szférában a szaktárcáknál több helyi szabályozó is létezik a tanulmányi szerződésekre, ma már úgy tűnik a sablon tanulmányi szerzdéseket ki kell egészíteni és végre az adott képzésre szabni, a képzések egy vagy esetleg több nyelvvizsgát előíró részére utalással, vagy az oklevél átvételével, mert régebben a képzés végi sikeres állam(záró)vizsga (jogászoknál ugye vizsgák) letétele után egyértelmű volt az oklevél átadása. Mivel te még nem kaphatod meg, így az arra jogosító előnyöket sem élvezheted. Tehát elvileg a tanulmányidban leírt feltételeket teljesítetted, de mivel tudatlan módon nem számoltak a kor, valamint a végzettséged egyedi két szakmai nyelvizsgát tartalmazó követelményével érdekessé vált a szerződésed gyakorlati betartása és betartatása. Valójában te is tudod, hogy ha olyan munkakört töltenél be amelyhez a megkezdett végzettséget a képzési idő idejére befejezettnek tekintenének, akkor már nem tudtad volna teljesíteni a feltételt és ha így tekintenénk akkor már számodra ez eléggé negatív lett volna. Ellenben, ha nem ilyen a munkaköröd, de meglovagolod a szószerinti értelmezést, a munkáltatód hivatkozhat az adott törvényi környezetre már a megkötés pillanatában, ahol a képzésednek megkezdésekor a nyelvvizsgák megléte ill. megszerzése, mint előírt dolog, eleve az oklevél átadási előfeltétele volt, ha a normál képzési idő végén a záróvizsgád letétele után szeretted volna a végzettséget is megkapni, majd felhasználni.
A szerződés szövegezését, bár ez nem tűnik az esetedre számodra egyértelműnek, de természetesen egy munkáltató a saját érdekében erre kiterjesztő értelmezéssel reád nézve hátrányosan előszerettel értelmezheti, hiszen nem tudod felhasználni a végzettségedet igazoló közokiratot mert még nem veheted át, hiszen az azt kiállító felsőoktatási intézmény szerint még nem teljesítetted az összes előírt feltételt.

roimort # 2009.09.20. 12:29

Üdvözlet!

Az alábbi problémával fordulok Hozzátok:

2004. őszén kötöttem tanulmányi szerződést a munkáltatómmal. 2007 tavaszán sikeresen államvizsgáztam.
Sajnos a diplomámhoz 2 db szakmai nyelvvizsga kell, hogy kiválthassam, az egyik már megvan. A tanulmányi szerződésben a munkáltató vállalta a kötelezettségeit. Viszont teljesen érdekesen van megírva ez a szerződés, mert rám, mint munkavállalóra a következő írták:

"A munkavállaló kötelezi magát, hogy a XY intézmény XY kara által indított XY továbbképzésen részt vesz, a képzés végén sikeres vizsgát tesz.
A munkavállaló vállalja, hogy a képzés ideje alatt, valamint a záróvizsga letételétől számított két és félév alatt a munkáltatónál a fennálló munkaviszonyát nem szünteti meg."

Korábban megbeszéltem a munkáltatómmal hogy sajnos a nyelvvizsga miatt nem tudtam átvenni a diplomámat.

Előző héten pedig közölték hogy 1 évet adnak hogy bemutassam a diplomámat, különben a tanulmányi szerződésben alapján kapott összes támogatást vissza kell fizetnem. Azt se tudom mi tartozik bele teljesen, de amire én gondolok, a tandíj, könyvek, utazás költsége tuti, de pl a tanulmányi szerződésben biztosított szabadnapokra eső munkabért is vissza kell fizetnem, és még vajon mit?

A szerződésben az áll, hogy sikeres vizsgát tesz, ez meg is történt, leállamvizsgáztam. Az nincs kikötve a szerződésben, hogy mikor kell bemutatnom a diplomámat. Illetve a kötelezően letöltendő munkaidő is a vizsgához van kötve.

Kérdésem: Jelen esetben jelenti-e a szerződés megszegését részemről, mert nem mutattam be a diplomámat. Valamit utólag kérheti-e ezt a munkáltató, hogy mutassam be, mert ha nem akkor visszafizetteti velem az összes ezzel járó költséget, holott már 2009 vége van, simán letöltöttem az időt, amit a szerződésben megjelölt. Valamint utólag irathat-e velem alá ezzel kapcsolatosan papírt hogy xy időra mutassam be a diplomámat. Holott szerintem attól hogy nem mutattam be, attól még a szerződésben vállalt kötelezettséget, hogy sikeres vizsgát teszek, azt teljesítettem.

Teljesen tanácstalan vagyok!

roimort