Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Szerzödes nelküli munkavégzés! - Fekete munka elönyei és hátrányai.

wers #   2016.09.13. 11:50

mit vonnak?

mona3434 # e-mail 2016.09.13. 10:26

akkor ha jol értem nem jogos hogy vonják a béremböl.

wers #   2016.09.13. 10:23

Az egyszerüsített foglalkoztatást a munkáltatónak kell bejelentenie adott napon, a foglalkoztatás megkezdése előtt interneten,vagy telefonon.

mona3434 # e-mail 2016.09.13. 10:06

Nekem olyan kérdésem lenne hogy segédmunkásként mint alkalmi munka vállalo a bejelentésemet nekem kell fizetni vagy a vállalkozonak mert ezt az én munka béremböl levonják.köszönöm.

Rexor # e-mail 2016.08.29. 16:47

..az biztos, vele együtt :)

elfmage999 # e-mail 2016.08.29. 16:32

Névtelenül bejelented a navnak és akkor majd ők rendbeteszik :)

Rexor # e-mail 2016.08.29. 12:15

2 év után? Igazán jó megoldás nincsen. Ha visszamenőlegesen bejelent masszív bírságot kap, ha most jelent be masszív bírságot kap. Mindkét esetben be kell fizetned az elmaradt adókat és járulékokat is késedelmi pótlékkal együtt. Ha nem jelent be még masszívabb bírságok lehetnek (akár 200% is)

jozsef780424 # e-mail 2016.08.29. 11:57

Nekem az lenne a kérdésem,hogy én két éve dolgozok egy helyen,de nem vagyok bejelentve.
Ha kérném a fönökömet,hogy jelentsen be,akkor félek hogy kirúg.
Mi a teendö ilyenkor?

mamamacoka #   2016.06.22. 22:06

ha a fizetési papírjaid megvannak, akkor tudod bizonyítani, hogy tőled levonták a járulékot, vagy az SzJA éves kereseti kimutatásával, amit a munkahelynek minden év január 31-ig ki kell adnia a dolgozó részére még akkor is, ha a munkahely megcsinálja a dolgozói részére az adóbevallást, de abból is egy papírnak minden évben a te birtokodba kell, hogy erüljön, és 5 évre visszamenőleg, ennek meg kell lennie nálad!, - ha ilyened nincs, és nem is volt, akkor bizony benne vagy a lekvárban, mert nem mentesít, hogy ezt nem tudtad, - mondjuk el sem tudom képzelni, hogy valakivel ezt tudta nélkül megtegyék 6 éven keresztül, már az első évben amikor nem volt adóbevallásod, reklamálni kellett volna, ez nem csak a munkhely bűne, - bocs

mamamacoka #   2016.06.22. 21:57

Maci 60, és hogy volt az SzJA - bevallásod hat év alatt ?

És egyszer sem voltál orvosnál ? ezalatt az idő alatt semmilyen kezelést, semmilyen gyógyszert, egy nap táppénzt nem vettél igénybe ?

És még nem keresett meg a NAV sem ?

  • valami nem tiszta amit írsz, ennyire nem lehetsz tájékozatlan, hogy ha ez így van, akkor nem tűnt fel semmi!
Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2016.06.22. 21:06

Tegyél bejelentést a munkaügyi hatóságnál.

www.kbs-ugyved.hu

Maci60 # e-mail 2016.06.22. 16:31

Kedves Fórumozók!
7 éve dolgozom egy munkahelyen,minden évben új alvállalkozónál.Nyugdíj előtt állok és most derült ki hogy 6 éve be sem jelentettek.Munkaszerződésem van de nem fizetik utánam a járulékokat.Mit kellene tennem szerintetek hogy az éveimet legalább igazolják?
Ha tudtok segítsetek.
Köszi

zenn # e-mail 2015.02.27. 21:12

Tisztelt ügyvéd úr,fórum!

A kérdésem az lenne, hogy a fekete foglalkoztatást a jogszabály mennyire bünteti? A munkavállaló szempontjából! A nem bejelentett munkavállalóra milyen jogi következmény hárul?

Válaszát/válaszukat előre is köszönöm.

munkásnő (törölt felhasználó) #   2014.07.01. 09:20
Mindenkinek!-
  • A "Feketemunka" törvénytelen,a "Munkaszerződés" nélküli munka szintén az!De ha valaki mégis belemenne mert.....épen úgy jó neki és a munkaadónak is,ha bukta van,akkor mind a kettőnek vállalni kell a felelősségre vonást!A Munkavállaló részére többszörösen értelmetlen,mert nincs korrektség és az adott szó bizalma a munkaadó részéről,a munkavállaló teljesen ki van szolgáltatva!--És a végén nagyon ráfizethet...!--Késő bánat,eb gondolat......!!!Üdv.
anonim79 # e-mail 2014.06.30. 20:54

2000- ben Németországban babysitterként dolgoztam nem bejelentve, de haza kellett jönnöm, az útlevelembe is bepecsételtek.
Szeretném megkérdezni hogy ez mennyi ideig szokott tartani, mennyi ideig nem mehetek vissza. Szeretnék legálisan dolgozni, ez vajon már elévült,- gondolom nem egy egész életre kaptam, hiszen 14 éve volt. Tudna nekem ebben valaki segíteni? Hol tudok érdeklődni hogy ki mehetnék- e dolgozni?? Köszönöm szépen a válaszokat! Edit

R.Baggio # e-mail 2014.05.07. 20:11

Közalkalmazottként dolgozom 2 hónapja szerződés és pénz nélkül. Határozott idejű közalkalmazotti munkaviszonyt ígértek szóban. Már bevittem egy csomó iratot, általában kéthetente kérnek újabb és újabb okmányokat. Mit tehetek ilyenkor? Milyen jogszabályokra, paragrafusokra hivatkozva sürgessem őket? Az elmaradt pénzek kamatai is járnának? Ha igen, akkor mennyi, hány százalék? Hangsúlyozom, hogy állami "cégről", közalkalmazotti jogviszonyról lenne szó.

christa1992 # e-mail 2014.01.06. 08:36

Tisztelt Ügyvédúr, Fórum!

Egy boltban dolgoztam 8órás bejelentéssel. Mivel rosszul ment a bolt megkérdezte a Főnököm, hogy belemennék e 1 hónapig, hogy 4órába jelent be de 8órát dolgozom és 75ezret kapok kézhez. Belementem úgy hogy "pult" alatti szerződéssel igazoljuk.Persze ez nem történt meg. Most elbocsátottak avval az indokkal,hogy nem tud fizetni.
Decemberben táppénzen is voltam 1 hétig behívtak papírokat aláírni és közölték hogy majd utalják a pénzt.
26ezer forintot kaptam a számlámra amit talán jogos is a 4órás bejelentéssel és táppénzel, de én 8órát dolgoztam.
a 6 hónap alatt 2x írtam alá a bérpapíromat.
a kérdésem az volna ha ő így kitolt velem én megtehetem e hogy követelem azt a pénzt (amit megkaptam) amivel nem járt bérpapír. ( ha ő kitol velem én miért ne?)
és ha bejelentem hogy feketén dolgoztam engem megbüntetnek e adócsalásért?.
előre is köszönöm a válaszokat!!!

tomika1980 # e-mail 2013.11.27. 23:19

Tisztelt ügyvéd úr,fórum!

Mivel szociális segélyen vagyok,ezért 15 napos egyszerűsített foglalkoztatásban dolgoztam 4 hónapon keresztül egy cégnél, és állítólag azokon a napokon voltam bejelentve amikor dolgoztam(úgy tudom ennyit lehet segély mellett). Mivel már több alkalommal is dolgoztam itt szóbeli megegyezés alapján voltam mindig bejelentve, és erről mindig utólag (pár hónap után) kaptam meg a papírokat a munkámról. Állítólag megbukott a cég és kiderült hogy nem is voltam bejelentve, illetve 15 napot voltam összesen, de azt se pontosan akkor amikor valójában dolgoztam. Munkalapok alapján visszanézhető hogy melyik napokon dolgoztam, mivel az aláírásom rajta van. Ezt állítólag a Nav is vizsgálja.
Utólag akarnak bejelenteni a 4 hónapra folyamatos munkaviszonyban más céghez, gondolom hogy mentsék a menthetőt.Úgy tettek ha aláírom a munkaszerződést, bérpapír, stb... utólag (pár nap múlva) akkor engem nem fognak megbüntetni és ezzel mentenek ki a büntetés alól mert feketén dolgoztam.

Az lenne a kérdésem, hogy én valóban számíthatok büntetésre, bíróság, stb.. mivel nem volt munkaszerződésem? (nem hiányzik nekem a huza-vona)

Vagy írjam alá a papírokat visszamenőleg?
(de akkor is pórul járok mivel segélyen vagyok és nem lehet mellette folyamatos munkaviszonyom)

Válaszukat előre is köszönöm...
Egy pórul járt munkavállaló.

Könyv # e-mail 2013.07.11. 21:28

Nem felelt meg a kritériumoknak. Amúgy éveken keresztül segítő családtag volt az illető, ez a forma viszont megszűnt. Maga a NAV ügyfélszolgálata javasolta, hogy most megbízási jogviszonyként jelentse be a vállalkoozó.

wers #   2013.07.11. 09:54

kedves Könyv, mi ezt egyszerűsített foglalkoztatással oldjuk meg

Könyv # e-mail 2013.07.11. 08:20

Kedves Wers!

Ez csak volt. Tapasztalatból tudom, hogy eltelhetnek napok. Sőt.

És ahhoz mit szólsz, hogy ha egy kifizető megbízási jogviszonyban foglalkoztat valakit, és a jövedelem nem éri el a minimálbér 30 %-át, de a foglalkoztató becsületes és bejelenti az illetőt, mi van olyankor?

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkát végző gyakorlatilag továbbra is köteles fizetni (mivel a foglalkoztatása nem járulékköteles). De mivel bejelentették, mert törvénytisztelőek, a NAV emiatt törölte az egészségügyi szolgáltatási járulék előírását (holott azt fizetni kell továbbra is). Jelentkezik egy csomó túlfizetés. Ami valójában nem jogos.

Hogy rend legyen, a bejelentését törölnie kellett a megbízónak. És a megbízottnak újból be kellett jelentkeznie az eü. szolg. járulék fizetése alá. (Mert azzal, hogy törölték a bejelentését, nem áll vissza a régi bejelentés hatálya, nem ám, mert bonyolítani kell a dolgokat).

Tehát bejelentés nélkül kell, hogy végezzen valaki megbízási munkát, ha az ebből származó jövedelme nem éri el a minimálbér 30 %-át.Ha csak nem akar magának egy csomó adminisztrációt a bejelentés miatt. Ez újabban így működik. Ami gyakorlatilag felhívás keringőre, azaz bejelentés nélküli (fekete) foglalkoztatásra. Nincs mód a kis összegű foglalkoztatás szabályos bejelentésére. Ettől kezdve lehet mondani az ellenőröknek, hogy "kérem, én bejelentettem volna, de adminisztrációs akadálya van".
Csak a tényleges kifizetést tudja (utólag) közölni a 08A-n. De előre bejelenteni a foglalkoztatást nem lehet már, ha a javadalmazás nem éri el a minimálbér 30 %-át.

Még ha akar, sem tud mást tenni a megbízó.

Ez 2012. január 01. óta van így.

Péter30 # e-mail 2013.07.10. 18:46

Ez csak egy hozzászólás. Van két bérünk. Egy hivatalos amit utalanak, meg egy boritékos.De mit tehetünk ellenne???? Ha bejelentem akkor nincs állásom, ha nem akkor meg "büntárs" vagyok...,.

munkahose #   2013.07.10. 14:37

Köszönöm a gyors válaszokat!

A júniusi hónap volt szerződés nélkül, amit még nem is fizetett ki (törvényesen 10.-ig kellene tudtommal) hétvégére ígérte ennek rendezését.

Majd júliustól van egyszerűsített, határozott idejű munkaszerződésem.
Egy sima minta nyomtatvány, utána a munkakör részletezésével.

http://civilszamado.hu/…kaszerzodes_(minta).doc

Egyébként úgy olvastam, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásban nem is minden esetben kötelező a munkaszerződés, de ilyen esetben egy jelenléti ív - ami nem minősíthető hivatalos iratnak - bizonyítja a munkámat?

Feltételezem egyszerűsített szerződésnél is ugyanúgy fennáll az első 3 hónapos próbaidő, tehát nincs felmondási idő.

wers #   2013.07.10. 13:15

azonnal bent van a rendszerben, nem telnek el napok

pl. reggel 7 órakor bejelentett munkavállalót aznap kilenc körüli ellenőrzésen látták a rendszerben a NAV ellenőrei

Könyv # e-mail 2013.07.10. 12:23

munkahose!

Te mindvégig jóhiszeműen jártál el. Nem tarthatsz pisztolyt a munkáltató homlokához, hogy írja már meg a szerződést!

Idő az valóban kell, hogy megjelenjen a mo.hu-n, isten malmai néha a NAV-nál is lassan őrölnek.

De ha bemész egy ügyfélszolgálatra, akkor tüstént megtudhatod, hogy megtörtént-e a bejelentésed.

Egyébként ha nem jelentett be a munkáltató, végső soron magad is rendezheted a biztosításodat, illetve az utólagos bejelentésedet, ám ez elég macerás.

Ha bejelented, lehet, hogy kérdezni fognak tőled a körülményekkel kapcsolatban, de hogy nem büntetnek meg, az biztos.

Fontos kérdés: kaptál fizetést? Aláírtál valamilyen papírt? Azon a papíron mi volt?