nyelvvizsga nélküli "diplomás" besorolása


Jucus16 # 2013.03.26. 12:20

Ősszel felvettek egy óvónénit az óvodánkba határozatlan idővel, nyelvvizsga hiányába diploma nélkül!Az önkormányzat azzal magyarázta, hogy szakmunkás bért kap és így felvehető határozatlan idővel!Kérdésem a következő lenne: Meddig alkalmazható anélkül, hogy megcsinálja a nyelvvizsgát?A szerződése nem tartalmaz olyan kikötést, hogy mennyi ideje van a nyelvvizsgát elvégezni!
Nagyon sok probléma van ezzel az óvónővel, mert nem végzi el rendesen a munkáját, szülőknek és kollégáknak egyaránt, ráadásul szeptember óta már körülbelül 3 hónapot táppénzen töltött!Az óvodavezető és a testület nem mer semmit tenni, mert az alpolgármester lányáról van szó!Azt állítják, hogy nem tudják elküldeni!Mit lehet ebben az esetben tenni?


Kérdésem a következ?? lenne: Lehet-e olyan óvón?t határozatlan id?vel felvenni, akinek nyelvvizsga hiányában nincs diplomája?

Sz.Márton # 2009.10.21. 06:29

Tisztelt Mohika!

Egy hivatalosan kiírt pályázaton demokratikus jogállamban, az vesz részt aki akar és (nem árt, ha) megfelel az akkori követelményeknek, hiszen másképp nem fogadnák be a pályázatát. Az, hogy végül ki nyeri el az adott álláshelyet, sok mindentől függ, (...) hiszen egy testület dönt.

A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény alapján, amit az adott esetben is természetesen a Kjt. és az MT. megfelelő alapelvi részei mellett értelmezve használnak, azért már nem lehet eltekinteni a fenntartóknak az alábbiaktól a pályázat kiírásakor:

"17. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben az alkalmazható, aki az e törvényben meghatározott felsőfokú iskolai (egyetemi vagy főiskolai szintű) végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik. A megfelelő felsőfokú iskolai végzettségek és szakképzettségek a következők:

  1. óvodában óvodapedagógusi, konduktor-

óvodapedagógusi;"

Az egyes esetekben átmenetileg mi volt, az függött az adott időpontban hatályos szabályok adta lehetőségektől is. Ma is sokszor függhet az adott szabályi kivételektől, egyesek álláshelyének létesítése illetve megtartása. Ez néha az emberközpontúság javára is írható lennne, /elvileg/

mohika # 2009.10.20. 21:47

Tisztelt Sz. Márton!

Köszönöm kimerítő válaszát.

Isten ments, hogy bárki személyes anyagában turkáljak és attól mégjobban mentsen isten, hogy arra hivatalos szerv előtt hivatkozzam , még akkor sem tenném, ha hozzájárulna (nehogy a végén baja legyen belőle)!!! Most is csak azért mertem említeni, mert történetesen mi hárman egy "haveri" körben vagyunk és éppen az említett "egyik kolléga" vetette fel a minap, hogy nem érti,ha őt kezdetektől F kategóriába sorolták, akkor a másiknak (aki szintén utolsó éves főiskolásként kezdett itt dolgozni) miért nem előlegezték meg a bizalmat.(Lehet, az a tény, hogy ismerősöm is főiskolásként kezdett dolgozni előző levelemből nem derült ki világosan.) Ahogy olvasgattam a témában, arra már rájöttem, hogy pl. egy végzős egyetemistát, ha tanít, nem szoktak középfokú végzettsége alapján besorolni, bár, ha ezt tennék az teljesen törvényes lenne. Ne értsen félre, nem mentegetni akarom barátnőmet, ha nyelvvizsga kell a diplomához, akkor meg kell szerezni, és örülni kell, hogy így is foglalkoztatják. Csak arra gondoltam, döntsön bármiképp a munkáltató a bizalom megelőlegezésében,az lenne a természetes dolog, hogy ha az egyik munkavállalót F-be sorolja, akkor az azonos helyzetben lévő másik munkavállalót is ide kell sorolni, ha E-be akkor mindkettőt oda . De , ha jól értelmeztem a válaszát, az általam kifogásolt megoldás is törvényes. Ezt tudomásul veszem.

A határozott idővel kapcsolatban kérem, segítsen,hogy jól értelmezzem válaszát.
A határozott idejű szerződés decemberben lejár, akkor nyilván a munkáltató kiírja a pályázatot. Ha az ismerősömnek addigra nem lesz meg a nyelvvizsgája, akkor meg sem pályázhatja az állást? Tehát diploma nélkül mégegyszer nem is veheti fel a munkáltató ugyanarra a munkakörre határozott időre? Mert nekem az idézett 21§-ból ez derül ki.

Válaszát mégegyszer köszönöm!

Sz.Márton # 2009.10.20. 20:20

Tisztelt Mohika!

Az ismerőse a végzettségét hivatalosan nem szerezte meg, tehát annak előnyeit sem élvezheti, mert az adott tanulmányi idő bár lejárt, de azt bemutatni még nem tudja, így nincs indoka a magasabb kategóriába sorolni. Az említett "egyik kolléga" ezek szerint azért volt a főnöke által az "F" kategóriának megfelelő beosztásba, mert a megszerzendő végzettségének tanulmányi idejéig, átmenetileg úgy tekintettek rá, mintha már rendelkezne az adott végzettséggel. Valószínűleg, ezt átmenetileg az adott esetben a vezető még így megtehette vele. Egyébként az ilyen, másokra hivatkozásokra vigyázzanak, mert hozzájárulása nélkül, a személyes anyagának besosztására és végzettségére, múltjára vonatkozó akkori és jelenlegi adatai nem nyilvánosak az Önök számára. Gondolom ha nem szerezte volna meg az adott tanulmányi idő leteltéig, (akár a kedves ismerőse a nyelvvizsga hiánya miatt) akkor őt is más kategóriába került volna vagy akár az állása is ennek áldozatául esik. Helyére már olyan pályázhatott volna aki megfelel a az "F" kategória szabta követelménynek.
Az ismerőse gondja a határozott ideje lejárta miatt ez esetben nemsokára megoldódik. Legközelebb már a meglévő végzettsége alapján, ha a sikeres nyelvvizsga után pályázik, már megkapja az áhított besorolási kategóriát és nem mások besorolási előtörténetével kell foglalkozni. Tényleg sok sikert, a határozatlan idejű jövőbeli állásához!

Ennyit pedig még a határozott időről a kivételekkel, az 1992. évi XXXIII. törvény alapján:

21. § (1) A közalkalmazotti jogviszony határozatlan időre történő kinevezéssel és annak elfogadásával jön létre. A kinevezést és annak elfogadását írásba kell foglalni.

(2) Közalkalmazotti jogviszony - ha törvény eltérően nem rendelkezik

  1. helyettesítés céljából,
  2. meghatározott munka elvégzésére, illetve feladat ellátására, vagy
  3. előadóművészeti intézménynél kinevezett vezetőként történő foglalkoztatásra, legfeljebb tízéves időtartamra

létesíthető határozott időre történő kinevezéssel.

Ezen túlmenően a határozatlan időre szóló
közalkalmazotti jogviszony határozott idejűvé módosítandó, ha a közalkalmazott a prémiumévek programban történő részvételéhez hozzájárul.

mohika # 2009.10.20. 17:49

Sziasztok!

A következő ügyben szeretném kikérni véleményeteket. Ismerősöm határozott idejű kinevezéssel dolgozik óvónőként.Bár elvégezte a főiskolát, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapott diplomát, csak egy igazolást arról, hogy tanulmányi kötelezettségei teljesítése után sikeres záróvizsgát tett. A főiskolai végzettséget igazoló oklevél hiánya miatt a munkáltató „E” fizetési osztályba sorolta.
A nyelvvizsga hiánya miatt – sikeres záróvizsga esetén – indokolt-e szerintetek, hogy a munkáltató alacsonyabb fizetési osztályba sorolja a munkavállalót, annak ellenére, hogy ugyanazon intézményben az egyik kollégát már akkor besorolták F kategóriába, amikor még csak utolsó éves volt a főiskolán.

Másik kérdésem: Szintén az előbb említett ismerősöm helyzetéhez kapcsolódik: mivel nincs még diplomája határozott időre vették fel.Ez tiszta sor. Szerződése azonban 2009. decemberében lejár. Sajnos még nem sikerült letennie a nyelvvizsgát, csak az írásbeli sikerült, a szóbeli nem. Van-e törvényes lehetősége a munkáltatónak arra, hogy meghosszabbítsa a szerződését annak ellenére, hogy még mindig nincs diplomája(a munkájával nagyon meg vannak elégedve egyébként). Szerintetek meddig és hányszor lehet hosszabbítgatni a közalkalmazottaknál?? Rájuk is vonatkozik az 5 év?

Köszönöm a válaszokat előre is!