Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkanélküli segély

Anna Zsófia # e-mail 2014.12.10. 18:26

Segítséget szeretnék kérni.
Jövő év elején költözni fogok másik megyében. Ezért a jelenlegi munkahelyemen fel kell mondanom. Az érdekelne, ha a munkavállaló részéről történik a felmondás, és közös megegyezéssel jövök el a cégtől, akkor jogosult leszek álláskeresési járadékra 3 hónapon keresztül?
Ez ugyanis nagy segítség lenne, amíg az új lakóhelyemen ismét el tudok helyezkedni. Már több mint 10 éve dolgozok folyamatosan, megszakítás nélkül, ezért gondolom a 3 hónap folyósítás jár. A jövedelmemet tekintve a minimálbér összegét kapnám meg járadék formájában, ha igazak a neten talált információk.
Ez idő alatt kötelezhetnek közmunkára? Én úgy gondolom, hogy a három hónap alatt magamnak kell állást keresni és csak a három hónap letelte után ajánlják fel a közmunka lehetőségét. Nem voltam még ilyen helyzetbe, az információim csak a netes keresgetésekből valók. Aki tudja mi ilyenkor az eljárás kérem segítsen, az idő sürget. Előre is köszönöm a válaszokat a kérdésemre.

Bori111 # e-mail 2014.08.05. 21:14

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha közös megegyezéssel mondok fel, akkor jár Nekem az álláskeresési járadék? (közel 4 éve dolgozom folyamatosan, és minden egyéb feltételnek megfelelnék). Azonnal folyósítanák vagy 90 nap után? Ezzel kapcsolatban kétértelmű információkat találtam eddig. Szüneteltetnék vagy megvonnák a járadékot, ha a 90 nap alatt elvégeznék egy 9 hetes OKJ képzést?
Köszönöm

Dyyt # e-mail 2014.07.03. 21:58

koli84:
Jó napot kívánok azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy most megyek munkanélkülire és fel tudom venni egy összegben is az ellátást vagy csak havi folyósítás van?Válaszukat előre is köszönöm.

Az ellátást nem lehet egy összegben felvenni, csak akkor, ha az ellátás lejárta előtt legalább 4 órás határozatlan idejű munkaviszonyt létesített és ez a munkaviszony az egyösszegű kifizetésig fennáll. Ebben az esetben a még fennmaradó, ki nem fizetett ellátás 80%-át fizetik ki, ha ezt az ügyfél kéri. A kérelmet max 30 napon belül kell beadni attól az időponttól számítva, ameddig az ellátás járt volna (ha közben nem létesített volna munkaviszonyt). A 80%-ot pedig a kérelemtől számított 2 hónapon belül fizetik ki.
Minden más esetben havonta folyósítják az ellátást.

sortie # e-mail 2014.05.26. 16:35

ivett.m

Férjemmel babát is tervezünk, ha továbbra is munkanélküli maradok akkor mire számíthatok szülés után? Csak GYES-re illetve családi pótlékra leszek jogosult?

Ön/Önök mit tanácsolnak? Kezdjem el fizetni magam után a TB-t? Milyen megoldás van még, hogy kaphassak több támogatást?

Igen, ha a szüléskor nem lesz biztosított csak alanyi jogú GYES-t Csp-t és anyasági támogatást kaphat.

Kb. 2006-tól nincs arra lehetőség, hogy megállapodás alapján váljon biztosítottá.

Az Ön által említett TB fizetés un. egészségügyi szolgáltatási járulék, amiért cserébe -szükség esetén- "ingyen" veheti igénybe a háziorvosi, a járobeteg, illetve a fekvőbeteg gyógyintézeti ellátást, de ezen járulék megfizetésével nem válik a Tbj. 5. szakaszában szereplő biztosítottá!

ivett.m # e-mail 2014.05.26. 10:41

Üdvözlöm!

Kérdéssel fordulnék Önhöz/Önökhöz. A problémám az, hogy 3 és fél éves munkaviszonyom megszűnt. Ezt követően igényeltem munkanélküli segélyt. A 3 hónap lejárta után sikerült elhelyezkednem, de csak 4 hónapra. Azt követően kb 2 hétig nem találtam munkát, majd sikerült ismét elhelyezkednem, de a munkaviszonyom sajnos csak 2 hónapig tartott. Kérdésem az lenne, hogy az előző munkanélküli segély igénylésem óta max 6 hónapos munkaviszonyt tudok felmutatni. Igényelhetek újra segélyt? vagy ennyi munkaviszonyra nem jár semmi sem? Férjemmel babát is tervezünk, ha továbbra is munkanélküli maradok akkor mire számíthatok szülés után? Csak GYES-re illetve családi pótlékra leszek jogosult? Ön/Önök mit tanácsolnak? Kezdjem el fizetni magam után a TB-t? Milyen megoldás van még, hogy kaphassak több támogatást? Vagy szülést megelőzően igényeljem a munkanélküli segélyt?
Válaszukat előre is köszönöm!

dávidka # e-mail 2014.05.06. 15:26

Jónapot!
olyan kérdésem lenne,hogy most szeretnék munkanélküli segélyre menni de nincs meg az utóbbi munkahelyemen a 360 napom de tudom,hogy az előző 3 évet nézik és ebben a három évben voltam tanfolyamon is a munkaügyitől és ápolási segélyen is voltam ez beleszámít a 360 napba?

koli84 # e-mail 2014.05.02. 17:53

Jó napot kívánok azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy most megyek munkanélkülire és fel tudom venni egy összegben is az ellátást vagy csak havi folyósítás van?Válaszukat előre is köszönöm.

moba1226 # e-mail 2013.12.10. 17:48

Jó estét!

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom felmondani a munkanélküli segélyemet. Bejött hirtelen egy munka, és holnap ügyfélfogadási szünet van a munkanélküli kirendeltségben.
Gondolom telefonon nem lehet, de levélben igen?

Előre is köszönöm a választ.

MissPantera # e-mail 2013.12.05. 21:00

Üdvözlöm!
Kéréssel fordulok Önhöz.2013.október 31kével megszünt a foglalkoztatásom.Diákként dolgoztam,heti5 6 napban.8éven keresztül,határozott szerződésel.Ahogy beregisztráltam a munkaügyre mondtam az intézőnek hogy 8évig dolgoztam stb.Nem felelt rá semmit,ezért se igényeltem munkanélküli támogatást.Azóta december elsejével elmentem közmunkára,de nagyon kevés pénzért.Megkaphatnám még a m,unkanélküli támogatást vagy vmi segélyt?

sis3456 # e-mail 2013.11.25. 13:51

Tisztelt Szakértő!

Olyan problémám van ,hogy 2013.07.31-én megszűnt a munkaviszonyom 2013.08.05-én jelentkeztem a munkaügyi központba segély iránt,de viszont nem volt még papírjaim csak az előző munkaviszonyból származók voltak meg.Azt mondta az ügyintéző,hogy majd ha meglesz akkor vigyem,de viszont nem vett nyilvántartásba mint az utólag kiderült csak 2013.09.03-al amikor az utolsó munkahelyi papírokat vittem.Így 2013.08.05-től 2013.09.03-ig nem kaptam ellátást.2013.10.07-tel kijelentkeztem mivel találtam munkát,de jogosult vagyok 78napi munkanélkülire amiből csak 33 napot fizettek ki.Lehet tenni valamit ebbe az ügybe,mert voltam már bent a munkanélkülin egy párszor de nem segítenek csak magyarázkodnak.

Köszönöm válaszát.

Frederico001 # e-mail 2013.11.17. 12:16

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni Önöktől. A munkanélküli központban 3 hónapra állapítottak meg munkanélküli segélyt. Kevesebb mint egy hónapot töltöttem munkanélkülin. Múlthét elején sikerült állást találnom, de mint utólag kiderült a bejárást csak nagyon nehezen, vagy sehogy sem tudom megoldani. A bejárást semmilyen szinten nem támogatják. Valamint a fizetés ha levonom a bejárási költséget kevesebb mint a munkanélküli segély. Az ügyintéző nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseimre, annyit mondott hozzam be a papírokat, és meglátja jár e még a segély vagy sem.

A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben ha nem használtam ki a 3 hónapot a munkanélkülin akkor van-e lehetőség visszamenni, ameddig nem találok más munkát, ehhez el kell e telnie valami konkrét időnek, vagy teljességgel lehetetlen ilyenkor visszamenni?

Válaszukat előre is köszönöm

Tisztelettel.

Egyetlen # e-mail 2013.11.13. 11:39

Azt szeretném tudni, hogy iskolaszövetkezeten keresztül történt diákmunka után igényelhetem-e a munkanélküli segélyt? Hogyan kell a biztositási jogviszonyt értelmeznem ezzel kapcsolatosan a munkanélküli segély folyósitásánál?
Köszönöm.

gerthy # e-mail 2013.11.11. 08:17

Az lenne a kérdésem, hogy meddig kell munkanélkülinek lennem, hogy tanfolyamra mehessek?
Azon gondolkozok, hogy felmondok jelenlegi munkahelyemen és munkaügyi központon keresztül kitanulok egy szakmát.

sutisuti # e-mail 2013.11.11. 08:03

Tisztelt fórumozók és Szerkesztőség

Olyan kérdésem lenne, hogy 9 év után munkahelyet váltottam. Az új hely felvételéhez munkanélkülire kellett mennem ez 4 nap volt . 1 hónap után jogi és egészségügyi okokból kifolyólag, megszűnik még a próbaidő alatt a munkaviszonyom. Vissza megyek munkanélküli regisztrációba.

Úgy értelmeztem, hogy amíg nincs kimerítve a 90 napi keret, 86 napom maradt, addig újra lehet folyósítást kérni, regisztrációval.

Jól értelmezem?

Válaszokat köszönettel:

Lajos

kethy99 # e-mail 2013.10.23. 12:37

Valaki megtudná nekem mondani, írni, hogy a munkanélküli segélyt hogyan számolják ki?? mindent olvasok róla, de nem tiszta. A fizetésem bruttó vagy nettó összegét veszik? és hány%?
köszönöm a segítséget előre is
Kethy

ZÖLDJANIKA #   2013.10.10. 08:37

T. Szakértő!
Betöltöttem a 60. évemet. Már két éve rokkantsági ellátást kapok.Előtte átmeneti járadékos voltam, ami azt jelenti, hogy megvolt a 40 év munkaviszonyom(nem szolg. idő)és 43 %-ra leértékeltek, tehát így megkaptam az átmeneti járadékot. Eddig nyugodt voltam, hogy 60 évesen nem zaklatnak. De levelet hozott a postás, menjek rehabos vizsgálatra, tehát újból százalék számolás,(nem műtettem meg magam). Játszom a gondolattal, levesznek néhány százalékot és 40alá kerülök, megvonják a lóvét.
Kérdésem:40% alá hozzák ki a egészségi állapotomat(ahogy öregszik az ember fia, úgy javul az állapota, mondják Orbánék)akkor adnak valami lóvét, milyen kategóriába kerülök?Vissza a munka világába! mondja a nagytudású Orbán kormány!
Ha bemegyek a Hivatalba, semmi járadékot nem adnak, mert ennyi idős korára az ember csak összehoz 1 házat, tehát van valamim, és semmit nem adnak. Ezért dolgoztam le 40 kemény évet becsülettel, 1 perc hiányzás nélkül.Írja meg VALAKI, aki hozzáértő, hogy mi lesz velem, ha 40 % alá tesz a nagytudású bizottság, köszönöm

talcsizunk@freemail.hu

Anett Andrea # e-mail 2013.10.09. 22:17

Szeretném ha valaki tudna segíteni a problémámban ami a következő.11 éves munkaviszony után felmondtak 2013.08.01.-vel,most a felmondási időm töltöm ami November 11.-ig szól.Folyamatosan keresek állást,de ha nem sikerül akkor jár-e régen Munkanélküli segélynek hívták,mivel nincs lakcímem sem állandó,sem ideiglenes.Ha jár akkor én hova tartozom,mert lassan 3 éve Érden lakom.

Egyetlen # e-mail 2013.10.01. 15:26

A munkanélküliben voltam benn, és ott kijelentették, hogy nem jár, mivel nappali jogviszonyom volt, ezt nem értem.
Köszönöm.

Egyetlen # e-mail 2013.10.01. 15:20

Pontosan nem tudom, de 2010 októberétől 2013 júniusáig folyamatos diákmunkán voltam 2 iskolaszövetkezeten keresztül, egymást követően, megszakitás nélkül.
Üdv.

capisca #   2013.10.01. 12:55

A jogviszony és a munkahely is megszünt.

Mettől meddig dologztál? Szezrődéseid meg vannak?

És hány napot dolgoztál összesen?

Ha ennek megfelelsz :az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik
akkor kapsz

Egyetlen # e-mail 2013.10.01. 11:29

Üdvözlet!
A kérdésem az lenne, hogy 1,5 év diákmunka után, nappali jogviszonnyal jár-e munkanélküli segély? A jogviszony és a munkahely is megszünt.
Előre is köszönöm.

hodi67 # e-mail 2013.07.02. 18:19

Tisztelt Szerkesztőség!
A kérdésem az lenne,hogy a fiam bejelentkezett munkanélküli segélyre.Egy hét múlva talált munkát,ahol sajnos három hét múlva megszűnt a munkaviszonya.Ha az előző segélyt megszüntette akkor most nem jogosult pénzbeni juttatásra?Nem kapott még egy fillért sem /munkanélkülit/Elvesztek az előző évek?Köszönöm mielőbbi válaszát.

rinya # e-mail 2013.06.11. 11:25

Tisztelt Szakértő!

Ha én adtam be a felmondásomat jár-e álláskeresési járadék vagy álláskeresési segély a felmondási idő után.5 évet dolgoztam a cégnél és most töltöm 35 napos felmondási időmet.

Köszönettel:Zsuzsa

szabtus005 # e-mail 2013.05.27. 12:06

Kedves Fórumozók!
Egy olyan problémám lenne hogy munkanélküli segélyt kaptam 2010.08-tól 2010.11 hóig! Lakcímre érkezett az összeg de én szeptember 1-től munkába álltam, az ügyintézőmmel csak telefonon tudtam beszélni, a szeptember illetve az október havi segély összegét nem vettem át a postán, gondoltam ha nem veszem fel akkor azt a posta vissza utalja és lesz látszatja! Sajnos most olyan helyzetbe kerültem hogy a munkanélküli hivatal követeli rajtam azt a pénzt(50000 forint) mert szerintük én azt megkaptam! Kérdésem az lenne hogy mit lehet ilyen esetben tenni? Forduljak ügyvédhez? Pont azért nem vettem fel a pénzt mert tudtam hogy jogtalanul tenném most mégis egy olyan penzt akarnak velem megfizettetni amit nem kaptam meg!
A segítséget előre is köszönöm

Immaculata #   2013.05.02. 19:43

Persze, menjen és intézze.