Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkanélküli segély

intentio # e-mail 2015.11.23. 14:10

Yuditka 2015.11.22. 07:04

Szeretném megkérdezni, hogy 2 órás bejelentett munkaviszony után, - 1 év időtartamú - jár-e munkanélküli segély.
Korábban is volt munkaviszonya az illetőnek 2,5 éven belül.

Köszönettel:

Yuditka

Igen jár, a jogosultság nem függ az óraszámtól, viszont ha ezen 2 órára csak a minimálbér 2 órára eső részét kapta, úgy annak összege meglehetősen alacsony lesz.

25. §(1) Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki138

  1. álláskereső,
  2. az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap – a 27. § (1) bekezdésében meghatározott – jogosultsági idővel rendelkezik,

c)

  1. munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

26. § (1) Az álláskeresési járadék összegét a kérelem benyújtását megelőző, vagy – ha az álláskeresőként való nyilvántartásba vételre későbbi időpontban kerül sor – az álláskeresőnek az álláskeresővé válását megelőző négy naptári negyedévben az ezen időszakkal érintett jogviszonyokban elért, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 19. §-ának (3) bekezdésében meghatározott munkaerő-piaci járulék alapja (a továbbiakban: járulékalap) havi átlagos összegének alapulvételével kell kiszámítani.

27. § (2) Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék-folyósítási időnek felel meg. Ha a kiszámítás során töredéknap keletkezik, a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

(3) Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap.

Yuditka # e-mail 2015.11.22. 07:04

Szeretném megkérdezni, hogy 2 órás bejelentett munkaviszony után, - 1 év időtartamú - jár-e munkanélküli segély.
Korábban is volt munkaviszonya az illetőnek 2,5 éven belül.

Köszönettel:

Yuditka

csibike6 # e-mail 2015.11.04. 12:41

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni,ha 2014 május óta havi szerződést kapok mjnden hónapban és èn fel szeretnèk mondani vagy ha azt mondanàm decembertől nem kérnèk szerződést elmehetek munkanélkülire ha nem mennek bele a közös megegyezésbe?
Válaszát előre is köszönöm
N.Niki

maghun # e-mail 2015.09.30. 09:48

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni a következők miatt.
9 hete vagyok munkanélküli,eddig járandóságot meg is kaptam.
Aug. 24-én sikerült munkát találnom, viszont szerződés és
pontos tájékoztatás hiánya végett 2 nap után felmondtam. Ezt a megadott módon lejelentettem. Innen kezdődött a gond!
A munkáltató 3 hétig semmilyen ki-belépő papírt nem adott ki.
Minden nemű megkeresésemet elutasították, mondván postai úton megkapom a papírokat.
A munkaügyi kp papírok nélkül nem folyósít, ill. felfüggesztette a folyósítást,majd szep 29-én közölték visszamenőleg aug 24-től megszüntették a járadékot.
Mivel 4 napig bejelentett munkám volt visszakövetelnek 8 napra járó ellátást,addig ők sem adnak ki papírt. Addig nem tudok elhelyezkedni sem,és mivel ez az egyedüli bevételem,fizetni sem tudok. Tanácstalan vagyok,ezen patt helyzet megoldásában.
Segítségét előre is köszönöm!

gilda777 # e-mail 2015.06.29. 21:53

Üdvözlöm!
Érdeklődöm, hogyha 2013. április 1-e óta fennálló folyamatos, heti 40 órás munkaviszonyom van, jogosult vagyok-e munkanélküli segélyre (álláskeresési járadékra)?
Válaszát előre is köszönöm!

lazikaty # e-mail 2015.06.25. 20:09

Üdvözlöm! Azt szeretném megkérdezni, hogy munkanélküli segély milyen esetben jár?

  • Ha én mondok fel?
  • Ha nekem mondanak fel?
  • vagy csak közös megegyezéssel?

Előre is köszönöm válaszát!

kis lajcsi # e-mail 2015.04.19. 13:08

Üdvözlöm! Ha a munkanélküli hivatalban
regisztráltatom magamat (most veszítettem el a munkahelyemet) akkor ők engem ugye kiközvetíthetnek egy munkahelyre.Kérdésem az lenne hogy a munkanélküli hivatal által felajánlott állást én köteles vagyok elfogadni vagy vissza is utasíthatom???

Köszönöm a választ előre is!!

mbr8 # e-mail 2015.03.26. 11:48

Üdvözlöm!Tanácsot szeretnék kérni.10 napja vagyok regisztrálva a munkanélküli hivatalban.Azzal is tisztában vagyok hogy ők 2 munkahelyre is kiközvetíthetnek,amit muszáj elfogadni,igaz én még nem kaptam ilyen papírt.Közben én találtam külföldön munkát ami májusban kezdődik,ez már le is van fixálva az ottani főnökkel,várnak.Most az a kérdésem lenne,ha megmondom őszintén a hivatalban hogy nekem van /lesz/állásom,akkor jogosult vagyok-e a segélyre?A másik kérdésem,ha kiközvetítenek az általuk felajánlott munkára,el-e kell vállalnom? Hozzáteszem,melyik munkáltatónak kell 2-3 hetet dolgozó munkaerő? Arról nem is beszélve hogy erkölcsileg nálam ez nem működik.A munkanélküli segélyre május elejéig vagyok jogosult.Köszönettel

Dyyt # e-mail 2015.02.21. 19:50

gini67: Az adókedvezmények évente változnak, az egyes nyilatkozatoknak már a címében is benne van, hogy adott évre szólnak, ezért tényleg újra kellett volna igényelni. (Munkaviszonynál is évente új nyilakozatot kell tenni.)

Dyyt # e-mail 2015.02.21. 19:07

RS75: Azt kell tudni bizonyítani majd, hogy értesítetted a német hatóságot. A gyakorlatban ezt exportnek nevezik. A koordinációs rendeletek alapján 4 hetet kell max. ott rendelkezésre állni és utána szabadon lehet más országban munkát keresni úgy, hogy a távozást követő 7 napon belül be kell jelentkezni a cél országon a munkügyi szervezethez.
Vagyis ha ennek eleget tettél, akkor a németeknek továbbra is folyósítaniuk kellene az ellátást.

Dyyt # e-mail 2015.02.21. 19:05

Ha valaki ellátásban részesül és elhelyezkedik, akkor azt rövid időn (ha jól tudom 15 napon) belül be kell jelentenie. Ez fontos!
Ha ezt elmulasztja valaki, akkor azért törölni lehet a nyilvántartásból és csak 60! nap elteltével regisztrálhat ismét.

Ha kényszerhelyzet a munka, akkor több lehetőség van:

  1. Ha határozott idejű a munka, akkor rövid idejű keresőtevékenység címszó alatt szüneteltetni lehet az ellátást. Ez a 90 napnál rövidebb állásokra vonatkozik.
  2. Ha végetér a jogviszony, akkor attól függ, hogy kap-e valaki újra ellátást, hogy mennyi a jogosító ideje (ez elvileg szerepel a döntésben). Az új jogviszonyból jön még pár nap a meglevőhöz, de az a lényeg, hogy összesen az elmúlt három éven belül 360 nap jogosító időnek kell lennie ahhoz, hogy az ellátás járjon. (Vagyis itt a 3 évben levő napok száma - a már elhasznált napoké, azzal hogy 10 nap munka 1 nap ellátásnak felel meg.)
  3. Egyösszegű ellátás kifizetése csak meghatározott határidőn belül, és csak akkor lehet, ha a munkaviszony határozatlan. (A fennmaradó ellátás 80%-át fizetik ki).
Dyyt # e-mail 2015.02.21. 18:56

A munkanélküli ellátásnál már jópár éve megszűnt az a szabály, hogy a munkaviszony végétől függne az, hogy mennyi idő elteltével kérhet valaki ellátást. Tehát teljesen mindegy, hogy ki mond fel, vagy akár közös megegyezéssel is végetérhet a jogviszony, az ellátás a munkaviszony vége után akkortól jár, amikor a kérelmet benyújtják a kirendeltségen.

Alternatív megoldásként elektronikusan is lehet regisztrálni, és ekkor egy későbbi időpontra fogják behívni a kérelem megerősítésére, viszont az ellátást az elektronikus kérelem időpontjához képest folyósítják majd.

Összefoglalva a lényeg, nem számít a munkaviszony megszüntetés módja.

NIldik # e-mail 2015.02.11. 18:12

Üdvözlöm!

Megszeretném kérdezni, h elköltöztem, így nemigazán tudok bejárni a munkahelyemre. Beszeretném adni a felmondásomat. Kérdésem beadhatom azonnali felmondással? Kell indok? Utána sajna munkanélkülire tudok csak elmenni,/ remélem jár/ mert egyenlőre nincs másik munka lehetőség az új településen.

gini67 # e-mail 2015.02.11. 09:52

Szép napot kívánok !
Meg szeretném tudni,hogy,párom,aki 2014 nov. 14-től munkanélküli lett,és akkor igényelte a két kiskorú gyerekünk után az adójóváírást,a novemberi és decemberi járulékot a novemberben kiadott határozat alapján folyósitották,akkor most,a januári pénzből jogos az,hogy mégse alkalmazták az adójóváírást ? Mikor rákérdezett,miért kapott majd 24 ezerrel kevesebbet,azt a választ kapta,hogy új év,újból igényelni kellett volna az adókedvezményt a két gyerek után.Kérdezném,ha 2014 november 14-én kiadnak egy határozatot,hogy 2015 febr.14-ig jogosult egy bizonyos összegre,azt csak így módosíthatják ,kedvük szerint ?
Hol tudnánk ezt a pénzt most,(nem 2016-ban az adóbevallásban)visszaigényelni ?

Köszönöm a választ előre is.

lopakodó # e-mail 2015.01.30. 10:25

na, azt hiszem , felfogtam : attól függ, ki mond fel....és az tök mindegy, hogy pl. csak 1 napja dolgozom ott......
köszönöm !!!

végrehajtó1 # e-mail 2015.01.30. 09:41

na még egyszer::)

ha a munkáltató mond fel akkor kapsz ha közös megegy. akkor kapsz ha te mondasz fel akkor nem kapsz.
De ezt a munk. közp. is elmondja neked ha kérdezed.

lopakodó # e-mail 2015.01.30. 08:14

ha próbaidő alatt mondok fel, pl. 1 hetet dolgozok csak,akkor is igaz, hogy 3 hónapig nem jár utána álláskeresési járadék ????
Arra gondoltam, hogy ugye febr. 2-án kezdek, ez új hónap, és a munkaügyi központba csak később egyek be lemondani, 2-3 hét múlva, addig úgyse számfejtik a februárt....
Igazából a munkaügyi központban is azt mondták, hogy pár napon belül menjek be, ha elhelyezkedek, a számfejtés miatt- ne legyen túlfizetés.....nem tudom, mi a megoldás.

végrehajtó1 # e-mail 2015.01.29. 19:09

ha te mondasz fel akkor 3 hónapig nem jár.De van olyan lehetőség hogy a járadékot egy összegben is felveheted.írásban kell kérned.És utána fogadd el az új állásodat.

lopakodó # e-mail 2015.01.29. 15:16

Kedves Mindenki !

December végétől álláskeresési járadékot kapok ( életemben először), és ugye ez 3 hónapig jár. Most elfogadtam egy állásajánlatot, a jövő héten kezdek. Hozzáteszem, nem hiszem, hogy ez álmaim állása, elvállaltam, kényszerhelyzetben vagyok.
Szóval az a kérdésem, hogy ha most bejelentem a munkaügyi központban ezt, és elkezdek dolgozni, majd nem jön be , és felmondok, akkor jár még álláskeresési járadék ? Hogy van ez ? Nagyon köszönöm !

végrehajtó1 # e-mail 2015.01.28. 17:58

Különösebben nem indokolták a miértjét.

Na ezt a különösebbet írd le szó szerint.Ugyanis a határozatot(végzést ) mindig indokolás követi.

RS75 # e-mail 2015.01.28. 17:44

Elnézést lemaradt a vége. Annyi volna a kérdés, hogy mit tudnék még tenni az ügy érdekében, hogy ismét kapjak járulékot?
Köszönöm.

RS75 # e-mail 2015.01.28. 17:00

Üdvözlöm!

Két évet dolgoztam Németországban. Felmondott a cég. Még külföldön való tartózkodásom idején igényeltem munkanélküli segélyt. Megítéltek fél évet. A megadott időpontokon megjelentem, kiajánlott munkahelyekre elmentem, sőt én is keretem. Sikertelen, sajnos ott sem egyszerű elhelyezkedni. Írtam egy kérvényt a Német munkaügyi hivatalnak, hogy Magyarországon szeretném folytatni a keresést. Tudomásul vették, elfogadták, átküldték papírjaim a magyarországi hivatalhoz. Egy hónapra rá viszont jött egy határozat, amelyben az áll, hogy zárolták a segélyem. Különösebben nem indokolták a miértjét. Írták, hogy vegyem fel velük telefonon a kapcsolatot, megjegyzem felhívhatatlan. Írtam e-mailt a megadott címre, mondanom sem kell, nincs válasz. Írták hogy, fellebbezhetek, az megvan, illetve kössek magamra biztosítást. Sajnos a német joghoz annyira nem értek.
Válaszát előre is köszönöm.

Üdv

Vadmalni # e-mail 2015.01.25. 18:36

Üdvözlöm,

az lenne a kérdésem, hogy ha munkavállalóként, beadom a felmondásom, akkor jogosult vagyok-e a jelenlegu szabályok szerint a 3 hónapos munkanélküli segélyre?
Több helyen olvastam azt, hogy igen, egyből jogosult vagyok rá, a bejelentkezést követően, de volt, ahol azt írták, hogy csak 90 nap elteltével.
Több éve dolgozom a cégnél.

Válaszát előre is köszönöm!

Bori111 # e-mail 2014.08.05. 21:14

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha közös megegyezéssel mondok fel, akkor jár Nekem az álláskeresési járadék? (közel 4 éve dolgozom folyamatosan, és minden egyéb feltételnek megfelelnék). Azonnal folyósítanák vagy 90 nap után? Ezzel kapcsolatban kétértelmű információkat találtam eddig. Szüneteltetnék vagy megvonnák a járadékot, ha a 90 nap alatt elvégeznék egy 9 hetes OKJ képzést?
Köszönöm

Dyyt # e-mail 2014.07.03. 21:58

koli84:
Jó napot kívánok azzal a kérdéssel fordulok önökhöz,hogy most megyek munkanélkülire és fel tudom venni egy összegben is az ellátást vagy csak havi folyósítás van?Válaszukat előre is köszönöm.

Az ellátást nem lehet egy összegben felvenni, csak akkor, ha az ellátás lejárta előtt legalább 4 órás határozatlan idejű munkaviszonyt létesített és ez a munkaviszony az egyösszegű kifizetésig fennáll. Ebben az esetben a még fennmaradó, ki nem fizetett ellátás 80%-át fizetik ki, ha ezt az ügyfél kéri. A kérelmet max 30 napon belül kell beadni attól az időponttól számítva, ameddig az ellátás járt volna (ha közben nem létesített volna munkaviszonyt). A 80%-ot pedig a kérelemtől számított 2 hónapon belül fizetik ki.
Minden más esetben havonta folyósítják az ellátást.