98 % különadó a végkielégítésre


Grád András # 2011.04.01. 17:46

Megint többeknek:

A Strasbourghoz fordulás előfeltétele, hogy valakit ténylegesen kár érjen, tehát legalább valamennyit ténylegesen vissza is fizessen a korábbi végkielégítésből/stb.-ből. További lényeges szabály, hogy a visszafizetés napjával indul az a 6 hónapos határidő, amelyen belül Strasbourghoz lehet fordulni, és amelynek elmulasztása jogvesztő.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Grád András # 2011.03.31. 19:08

Kedves Érintettek!

Mostanában egyre többen hívogatnak a különadóval kapcsolatban, ezért saját eléggé szűkös időmet is kímélendő a lényeget leírnám.

Senkit nem szívesen ábrándítok ki, de sajnos még ha feltételezzük is, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a jogszabályt (ami azért biztosra nem vehető), akkor sincs semmiféle garancia arra, hogy az érintettek a pénzt visszakapják, sőt igazából a nagyobb valószínűsége annak van, hogy egy fillért se fognak kapni. (Talán még emlékszünk a közszférából elbocsátottakra vonatkozó jogszabály jövőre nézve történt közelmúltbeli megsemmisítésére.)

A legtöbb eséllyel még a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtti eljárás kecseget, minthogy a visszaható hatály tilalmának megszegését általában szankcionálják. Az Egyezmény 6. cikke szól a tisztességes eljárással kapcsolatos garanciákról, az Első kiegészítő jegyzőkönyv 1. cikke pedig a tulajdon védelméről. Ezek megsértésére eséllyel hivatkozhatnak az érintettek. Az eljárásnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Hátránya, hogy nagyjából 4 évbe telik, mire az Emberi Jogi Bíróság kiizzad magából egy ítéletet, előnye viszont, hogy sem eljárási illeték, sem perköltség nincs, vagyis igazából nincs tétje a kérelem benyújtásának. Ha ne adj isten elutasítják, nem került egy fillérbe sem, ha viszont nyerünk, igaz, hogy csak kb. 4 év múlva, de kamataival együtt visszakapjuk a teljes elvont pénzösszeget.

Üdvözlettel:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

kulonado98 # 2011.03.31. 11:57

mivel közeledik (illetve néhányunknak már el is múlt) a különadó fizetési kötelezettség, lassan el lehet kezdeni gondolkodni, hogy milyen jogorvoslattal élhetünk. persze tisztában vagyok azzal hogy az AB határozatát még meg kell várni, de addig is készítettem egy Facebook-os zárt körű csoportot, amihez bárki csatlakozhat aki érintve érzi magát az ügyben.

A csoport neve: 98 százalékos különadó és jogbiztonság, jogorvoslás

Csatlakozni úgy lehet, hogy a Külön Adó nevű felhasználót kell bejelölni ismerősként. És ezt követően kerülhetsz hozzáadásra a csoporthoz.

... A közalkalmazotti törvény alapján adott végkielégítések brutális adója ütközik inkább a jó erkölcsbe ...

Nos én is egyike vagyok az érintetteknek. Mivel egyáltalán nem érzem hogy így öt évre visszamenőleg pofátlanul megsarcoljanak azért amiért megdolgoztam, az kiverte a biztosítékot nálam. Félreértés ne essék nem tízmilliós nagyságrendről beszélünk, de még ötről sem. A határba azért valószínűleg bele fogok esni így fizetnem is kell. Ezt a zárt körű fórumot azért hoztam létre, hogy közösen léphessünk fel későbbi jogorvoslattal élve. Már jó néhány információt is sikerült innen-onnan összeszedni, melyet szintén itt tudok megosztani veletek. Mivel a téma kényes témát érint és a közvélemény hangulata is megosztott ezért a zárt fórum mellett döntöttem, mely azt jelenti hogy mind a tagok mind a bejegyzések csak ránk tartoznak.

Krujnek Attila # 2011.03.27. 19:34

A cél szentesítette - a magánszemély különadójának új szabályai

http://munkajogportal.hu/…uj-szabalyai

sun! # 2011.03.24. 14:35

Jaj, kössz, most látom, hogy már van válasz.

sun! # 2011.03.24. 14:34

Természetesen a különadóval kapcsolatos kötelezettségre gondoltam.

Rexor # 2011.03.24. 14:17

Nem, csak a tőled származó örökrésze erejéig.

sun! # 2011.03.24. 14:08

Azt szeretném megtudni, hogy ha vagyontalanul meghalok, a fiam megörökli-e az adóságomat. A kérdés teljesen komoly. Köszönöm a választ előre is.

Jucu52 # 2011.02.23. 08:50

Kedves Érintettek!

Bár nem örömhír, de azért idemásolom a linkjét a 98 %-os különadó befizetéséről-levonásáról és annak eljárási rendjéről szóló APEH (NAV) tájékoztató linkjét.

http://www.apeh.hu/…zabalyok.pdf

Aki úgy gondolta, hogy ez már nem tud meglepetést okozni,az csalódott lesz, mivel a nyugdíjasok mentességére vonatkozóan kiderült, hogy az sem egészen úgy van.

Itt a vonatkozó cikk linkje is:

http://index.hu/…lonado_elol/

Maple-Leaf # 2010.07.19. 18:01

Cat? Ki a Cat?

Rexor # 2010.07.19. 14:24

Kedves Cat azért azt is hozzátenném, hogy a Jobbik is egyetértett a Kormány "kemény" politikájával. Tulajdonképpen mit is mondtál meg? :)

nandy # 2010.07.19. 14:02

Ehhez nem kell a CNBC, már a Kósa és a Szijjártó is megmondták előre...

Littinger # 2010.07.19. 13:18

CNBC: Magyarország a következő bedőlés előtt álló ország

http://index.hu/…allo_orszag/

Littinger # 2010.07.19. 13:01

http://munkajogportal.hu/…vedelem-utan

Ha ez így ebben a formában meg fog valósulni, akkor jó éjszakát Magyarország. Nem vagyok egy fidesz gyalázó, mert bevallom megszavaztam én is, de ez amit művelnek túl pörög minden épp ésszel felfogható mutatványon.

Egyjogász # 2010.07.19. 11:27

A "huszadik senki" alatt azt értettem, hogy nem felsővezető, nem pedig azt, hogy pót segéd-raktáros helyettes:))

Az a cég, ahol dolgozik, egyébként pont úgy a versenyszférában dolgozik, mint a nem többségi önkormányzati tulajdonú cégek, és a fizetés is kb. annyi, mint azoknál.

cat981 # 2010.07.19. 11:20

"Sokan vagyunk, akik megszavazták a fideszt, és sokan vagyunk, akik emiatt verjük is a fejünket meg a nemtommicsodánkat a falba."

közvetelnül a választások után pontosan ezt "jósoltam" itt a fórumon.

"Nagyon nem tetszik az, amit művelnek. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy a tetteiknek milyen következményei lesznek. Mégis megcsinálják, csak hogy utána széttárhassák a karjaikat: emberek, mi megpróbáltuk, de az EU nem engedi."

közvetlenül a választások után szintén "jósoltam" ezeket a "parasztvakító" intézkedéseket, amiből ha valaki érti a dolgok működését tudja hogy semmi se lesz vagy csak hosszú hónapok után, addigra már meg felesletes lesz, de a léneg hogy akkor verhetik a mellüket a szavazóik előtt hogy ők pedig minden erővel azon voltak, mindent megpróbááltak, dehát...

nandy # 2010.07.19. 10:54

A már emlegetett szomszédom 22 éve dolgozik egy önkormányzati tulajdonú cégnél „huszadik senkiként“.

Azért azon el lehet gondolkodni, hogy NEM állami/önkormányzati tul. cégnél hányan kapnak huszadik senkiként havi bruttó 450 ezer forintos bért...

Rexor # 2010.07.19. 08:44

Sok baromságot csinált a maszop kormány is, de ez a baromság tényleg a bal..ság netovábbja.

Még a Kósa féle kijelentést esetleg el lehet intézni egy egyszeri hülyeségként, de ez már túlmutat azon. És ami a hab a tortán, hogy véleményük szerint kiválóan folytak a tárgyalások, és az IMF is mosolyogva vette tudomásul, hogy mindenről az előző kormány tehet (csak közben véletlenül ránkvágták az ajtót). Őszig pedig ki van szolgáltatva az ország a dögkeselyűknek...

A végkielégítésről szóló törvényjavaslat szerintem még igen sok szűrőn fog átmenni, szerintem az Alkotmánybíróság is keményen elfejeli.

Egyjogász # 2010.07.19. 06:45

Erről beszéltem én is, azzal, hogy nem kell ahhoz nagyfőnöknek lenni, hogy érintsen valakit a büntetőadó.

A már emlegetett szomszédom 22 éve dolgozik egy önkormányzati tulajdonú cégnél "huszadik senkiként".
A KSZ-ük szerint aki több mint tizenöt éves munkaviszonnyal rendelkezik, annak az Mt. szerinti + 3 havi végkielégítés jár, így a szomszédot 8 havi illeti meg.
50 felett, egy ledolgozott élet után van neki 450.000 bruttója, ami után így 3.6 Mft illetné meg végkielégítésként. (Azaz ha Rogán Tóni megszavazza a saját módosító javaslatát akkor még pont mentesült volna, de nem...)

Így pedig 1,6 Mft-ot lényegében elvesznek a végkielégítéséből.

De ismétlem, ha lehet, ennél még durvább, hogy ugyanígy jár, akit pl. idén januárban rúgtak ki, és már el is költötte a pénzét.

Ja, és ezzel a törvénnyel az irritáló BKV-s horribilis végkielégítéseket még nem fogják tudni visszavenni.

Maple-Leaf # 2010.07.19. 06:32

Amúgy visszatérve a témához, abban Attilának igaza van, hogy ez a 98%-os szabály sok olyan köztisztviselőt, illetve állami cég munkavállalóját fogja érinteni, aki amúgy megérdemelné a teljes összeget. Képzeljük el a következőt: egy állami vagy önkormányzati tulajdonban álló cég élén állok vezetőként. Ezt a munkát mondjuk havi bruttó 1,5 millió forintért vállaltam, ami véleményem szerint egy abszolút normális vezetői fizetés Magyarországon. Ledolgozok 10-15 vagy akár 20 évet, majd rendes felmondással elküldenek. Miután azonban a vezetői pozíció egy bizalmi állás, ezért valószínűleg a felmondási idő első napján fel is fognak menteni a munkavégzés kötelezettsége alól. Akkor ezek szerint 15-20 év kemény munka után majd ott állok és leperkálhatom a 98%-os különadót az X hónap végkielégítés és az X hónap felmentési idő után. Valóban ez a köszönet? A végkielégítésnek amúgy pont ez lenne a funkciója, hogy vízszint felett tudjam magam tartani néhány hónapig, amíg új, végzettségemnek, tapasztalatomnak megfelelő állást nem találok. A 98%-os különadónak köszönhetően ez nem biztos, hogy sikerülni fog.

De mondok még egy esetet. Mi van azzal, akit már 2010. január közepén zavartak el a munkahelyéről, felvette a 25 év közszolgálati jogviszony után járó több havi végkielégítést és a felmentési időre járó bérét, majd azt azóta el is költötte, vagy legalábbis a nagy részét. Akkor ezek szerint ha hatályba lép Viktor király különadóról szóló törvénye, akkor vissza lehet perkálni, vagyis ki kell utána fizetni a 98% különadót ÉS AMIRŐL MÉG SENKI NEM BESZÉLT ITT: a 27%-os TB-t?

Az a bajom ezzel a törvénnyel, hogy java részt nem a trükköző vezérigazgatókat érinti, akiket 3 év munkaviszony után elküldenek 120 milliós végkielégítéssel, majd megbízási szerződéssel folytathatják, hanem zömében olyan közalkalmazottakat fog érinteni, akik becsületesen végig gürizték az elmúlt 10-20-30 évet és lényegében néhány forinttal a zsebükben húzhatnak melegebb éghajlatra.

Egyjogász # 2010.07.19. 05:21

Szerinted a mostani választásokon a Fidi helyett milyen alternatíva lett volna?
Az országot romlásba döntő, 8 évig töketlenkedő Maszopszadesz?
Vagy a Szadi utódként emlegetett, tökismeretlen LMP? Netán a Jobbik?
Az már egy más kérdés, hogy a Fidinek a 2/3-dal élnie kellene és nem visszaélni. (Értem ezalatt, hogy 2/3-dal sem kellene alkotmánysértő törvényeket hozni, meg az Alkotmány "barkácsolni", hogy az egyik fórumozó kolléga kifejezésével éljek.)

efi99 # 2010.07.18. 19:46

Hát jó reggelt a fidesz-szavazóknak, ébredezünk?
Sajnos viszont a nagy többség csak behúzta melléjük az X-et, aztán tovább éli kis életét és ilyen filozófálgatásokba már nem mélyed el, ergo még 3 hónappal a szavazás után is abban a tudatban van, hogy minden a legnagyobb rendben megy. Pedig igen nagy bajok lesznek itt.

Egyjogász # 2010.07.18. 15:01

Sok érdekes dolgot csinálnak mostanában, de a gárdához speciel a Fidesznek semmi köze, sőt a leghatározottabban a Fidesz lépett fel a szocik töketlenkedése miatt kialakult gárdajelenség ellen.

nandy # 2010.07.18. 11:47

Nagyon nem tetszik az, amit művelnek. Pontosan tisztában vannak azzal, hogy a tetteiknek milyen következményei lesznek. Mégis megcsinálják, csak hogy utána széttárhassák a karjaikat: emberek, mi megpróbáltuk, de az EU nem engedi.

nandy # 2010.07.18. 11:45

Mi jön még?

Ha így folytatják? Hamarosan államcsőd.