40 év munkaviszony után nyugdíj


Lyonee # 2015.03.31. 18:59

Nagyon hiányos a munkaügyes tudása:
"294. §
(1)E törvény alkalmazásában

  1. nyugdíjas munkavállaló, aki

ga) az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte és az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezik (öregségi nyugdíjra való jogosultság),
gb) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjban részesül,
gc) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított öregségi, rokkantsági nyugdíjsegélyben (nyugdíjban) részesül,
gd)111 egyházi jogi személytől egyházi, felekezeti nyugdíjban részesül,
ge) öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül,
gf) növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékban részesül, vagy
gg) rokkantsági ellátásban részesül
(2) A munkavállaló akkor részesül az (1) bekezdés g) pont gb) vagy gc) alpontja szerinti ellátásban, ha az ellátást jogerősen megállapították"
Mivel te egyik eset sem vagy, ezért nem minősülsz nyugdíjasnak.

2 eset lett volna jó.

  • Ha betöltötted a rád érvényes nyugdíjkorhatárt (a 40 éves női nyugdíjnak ehhez semmi köze, nincs életkorhoz kötve) és abban az évben lett volna esedékes a jubileumi jutalom (itt mindegy, hogyan szűnik meg a jogviszony),
  • vagy, ha a 40 éves jogosultság miatt felmentéssel szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonyod (min. 35 év közalk.jv. után is járna).

A határozott idejű k.jogviszonynak akkor lesz vége, amikor lejár. Egy határozott idejű szerződés, és előbb csak rendkívül indokolt esetben lehet megszüntetni a munkavállaló és a munkáltató részéről is. Vagy közös megegyezéssel, de ez számodra nem megfelelő.

Próbáld meg határozatlan idejűre módosíttatni a szerződést, vagy olyan határozott idejűre, hogy a 40 év közalkalmazotti jogviszonyod meglegyen.

Lyonee # 2015.03.31. 19:45

Nem akarták átverni. Én értettem félre.
"A jogszabályt ma megmutattam a munkaügyisnek, mely szerint a jubi jár bárhogyan szűnik meg a jogviszony, csak öregségi nyugdíjasnak kell minősülni."
Én ezt a munkaügyisnek tulajdonítottam, de már látom, hogy Gimama állította és nem a munkaügyes.
Gimama nem minősül nyugdíjasnak a kjt alkalmazásában sem, kielemeztem, hogy miért. Ha nyugdíjasnak minősülne, akkor sem jár neki a jub.jut., mert nem ebben az évben lenne rá jogosult.
Hogy mit válaszolt a munkaügyes Gimama nem írta be, de a kérdéséből sejthető az elutasítás.

Gimama # 2015.04.01. 15:40

Tisztelt Válaszadó!

A jelenlegi közalkalmazotti kinevezésem 2015. augusztus 31-ig szól, a LEGFELJEBB szó elé van írva, az én olvasatomban azt jelenti, hogy meg lehet hamarabb szüntetni. Az elég hathatós indok, hogy a nyugdíjazásomat kérem.A 40 éves jogosultsági időm a nyugdíjazáshoz meglesz a kinevezésem lejárta előtt, 2015. július 28-án. Közös megegyezéssel való megszüntetés Ön szerint nem jó, miért?
Szeretném kérni a segítségét abban, hogy melyik paragrafus tiltja, vagy nem teszi lehetővé a határozott időre szóló kinevezés esetén a felmentéssel történő munkaviszony megszüntetését ?

Köszönöm válaszát, Gimama

Gimama # 2015.04.02. 07:23

Kedves mamamacoka!

Hálásan köszönöm az irányomban tanúsított türelmét, elnézést, ha értetlenkedtem, de nálam jobban senki sincs belefáradva ebbe az ügybe, unom a dilettantizmusát az illetékeseknek. Ígérem nem fogok ebben az ügyben megnyilvánulni ezután.
Puszi Gimama

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.02. 07:38

unom a dilettantizmusát az illetékeseknek.

Dilettantizmusról beszélni és egy hónap miatt a határozott idejű szerződést felbontani, éppen a fenti kijelentést tükrözi.

Rexor # 2015.04.02. 13:45

Bevallom őszintén ezt én sem értem: 1 hónap miatt érdemes ekkora ügyet csináni egy olyan dologból, ami ezt követően egy életre szól?

eszterann # 2015.04.02. 16:39

Kedves Fórumozók!

Tud-e valaki valamit a korhatár előtti ellátottak utazási utalványával kapcsolatosan? Évekre szóló a megfosztásunk a közalkalmazottaknak járó 50%-os 12 alkalomtól? Ha tudtok valami bíztatót írni előre köszönöm, ha nem, azt is...

buttler # 2015.04.02. 18:15

eszterann!

Most a közalkalmazotti utazási kedvezményről, vagy a nyugdíjasoknak járó utazási utalványról beszélsz?
Amennyiben korhatár előtti ellátott vagy, én úgy tudom akkor kapod meg az utalványt, ha betöltöd a rád érvényes nyugdíjkorhatárt!

Lyonee # 2015.04.02. 19:57

Rexor, Immaculata
Tényleg nem értitek.
Arról van itt szó, hogy Gimama határozott idejű szerződését szeretné a 40 éves nyugdíjra való jogosultság miatt a kjt. 30.§ (4)- re hivatkozva felmentéssel megszüntetni a határozott idő lejárta előtt. A 40 éves jubileumi jutalomhoz nem lesz meg a közalkalmazotti jogviszonya, csak akkor kapná meg jubit a 39 évre, ha a kjt.30. § (4) miatt szűnne meg a jogviszonya.

szafika # 2015.04.03. 02:05

Mamamacoka ! eszterann lehet ? h arra kíváncsi a korhatár előtti ellátás mellett miért nem kap utazásit ? mert a 40 éves akcióssal jár , / akkor is , ha nem 53-ban született nő , hanem pl 57-es / a korhatár előttivel + nem jár , az 53-as nők mehettek el utoljára ilyenre , én 54-es vagyok , ezt nem vehettem volna már igénybe , csak akkor lehettem volna nyögdíjas , ha betöltöm a rám érvényes korhatárt , a 63.5 évet . / Ha nagy hüleséget írtam , majd aki érti , kijavít /

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.03. 03:34

Lyonee

Ebben az egészben az a nagyszerű, hogy ezt a sok okosságot csak egyetlen jogszabályból ollóztátok össze. Lehetne akár 50 jogszabályból is egyenként kiemelni a szavakat, és a szavak összessége kiadhatna ennél hatalmasabb követelnivalót is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.03. 06:05

Nem dől össze, csak egy hasonlattal tudnék élni:
Adj a tótnak szállást és kiver a házadból.

Határozott idejű szerződésnél sem a felmentés, sem a 40 éves nyugdíjkorkedvezmény, pláne nem felmentési idő, sem pedig az öregségi munkaviszony megszüntetése esetén adható előrehozott jubileumi jutalom nem jár.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.04.03. 06:06

nem szerződés, kinevezés.....

Lyonee # 2015.04.03. 07:52

Immaculata
"Határozott idejű szerződésnél sem a felmentés, sem a 40 éves nyugdíjkorkedvezmény, pláne nem felmentési idő, sem pedig az öregségi munkaviszony megszüntetése esetén adható előrehozott jubileumi jutalom nem jár."
Olvass vissza légy szíves, mamamacóka és én is ezt írtuk le! Tudod 5 havi illetmény nem kevés pénz, persze, hogy a kérdező nehezen nyugszik bele, hogy nem jár neki. Kedvezőtlen válasz esetén a vége mindig az, hogy az illető megsértődik.
"Ebben az egészben az a nagyszerű, hogy ezt a sok okosságot csak egyetlen jogszabályból ollóztátok össze. Lehetne akár 50 jogszabályból is egyenként kiemelni a szavakat, és a szavak összessége kiadhatna ennél hatalmasabb követelnivalót is."
Nem egyetlen jogszabályból. A nyugdíjasnak minősülés az MT-ből van. Nem ismerős?
A jogszabályokra való hivatkozással pontosan azt bizonyítottam G-nek, hogy nincs igaza, és nem a követelését alapoztam meg. Ezt világosan le is írtam. Pl. a nyugdíjasnak minősülésre alapozta G. a követelését, de azt nem tudta pontosan, hogy ki minősül nyugdíjasnak.
Nem szavakat ollóztam össze, az MT 294.§ ide vágó részét teljesen beidéztem.

macóka11 # 2015.04.06. 04:59

Köszönjük mamamacoka!
Viszont kívánjuk!

okkati (törölt felhasználó) # 2015.04.06. 17:38

Kis kihagyás után olvastam újra a fórumba. Én december 15-től vagyok nyugdíjas és sajnos én is hosszú időt, több mint két hónapot vártam a határozatomra és a pénzemre. Mivel a nyugdíjam összege a vártnál jóval kevesebb lett kikértem a pontos adatokat minek alapján számolták ki az összeget. Ezt ugyanis a határozatban nem kaptam meg. Néhány nap után megkaptam a részletes kimutatást és legalább 5 eltérést találtam a saját dokumentumaimmal szemben, ezért azonnal megfellebbeztem azt. Március 2-án e-mailben tájékoztattak, hogy kivizsgálják a fellebbezésemet és amennyiben szükséges intézkednek, néhány hét múlva értesítést kapok. Nagyon várom!!! Hozzáteszem soha nem voltam magánnyugdíjpénztári tag, közalkalmazottként dolgoztam több mint 31 évet, felmentéssel szünt meg a munkaviszonyom. A munkaviszonyom megszünése dec. 14 volt, de a MÁK (Bács-Kiskun megye) a szükséges papírokat csak január 9-én küldte meg.

Ági124 # 2015.04.06. 18:48

Kedves Segítők!

Amennyire tudom, a 40 éves munkaviszonyba nem számít be a fizetés nélküli szabadságon töltött idő. (Nem ápolással töltöttem.)

1.:Az a kérdésem, hogy ennek az-e az oka, hogy akkor nem történt nyugdijjárulék befizetés az én nevemre, vagy nyugdij számlámra?

Ha igen, akkor van-e mód arra, hogy most utólag befizessem az akkor elmaradt nyugdijjárulékot az akkori fizetésem alapján?
És ezzel elérhetem-e, hogy beszámítsák azt az évet is jogosultsági időként?

Van erre törvény vagy rendelkezés, ami alapján ezt el lehet dönteni?

2. kérdésem:
Volt egy olyan munkahelyem, ahol kb 9 hónapig dolgoztam, de az első 5 hónap után nem fizettek utánam TB járulékot, igy noha a munkakönyvemben 9 hónap munkaviszony van, a Nyugdijintézet csak az első 5 hónapot irta be a munkaviszonyaim közé.
Ilyenkor mi a teendő?
Elég, ha bemutatom a munkakönyvemet, és akkor módositják a munkaviszony időtartamát?

Előre is köszönöm, ha meg tudjátok válaszolni a fenti kérdéseimet, vagy ha meg tudjátok irni, hogy milyen törvény rendelkezik a fenti témákban.

Üdvözlettel:
Ági124

Ági124 # 2015.04.07. 15:58

Kedves Mamacoka!

Nagyon köszönöm a válaszodat.

Sajnos a járulékfizetést nem tudom igazolni, mert ez még a 70-es évek elején volt, és semmilyen papirom nem maradt az akkori fizetéseimről, csak a munkakönyvi bejegyzés arról, hogy mikor kezdtem el ott dolgozni, és mikor léptem ki onnan.

Köszönöm ezt a segitségedet és a sok-sok információt is, amit betettetek ebbe a fórumba.

Üdvözlettel:
Ági124

gabika83 # 2015.04.08. 13:30

Üdvözlet a tagoknak!
Akinek van konkrét tapasztalata, és segít nekem eligazodni nagyon hálás lennék. A nyugdíjbiztosítóban mindneki mást mondd és telefonon tulajdonképpen elérhetetlenek.

Édesnyámnak 2013.12.31-vel kereső tevékenységgel járó jogviszonyban szerzett idő: 28 év 322 nap. (azóta is folyamatosan dolgozik, állományban van).

Kedzezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő: 34 év 325 nap.

Az ellátás összegének megállapításakor figyelembe vehető szolgálati idő 2013.12.31-el 37 év 360 nap.

Csupán azt szeretnénk tudni hogy a jelen hatályos törvényeknek megfelelően mennyit kell még dolgoznia hogy a kedvezményes 40 éves szolgáltai idő elteltével nyugdíjba mehessen? A szolgálati időnek el kell érni e 40 évet és a kereső tevékenységgel járó időnek a 32 évet, jól érjük?
Köszönöm előre is aki segít.

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.04.08. 14:36

gabika83...... Tájékoztató a nők kedvezményes öregségi nyugdíjáról http://www.onyf.hu/hu/uegyintezes/

manyi57 # 2015.04.08. 14:42

gabika83
ha jól számoltam 2018 február 15 -re lesz meg a 40 év jogosultsági ideje ha addig folyamatosan munkaviszonyban lesz

gabika83 # 2015.04.08. 14:46

Köszönöm, manyi 57 ez is segítség.
Igen onyf ügyintézés. Írtunk nekik, válasz email 22 munkanapon belül.Letelt nincs válasz, Újabb levél újabb 22 munanap semmi válasz...Telefonon lehet csak nálam de nincs az az idegrendszer aki kivárja míg valaki felveszi, ha pedig felveszi az az ügyintáző pont nem tud tájékoztatást, segítséget adni... Hát ennyit erről...

munkásnő (törölt felhasználó) # 2015.04.08. 14:55
manyi,Köszönöm,igen valahogyan én is erre az időre gondoltam,de nem szeretnék tévedni
  • És drukkolok nagyon....hú....!!!
majkamano78 # 2015.04.08. 17:27

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Édesanyámról van szó.
Szeretném megkérdezni, hogy aki '92 előtt TSZ-ben dolgozott, az közalkalmazotti jogviszonynak számít-e?
Mert anyának van 6 hónapja, de nem akarják neki elfogadni :(
2014. december 31-ig 39 év 10 napja volt
Érdekelne az is, hogy felmentési idő jár-e anyának?

Előre is köszönöm a választ

Lyonee # 2015.04.08. 18:55

Pedig mind a ketten tévedtetek 1 évet.
A 40 éves jogosultság 2019.02.09-én lesz meg.