40 év munkaviszony után nyugdíj


elfmage999 # 2016.07.19. 18:11

honnan ez az infó? :o

korrekt54 # 2016.07.19. 18:41

Baloldali nyugdíjas club összejövetelére meghívott képviselő uraktól !

mamamacoka # 2016.07.19. 20:00

korrekt54, nem korrekt dolog handabandákat terjeszteni - még akkor sem, ha esetleg utólag majd kiderül, hogy éppen eltaláltad véletlenül a szarva közt a tőgyét, főleg nem akkor, ha ez a jól értesült info éppen a „Baloldali nyugdíjas club összejövetelére meghívott képviselő uraktól !” származik, mert ők is legfeljebb kávézaccból jósoltathatták, minden ilyen rémhírnek, annyi a valóságalapja, hogy vagy úgy lesz, vagy nem! azok a bizonyos "urak" vagy inkább elvtársak ? riogassák csak a saját baráti körüket, aki korpa közé keveredik megeszik a disznók, -

ez az oldal a 40 éves női nyugdíjlehetőségről terjeszt valódi és valós tényeket a törvények alapján, és anélkül hogy azt állítanám, hogy mindenttudók lennénk, állítom azt, hogy te sem vagy az! és nem ismerek olyan embert, aki biztonsággal meg tudja mondani mi fog történni '18 -as választások után, vagy az "elvtársak" Nostradamust olvasnak ? - a handabandázás a jövőről, nem ennek a fórumnak a témája, olvasd csak el még egyszer a vastagon szedett címet, tisztelj meg minket kérlek azzal, hogy itt nem terjesztesz jóslatokat, nyiss egy fórumot hozzá, lehet, hogy népszerű lesz a "jól értesültséged" a „Baloldali nyugdíjas club összejövetelére meghívott képviselő uraktól !” végülis te olyan klubokba jársz, ami neked tetszik, de ne akarj minket megfertőzni vele, rémhírekre nem tartunk igényt, mi azt is világosan meg szoktuk írni ha nem tudjuk a választ, csakis a legjobb tudásunk szerint, és nincs benne semmi "azt hallottam" és egyéb jóslati elem ...

mamamacoka # 2016.07.19. 20:03

Oleva, jön majd Lyonee, és ő majd korrekt és használható választ fog adni, valami nekem is rémlik, de nem akarlak homályos emlékeimre támaszkodva félrevezetni, ő a kompetens eben a kérdésben;

oleva # 2016.07.20. 06:38

Köszönöm Mamamacoka! Várok!

Lyonee # 2016.07.21. 08:31

Táppénz alatt kérésedre felmondhatnak ugyan, de nem kezdődhet el a felmentési időd, amíg táppénzen leszel.
Ha a felmentési idő elkezdődött és ezalatt kerülsz táppénzre, akkor semmi gond, de arra ügyelj, hogy a munkavégzés nélküli idő alatt ne legyél! Ha van szabadságod, akkor a munkára kötelezett idő alatt azt is kiadhatják, így még kevesebb időt leszel táppénzen. Gondolom minél előbb szeretnél nyugdíjba menni.
A munkáltatóddal beszéld meg a teendőket. Többet én sem tudok mondani.

oleva # 2016.07.21. 11:18

Lyonee, köszönöm a tanácsodat!

Kingabinga # 2016.07.22. 12:10

Az alábbi kérdésemre várok választ:

Hivatásos katonaként vonultam nyugdíjba,25 év szolgálati idővel. jelenleg szolgálati jarandóságot kapok. Nyugdíjba vonulásom óta dolgozom (részmunkaidőben, kereseti korlátok figyelembe vételével), így hamarosan meglesz a 40 éves szolgálati/munkaviszonyom. Lehetséges-e szolgálati járandóság helyett a civil, nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíját választani? (58 éves vagyok)

szafika # 2016.07.22. 15:15

Korrekt54 ! lehet közönségesnek tűnik , de jó nagy m.rhák lennének a cocik , ha pont ezt a lehetőséget szüntetnék meg , mikor a mai naopig is rengetegen kapnak úgy valamiféle ellátást , h közel a 80-hoz egész életükbe nem dolgoztak le 40-42-44 ..... évet , aki ledolgozott ennyit , azok között kevesen fognak 30-40 évig nyd-at kapni ! azért kicsit több becsülete kellene , h legyen a munkának ! aki fizetett ilyen hosszú ideig , azt nem fogja érdekelni , miből ? hova tették ? fizessenek ! azt se érdekli , aki töredéke ideig dolgozgatott ! szüntessék meg a soha ide nem fizetők járandóságát , hiszen ők a semmire túl vannak fizetve !

mamamacoka # 2016.07.27. 06:13

Kingabinga, a Nyugdíjguru érthetően részletezi a lehetőségeket itt van a teljes szöveg :

https://www.nyugdijguru.hu/…ija-2015-ben

ebben kerestem meg a rád vonatkozó részleteket, de olvasd el, az egészet, akár többször is:

A nők kedvezményes nyugdíjának törvényi kerete

2016-ban is a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2a)-(2d) bekezdései szabályozzák a nők kedvezményes öregségi nyugdíjának alapfeltételeit, a következőképpen:

.....
ezen belül

Nők kedvezményes nyugdíja melletti munkavégzés szabályai 2016-ban

...

A nők kedvezményes nyugdíja melletti munkavégzéssel viszont további szolgálati idő már nem szerezhető.

Ha elolvasod az egészet, te is megérted, nem ugyanazokat a járulékokat fizeted magad után, és a munkáltató sem utánad, mint az aktív dolgozó, te nyugdíjasnak minősülsz, és ez így más, a keresetedből levont járulékok alapján a nyugdíjad növelésére van lehetőséged :

A saját jogú nyugellátásban részesülő személy nyugellátását kérelemre saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása (illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége) alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összege egytizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell. Saját jogú nyugdíjas a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy is, így rá is ezek a rendelkezések vonatkoznak.

ha szolgálati idő nem növelető, akkor jogosultsági idő sem, - tehát itt a kérdésedre a válasz, és a kereseted alapján a nyugdíjnövelést is kérelemre adják meg, nem automatikus;

Rexor # 2016.07.27. 08:03

Mamamacoka: kár hogy nem ez volt a kérdés. A lényeg, hogy nem lehet választani.

korrekt54 # 2016.07.27. 09:50

Mamamacoka !

Kérlek, ne bánts engem, én azt írtam le, amit olyan képviselőktől hallottam, akiknek meggyőződésük, hogy az elkövetkező generáció nyugdíját nem tudják előteremteni, ha 55- éves kortól /rengetegen vannak akik 14 évesen elmentek dolgozni, és abban az időben még be is jelentették őket, nem zsebbe kapták a fizetést / elengedik nyugdíjba a nőket. Számításokkal bizonyították, hogy mennyire káros a Fidesz szavazatszerző 40 éve !
Én azt mondtam el, vagyis írtam le, amit hiteles személyektől hallottam, a jövőre vonatkozóan ! Ezért kérlek, velem szemben ne vádaskodj, adjad csak a tanácsaidat, hiszen évek óta teszed ezt, sokaknak segítettél már, és valószínűleg még fogsz is.
A nevem azért korrekt54, mert korrekt, elhangzottakat továbbítottam a fórumon !

Rexor # 2016.07.27. 10:31

Korrekt: abban teljesen igazad van, ha fenn akarják tartani a nyugdíjrendszert akkor bizony meg kell szüntetni a 40 éves kedvezményt. Sőt továbbmegyek, a 65 év nyugdíjkorhatárt is emelni kell majd. Az másik kérdés, hogy melyik kormány meri bevállalni ezt a lépést, mert aki bevállalja az szinte biztosan bukni fogja a következő választást.

mamamacoka # 2016.07.27. 11:51

ja, igen, köszi Rexor, hogy befejezted a mondatomat, hiszen nem szolgálati idő és jogosultsági idő-szerző a nyugdíj melletti munka, akkor nincs is mit választani, - bocs, ezt tényleg nem írtam ki, de köszönöm, hogy rávilágítottál ;

mamamacoka # 2016.07.27. 12:06

Én azt mondtam el, vagyis írtam le, amit hiteles személyektől hallottam, a jövőre vonatkozóan !

nincs jelen esetben ilyen "hiteles" személy, - majd a következő kormány miniszterelnöke lesz az, és a mögötte felsorakozó párt, vagy pártok, - szerintem ezt még senki nem tudhatja ki lesz az! tehát jóslati elem!

Számításokkal bizonyították, hogy mennyire káros a Fidesz szavazatszerző 40 éve ”!

legyél már akkor önérzetes, és ne vedd igénybe a jogosultságodat, - hiszen káros, ne annak örülj, ahogy lentebb írtad, hogy:

Mi már védve vagyunk, még akkor is, ha nem vagyunk 67 évesek

és van neked ilyen ismerősöd, akinek nem volt kamaszkora ? nekem van , tudod, hogy ők hogy elhasználódtak a 40 év alatt ? Hogy írhatsz ilyet, mintha ők lopták volna a jogosultságot - nekik ellopták a gyerekkorukat !

55- éves kortól /rengetegen vannak akik 14 évesen elmentek dolgozni, és abban az időben még be is jelentették őket, nem zsebbe kapták a fizetést / elengedik nyugdíjba a nőket

Megérdemlik! egész életükben dolgoztak, és milyen balos szoci az aki azzal érvvel, hogy : „nem zsebbe kapták a fizetést” ? elég baj az, hogy ma bizony legfeljebb zsebbe, vagy hitegetésre löknek néhány forintot, kemény munkára, és semmi anyagi biztonság!

Én nem vagyok sem jobbos, sem balos, de a baloldalnak azért ne higgyél mert baloldal nincs is! Csak olyan van, aki annak mondja magát ! milliárdos baloldali szerinted nem nonszensz ? (GyF)

és kérlek maradjunk a földön, a jóslatokat zárjuk ki - ennyi.......

Rexor # 2016.07.27. 15:04

Mamamamacoka,

Mielőtt földbe döngölöd Korrektet azt neked is meg kellene értened hogy ez nem politikai, nem érzelmi hanem ténykérdés. Senki nem akart megbántani ezzel senkit, csak te kezeled kissé érzékenyen ezt a témát. Biztos Te is olvastad a lenti cikket (mivel az általad gyakran idézett oldalról származik):

https://www.nyugdijguru.hu/…-pilotajatek

mamamacoka # 2016.07.27. 17:13

Rexor, igen értem, de hiszed, vagy nem, nem érdekel, jelenleg ez a törvény, és eszerint élünk, - neked meg azt kellene megértened, hogy mindig újra és újra bepróbálkoznak itt politikai lózungokkal, és ez nem az a fórum, - az összes "azt hallottam" és egyéb jóslati elem jelenleg a piaci kofák kategóriája, - miért kell itt riogatni "jól tájékozottan" az embereket ?

És mindezt úgy mondom, hogy nem politizálok, viszont utálom a rémhíreket, a bulvári kacsákat, - nem mindegy, hogy ki mit számolt ki ? nem mindegy hogy ki mit jósol ? MOST ez az aktuális helyzet! Ez a törvény él!

Van ember ma Magyarországon aki tudja ki, vagy kik, vagy egyáltalál le fogják-e váltani a mostani kormányt ?

Tulajdonképpen miről akartok meggyőzni?

Lehetne visszatérni a fórum támájához ?

Rexor # 2016.07.28. 07:11

Mamamacoka, szerintem ez is témába vág. Annyira azért nem pörög ez a topic a 40 évre vonatkozó konkrét kérdésekkel hogy ne lehetne egy kis kitérőt tenni :).

Véleményem szerint azért fontos erről beszélni, mert nagyon sokan gondolkoznak úgy mint Te (és sajnos az én generációmból is): végiggüriztem (vagy majd véggürizek) egy életet, elvárom, hogy annyi nyugdíjam legyen az államtól, amennyiből jól fogok tudni élni öreg napjaimban. És ez az ami nem igaz, ráadásul egyre kevésbé lesz igaz. Ez nem politika, nem lőzung, nem pletyka, ez TÉNY.

Ez azért nagyon veszélyes gondolkodás, mert ha valaki nyugdíj előtt döbben rá, hogy hoppá valamit nagyon elcsesztem, akkor már késő lesz, ez csak úgy kerülhető el ha valaki időben elkezdi a nyugdíjra az öngondoskodást.

mamamacoka # 2016.07.28. 11:12

Rexor, aranyos vagy, - te ebben a témában nem vagy még kompetens, a te korosztályod "eltartottként" néz ránk a "nyuggerekre", majd akkor fogod talán! megérteni mi az ami ebben a témában minket érzékenyen érint, vagy érintett, ha majd a te fogalmaid szerint már te is "eltartott nyugger" -leszel, és mivel nem hiszem, hogy ez azonos emberöltőn belül bekövetkezik, hiszen még fiatal vagy, és én ezt úgy sem élem meg, - javaslom ne törd rajta a fejed, hogy kellene nekem vagy a korosztályomnak gondolkodni, nem a te gondod, éld az életed, amíg aktív dolgozó voltam, sosem akartam az akkori nyugdíjasokat felhomályosítani- javaslom te se fogjál bele, olyan eltérő a kiindulási pontunk, hogy még a nagy végtelenben sem metszi egymást - én nem haragszom rád, nincs miért, de részemről ezt itt befejeztem veled, felesleges szócséplés az egész ;

munkásnő (törölt felhasználó) # 2016.08.03. 06:40

Szép napot mindenkinek. Igen,nagyon leült ez a fórum,de lehetne azért itt téma,példáúl a fórum neve után,...'40 év munkaviszony után nyugdíj'...utáni nyugdíjas éveink,hogyan élünk a 40-éves nyugdíjunkkal és nyugdíjunkban,pihenünk,dolgozunk,vagy éppen unokázunk? Sajnos sokunknál tapasztalom,azt,hogy visszamentek valahová dolgozni és nem feltétlenül a pénz miatt,hanem mert hiányzik a közösség,az elfoglaltság,a megszokott felkelek és megyek dolgozni ritmus de a pénz sem megvetendő,még akkor is ha esetleg nem is lett volna kötelező a munkahelyéről nyugdíjba mennie az illetőnek.De mindenki maga tudja,viszont sok ismerősöm van,akik szívesen elmennének már most nyugdíjba,de nem lehet,esetleg csak a 65-éves korukban...! Én speciel nagyon jól elvagyok,keveset unokázok,pedig van öt,viszont reggel addig pihenünk ameddig csak akarunk,nincs főnök,beosztás, sokat sétálunk,kirándulunk,televízió,rejtvény,kert,stb.,tehát egy percig sem vágytam vissza a kereskedelembe.Sőt a nyugdíjam is több lett egy kicsit amikor nyugdíjba mentem,így kettőnk nyugdíjából szépen szolidan megélünk.Ezt kívánom sok társamnak is,Boldog Békés,aránylag Egészséges idős kort !Persze vannak egészségügyi nyavalyák,de így nyugdíjasként ez is könnyebben kezelhető ! Üdv.

Klaci56 # 2016.08.05. 07:04

Üdvözlöm a fórumozókat! Feleségem rendelkezik 40 év szolgálati idővel. 55 évesen a kedvezményes nyugdíjba vonulást választotta.
2016.08.31-én (a 30 nap felmondási idő leteltével) megszűnik a határozatlan idejű munkaviszonya, 09.01-től beadja a nyugdíjazáshoz szükséges papírokat.
Kérdésem: A nyugdíjazási határozatig (60 nap?, 90 nap?) hogyan tud egészségügyi ellátást (gyógyszer, szakorvosi kezelés, műtét, stb.) igénybe venni.
!

Klaci56 # 2016.08.05. 07:04

Üdvözlöm a fórumozókat! Feleségem rendelkezik 40 év szolgálati idővel. 55 évesen a kedvezményes nyugdíjba vonulást választotta.
2016.08.31-én (a 30 nap felmondási idő leteltével) megszűnik a határozatlan idejű munkaviszonya, 09.01-től beadja a nyugdíjazáshoz szükséges papírokat.
Kérdésem: A nyugdíjazási határozatig (60 nap?, 90 nap?) hogyan tud egészségügyi ellátást (gyógyszer, szakorvosi kezelés, műtét, stb.) igénybe venni.
!

Zengőbérci # 2016.08.05. 08:01

2016.08.05. 09:04

Üdvözlöm a fórumozókat! Feleségem rendelkezik 40 év szolgálati idővel. 55 évesen a kedvezményes nyugdíjba vonulást választotta.
2016.08.31-én (a 30 nap felmondási idő leteltével) megszűnik a határozatlan idejű munkaviszonya, 09.01-től beadja a nyugdíjazáshoz szükséges papírokat.
Kérdésem: A nyugdíjazási határozatig (60 nap?, 90 nap?) hogyan tud egészségügyi ellátást (gyógyszer, szakorvosi kezelés, műtét, stb.) igénybe venni.

1.A munkaviszony megszűnését követő 45 napig a törvény erejénél fogva jogosult eü-i szolgáltatásra.

2. Ezet követően ha beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)

Lésd:
http://www.oep.hu/…nyellenorzes

(A jogviszony-ellenőrzés lényege, hogy jelenleg valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató jogszabályi kötelezettségnek eleget téve, minden orvos-beteg találkozó alkalmával on-line módon ellenőrzi, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosítónál vezetett nyilvántartásban.A jogviszony-ellenőrzés eredményétől függetlenül minden érvényes TAJ számmal rendelkező (zöld és piros) betegnek meg kell kapnia a szükséges egészségügyi ellátást.

Amennyiben az ellenőrzés eredményeként kiderül, hogy a beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)

http://www.oep.hu/…nyellenorzes

Zengőbérci # 2016.08.05. 08:02

2016.08.05. 09:04

Üdvözlöm a fórumozókat! Feleségem rendelkezik 40 év szolgálati idővel. 55 évesen a kedvezményes nyugdíjba vonulást választotta.
2016.08.31-én (a 30 nap felmondási idő leteltével) megszűnik a határozatlan idejű munkaviszonya, 09.01-től beadja a nyugdíjazáshoz szükséges papírokat.
Kérdésem: A nyugdíjazási határozatig (60 nap?, 90 nap?) hogyan tud egészségügyi ellátást (gyógyszer, szakorvosi kezelés, műtét, stb.) igénybe venni.

1.A munkaviszony megszűnését követő 45 napig a törvény erejénél fogva jogosult eü-i szolgáltatásra.

2. Ezt követően ha beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)

Bővebben lásd itt:
http://www.oep.hu/…nyellenorzes

(A jogviszony-ellenőrzés lényege, hogy jelenleg valamennyi közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató jogszabályi kötelezettségnek eleget téve, minden orvos-beteg találkozó alkalmával on-line módon ellenőrzi, hogy a beteg szerepel-e az egészségbiztosítónál vezetett nyilvántartásban.A jogviszony-ellenőrzés eredményétől függetlenül minden érvényes TAJ számmal rendelkező (zöld és piros) betegnek meg kell kapnia a szükséges egészségügyi ellátást.

Amennyiben az ellenőrzés eredményeként kiderül, hogy a beteg jogviszonya rendezetlen –azaz „Piros lámpát kapott”, a közfinanszírozott ellátás nyújtását akkor sem tagadhatja meg az egészségügyi szolgáltató, és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás (gyógyszer, segédeszköz, stb. teljes árát)

http://www.oep.hu/…nyellenorzes

Lyonee # 2016.08.05. 11:20

Klaci56!
Ez a 40 év szolgálati idő egyúttal 40 év munkában töltött idő is?