40 év munkaviszony után nyugdíj


mamamacoka # 2016.06.03. 19:47

szívesen mint mindig, Évi58! :)

mamamacoka # 2016.06.11. 11:11

lyonee, az alapvégzettségemen felül van még a szakmámba vágó külön szakdiplomám, - légyszí, igazíts el, óraadóként óvodában alkalmazhatnak a szakdiplomámnak megfelelő szakórákon ? heti 3 óra lenne, bőven a minimálbérhez köthető maximum alatt, de gépkocsi használattal, mivel át kellene járnom egy másik községbe heti egy napon - és nem lennék közalkalmazott, csak óraadó ?

Lyonee # 2016.06.12. 08:13

mamamacoka!
Persze, alkalmazhatnak.

mamamacoka # 2016.06.12. 12:51

köszi Lyonee, - akkor jól tudtam, csak valahogy nem voltam benne biztos, senki nincs a környezetemben aki így folytatná óraadóként, pedagógusként, akkor szeptemberben belevágok ! ;

szafika # 2016.06.13. 11:34

Munkásnő ! én + abba reménykedem , ha 18-ban elvesztik a választást , akkor az új társaságnak lesz annyi esze ! h nem megszünteti , hanem a pasikat is elengedi nyd-ba 42-3 év melóval ! hiszen annyi román-ukrán......és egyéb náció kap innen nyd-at , itt sehány ledolgozott év után ! h abból a mi pasijaink nyugodtan lehetnének nyd-asok ennyi ledolgozott idővel :) nekem ez a flúgom ! még néhány év , aztán ritkaság lesz az olyan emberke , aki képes lesz összevakarni ennyi szolgálati időt ! legfeljebb 80 éves korukra !

szafika # 2016.06.13. 11:35

....ez + mi a manó ? most írtam és a dátum 04.19. dehát ma 06.13. van !

munkásnő (törölt felhasználó) # 2016.06.14. 06:21

'szafika'... én már nem szeretnék ilyenekbe belemenni,ez már valóban Kőkemény Politika.....! / Főleg most amikor pedzegetik a 73-éves nyugdíj korhatárt az UNIÓ-ban és a nyugdíjak csökkentését! /.... Üdv és Jó egészséget és Boldogságot mindenkinek !

Korall54 # 2016.06.14. 08:21

http://www.peticiok.com/…entese_ellen


Üdv: Korall (53-as nö)

Gizi mama1 # 2016.07.07. 09:28

2016.október 1-től szeretném igénybe venni a 40 év munkaviszony után nyugdíját. Munkaviszonyomat szeptember 30-ra kértem. 2011.szeptemberi határozatom van az évekről, akkor munkaviszonyban álltam és azóta ia ott dolgozom.
Kérdésem annyi lenne, hogy a géppel kitöltött ONYF. 3515-272/B nyomtatvány mikor kell postára adnom és kell e hozzá mellékelni a határozatot vagy valahol kell e rá hivatkozni. Több információt kaptam, volt aki azt mondta, hogy október előtt kb. 1-2 hónappal, ma felhívtam az ONYF-t ott azt mondták, hogy csak szeptember 30. után mert kell az utolsó munkahely igazolása hogy mettől-meddig dolgoztam ott és tényleg nem állok munkaviszonyban?
Köszönöm.
Éva

mamamacoka # 2016.07.07. 12:27

bármit leadhatsz előre, ami kell a nyugdíjadhoz, de a kérelmedet a nyugdíjra akkor tudod benyújtani, amikor már nem állsz biztosítási viszonyban (tb), - vagyis az utolsó munkahely kiadja az igazolást, hogy munkaviszonyod megszűnt, és mennyit kerestél és nincs vagy terheli-e a jövedelmedet tartozás, ezt csak múltidőben írhatják meg törvény szerint, tehát a munkában eltöltött utolsó napon, de legkésőbb a munkaviszonyod megszűnte után 5! munkanapon belül kezedbe kell, hogy adják, és akkor intézd, - az már egyéni kézügyesség kérdése, hogy postázod-e, én bevittem és leadtam mindent az ügyintéző kezébe ;

Gizi mama1 # 2016.07.09. 05:52

Először is köszönöm a gyors választ, mamamacoka.
Egy újabb fennakadásról szeretnék érdeklődni.Sejtem, hogy nem ide tartozik a kérdés, de minden segítséget örömmel fogadok. Mint előzőben írtam október 1-től megyek nyugdíjba. A papírokat leadom, igen ám, de mivel nem állhatok munkaviszonyban mi lesz az egészségügyi ellátással addig míg a nyugdíj határozat meg nem érkezik? Abban nem hiszek, hogy a nyugdíjintézet 30 nap alatt ügyintéz és ugye tb-t fizetni kell. Egyre több esetben hallom, hogy a várakozási idő 3-4 hónap a legoptimálisabb esetben. Mi van abban az esetben ha leadom október akárhányadikán a nyugdíj igénylésemet és várok, az idő alatt van e egészségügyi szempontból teendőm?
Köszönöm a segítsége.

szafika # 2016.07.09. 07:05

Dehát amikor leadod a papírjaidat , akkor gondolom én 1-2-5- napon belüli időtponttól kéred a nyd-adat , márpedig akkortól a biztosítottságod is tovább él , tökmindegy , h azt a határozatot 3 hét v 3 hónap múlva kapod , nyd-asként / ma még :) / jár a biztosítottságod is :)
/ azért , aki nemcsak 1 kontár , mint én , biztosan szakszerűbb választ fog adni a kérdésedre :) /

munkásnő (törölt felhasználó) # 2016.07.09. 18:32

Szia szafika igazad van és nem is értem Gizi mama1 aggódását !Miért is ? Mert 2016.október 1-től megy nyugdíjba. Szeptember 30 -ig tart a jogviszonya / munkaviszony/ addig rendezve van a biztosítása,Október 01 -től már akkor a papírjai szerint biztos,hogy nyugdíjba megy,tehát mint nyugdíjas rendezve van a biztosítása,még ha határozatot és egészségügyi igazolást,törzsszámot és karikásat nem is kapott ! Ja és az a 3-4 hónapi ügyintézést nem is értem,mert annyi azért nincs,ha minden rendben van és főleg ha volt már előzőleg megállapítása a szolgálati idejének az összeszámolására ! Szia jó egészséget!

munkásnő (törölt felhasználó) # 2016.07.09. 18:41

Most látom csak az írását,hogy " A papírokat leadom, igen ám, de mivel nem állhatok munkaviszonyban mi lesz az egészségügyi ellátással addig míg a nyugdíj határozat meg nem érkezik? " ezt sem értem,miért nem állhat munkába? De van egy ilyen beírása is,hogy " 2011.szeptemberi határozatom van az évekről, akkor munkaviszonyban álltam és azóta is ott dolgozom. " Mikortól-meddig ? Ha nem dolgozik és saját maga sem fizeti be a biztosítását,akkor az baj ! Most akkor munka-állás nélkül készül nyugdíjba,hiszen táppénzen sincs ,vagy dolgozik az utolsó napig ? szafika,te érted ezt ?????

Gizi mama1 # 2016.07.10. 15:13

Köszönöm mind a két választ.
Lehet értelmetlenül fogalmaztam. 2011-ben kértem ki éveimet és akkor munkaviszonyban álltam, ott ahol jelenleg is dolgozom. Mivel október 1-től kérem a nyugdíjazást, szeptember 30. az utolsó munkanapom. Biztosításom fizetve volt és szeptember 30-ig is lesz is. A kérdésem arra vonatkozott, hogy október 1-től mikor már nem állok munkaviszonyban (mert törvényileg sem lehet) akkor mi van a tb-vel? Nagyon sok fórumon olvastam, hogy leadják a nyugdíjkérelmet és bizony hónapokig nem kapnak semmi papírt, pedig volt határozat az évekről. Kérdés erre vonatkozott, hogy a beadás után a biztosításommal mi a helyzet. pl. elmegyek az orvoshoz, ő megnézi (mert nálunk nézi)a taj számomat és látja, hogy nincs biztosításom, azt kétlem, hogy a nyugdíjintézet bejelenti a tb felé, hogy nyugdíjelbírálás alatt vagyok. Köszönöm a segítséget, biztos egy kicsit körülményes és problémás vagyok, ezért elnézést kérek, de annyi mindent hallani. Volt olyan szakértőtől kapott infóm, hogy a nyugdíjkérelmet leadhatom 1-2 hónappal a kért dátum előtt, augusztusban vagy szeptemberben. Aztán meg, mivel nyugdíj ügyintézésben járatlan vagyok, most mennék először nyugdíjba ezért kérdezem, informálódom és kérek segítséget, ne akkor érjen a pofon. Elnézést még egyszer, hogy egy kicsit értelmetlen voltam.

Mampszi # 2016.07.10. 17:30

Gizi mama! Pár nap alatt intézi a nyugdíjfolyósító a Tb-t ( én február 13-tól vagyok nyugdíjas, és pár nap alatt bejelentett voltam...) erről elég hamar meg is kaptam az értesítést...azután az utazási papírt küldték, majd egy értesítés a nyugdíj előleg összegéről,...és kb 2 hónap alatt kaptam meg a Határozatot. Szerintem biztosított vagy addig is míg nem kapod meg róla az értesítést a nyugdíjfolyósítótól.

mamamacoka # 2016.07.11. 05:45

Gizimama, mindenki az utolsó biztosítási viszonya után még 45 napig biztosított, akkor is, ha a munkanélküli és a segélye letelt, csak a 45 nap után kell elkezdeni fizetni a tb-t, de te nem munkanélkülinek fogsz számítani, - valós a félelmed, valóban előfordulhat, hogy elhúzódik az ügyintézésed, de olyankor általában tőled is kérnek még valamilyen igazolást, valamelyik régi munkaviszonyoddal kapcsolatban, tértívevényes levélben, tehát tudsz majd róla, - azonkívül azt is megkérdezik ügyintézéskor kérsz-e előleget, tehát te ha minden rendben van minden munkaviszonyoddal, elvileg nyugdíjasnak számítasz, van tb-d; eddig még senkitől nem hallottam, hogy gondja volt ilyen helyzetből, de megértelek, viszont remélem, hogy mindent jól értelmeztél a számításokkal, és biztos várományosa vagy a 40 éves lehetőségnek, és nem keverted, a szolgálati idő, és a jogosultsági idő fogalmát, valamint a munkában eltöltött évek a gyerekeid számához jól vannak kiszámolva, - ha igen, akkor nincs izgulni valód, - persze megértelek , nem jó a "levegőben lógni" - én is átestem ezen a bizonytalansági állapoton, de ha minden tuttira ki van számolva, akkkor nincs izgulni valód;

a papírokat valóban leadhatod hamarabb, mint lent írtam, de a NYUGDÍJ KÉRELMET csak akkor ha nem vagy már biztosítási viszonyban, egyik szakértő sem mondhat mást bármelyik fórumon, hogy bármit leadhatsz, de az utolsó három papírt, amit a munkaviszonyod végén adnak ki a kezedben - múltidőben, hogy megszűnt, hogy nincs tartozásod, hogy mennyit kerestél, és abból mennyit vontak le a járulékokra, - ezeket nem adhatja ki törvényileg előre egy munkahely sem, és te sem írhatod, törvényesen a nyugdíj kérelmedben, hogy már nem állsz biztosítási viszonyban, ha még nem telt le az időd, - nyugi, ha mindent jól számoltál- nem lesz baj !

Gizi mama1 # 2016.07.11. 06:43

mamamacoka!
Köszönöm gyors és kimerítő válaszodat :)
Remélem minden rendben fog menni, szerintem mindent jól értelmeztem, mivel a határozatban konkrétan fel van tüntetve, le van bontva, hogy mennyi a szolgálati idő (napban,évben),mennyi a 40 éves nyugdíjhoz szükséges időm és mennyi a kötelezően előírt 32 évhez viszonyított.
Szóval remélem rendben fog menni minden.
Még egyszer köszönöm a segítséget. További szép napot.

mamamacoka # 2016.07.11. 10:55

akkor jó - ha a kötelező 32 évet nézed, akkor bizonyára legalább 3 gyerekkel voltál gyesen, én nem szimplán otthon, hanem gyesen, mert 2 - ((6 év a gyes lehetséges max éveinek a száma)) - gyerekkel 34, 1 gyerekkel - ((3 év lehetséges gyes ))- pedig 37 a munkában eltöltendő évek száma kötelezően, - remélem, te is így számítottál ;

Gizi mama1 # 2016.07.12. 13:59

mamamacoka!!!!!jaj most ideges lettem!:)
Az éveimet 2011-ben kértem ki és akkor a határozat arról szólt, hogy a szolgálati időm (2011.szeptember 22-ig) 37 év és akármennyi nap, a nők 40 éves munkaviszonyához szükséges idő 35 év és x nap, a kötelező 32 évhez képest 32 év és huszonvalahány nap volt, akkor 5 éve.
Most így levélírás közben gondolkodva az jó, mert ugye ez 5 éve volt és most már a kötelező 32 ből 37 lett és a 35 ből meg 40, mivel 1 gyerekkel voltam gyesen-gyeden. Remélem jól gondolkodom és jól számoltam. Tavaly egy nyugdíjszakértővel sikerült leveleznem, neki is leírtam, a határozatban szereplő számokat és ő mondta, hogy 2016. augusztus 28-val mehetek nyugdíjba, de én biztonság kedvéért még rátettem 1 hónapot.
Nagyon szíven ütne ha most nem mehetnék.

mamamacoka # 2016.07.12. 20:05

na látod, - pont erre gondoltam, hogy mindent jól értelmezel-e, ilyen körülbelüli számokkkal, ahogy most írod, kb jó számításod, de ez azért nem pontos számítás a részemről, csak a megadott adatok alapján, elég régen volt az a '11, én azért kértem volna egy frissebb határozatot, hogy nehogy belecsússzak valamibe - mint ahogy kértem is, mikor a magamét intéztem -tehát úgy számold ki, te tudod, meddig dátumra pontosan - volt a határozat kiszámolva :

A szolgálati idő : legalább 40 év, - de általában több;

Jogosultsági idő legalább 40 év legyen, (ez az ami a nők kedvezményes nyugdíjához kell ) de inkább egy kicsivel több legyen;

A munkával eltöltött idő : 1 gyes esetén minimum 37 év! ha több az nem baj;

Ha így van, akkor nem lesz baj, de számold ki, add hozzá az azóta eltelt éveket, - a szakértő is ezt tette, - ellenőrizd le magad ;

Gizi mama1 # 2016.07.13. 06:19

mamamacoka!
Köszönöm a türelmedet és az infókat! Új határozatot azért nem kértem ki, mert akkor és azóta is ugyanazon a helyen dolgozom, mint 2011-ben, aztán én pont belestem abba a csoportba akiknek hivatalból is kiküldik az éveit.Na akkor érdeklődtem a nyugdíjintézetnél, hogy kapok e én is vagy érjem be a már kikérttel? A válasz az volt, hogy jó a 2011-es csak az azóta eltelt évekről ajánlatos egy hatósági kikérése, persze ha akkor és azóta is ott dolgozom akkor nem szükséges és mivel van egy érvényes határozatom az évekről ezért újat hivatalból nem küldenek, az az "irányadó". Hallottam én olyanról is, hogy háromszor kérte ki az éveit és mind a három alkalommal más-más határozatot kapott :) Ez azért elég érdekes, de már semmin nem csodálkozom.
Még egyszer köszönöm a türelmedet, az infókat és magyarázatokat.
Szép napot! Üdv. Éva

mamamacoka # 2016.07.13. 08:30

mindent szívesen Éva, és sok szerencsét ! írd meg, ha nyugíjas lettél : megjött a határozat róla, és az összeg a számádon landolt, nem, azt, hogy mi mennyi, hanem csak azt, hogy megkaptad! XD ;

Neked is szép napot !

oleva # 2016.07.19. 12:23

Segítségeteket kérném! 40 év munka után felmentéssel szeretnék nyugdíjba vonulni, ugyanis közalkalmazott vagyok. A 8 hónap felmentési idő első részét (4 hónap)le kell dolgozni, de a nyár közepén kiderült, hogy beteg vagyok. Valószínű, hogy táppénzre kényszerülök a felmentési időben majd.
Vajon a táppénz hogy módosítja a felmentés folyamatát?? Milyen következményei lehetnek?

Aki tudja a választ, kérem írja meg!

korrekt54 # 2016.07.19. 17:56

Szafika !
Választások után, nem rögtön, de a második évben megszünteti a bal oldal a 40 év mv. utáni nyugdíj lehetőségét. Nem hogy a férfiaknál nem lesz, de a nőknél is megszüntetik, mert a társadalom nem tud ennyi nyugdíjast eltartani. Úgy tudom, hogy 67 évre akarják egységesen emelni a korhatárt ! Mi már védve vagyunk, még akkor is, ha nem vagyunk 67 évesek. Egyébként én is egyet értek ezzel az intézkedéssel, hiszen azt mondják, hogy gazdagabb országokban még a 67 évről is emelik a korhatárt !
Csak azokat sajnálom, akik bíznak abban, hogy el tudnak menni korábban!