Próbaidő???


the big cat # 2004.09.28. 17:28

Mivel a megbízás bevallott célja az egyébként a folymatos munkaviszonyban kógensen tilos újbóli próbaidő becsempészése, ezért ez joggal való visszaélés, és mint ilyen semmis.

Egyébként is erősen kétséges az az egyes munkáltatók által űzött gyakorlat, hogy a munkakörre az egyébként határozatlannak kijelentett munakviszony kerestén belül határozott időre ad "megbízást". Az Mt. kógensen előírja, hogy a munakszerződés elelme a munkakör, így az a munkaviszony elválaszthatatlan része, annak egyik leglénye (hiszen a munakör hiányában a munakviszony létre sem jön) osztja annak sorsát, tehát, ha a munkaviszony határozatlan idejű, úgy a munkakör ellátására szóló megbízás is az, mivel ez gyakorlatilag a munkaviszony egyik oldali szolgáltatása, enélkül a kötelem nem jön létre.

sysy73 # 2004.09.26. 09:18

Köszönöm az infót !

Üdv.

Sysy

szebe # 2004.09.23. 15:05

A „megbízás ”(ez nem megbízási szerződés, hiszen az alapszerződés munkaszerződés) határidejének lejárta nem jelenti a mukaviszony megszünését, csak a vezető státusz szűnik meg. Ha lejár az idő a munkáltató kinevezheti a férjedet vagy más munkakört ajánlhat fel és újra megpályáztathatja a státuszt.

sysy73 # 2004.09.23. 13:59

A volt osztályvezető kilépett a cégtől.
A férjem megpályázta az osztályvezetői állást, amit el is nyert, viszont próbaidőt kötöttek ki, de mivel folyamatos munkaviszonynál nincs ilyen , így ezért erre a három hónapos "próbaidőre" írtak egy megbízási szerződést.

Kérdés, hogy ha úgy gondolnák, hogy nem felel meg a férjem, akkor marad 3 hónap után helyettes, vagy ahogy lejár a megbízási szerződése, akkor megszűnik a munkaviszonya ?

szebe # 2004.09.23. 13:37

Többletfeladatok ellátásával megbízható a munkavállaló. Ezt a munkáltató utasítási jogkörében tehette. A munkaköre nem változott, hiszen helyettesként már ellátta az osztályvezetői feladatokat. Nem szerencsés plusz fizetést adni (ha besorolás szabja meg a fizetést), de jutalom korlátlanul adható és ehhez valóban elég egy levélke. Én nem hagynám, hogy ugyanannyi pénzért többet dolgoztassanak.
Egyébként nem arról van szó, hogy a volt osztályvezető felmentési idejét tölti, mert akkor szokták ezt alkalmazni?

sysy73 # 2004.09.23. 12:23

Amit kapott a férjem ez végül is nem is egy szerződés, csak néhány soros levélke.

Amibe leírták, hogy , hogy határozott ideig megbízzák a férjem ...fizetésért .

Semmi több.

Nem lett új szerződés írva .

Azt mondták, hogy nem írhatják , hogy 3 hónapos próbaidő, ezért írtak egy megbízási szerződést, utána pedig jövőre lesz az igazi kinevezés. Most meg próbaidőn van ...kevesebb fizúért, mint a többi hasonló beosztású dolgozó.

Karika # 2004.09.21. 21:27

Kedves Sysy73!

Jól megnéztétek a szerződést? Mert a megbízási szerződés nem a munkajog, hanem a polgári jog területére tartozik. Ha egy kicsit részletesebben megírnád a szerződés rendelkező részét, konkrétabban lehetne válaszolni.

sysy73 # 2004.09.21. 18:20

Ma kapta meg a férjem az új szerződését , nem próbaidőkénkt írták , hanem megbízási szerződésként.
Ki is hangsúlyozták, hogy azért írták így, mert nem lehet próbaidőt kikötni ilyenkor.

Jól kitalálták, így most határozott időre szóló szerződése van.

szebe # 2004.09.21. 14:17

Láttam egy munkaügyi bírósági döntést az szerint nem lehet próbaidőt kikötni ilyen esetben. A vezető beosztásból egyébként bárki bármikor indoklás nélkül visszahívható, tehát nics értelme a próbaidőnek.

sysy73 # 2004.09.21. 14:00

Sziasztok !

Ismételten segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Az lenne a kérdésem, ha egy munkavállaló a cégnél már 3 éve osztályvezető helyettesként tevékenykedik, majd kinevezik osztályvezetővé, akkor mennyi a kötelező próbaidő ?

Köszönettel:
Sysy

Szakbarbár # 2004.09.10. 14:41

Ha a betegszabadságot kimeríted és még mindig betegállományban vagy és nem tb kifizetőhely a munkáltató, akkor még van esélyed, hogy megkapod a baleseti táppénzt, hogy milyen áron, vagyis hogy a munkáltató ehhez mit fog szólni, azt persze nem tudom.

Most olyan orvosi igazolásokat kapsz ugyanis, amin 4-es kód van, az az egyéb balesetet jelenti, a mep ha ilyet lát, kiküld egy nyomtatványt és nyilatkoztat róla, hogy mi történt, mert keresi a felelőst - ha van - akivel megtéríttetheti, hogy a hibájából táppénzt kell neked fizetnie. Ha leírod nekik, hogy mi történt, talán ráállnak az ügyre és feltárják a részleteket, mert őket nem fogják tudni olyan könnyen lerázni, mint téged.

szebe # 2004.09.10. 12:36

A betegállomány esetén is felmondhatnak azonnali hatállyal, csak a rendes felmondás esetén kerülnél törvényi védelem alá.

Vadász # 2004.09.10. 11:28

Kössz a gyors választ!Amig tart a betegállományom addig ,az idő alatt is felmondhatnak nekem ,vagy ha csak ha ismét munkába állok?
Köszönettel :
Vadász

szebe # 2004.09.09. 12:43

A próba idő alatt bármelyik fél indoklás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt.
Mvt. 66. § (1) A sérült, illetőleg a balesetet észlelő személy köteles a balesetet a munkát közvetlenül irányító személynek haladéktalanul jelenteni.
(2) A munkáltatónak minden bejelentett, illetve tudomására jutott balesetről meg kell állapítania, hogy munkabalesetnek tekinti-e. Ha nem tekinti munkabalesetnek, akkor erről és a jogorvoslat lehetőségéről (68. §) a sérültet, halálos baleset esetén a hozzátartozót értesítenie kell.
(3) A munkáltatónak lehetővé kell tennie a munkavédelmi képviselő részvételét a munkabaleset kivizsgálásában.
Mvt. 67. § A munkabaleset bekövetkezésétől számított 3 év után a munkáltató a törvényben foglaltak alapján nem köteles a munkabalesetet bejelenteni, kivizsgálni és nyilvántartásba venni.
Mvt. 68. § Ha a sérült (halála esetén hozzátartozója) a munkáltatónak a munkabaleset bejelentésével, kivizsgálásával kapcsolatos intézkedését vagy mulasztását sérelmezi, úgy a területileg illetékes munkabiztonsági és munkaügyi felügyelőséghez, bányászati munkabaleset esetén az illetékes bányakapitánysághoz fordulhat.

Vadász # 2004.09.09. 08:55

Sziasztok!
Segítségetek szeretném kérni a következő kérdésben:Próbaidőmet töltöm az ujj munkahelyemen,/3hónap/ami alatt megsérültem de nem vették jegyzőkönyvbe a balesetem,én meg nem nagyon eröltettem mert tartottam az elmarasztaló következményektől.De sajna be kelett gipszelni a kezem de a főnököm már meg is jegyezte hogy nem szerencsés a betegálományba vonulásom.Adhat -e okot felmondásra ha most elmegyek betegállományba?Vagy utólag van -e lehetőségem bizonyítani az üzemi baleset megtörténtét?Van -e joguk próbaidő alatt ezért megszüntettni a munkaviszonyom?Válaszokat előre is köszönöm.
Vadász