üzemi baleset


dömpi # 2004.09.22. 18:47

köszönöm szépen a válaszaitokat, kinyomtatom és
átgondoljuk a teendőket.

szebe # 2004.09.22. 17:05

12/1991. (IV. 11.) AB határozat:
3. A nem vagyoni kártérítés intézménye - az Alkotmánybíróság álláspontja szerint - szorosan kapcsolódik az élethez, testi épséghez, az emberi méltósághoz fűződő alapvető jogokhoz. (Ez utalás a Ptk. 355-től kezdődő §-ira)

Természetesen kérhet kártérítést, melyet a Munka Törvénykönyve IX.fejezet 174.§ -ától részletez. A kártérítés bizonyos esetekben járadék formájú.

Szakbarbár # 2004.09.22. 14:59

Kártérítéshez nem tudok hozzászólni, csak a másik kettőhöz.
A baleseti táppénz és a baleseti rokkantsági nyugdíj független attól, hogy gondatlan volt vagy sem, ezeket csak a szándékosság zárná ki.
Először merítse ki a 100%-os baleseti táppénzt, ezt 1 évit kaphatja, de le szokták állítani akkor, ha már kialakult az állapta, vagyis ha már nem kezelik, merthogy - bocs ha morbid leszek, csak azért mondom így, hogy értsd - kinőni az ujjai nem fognak, tehát a kezelés befejtével nagy valószínűséggel már nem fog neki járni a baleseti táppénz. Utána adjon be baleseti rokkantsági nyugdíjra igényt, megpróbálni mindenképpen érdemes, mert lutri, hogy megkapja-e a 67%-ot vagy sem, de valamennyire biztosan leveszik és 15% fölött már baleseti járadék jár, úgyhogy tessék próbálkozni.

Ha a munkaképesség csökkenés nem éri el a 67%-ot, de 15%-nál több, akkor baleseti járadékra jogosult. 25% alatt kév évig, efölött korlátlan ideig jár a baleseti járadék, ami fokozattól függően a havi átlagkereset 8-30%-a.

Ha a 67%-ot eléri a munkaképesség csökkenés, akkor baleseti nyugdíjat kaphat, amit vagy az 1988-tól számított (ha később kezdett dolgozni, akkor természetesen csak onnan nézik), vagy ha ez kedvezőbb, akkor az utolsó 1 évi átlagkereset 60%-a.Rokkantnyugdíj mellett lehet dolgozni, vagy ugyanannyi munkaidőben de más munkakörben legalább 20%-kal kevesebb bérért, vagy mindegy, hogy mennyit kap, de akkor csak kevesebbet dolgozhat, mint előtte, ez lehet akár napi fél órával kevesebb munkaidő is.

dömpi # 2004.09.22. 14:39

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában.
Párom öccse üzemi balesetet szenvedett, melynek következtében a jobb kézfejről 2 és 3/4 ujjat el kellett távolítani. (mutató,középső,gyürüs ujj ) Jobbkezes.
Nem tudom, hogy annak van-e jelentősége, hogy ő is gondatlan volt?
Kérdéseim:

  1. munkáltató kártérítési felelőssége

    fennáll-e , ha igen milyen mértékben?

  2. rokkantnyugdíjazást lehet-e kérni,ha igen, hány százalékot állapítanának meg és emellett dolgozhat-e?
  3. mit kell tenni?

köszönöm a válaszokat !