Kórházi baleset


Rita&ZS # 2004.09.28. 21:01

Köszönöm Szakbarbár,
Nem az 1 havi baleseti táppénz miatt megy a huzavona, hanem a baleseti hozzátartozói nyugellátásért (1997. évi LXXXI.tv. 60. par (1) bek), amit a Nyugdíjfolyósító folyósítana, de ennek igényléséhez be kell nyújtani az OEP határozatát.

Szakbarbár # 2004.09.28. 20:55

A kulcsszó mindenképpen a "megjelenéssel összefüggésben". Nekem ez olyat jelent, hogy "megyek megjelenni" vagy "éppen jövök a megjelenésről", és eközben történik valami, pl. az orvos ajtaja előtti küszöbben elesek. Ha a megjelenésen túl vagyok, az az eredménye, hogy ott kell maradni és akkor történik a baleset, az már nem a megjelenéssel van összefüggésben hanem azzal, ami a megjelenés után következett.

Szakbarbár # 2004.09.28. 20:43

Ha az OEP a konkrétumok ismeretében azt mondja, hogy nem üzemi, akkor az nemigen lesz üzemi. Bíróságra akkor tudnátok menni, ha beadnátok baleseti táppénzigényt, amit határozatban elutasítanának, mert akkor lenne mit megfellebbezni, addig nincs mit, mert egy véleményt nem lehet.

Megnéztem az Ebtv. 52.§ (1)-(2)-t és ha szórol szóra lassan végigolvasom és értelmezem, akkor szerintem sem üzemi.
A kezelésen megjelenés szerintem nem ugyanaz, mint a kórházi ápolás, mert a megjelenés egy egyszeri alkalom (vagy többszöri de rövid ideig tartó), az ápolás meg egy huzamos dolog, márpedig ha ez egy más fogalom, akkor ez nem az, amire vonatkozik. De ez az egyetlen, amit meg is tudok fogalmazni, a többit azt csak úgy érzem, hogy nem üzemi, de nem tudom megmagyarázni.

Jár egyáltalán valakinek árvaellátás vagy özvegyi nyugdíj, ami több lehet, ha baleseti és nem sima? Mert ha nem, akkor azért az 1 hónap baleseti táppénzért nem biztos, hogy megéri hadakozni.

Rita&ZS # 2004.09.28. 18:48

Szebe, köszönöm a választ. De a kórház betegjogi képviselőjénél már jártunk.
A kórház elismeri a kórházban történt balesetet, csak az Egésszségbiztosítási Pénztár "véleménye szerint" -ahogy ők írták, ez nem minősül üzemi balesetnek az Eb tv. 52 par. (1-2) bek. alapján, mivel nem elrendelt kezelésen történt a baleset. De szerintem a (2) bek. utolsó mondatrésze vonatkozik ránk, melyben nem szerepel "elrendelt" szó, hanem az, hogy egyéb orvosi vizsgálaton, kezelésen történt baleset üzeminek minősül.

szebe # 2004.09.28. 14:40

Minden kórházban működik betegjogi képviselő, legegyszerűbb azt megkeresni.

Rita&ZS # 2004.09.28. 12:51

Az alábbi dologban kérnék segítséget, tájékoztatást. Édesapámat rosszullét miatt mentő szállította a kórházba, ahol a 3. napon újra rosszul lett -állítólag epilepsziás roham-, leesett az ágyról, és úgy verte be a fejét, hogy vérömleny keletkezett, kómába került, s egy hónap múlva meghalt.
Ahogy én utánnanéztem a Társadalombiztosítási törvény alapján, mivel társadalombiztosítási ellátás során történt a baleset, ez üzemi balesetnek minösül. A kézhezkapott határozat alapján nekünk azt írták, hogy ez nem minösül üzemi balesetnek, mivel nem elrendelt vizsgálat során történt a baleset.
De a mentő szállította be; ez nem elrendelt vizsgálat?
Hova lehetne fordulni pontos jogi értelmezésért?
Köszönöm