Üzemi baleset után munkáltatói felmondás


robogi # 2004.10.03. 16:34

Köszönöm! Hasznos infókat kaptam.

the big cat # 2004.10.03. 15:33
  1. lehet siettetni, határidőt kell szabni, aztán beperelni.
  2. ha már a felmentési idejét tölti, akkro a pénzt már meg kellett volna kapni egyösszegben. A járandóságokat az utolsó munkában töltött napon kell kifizetni, és a pírokkal együtt átadni, ez kötelező. ha késnek arra az időre kamat jár, és megint cska perrel lehet siettetni.
  3. Igen
robogi # 2004.10.03. 11:58

Ja, és előre is köszönöm a segítséget!

robogi # 2004.10.03. 11:57

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, hogy édesapám (55 éves) biztosan megkapja, ami törvény szerint neki jár.
2003.októberében üzemi balesete volt, ami miatt 7 hónapot töltött betegállományban. (A munkáltató nem biztosít védőfelszerelést a magasban dolgozóknak...) A kárigényt még akkor leadta, kitöltögetve a szükséges papírokat. Ez év júniusában ment vissza dolgozni, megkérdezték, hogy kér-e könnyebb munkát. Szerencséjére nemet mondott, egyébként a júliusi létszámleépítésnél biztosan elküldték volna. De a cég egyre rosszabb helyzetben van, úgyhogy most "rendeléshiány miatti kapacitásfelesleg"-re hivatkozva az újabb létszámleépítés nem kerülte el őt sem. Október 4-től felmondtak neki, 120 napos felmondási idővel, január 31-gyel, 6 hónapos végkielégítéssel. Munkavégzés alól a felmondási időre felmentették. Valószínűleg kifizetik a bérét és a végkielégítést egy összegben. És értesítették, hogy az üzemi balesettel kapcsolatos eljárás folyamatban van.
Kérdéseim:

  1. Meddig húzhatják a kártérítés kifizetését és biztosan megkapja-e azt, ha már felmondtak neki? Lehet-e valamilyen eszközzel megsürgetni az eljárást?
  2. Ha a cég most nem fizeti ki egy összegben a bért és a végkielégítést, édesapám kérheti-e azt? (Attól tartva, hogy csődbe megy a cég és januárban esetleg már hiába kérné...)
  3. Ha a felmondási idő alatt betegállományba kerül a munkavállaló, akkor is megszűnik a felmondási idő végével a munkaviszonya?