közalkalkalmazotti jogviszony számítása besoroláshoz


Lyonee # 2013.12.09. 17:31

bodaemo
Még a minősítéshez is be kell számítani, mert szakmai gyakorlat. A besoroláshoz pedig azért, mert a besoroláshoz szükséges iskolai végzettség megszerzése utáni munkaviszony volt. kjt. 87/A. Ne hagyd magad!

Lyonee # 2013.12.09. 17:32

Kedves Judit!
Azt a területet egyáltalán nem ismerem, így nem tudok segíteni neked.

bodaemo # 2013.12.10. 13:56

Lyonee, köszönöm, úgy lett, ahogy én értelmeztem, H5. Csak jól megizzasztottak.

szacsika # 2014.01.08. 08:19

Tisztelt Lyonee!

1991.-ben érettségiztem óvodapedagógusként.
Dolgoztam több helyen, nem csak közalkalmazotti munkakörben. Az utolsó intézményben F5.-be voltam besorolva ( 2013.02.29.)
2013.11.-ben visszamentem óvodában de ott már csak ped 1/ 3 soroltak vissza, azzal az indokkal, hogy mivel a diplomát 2006.-ban szereztem meg , csak onnan számolhatják az éveket. Ez két fizetési fokkal való visszalépést és nem kevés pénz kiesést eredményezett.
A kérdésem , hogy jogszerűen jártak el?
Én úgy tudom, hogy visszasorolni nem lehet, vagy ebben az esetben igen??
November, december hónapra ezt a visszasorolt bért kaptam.Várom mielőbbi válaszát.
Köszönettel Szacsika

Lyonee # 2014.01.08. 18:30

szacsika!
Amennyiben téves a besorolás, azt javítani kell.
Van akinek ez kedvező, van akinek nem.
Mivel a besorolásod alapja a 2006-ban szerzett diploma, ezért csak a közalkalmazotti jogiszonyok, és a munkaviszonyoknak az a része számítható be a besoroláshoz, amelyik 2006 utáni, ha volt ilyen. A 2006 előtti időkből csak a közalkalmazotti jogviszonyok számíthatók be a besoroláshoz, de azt be kell. Valószínűleg ezt nem vették figyelembe, mivel nem írtál részleteket, ezért nem tudom megállapítani, hogy a tiéd jó-e.

khmari # 2014.01.12. 20:37

Segítséget kérek. 1987-ben végeztem az egyetemet.
Munkaviszonyaim::
3 év tanárként Romániában, 7 hónap Bp-en; szoftverüzemeltetőként egy Bt-nél, ill. Kft-nél 6 év 10 hónap;
9. éve matematika tanárként dolgozom.
A besorolásom H3. Jogos lenne ez?
Valóban csak ez az utolsó 9 év vehető figyelembe?
Válaszukat előre is köszönöm.
khmari

Böbi2 # 2014.01.16. 20:50

Tisztelt Lyonee!

Segítségét szeretném kérni, - ahogy számoltam 20 éves közalkalmazotti munkaviszony mellett, ha a 1992.07.01-előtti munkaviszonyomat is nézem, szakmunkás végzettséggel, - a munkáltatóm a "B" besorolási osztályba vagy az "A"-ba lenne-e köteles sorolni, s azon belül is melyik fokozatnál kezdhetnék? Segítségét köszönöm. Böbi2

Cathy27 # 2014.01.28. 09:06

Tisztelt szakértő!

a következő kérdésem lenne Önhöz: 2001-ben szereztem informatika tanári végzettséget, utána rögtön elhelyezkedtem. nem tanárként, de a munkaköröm a végzettségemhez kapcsolódott (kft-nél informatikus). Már egy ideje tanárként dolgozom, de csak a mostani munakhelyváltásnál figyeltem fel rá, hogy azt az időszakomat nem számolták a besorolásnál (kb 2 év).
az a kérdésem, hogy ezt figyelembe kell-e venni a besorolásnál? Ha igen, hova fordulhatok, hogy azokat az éveket nekem leigazolják, hogy hol dolgoztam? Nyugdíjbiztosító? esetleg OEP?

válaszát előre is köszönöm!
Cathy

Beus181 # 2014.01.28. 11:07

Ha eddig alkalmazottként összesen 7 évet dolgoztam kft-nél munkaviszonyban, és most szeretnék elhelyezkedni a jogász diplomámmal közigazgatásban, akkor a besorolásnál szolgálati időbe beleszámít ez az idő is? A törvény szerint én úgy értelemezem hogy nem, de több ismerősöm is mondta, hogy nekik mindent beszámoltak, pedig ők sem köztisztviselők voltak előtte. Most akkor hogy van ez, mire számítsak? köszönöm

Lyonee # 2014.01.28. 20:08

khmari
"Nkt. 97.§ (20)
A nevelési-oktatási intézményben és a pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a 65. § (9) bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra. A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetén a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásnál a munkaviszonyban töltött időt kell alapul venni a köz-alkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján."

Ha te most tanár munkakörben vagy, akkor nem a közalkalmazotti, hanem a pedagógus bértáblába kell besorolni, a ped1-be. A kjt (87/A.§)szerinti közalkalmazotti jogviszonyokat, és a fizetési fokozatba beszámítandó jogviszonyokat kell figyelembe venni. Mivel te 87-ben szerezted a diplomádat, ezért az azóta megszerzett összes munkaviszony és közalkalmazotti jogviszonyod beleszámít a fizetési fokozatodba. Ez kb 19-20 év. A ped1 fokozat 7-s kategóriájába kell téged besorolni. A kjt fizetési fokozatának(sorok) a ped. bértábla fizetési kategóriái felelnek meg. A közalkalmazotti jogviszonyok időtartama majd a jubileumi jutalomnál és a felmentési időnél lesz fontos. Csak a magyarországi közalkalmazotti jogviszony számít ide.

A minősítéshez csak a szakmai jogviszonyok, a tanári munkaköreid időtartama számít. Ez 9 vagy 12 év. A romániai 3 évben nem vagyok 100%-ig biztos, de a fizetési fokozatnál be kell számítani. Ez most lényegtelen, mert nem ez alapján kell besorolni téged! Mivel van 9-12 év pedagógus szakmai gyakorlatod, máris kérheted a minősítést. Aztán majd valamikor sorra kerülsz.
Sajnos a jogszabályt nagyon sok helyen rosszul alkalmazták, nem a kjt. alapján, hanem a szakmai jogviszonyok alapján végezték a fizetési besorolást. Ez 2 külön dolog, a KIR-be kellett felvinni a szakmai gyakorlatot, de nem az alapján kellett szeptemberben átsorolni az új táblába.
Szóval PED1-7 a jogos besorolásod. Visszamenőleg szept1-től mindenképpen kérjed a korrekciót. Az is lehet, hogy előtte sem volt jó a besorolásod.

Lyonee # 2014.01.28. 20:15

Böbi2
Attól függ, hogy melyik ágazatban helyezkednél el. PL. az önkormányzatoknál a takarító csak "A"-ba sorolható, a köznevelési ágazatban már A-C-ig sorolható, vagyis a szakmunkás végzettség alapján lehet B is. Van olyan ágazat, ahol elő is van írva a konkrét szakmai végzettség, és csak az vehető figyelembe.

Lyonee # 2014.01.28. 20:24

Cathy27
"Nkt. 97.§ (20)
A nevelési-oktatási intézményben és a pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a 65. § (9) bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra."
A kjt 87/A.§ alapján azt a 2 évet is figyelembe kell venni.
"(3) A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni

  1. a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett,"
Lyonee # 2014.01.28. 20:28

Beus181
Ezt a területet nem ismerem, én csak egy fórumozó vagyok.
A köztisztviselőkről szóló tv-ben biztosan megtalálod.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Cathy27 # 2014.02.04. 09:07

Tisztelt Lyonee!

Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Üdvözlettel,
Cathy27

kökény67 # 2014.02.04. 16:45

Tisztelt Szakértők!

Nem tudok kigazodni az új pedagógus bértáblában.
Tanulásban akadályozott gyógypedagógus-tanár főiskolai diplomával valamint könyvtárpedagógus-tanár MA diplomával rendelkezem 9 éve dolgozom gyógypedagógusként (előtte van még más munkakörben de közlkalmazottknt 12 évem), egy év múlva fejezek be ismét egy újabb MA tanári képzést.
A két egyetemi diploma és egy főiskolai diploma nem jogosít engem arra hogy a tanár II után mestretanár lehessek? Csak ha közoktatásvezetői képzésem is? Valóban erre csak a tanár II-be lépés után 6 évvel van lehetőség?

Köszönöm

Liza68 # 2014.02.04. 17:29

Kedves Lyonne!
Az lenne a kérdésem, hogy jogos-e az ,hogy egy óvodában dolgozó konyhalány, aki eddig "C" fizetési fokozatba volt besorolva, most vissza lett sorolva A fizetési kategóriába. Végzettsége: középiskolai érettségi.
Köszönöm!

Lyonee # 2014.02.04. 18:48

Nem. Kérje visszasorolását erre a rendeletre hivatkozva. A 326/2013 korm. rend teljesen átvette 138/1992-es megszűnt kor. rendből a besorolásra vonatkozó szabályt. Még arra sem hivatkozhatnak, hogy megváltozott a jogszabály.
"32. § (1) Ha jogszabály nem határozza meg a  munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképesítést, szakképzettséget, és nincs olyan szakképesítés, amely a  munkakör betöltésére jogosít, a  munkakör ellátásához legalább olyan iskolai végzettségre, képesítésre van szükség, amelyet  Kjt. 61. § (1) bekezdése a fizetési osztályba soroláshoz előír. Ha e  rendelet a munkakörre több fizetési osztályt állapít meg, a közalkalmazottat a  legmagasabb iskolai végzettsége, képesítése alapján kell besorolni a munkakörre megállapított osztályok közül.
(2) Ha jogszabály nem határozza meg a  munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképesítést, szakképzettséget, és van olyan szakképesítés, amelyik a munkakör ellátására képesít, és

  1. a közalkalmazott nem rendelkezik azzal, az (1) bekezdésben foglaltak szerint,
  2. a  közalkalmazott rendelkezik azzal, a  szakképesítése alapján vagy ha az  kedvezőbb, az  (1)  bekezdésben

foglaltak szerint kell besorolni.
(3) Az e §-ban foglaltakat a 2. mellékletben felsorolt valamennyi munkakörben alkalmazni kell."

A "kisegítő dolgozó"-t A, B, C fizetési osztályokba sorolható végzettséggel lehet betölteni. Az érettségi C fizetési osztályt ír elő, így anyukádat a legmagasabb elfogadható végzettsége alapján kell besorolni. Akkor lenne A osztály, ha csak ált. isk. végzettsége lenne, vagy 2-vel kezdődő okj. szakképesítése.

Liza68 # 2014.02.04. 21:15

Lyonee! Köszönöm a választ.
a hivatalos értesítésben erre kormányrendeletre hivatkoznak: 77/1993. (V.12) 2. számű melléklete, és ott valóban az A fizetési osztály szerepel. viszont az általad irt 326/2013 kormányrendeletben valóban A B és C kategória is szerepel. Akkor most melyik a mérvadó? És be van idézve az 1992, évi XXXIII. törvény 61§-ának 1 bekezdése is, igaz ezt nem teljesen tudom értelmezni.
És összegzésként az is, hogy nem az iskolai végzettség a a besorolás alapja, hanem a munkakörre a jogszabályban előirt iskolai végzettség.

hoklari # 2014.02.05. 13:24

Tisztelt Cím!

Segítségüket szeretném kérni közalkalmazotti jogviszonyom megállapításában az alábbi munkaviszonyaim alapján, jubileumi jutalom illetve felmentési idő tekintetében. Jogszabályi értelmezés különbség miatt kérném a munkaviszonyok beszámíthatósága miatti megjelöléseket.

1975.04.01-1975.05.10. Nagyközségi Tanács VB Kecel adminisztrátor Mv. megszünt
1975.05.12-1977.04.21. Városi Tanács Kórháza Kiskunhalas ügyv. alkalmazott Mv. megszünt
1977.04.22-1978.12.31. Városi Tanács VB Kiskőrös titkársági ea. Felmondás a dolgozó részéről
1979.01.02-1980.04.29. Kiskőrösi Vegyes és Ép.Ip. Szövetkezet pénztáros Felmondás a dolgozó részéről
1980.04.30-1983.01.31. Siófok és Vidéke ÁFÉSZ adminisztrátor Áthelyezve
1983.02.01-1983.05.02. Kőolajvezeték Építő Vállalat Siófok könyvelő Felmondás a dolgozó részéről
1983.05.03-1989.06.18. Somogy Megyei Tanács Idegenf. Hiv. előadó, ügyintéző Áthelyezve
1989.06.19-1996.05.24. Országos Ker. és Hitelbank Rt. valutapénztáros Felmondás
1996.05.28-1999.02.28. Mezőbank Rt.-Erste Bank Hungary Rt. számlavez.főea. Mv. megsz.közös megegyezés
1999.03.15-1999.11.15. Tóthné pultos Mv.megsz. közös megegyezés
2000.01.11-2004.10.31. Óbudai Harrer Pál Általános Iskola gazd. vezető Közös megegyezés
2004.12.01-2006.01.31. Pest Megyei Levéltár ügy. alk.pénztáros Közös megegyezés
2006.02.01-2012.01.15. EAC Gaming Kft. pénztáros Rendes felmondás
2012.02.01- Bp.Főv.II.Ker. Eü. Szolgálata pénztáros

Lyonee # 2014.02.05. 17:09

Liza68
A 77/1993 nem az óvodákra vonatkozik. Az óvoda nem végez szolgáltatást, hanem köznevelési intézmény, a 326/2013 korm. rend.vonatkozik rá.
77/1993:
"1. § A rendelet hatálya kiterjed a gazdasági-műszaki szolgáltató, teleknyilvántartó és műszaki informatikai, település- és intézményellátó, település-üzemeltetési és gondnoki, a piacfelügyeleti tevékenységet végző, a családi rendezvényeket lebonyolító, kábeltelevíziót üzemeltető, valamint - ha jogszabály másként nem rendelkezik - egyéb szolgáltató tevékenységet végző költségvetési szervekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyára."
"A Kormány 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelete
a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról"
1992. évi XXXIII. törvény a közalkalmazottak jogállásáról
"61. § (1) A közalkalmazotti munkakörök az ellátásukhoz jogszabályban előírt iskolai végzettség, illetve állam által elismert szakképesítés, szakképzettség, doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság alapján fizetési osztályokba tagozódnak:"
A köznevelési tv., a kjt., a 326/2013 végrehajtási rendelet egyike sem ír elő szakmai és iskolai végzettséget a konyhalány kisegítő munkakörhöz. A besorolásnál a 326/2013-t kell alkalmazni, a kisegítő munkakör betölthető A, B, C, osztályokba sorolható végzettséggel.

Lyonee # 2014.02.05. 17:20

Szerintem ezek lehetnek közalkalmazotti, (közszolgálati, de az is közalkalmazottinak számít) jogviszonyok jogviszonyok:
1975.04.01-1975.05.10. Nagyközségi Tanács VB Kecel adminisztrátor Mv. megszünt
1975.05.12-1977.04.21. Városi Tanács Kórháza Kiskunhalas ügyv. alkalmazott Mv. megszünt
1977.04.22-1978.12.31. Városi Tanács VB Kiskőrös titkársági ea. Felmondás a dolgozó részéről
1983.05.03-1989.06.18. Somogy Megyei Tanács Idegenf. Hiv. előadó, ügyintéző Áthelyezve
2000.01.11-2004.10.31. Óbudai Harrer Pál Általános Iskola gazd. vezető Közös megegyezés
2004.12.01-2006.01.31. Pest Megyei Levéltár ügy. alk.pénztáros Közös megegyezés
2012.02.01- Bp.Főv.II.Ker. Eü. Szolgálata pénztáros

Ezek nem:
1979.01.02-1980.04.29. Kiskőrösi Vegyes és Ép.Ip. Szövetkezet pénztáros Felmondás a dolgozó részéről
1980.04.30-1983.01.31. Siófok és Vidéke ÁFÉSZ adminisztrátor Áthelyezve
1983.02.01-1983.05.02. Kőolajvezeték Építő Vállalat Siófok könyvelő Felmondás a dolgozó részéről
1989.06.19-1996.05.24. Országos Ker. és Hitelbank Rt. valutapénztáros Felmondás
1996.05.28-1999.02.28. Mezőbank Rt.-Erste Bank Hungary Rt. számlavez.főea. Mv. megsz.közös megegyezés
1999.03.15-1999.11.15. Tóthné pultos Mv.megsz. közös megegyezés
2006.02.01-2012.01.15. EAC Gaming Kft. pénztáros Rendes felmondás

Liza68 # 2014.02.05. 17:39

Köszönöm Lyonee, igy már világos minden, sokat segitettél...

hoklari # 2014.02.05. 20:16

Nagyon köszönöm a választ, sokat segített.
Tisztelettel: H. Klára

drszimat # 2014.02.05. 23:40

Tisztelt Szakértő!

Az Nkt. 97. § (20) bekezdéséből az utolsó mondat a következőképpen szól:
"A Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetén a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásnál a munkaviszonyban töltött időt kell alapul venni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján."

A fizetési fokozat megállapítása tekintetében hogyan vonatkoztatható ez az én esetemre, aki 3 éve egyházi általános iskolában tanítok. 2013. szeptember 1-je előtt 27 év és néhány napnyi több, más pályán szerzett munkaviszonyom volt. Ez egyházi intézmény esetében mind beszámítandó?

Illetve szeretném megérteni, hogy mit is jelent az idézett törvényrészlet utolsó mondatrésze. Hogyan értelmezendő az, hogy "a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján"?
Megtisztelő válaszát várom.

Liza68 # 2014.02.06. 06:33

Lyonee!
Mint irtam már minden világos.
Most már tudom, hogy jó a besorolás, hisz igaz ugyan ,hogy a munkahely az óvoda, de a munkáltató
egy intézményeket ellátó szervezet,ami szolgáltató munkát végez igy valóban a 77/1993 vonatkozik, sajnos.
Nem gondoltam, hogy közalkalmazott és közalkalmazott besorolása között is különbség van, igy -akaratomon kivül, tudatlanságom miatt -félreinformáltalak, amiért elnézést kérek.
Bár nem csak én vagyok tudatlan, hiszen már 1 éve átvette ez a szervezet az óvodákban a technikai dolgozókat és csak most sorolta át őket, mikor új igazgató lett...:)
De azért furcsának, sőt igazságtalannak tartom, hogy ugyanaz a munkakör más besorolású, ha más a munkáltató.
Még egyszer köszönöm a segitséged és minden jót kívánok!