Munkajogi kérdések.


1rabszolga # 2017.07.28. 11:26

Tisztelt Jogászok!
Nem találtam a problémámmal kapcsolatos topikot, ezért itt próbálok segítséget kérni. Egyik Bp-i egyemen dolgoztam egy hetet technikai munkásként, magánszemélyes megbízási szerződéssel, amit aláírásra Gödöllőre küldtek el, és amit azóta sem láttam. Azaz nincs szerződés a kezemben amivel jogászhoz mehetnék, mivel közben felmondtam mert nem tetszett a hely és ezzel a megbízási szerződéssel akartak foglalkoztatni még szeptemberig. Tehát nincs a kezemben semmi papír. Ellenben tanuk vannak rá, hogy ott dolgoztam. Szeretném mekérdezni hogy rendősrségi feljelentéssel ismeretlen tettes ellen tehetek e bármit vagy próbálkozni sem érdemes? Lopás ellen tennék feljelentést, mivel mind a szerződésemet,mind az egy heti béremet ellopták és azóta sem fizették ki. ( 2 hónapja).Lehet e tenni bármit még, vagy azt sem érdemes? A választ ha lesz előre is köszönöm! Szép hetet!

Brejge0 # 2017.07.27. 10:34

Üdvözlöm!
Egy másik topicban ezt a választ kaptam a kérdésemre : "Táppénz, csed, gyed és egyéb tb. kérdésekkel a munkajog topicban foglalkoznak, mivel a tb. a munkajog családjának a része, ezért az ilyen jellegű kérdéseket javasolt ott feltenni." Ezért ide írnám kérdésemet ezzel kapcsolatban.
2011 óta nappali tagozatos hallgató vagyok felsőoktatási intézményben, mellette 2014.10.01 óta gyakornokként dolgoztam 2017.03.31-ig. Ez diákmunka volt, amiből az SZJA-t vonták, de a TB-t nem tudom, hogy ebből vonták-e vagy azt az egyetem miatt kaptam-e. Idén volt az utolsó félévem (2017.06). A kisbabám 2017.11.15-én fog születni. Tisztában vagyok vele, hogy a diplomás gyedre jogosult vagyok a baba egy éves koráig. De azt követően mire lennék még jogosult? Apuka is igényelhet gyedet, vagy az extra gyed után nem jár? (Apuka főállású dolgozó 3 éve). Mindenhol azt olvasom, hogy "ha fenn állt az x napi biztosítási viszony", ez most a munkaviszonyra vagy a TB fizetettségemre szól? Mert diákmunka után ugye nem jár semmilyen gyes vagy gyed, mert nem voltak belőle nyugdíjalapot. Teljesen bele vagyok zavarodva a sok jogszabályba.

Előre is köszönöm a válaszokat!

smombodi # 2017.07.27. 09:24

Üdvözlet!
Ma voltam bent a rendőrségen megújítatni a vagyonőrimet de 2012. Augusztus 16-án járt le a két év felfüggesztettem, evileg ezután 8 évig nem kaphatnék igazolványt de próba szerencse. Mit gondoltok?

chava # 2017.07.24. 11:19

Dr.JUC nem számolhatod el a pihenőidőt és a táppénzt is.
A lényeg: arra a napra csak táppénz (betegszabadság) jár neki. És így pihenőidőt sem kell számolgatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 08:22

Elsőre azt mondtad, hogy az álláskeresési támogatásból zártak ki. Most meg kiderült, hogy azt se tudod, pontosan miből.

Tudod mit? Szerintem menjél inkább dolgozni. Abból biztosan nem vagy kizárva.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.22. 09:25

Ez az egész törvény nem is az álláskeresési támogatásról szól, hanem a közfoglalkoztatásról. [Az idézett 1. § (4a) pont pedig az abból való kizárásról.]

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.21. 13:57

211.évi CVI.törvény pontja
Melyik pontja?

Dr.Juc # 2017.07.21. 12:24

Kedves Fórumozók!

Az alábbi kérdéssel fordulok hozzátok.

Az Mt. azt írja, hogy a munka befejezése és a másnapi munkakezdés között kell meglennie a 11 óra pihenő időnek. (8 órának, attól függ milyen munkarendben van ugye + most már behozta a kompenzáló pihenőidőt, de most nem ez a lényeg)

Tegyük fel a munkavállaló általános munkarendben dolgozik 7.00-tól 15.20-ig, majd készenlétben van 15.20-tól másnap reggel 7.00-ig, majd 7.00-től 15.20-ig megint dolgozna.
Készenlét alatt rendkívüli munkát rendelnek el neki 22.00-tól éjfélig. Ugye alap esetben éjféltől kell számolnom a pihenőidejét, tehát 11.00-kor állhatna újra munkába.
DE felhív reggel 7-kor, hogy ő nagyon rosszul van, el kell mennie orvoshoz. Az orvos őt egész napra táppénzre veszi. Elszámolhatom-e a pihenőidejét is erre a napra?? Vagy akkor a táppénz napja úgymond kiesik, és a következő napon (amikor munkába áll) akkor kell neki a munka befejezésétől számolnom a pihenő idejét?
Magyarán ugyanazon jogcímen jár-e a táppénz és a pihenőidő?

Válaszokat előre is köszönöm!

pazs # 2017.07.17. 13:48

Helyes az a mondat, amit idézel, viszont a te válaszodban az "azonnali" szó használata nem helyénvaló, az azonnali hatályú (régi nevén rendkívüli) felmondás az más, mint a "sima" (régi nevén rendes) felmondás. Szóval azonnali válasz hiányában a munkáltató dönthet úgy, hogy inkább egyoldalúan mond fel, ha egyébként arra van megfelelő indoka.

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2017.07.17. 13:20

Ebben az esetben ez a mondat:

"A munkáltató viszont nem köteles gondolkodási időt biztosítania, ezért előfordulhat, hogy azonnali válasz hiányában a munkáltatója haladéktalanul átadja a munkaviszony megszüntetésére irányuló felmondást."

annyit tesz, hogy azonnali válasz hiányában a munkáltató úgy dönt, hogy mégsem törekszik közös megegyezésre, hanem ehelyett azonnali felmondást alkalmaz.

... Hiszen a másik fél még nem nyilatkozott, gondolkodási időt szeretne kérni, de nem kap - ergo a közös megegyezés lehetősége nem áll fenn.

???

Vagy az emlitett pontban alkalmazott megfogalmazás esetleg nem helyes?

Ksz.

ObudaFan # 2017.07.17. 10:40

Amennyiben a munkáltató a munkavállaló beleegyezése nélkül is átadhatja a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó felmondást, akkor az nem közös megegyezés?!
Vagy úgy közös megegyezés, hogy az az átadáskor még nem lép hatályba, csak ha a munkavállaló is aláirásával szentesiti azt.

A közös megegyezésnek elég jól benne van a nevében, hogy akkor jön létre, ha mind a két fél kifejezi, hogy az az ő akarata.
Ezzel szemben a felmondás egyoldalú jognyilatkozat, tehát nem közös megegyezéssel jön létre, viszont a feltételei jóval szigorúbbak.
Ebből következően közös megegyezéses felmondás nem létezik.

pazs # 2017.07.17. 10:40

Úgy van, hogy "a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó felmondás" nincs. Közös megegyezés van vagy felmondás. A közös megegyezésben az van, amiben a két fél megállapodik (az egyik fél ajánlatot tesz, a másik elfogadja, persze lehet ellenajánlat is).

Ha bármelyikük nem fogadja el, nem lesz közös megegyezés. Ha mindettől függetlenül van ok felmondásra, élhet ezzel a jogával a munkáltató (meg a munkavállaló is, amúgy).

Úgyhogy ha a munkáltató tesz egy ajánlatot a munkaviszony közös megegyezésről való megszüntetésére, akkor annak elfogadásáig bármikor meggondolhatja magát, hogy mégsem szeretne közös megegyezéses megszüntetést.

forgalmiviszonyoknakmegfe # 2017.07.17. 10:30

Ez a munkajogi forumból vett idézet:

http://www.jogiforum.hu/…acsadas/6625
  • > Kérhet-e a munkavállaló gondolkodási időt közös megegyezés esetén?

"Tehát ha a munkáltatója ajánlatot tesz a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésre, úgy Ön természetesen nem köteles azonnal válaszolni. Kérhet gondolkodási időt, illetve jelezheti a munkáltatójának, hogy akár ügyvéddel meg szeretné beszélni a munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodás tartalmát. A munkáltató viszont nem köteles gondolkodási időt biztosítania, ezért előfordulhat, hogy azonnali válasz hiányában a munkáltatója haladéktalanul átadja a munkaviszony megszüntetésére irányuló felmondást."

Bocsánat, de nem értem:
Az ember vagy kérhet, vagy nem kérhet.
Amennyiben a munkáltató a munkavállaló beleegyezése nélkül is átadhatja a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére vonatkozó felmondást, akkor az nem közös megegyezés?!
Vagy úgy közös megegyezés, hogy az az átadáskor még nem lép hatályba, csak ha a munkavállaló is aláirásával szentesiti azt.

Hogy is van ez?

Köszönöm!

nonolet # 2017.07.16. 19:18

Lehetséges... ha ott maradsz és beletörődsz.

Keress jobb helyet és menj oda.

Valódi asztalosként menni fog.
Kamu asztalosként meg nem.

Ennyi.

cophy # 2017.07.16. 19:02

Tisztelt Hozzáértők! :)
Három éve dolgozom egy bútoripari cégnél FEOR08:8125 munkakörben, lapszabász gépen. Időközben a főnököm javaslatára elvégeztem egy kétéves felnőttképzést, asztalos szakmából. Viszont a főnök azt mondta, ő bizony meg nem változtatja a titulusomat. Lehetséges ez? Hogy asztalosként, asztalos gépen, nem asztalos beosztásban, nem asztalos bérért foglalkoztat? Hová fordulhatok, ha mégis jól sejtem az igazam?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Roberta75 # 2017.07.15. 11:17

Tisztelt Szerkesztő! Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. Lányom mellett voltam itthon kiemelt ápolási díjon, mellette vállaltam 4 órás munkát. A munkaviszony megszűnésekor jogosult lettem álláskeresési járadékra. Mivel a lányom véglegesítve van így nem kell újra vizsgálni, ezért addig amíg a munkanélküli jár megszüntettem az ápolásit.Viszont mivel álláskereső lettem kiközvetítettek 8 órás munkahelyre, amit nem mondhatok vissza, mert akkor sem a munkanélkülit, sem az ápolásit nem kapnám.8 órába elmenni dolgozni nem tudok, a 4 órás munkám is kötetlen volt, ezért tudtam bevállalni. Maradhatok-e ebben a helyzetben bármilyen juttatás nélkül egy súlyosan fogyatékos gyermekkel? Válaszát köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.14. 16:02

Nekem, mint óvodatitkárnak megszűnik a státusz.
A munkáltatónak mindenkit tájékoztatni kellett volna róla, hogy ki foglalkoztatja tovább. Az ugyanis tévedés, hogy megszűnnek a jogviszonyok - ez úgynevezett "jogutódlás a munkáltató személyében".
Neked is meg kellene tudnod, melyik óvoda foglalkoztat tovább.
Persze akár a mostani, akár az új munkáltató megszüntetheti a jogviszonyodat azzal az indokkal, hogy a beosztásod megszűnt (ami nehezen hihető, hiszen eddig egy titkár kellett, most meg majd minden óvodába kell egy), de akkor jár felmentési idő, végkielégítés, és a felmentési idő felére fel kell menteni a munkavégzés alól.

ObudaFan # 2017.07.14. 13:11

dzsozi79

Munkaügyi bírósághoz.

ObudaFan # 2017.07.14. 13:10
K
  • ti58

Mindenki egyenként munkaügyi bírósághoz fordulhat.

dzsozi79 # 2017.07.14. 13:02

visszamenőleg ki tudom vele fizetettni a szabadságokat,a piros betűs ünnepnapokat?
Melyik szervhez forduljak?

Rexor # 2017.07.14. 12:39

Többek között ez sincs rendben, a részmunkaidő nem érinti a szabadság időtartamát, ami esetedben 26 munkanap plusz a gyerekek után is jár pótszsbadság.

dzsozi79 # 2017.07.14. 12:33

a lényeg az hogy mennyi szabadság járt volna, mert szerinte törvényileg 6 nap/év.Ez így törvényileg rendben van? Mert nem tudom.
Ha nincs kikötve hogy napi x óra munka a munkaszerződésemben akkor az alap jár+az évek+a gyerekek?

Rexor # 2017.07.14. 11:59

Nem "észleltétek" hogy 2 óra helyett 8 órát dolgoztok? vagy hogy zsebbe kapjátok a pénzt?

dzsozi79 # 2017.07.14. 11:20

Szerintem , mi félre lettünk vezetve . Nem mindegy .

Rexor # 2017.07.14. 11:00

Maradjunk annyiban, hogy tényleg jobban járnál, ha kilépnétek ebből, mert a leírtak alapján a munkaügyi szabálytalanságokon túl sok minden benne lehet: okirathamisítás, költségvetési csalás, stb. És ebben ti is is vastagon benne vagytok a "munkáltatóval" együtt.