Áthelyezés vagy elbocsátás?!


waiting # 2005.02.06. 17:38

Cégünknél folytatódik a kiszervezés. Ezzel kapcsolatban a véleményét szeretném kérni:
Hamarosan tárgyalásokat kezdenek az érdekképviseletek a cég vezetőségével a további sorsunkat illetően. És most felvetődött még egy probléma. Egy ideje a saját munkaterületünk folyamatosan sorvad, illetve külsős dolgozókkal igyekeznek megoldani a még meglévő munkát. Mi jelenleg besegítünk más munkaterületen dolgozó kollégáknak, de mivel nem végeztük el a hozzá szükséges tanfolyamokat (ez több hétből álló képzés és aki megfelel az végezheti a munkát) és a munkaszerződésünk szerint is más besorolásba tartozunk mint kollégáink, így aztán több-kevesebb sikerrel csak részben oldjuk meg a feladatunkat. Megjegyzés:(Ez egy olyan munkakör amit már egyszer felajánlottak de akkor többen nem vállaltuk.) Kérdésem is ehhez kapcsolódna. Megteheti-e a cég, hogy szerződés módosítás nélkül összeolvaszt egy másik egységgel, a beleegyezésünk nélkül? (Egy szervezeti egységen belül de más munkaköri besorolásban, más munkaszerződéssel dolgozunk) Ráadásul ki akarják szervezni az egész egységet munkáltatói jogutódlással, majd külsősként visszabérelve végeztetnék a munkát. Itt felmerül az a kérdés is, hogy minket mire akarnak visszabérelni, hiszen most is más területnek segítünk be!? Továbbra is azzal fenyegetnek minket, amennyiben valamely dolgozó nem írja alá a más szervezetbe helyezését, (ráadásul egy olyan munkakörbe amelyről nincs is munkaszerződése mert a mi szerződésünkben jelenleg más szerepel) úgy azt a dolgozó részéről történő felmondásnak tekintendő és így végkielégítés nélkül távozhat. Egyre inkább úgy érezzük próbálnak minket körmönfontan bepasszírozni a másik munkakörbe. Hogy lehet ezt kivédeni?? Mi történik ha felajánlják a szerződés módosítást és valaki nem írja alá?
Előre is köszönöm válaszát

the big cat # 2004.11.23. 10:22

Az outsourcing az jeleneti, hogy az adott tevékenységet a jövőben külső vállakozótól vásárolják. Ez lehet úgy, hogy a piacon lévő vállakozóktól vásárolják, és a saját állományt elbocsátják, vagy saját állományt egy az egyben átadják akülső vállalkozónak a tevékenység végzésre. Az utóbbi eset munkáltató jogutódlás, semmit nem kell álaírni, és semmiféle szerződésmódosítást elfogadni.

Más eset, ha a dolgozókat munakerő bérbeadó céghez kívánják átjátszani. Ebben aze setben véleményem szerint nem ál be munkáltatói jogutódlás, mivel a tevékenységet magát a cég megtartja, csak ezután bérelt munakerővel végezteti. Ebben az esetben valamiylen módon meg kell szüntetni a meglévő munkaszerződést, és a bérbeadó céggel újat kötni.

Nyilván ők majd közös megegyezést akarnak, ám ezt csak akkro fogadjátok el, ha abban a mostani munkaszerződéssel megegyző feltételek szerepelnek, és kifejezetten elismerik a mostani munkáltatónál tötött jogviszonyotok hosszát, mint végkielégítés, és felmondási idő alapot. Egyébként a cég mondjon fel rendes felmondással, és főjön a saját levében.

Kála # 2004.11.23. 07:11

A jogutódlás nem csak a munkáltató egészének, hanem egy részének tekintetében is megvalósulhat, ezt nevezi a gyakorlat "üzemrész-átszállásnak". Mivel ez is egy jogutódlás, ha a munkafeltételek változatlanul fennmaradnak, a munkaviszony átszáll a jogutódra, így nincs szükség szerződés módosításra. Ha változnak a munkafeltételek, akkor az új munkáltató nyilván kezdeményezni fogja a szerződés módosítást. Ha ezt nem írjátok alá, akkor a munkáltató átszervezés miatti rendes felmondással szűntetheti meg a jogviszonyt, viszont akkor jár végkielégítés, felmondási és felmentési idő stb.
A jogutódlás megvalósulása esetén, mivel a jogviszony átszáll a jogutódra, úgy ahogy van, az utód nem tehet benneteket utcára minden következmény nélkül.
A jogutódlással kapcsolatban, ha van szakszervezetetek, üzemi tanácsotok, vagy a nem szervezett munkavállalók képviselőiből van kialakított bizottság, akkor a jogelőd és jogutód munkáltatót is tájékoztatási kötelezettség terheli.

waiting # 2004.11.18. 17:21

A mi cégünk is „szabaduljunk meg végkielégítés nélkül
a dolgozótól” nézeteket folytat. Mi a kollégáimmal szintén
ebben a cipőben járunk, van aki 15, de van aki már 30 éve
egy helyen dolgozik. Nálunk a vezetők outsourcing-be való
kiszervezésről beszélnek, de szó volt arról is, hogy vállalkozónak
adják át a részleget „munkáltatói jogutódlással”.
Cégünk nem szűnik, meg működik tovább, a vezetőink továbbra
is a céghez tartozva dolgoznának, csak a dolgozókat
raknák ki, és bérelnék vissza. Itt hogy értelmezzük a jogutódlást?
Állítólag még egy évig garantálnák a munkaszerződés folyamatosságát,
de megvonnának minden juttatás, ami eddig járt. (Nálunk a munkáltató
állítása szerint ezekkel a juttatásokkal próbálta kompenzálni
az alacsonyabb bérfejlesztést.) Ráadásul egy esetleges elbocsátásnál,
a törzsgárda éveinket sem vennék figyelembe csak a MT. szerintit.
Ha belemennénk egy ilyen szerződésbe, az utód minden
következmény nélkül utcára rakhat minket. A mi cégünknél is
csak a dolgozókat akarják átpasszolni, így kijátszva,
megspórolva a végkielégítést. Fel lehet-e lépni,
valamilyen módon a munkavállalók részéről, ha mindezt
igazságtalannak érezzük? Mennyi ennek a jogi esélye?

honky # 2004.11.09. 07:45

Köszönöm,de még vissza térünk mert uj fejlemények várhatók.

the big cat # 2004.11.08. 20:24

Nos ez korántsem ilyen egyszerű. Egyszerűen semiféle új munakszerződést ne írjanak alá. Ha így tesznek, akkor két lehetősége marad: 1. Átadhatja a részleget munkáltatói jogutódlással, amikor is a munkáltató változik, de a munakszerződés folyamatos marad vagy, 2. Átszervezésre hivatkozva rendes felmondással felmond, és kifizet mindent, ami 26 év munakviszony után jár.

A kulcs: semmiféle új munkaszerződést ne írjanak alá, még akkor sem, ha szó szerint megegyezik a mostanival.

honky # 2004.11.08. 18:27

A feleségem 26-éve dolgozik egy helyen. A napokban közölték velük, hogy 2005 január elsejétől a részleget át adják egy magán- vállakozőnak.Úgy hogy egy évig még a céghez tartoznak?! Szerintem itt arról lehet szó ,hogy a cég igy akarja kijátszani ,hogy ne fizessen végkielégitést,illetve igy könnyebb létszámot leépíteni.Azt gondolom,
ha alá irják a szerződést az uj tulajdonos minden következmény nélkül elküldheti a dolgozókat.Mit lehet tenni?