Dolgozó részéről azonnali felmondás.


nonolet # 2017.07.19. 19:32

Ez aligha megfelelő ok egy azonnali felmondásra.

Maszka # 2017.07.24. 13:17

Tisztelt ügyvédek!

Kérdésem, ha azonnali hatályú felmondással szeretnék felmondaniés az ok a az egészségi állapotom lenne. Lassan fél éve táppénzen is vagyok emiatt. pszichiáter javaslatára. Ezen indok elfogadható?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 14:46

Nem.

nonolet # 2017.07.24. 16:15

Maszka

CSAK lenne elfogadható ok,
ami
a munkaadó részéről teszi lehetetlenné,
hogy maradj
(pl. megver, életveszélybe kényszerít,stb.)

A betegséged nyilván nem ilyesmi ok.

Marad

  • a közös megegyezés
  • vagy a normál felmondás a részedről
Maszka # 2017.07.24. 16:59

Köszönöm a válaszokat. Még egy kérdés: Akkor sem lehet erre hívatkozva felmondani, ha a stressz amit a munkahelyem okozott amiatt vagyok tp,-n és nem szeretnék visszamenni?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.24. 17:41

Akkor sem.

nonolet # 2017.07.24. 18:56

A gyenge stressz tűrésed
sem a munkáltató hatáskörébe tartozó gond,
hanem a tiéd.

De miért nem jó neked a rendes felmondás (30 nap) ?
Vagy miért nem teszel ajánlatot a KÖZÖS megegyezésre?

Miért ragaszkodsz az azonnalihoz?

drbjozsef # 2017.07.25. 05:24

Maszka,

táppénz alatt is felmondhatsz, rendes felmondással. A felmondási idő a táppénz alatt is telik, így ha még 30 napig (vagy amennyi a felmondási időd) továbbra is munkaképtelen vagy, akkor eltelt a felmondás.

chava # 2017.07.25. 06:18

Mt. 68. § (2) A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év,
  2. a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség,

stb.

Fel lehet mondani a táppénz alatt, de felmondási idő a táppénz alatt nem telik. A keresőképtelenség megszűnésének napjától indulna.

drbjozsef # 2017.07.25. 08:23

chava,

elolvasnád még egyszer az általad linkelt passzus első három szavát, különös tekintettel az elsőre (Az "A" betű után persze) ?

chava # 2017.07.25. 10:15

@drbjozsef Ok, visszavontam a korábban leírtat.

Lujzus # 2017.07.26. 12:16

Sziasztok!
Lehet-e azonnali hatállyal felmondani határozott idejű munkaszerződést akkor, ha a munkavállaló másik munkavállaló miatt kényszerül erre. A munkáltató próbál rendet csinálni, de elképesztő veszekedések történnek a kollégák között, ami nagy stresszel jár, és már nem lehet kibírni tovább egy percig se.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.07.26. 13:32

Ez a munkáltatónak ad indokot az azonnali hatályú felmondásra. Esetleg.

Szvet # 2017.08.02. 12:13

Üdvözlöm a kedves Válaszadót,

azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy létezik e olyan megoldás határozatlan idős munkaviszonynál, hogy nem kell felmondási időt ledolgozni, mivel lenne egy másik munkahely, ahol pár napon belül kezdeni kellene.
Ha igen, akkor esetlegesen van e valamilyen következménye?

Várom mielőbbi válaszát, melyet előre is köszönök!
Érdeklődő, aki segitségre szorulna

wers # 2017.08.02. 12:55

Közös megegyezés, azaz a munkáltató beleegyezésével.

ObudaFan # 2017.08.03. 04:51

Ha igen, akkor esetlegesen van e valamilyen következménye?

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
A munkavállaló, ha a határozott tartamú munkaviszonyát szünteti meg jogellenesen, a határozott időből még hátralévő időre járó, de legfeljebb háromhavi távolléti díjnak megfelelő összeget köteles megfizetni.
A munkáltató követelheti a fent meghatározott mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

humán erőforrás # 2017.08.04. 16:31

Üdvözlöm Önöket !

Ápolónőként dolgozom,31 éve.Sok egyéb szabálytalanság mellett,évről évre elviselhetetlenebb a nyári hőség ,amit többször jeleztünk,de nem történt semmi változás. A hőmérő higanyszála viszont feljebb,és feljebb kúszik.Az hogy az infarktus után lábadozó,a 40 fokban megfullad .Olyan klímájú környezetben kell dolgoznunk,ami az előírásokkal (zárt térben történő munkavégzés ) köszönőviszonyban sincs.A nehéz fizikai munkától kezdve,(nőként magatehetetlen emberi testek fürdetése,emelgetése,,napi több mázsa súly átmozgatása, kevesen vagyunk,stb ) a nagy odafigyelést igénylő szellemi munkáig,injekciózás, gyógyszerelés, ahol az esetleges tévesztéseknek büntetőjogi következménye lehet.De már lassan gondolkodni sem tudunk ,mert elszédülünk a hőségtől.Hozzáragad a dokumentáció,a vereitékes karunkhoz,miközben írunk.A gyógyszerszobába,ahol minden "száraz-hűvös helyen tárolandó" gyógyszereket tároljuk, 38 fok van! A dolgozói zuhanyzó ,ahol elvileg minden műszak végén meg kellene fürödni úgy néz ki, hogy aki abban megfürdik...nemhogy kevesebb kórokozóval távozik,,de még gombát is begyűjthet a meglévőkhöz.Teljesen kikészültem már,és vannak napok,amikor úgy érzem,nem bírom tovább,fogom a táskám és meg sem állok hazáig....Azon gondolkodom ha azonnali hatállyal felmondok,ezek a tények elegendő indok ahhoz,hogy a 31 évemre járó végkielégítést megkaphassam ? Milyen esélyeim vannak, ha vannak egyáltalán? Várom válaszukat. Köszönettel,egy nővérke.

Vadsuhanc # 2017.08.04. 16:42

Kedves humán erőforrás!

Szeretném elmondani, hogy édesanyám és húgom is az egészségügyben dolgozott. Mindkettőnek gerincsérve lett és mindkettő rákban halt meg. ( röntgen ?)

Szerintem ennek nem ez a módja, hogy itt kérj tanácsot. Menj le egy előre egyeztetett időpontban a személyzetishez és add elő a kérdésed, aki pontosan megmondja a személyi " kartonod " alapján mire vagy jogosult.

Mint írtam én nap mint nap tapasztaltam a hozzátartozóimon keresztül amit leírsz. Próbálj lassítani. Menj el szabadságra ( ha más nem betegállományba ) és a személyzetistől kapott válasz alapján dönts a további életedről.

Ne kapkodj mert visszacsinálni nagyon nehéz. Gondolom a jelenlegi depressziódhoz más is hozzájárul, azokat is gondold át és csak magaddal törődj! Ami ma kilátástalannak tűnik lehet megváltozik egy pár hét alatt.

Sétálj olvass.. Pihenj és szusszanj egyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.05. 08:35

Azon gondolkodom ha azonnali hatállyal felmondok,ezek a tények elegendő indok ahhoz
Nem.

humán erőforrás # 2017.08.06. 10:36

Kedves Vadsuhanc ,kedves ügyvédúr!

Köszönöm mindkettőjük válaszát.Egyenlőre "csak" tájékozódom,és informálódom (több felől).

Köszönöm a jó tanácsokat.Szabadságon vagyok,de egyébként sem mehetnék betegállományba,mert akkor a többi kolléganő nem tud elmenni szabadságra.De sajnos ezt a problémát nem oldja meg sem a szabadság,sem a táppénz.Nem vagyok depressziós,(még nem)!Pont azért keresem a kiutat vagy a megoldást,mert ha valamiben 100%-ig biztos vagyok, az az hogy ami itt van az abnormális.Ezek szerint, ha a munkahelyemen betarthatatlanok a munkavédelmi előírások,a 40 fokban tárolt,és szétolvadt kapszulákat kell a betegeknek kiosztanom,az normális,és a munkáltatóm biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket ? Én meg mintha mi sem történt volna menjek el szabadságra,mert depressziós vagyok ? Jajj istenem! :-) Köszönöm szépen.Szép napot,és további jó munkát kívánok ! Üdvözlettel a nővérke...

drbjozsef # 2017.08.07. 07:06

humán erőforrás,

Az azonnali felmondás az alábbi esetben állhat meg:

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

De ilyenkor sem automatikus. A leírásod alapján a súlyos gondatlanság és a jelentős mérték is megfelel, így akár indokolt is lehetne a felmondásod azonnalival, DE ha hónapokig, évekig így dolgoztál, akkor a joggyakorlat szerint ez nem minősül olyan ÚJ körülménynek, ami megalapozná, hogy pont mától nem tudod végezni a munkádat.

Tehát legfeljebb akkor lehet esélyed, hogy ha szépen összeszeded, hogy a Te munkakörödre pontosan milyen munkavédelmi és egyéb szabályok vonatkoznak, azokat pontokba szeded, és írásban kéred a munkáltatót, hogy egy ésszerű határidőn belül (pl. 15 nap) javítsa ki a hiányosságokat, és teremtse meg a törvények által előírt munkakörülményeket. Ha ezt nem teszi meg addigra, akkor (biztosamibiztos) szólítsd fel írásban még egyszer (mindkettőnek nyoma legyen, ajánlott/tértivevényes levél vagy a munkáltató általi átvétel aláírása), mondjuk 8 nappal, és ha arra sem teszi meg, na akkor már igen jó eséllyel állna meg a bíróság előtt is az azonnali felmondásod.

Vagy ha tényleg pont most sokallsz be és omlasz össze depresszióval, menj el orvoshoz, legyen róla papírod, és kezd el a kezeléseket, menj táppénzre. Aztán ha nem javul az állapotod, megintcsak lehet esélyed azonnalival eljönni, ha bizonyítható, hogy a munkakörülmények okozták a betegségedet. Ez nem könnyű, de nem is lehetetlen. Mondjuk ilyenkor sem ártana, ha lenne valami igazolható módon nyoma annak, hogy Te megtettél minden tőled telhetőt a munkáltató informálására a törvényellenes munkakörülményekről.

nonolet # 2017.08.07. 09:26

humán erőforrás

Nos, ha éveket kibírtál, akkor 30 napot még kibírsz.

Mondj fel normál felmondással és kész.

És 30 nap után szabadulsz a munkahelytől...

(közben lehetsz éppen táppénzen is)

Persze eleshetsz némi távozási pénztől.
De hát ennyit megér az egészséged ugye?!

Vagy közös meggyezéssel alkudjatok meg a távozásról, ha sikerül.
drbjozsef # 2017.08.07. 11:45

A némi távozási pénz esetében hat havi fizu lenne. Van akinek bolhacsípés ha bukja, van, akinek rengeteg pénz.

nonolet # 2017.08.07. 12:30

Most akkor az egészség a lényeg vagy a pénz?!

Amúgy meg a 6 havi és körülmények jó tárgyalási alap a közös megegyezéshez is.

nonolet # 2017.08.07. 12:32

Pláne egy állítólag erősen munkaerő hiányos szakmában...

Ahol a hírek szerint 10 perc egy másik helyen JOBB állást találni.