Dolgozó részéről azonnali felmondás.


wers # 2018.09.28. 14:18

A párom beadta a felmondását egy cégnél(kb egy hónapja) és ma járt le a munkaviszonya, az utóbbi 2 hétben be se ment dolgozni, most pedig a cég 132ezer Ft-ot hajtana be róla a 2hét miatt

Vélhetően ennyi kárt okozott a munkáltatónak a munkavégzés hiánya miatt. Van munkaszerződés, van felmondási idő... mindkét oldalról.
Gondold át, mennyi kára lett volna a párodnak, ha a cég csak úgy egyik napról a másikra utcára teszi fizetés nélkül.

almakarika(66) # 2018.09.28. 13:39

Hilfe :(

drbjozsef # 2018.09.28. 13:30

Nézd, anélkül, hogy a leghalványabb segédfingunk is lenne arról, hogy mégis miért, milyen jogcímen követeli a cég azt az összeget, mégis mit lehetne tanácsolni?

Legfeljebb azt, hogy biztos kevés munkahelyen fordultál még meg, ha ez ilyen meglepő.

ferenc0818 # 2018.09.28. 12:55

Üdvözlöm a fórumozókat!

Lenne egy kérdésem, mert tapasztalatlan vagyok ilyesmiben.
A párom beadta a felmondását egy cégnél(kb egy hónapja) és ma járt le a munkaviszonya, az utóbbi 2 hétben be se ment dolgozni, most pedig a cég 132ezer Ft-ot hajtana be róla a 2hét miatt, állításuk szerint ha nem lesz befizetve az összeg akkor bíróságra viszik az ügyet.
Ilyen létezik?volt már pár munkahelyem, de ilyesmivel még nem találkoztam.

Előre is köszönöm a segítséget.

Levente0310 # 2018.09.28. 07:46

Sajnos igen és mivel csak az orrom alá lett dugva a papír és a 30 illetve a 90 nap ütött szemet és később láttam hogy a próbaidő 30 a felmondási idő a 90 nap így meg sajnos én hibáztam (vendéglátásban dolgozom és pörgős napon kaptam a szerződést)

drbjozsef # 2018.09.28. 07:14

Sehogy. Ezért hívják közös megegyezésnek. Ha a "közös" hiányzik bármelyik oldalról, akkor nincs megegyezés.
Jogszerűen nem tudod kikerülni a felmondási idő ledolgozását. Te írtad alá annak idején, ugye?

Levente0310 # 2018.09.28. 06:14

Írásba foglalva hivatalos úton nyújtottam be a munkáltató fele a kérelmet hogy közös megegyezés alapján csökkentse le 14 naptári napra két tanuval ellátott papírt és haezt nem fogadja el és ragaszkodik a 90 naphoz akkor mit tudnék tenni? Vagy hogy tudnám megoldani hogy a hivatalos kérelmemet elfogadja?

drbjozsef # 2018.09.28. 05:41

Levenete,

Megegyezned a munkáltatóddal. Más (jogszerű) út nincs.

Levente0310 # 2018.09.27. 14:16

Előállt egy olyan probléma hogy családi okok miatt már jövő hónaptól nem tudnék dolgozni legalábbis nem ahol most vagyok viszont 90 napos felmondási idő van előírva. Mit tehetnék hogy már hónap elején ne kelljen jönnöm?

almakarika(66) # 2018.09.27. 12:06

Üdv! Kis történetem. 2000 óta van munkaviszonyom alábbi történetben szereplő cégnél, közalkalmazottként. 2017 februárjában az új vezetőnk úgy gondolta, hogy többedikként engem is kicsinál. Időt, fáradtságot nem kímélve fogalmazta panaszleveleit ellenem felsőbb vezetőhöz. Odacitált, többedmagával (csop.vezek), és megszégyenített. Akkor fel lettem szólítva ( 2017.febr) , hogy keressek 1 hónapon belül új munkahelyet, magyarul kirúgtak szóban. 3 hét múlva a már akkor is akut gerincsérvemmel elmentem orvoshoz, amit addig nem mertem megtenni,50 évesen. Minden gyógykezelést szabadidőmben, saját zsebből finanszíroztam addig, féltve az állásomat.Ez a keresőképtelen állomány még mindig tart, az egy év táppénz lejárt. Minden igazolást időben leadtam munkáltatóm felé, és azóta is így van. Bár most már csak az orvosi igazolást viszem a keresőképtelenségemről. 2018 március közepén kaptam egy mailt, hogy munkáltatóm, mivel lejárt az egy év tp, és én hiába igazolom a további keresőképtelenségemet, kiírta a 2017 évi szabadságomat.És ezt egy hónap múlva közölték.Hiába kérdeztem, miért ez a jogellenes lépés. Semmi. Eközben én méltányossági táppénz hosszabbítási kérelmet nyújtottam be, melyben kérdés, rendelkezem e jövedelemmel. Tudtommal nem rendelkeztem, mert táppénzt már nem kaptam. Ők utána néztek ennek, a MÁK-nál, és kaptam egy visszautasító határozatot, miszerint a beadott kérelemben valótlan adatokat közöltem,van jövedelmem ( szabadság kiírásból eredő munkabér) a méltányossági ig. Írtam a Munkaügyi hatósághoz, ott meghallgattak, jegyzőkönyv. Munkáltatómat is. A válasz: Felszólítottuk munkáltatót, minden hónapban küldje meg az utalt munkabéremről szóló bérjegyzéket. Fellebbezésnek helye nincs. Nem ez volt a panaszom tárgya. Felhívtam egy munkajogászt. Azt mondta, ne fáradjak, a hivatal vezetése nem munkavállaló párti. AZtán 1 hónapja kaptam egy levelet, hogy igazolatlanul vagyok távol, a leadott igazolások ellenére, és így el fognak bocsátani. Válaszoltam, hogy ez megint mi? Azóta semmi. Most ott tartok, hogy belefáradtam. Felmondok. Úgy sem megyek vissza. Férjem külföldön dolgozik. Ott gyógykezeltetem magam. És elhagyom az országot is végleg. Elég. Milyen felmondást adhatok be, amiből nem kakisként jövök ki? Nem akarok felmondási időt letölteni, és már látni sem akarom őket, és az ellopott 2017 es szabimat vissza akarom kapni, mert keresőképtelen időszakban írták ki.. Egyébként ez az ország egyik legnagyobb kórháza, akiről szó van, és a minden hájjal megkent vezetőiről. Bocs, ha hosszú voltam. Szomorú vagyok, és felháborodott. (reni)

drbjozsef # 2018.09.25. 09:39

Hát ha azonnalival adtad be, akkor az a munkaviszony azonnal (nullánál csak epszilon kicsiny mennyiséggel több idővel) meg is szűnik.

Szóval nem. Persze,ez függ attól is, hogy a "jeleztem" az az lett végül, amit a szádba rágtunk, vagy okosabb voltál nálunk, és mondjuk csak betelefonáltál vagy a szomszéddal megüzented.

fuzsi # 2018.09.25. 08:36

Ma jeleztem az azonnali szerződés megszüntetési igényem. A mai napra délutánra vagyok beosztva. A kérdés pedig,hogy akkor ma már nem kell bemennem a munkahelyemre? Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.24. 16:55

Legyen.

drbjozsef # 2018.09.24. 16:37

KBS,

az Mt is "azonnali hatályú felmondással megszüntetés"-nek fogalmazza

Fruzsi,

Bemész, beadsz egy papírt, hogy a 2012. évi I. törvény 79§(1) a. pontja alapján azonnali hatályú felmondással kéred a munkaviszonyod megszüntetését. Aláírás, és átveteted valakivel, lehetőleg a munkáltatói jogok gyakorlójával vagy annak képviselőjével.

fuzsi # 2018.09.24. 15:48

Igen, 3 hónap próbaidő van kikötve.

Tehát akkor mit tanácsolna? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.24. 15:43

Nem felmondás - azonnali hatályú megszüntetés a próbaidő alatt. Mivel nem felmondás, nincs felmondási idő.

Biztos, hogy kikötöttetek próbaidőt?

fuzsi # 2018.09.24. 15:13

Igen benne van a szerződésben, de az is hogy:

"Szerződő felek kifejezetten akként állapodnak meg,hogy a munkavállalót a felmondási idő teljes tartama alatt munkavégzési kötelezettség terheli mind a munkavállaló, mind a munkáltató által közölt felmondás esetében; a munkavállaló kizárólag a munkáltató erre vonatkozó kifejezett írásbeli nyilatkozatával mentesül részben vagy egészben munkavégzési kötelezettsége alól."

Ebben az esetben is él az azonnali felmondás?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.24. 14:10

A próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyt. (Szigorúan véve nem felmondás.)

fuzsi # 2018.09.24. 13:51

Kedves Fórumozók!

Abban kérnék segítséget, hogy próbaidőn vagyok jelenleg egy cégnél,de szeretnék felmondani. Határozatlan időre jött létre a szerződés, de 15 napos felmondási idővel. Tehát én azonnal szeretnék eljönni, többet be se menni. Az lenne a kérdésem, ha nem megyek be arra a 15 napra lehet e ennek valamilyen jogi következménye? Köszönöm a választ! Milyen lehetőségeim vannak?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.23. 12:56

Közvetlenül a kérdésed alatt idézte drbjozsef a törvényt:

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.”

Ennyire nem tudsz absztrahálni?

jid67 # 2018.09.23. 11:16

De az egész oldalt. Az esetemre nem találtam hasonlót.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.09.23. 11:11

Ugye, egyetlen hozzászólást se olvastál vissza?

jid67 # 2018.09.23. 11:08

T. Jogászok!
Azonnali felmondás lehetőségével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. Munkahelyem nagyobb létszámú csoportot kíván jövő nyáron külföldi 1 hónapos tanfolyamra küldeni, melynek végén le kell vizsgázni. Akiknek mennie kell, azokkal alá akarnak majd íratni 5 évet (melyen belül nem lehet felmondani) és 10 millió feletti költséget, melyet behajtanak, ha 5 éven belül elmegy az illető, vagy nem tud levizsgázni(akinek nincs nyelvtudása, az tolmácson keresztül). Amennyiben engem is ilyen helyzetbe hoz a munkáltató, jogszerűen felmondhatok-e azonnal arra hivatkozva, hogy nem akarom sok évre és sok millió forintra elkötelezni magam?
Válaszukat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2018.09.16. 06:06

Liza,

Nem. Ha nem tetszik a helyzet, rendes felmondással mondj fel. A munkáltatód nem követett el törvénytelenséget, probléma esetén joga van megkérdezni dolgokat. Hogy a stílus nem tetszik, egy dolog, kérhetted volna, hogy négyszemközt beszéljetek, satöbbi.

A munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a másik fél

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ilyenkor mondhatsz fel jogszerűen azonnalival. Csak és kizárólag ilyenkor. Esetedre egyik sem húzható rá.

Liza5 # 2018.09.16. 06:00

Tisztelt Jogászok !

Szeretnék segítséget kérni az alábbi esettel kapcsolatban :
Közalkalmazottként dolgozom egy állami intézményben a gondnokság részlegen .A napokban megkeresett az intézményvezető helyettes irodájába hivott ahol még egy dolgozò tartòzkodott és elmondta hogy megkeresést kapott a gazdasági osztály egyik munkatársátòl akiben az a gyanù merült fel hogy én az ott lévő iratokròl telefonommal fényképeket készítettem .Elmondtam a vezetőnek hogy erre a részlegre csak kòddal lehet bemenni ami nekem nincs mivel még pár hònapja dolgozom itt .Minden esetben szigorùan csak ketten kolléganőmmel mentünk be , elvégeztük munkánkat és távoztunk. Soha semilyen körülmény között semilyen iratròl nem készítettem fényképet és szívesen rendelkezésére bocsájtom a telefonomat.Számomra a lezajlott jelenet és gyanúsítás rendkívül megàlázò és kellemetlen volt, főleg úgy hogy más dolgozò előtt tette ezt. Úgy hogy jelenleg orvosi kezelés alatt állok egy fertőzés miatt amit valòszínüleg az intézményben kaptam el de teljesen nem tudom bizonyitani.A vezetőség tudott a problémáròl hiszen nagyon sok alkalommal jeleztem én és munkatársam is , de sajnos a problémát nem kezelték én ezután lettem beteg. Ezen gyanùsitás
és megalázás után munkámat nem szeretném itt folytatni mert lelkileg elég lesz kiheverni a kellemetlen orvosi beavatkozásròl illetve hònapokig tartò gyògyszeres kezelésről nem is beszélve.Kérdésem az lenne élhetek e azonnali felmondással ? Köszönöm szépen a válaszokat .