táppénz alatt munkaviszony megszüntetés


trixi1973 # 2005.02.03. 11:32

Kála!
A szolgálati idő azért fontos számára, mert nem mindegy, hogy a nyugdíjas éveiben mennyi összeget fognak neki folyosítani neki hónapról hónapra. A munkahelye nagyon szemét, szó nincs olyan ajánlatról, hogy ő jól járjon. Tegnap tárgyalt velük, és kizárólag annyit ígértek neki, hogy ősz elejéig maradhat a cégnél, aztán mennie kell. A táppénzzel kapcsolatban pedig ő van kiírva (mert gyógyszert szed, amiről nem állhat le) de ha nem lenne ez az egész balhé, akkor bejárna így is dolgozni, hisz korábban is ezt tette. Csak akkor nem szívózott vele a munkahely és nem volt rákos beteg a férje.

Kála # 2005.02.02. 04:55

Trixi, az anyósod táppénzének nem lehet az az oka, hogy apósod otthon van és ápolni kell. Erre az esetre a Munka Törvénykönyve a közeli hozzátartozó ápolása céljából biztosított fizetés nélküli ápolási szabadságot adja, mint lehetőséget. A táppénz oka csak az lehet, hogy a saját egészségi állapota nem megfelelő a munkavégzéshez. Pont erre hívta fel a figyelmet Banyamancs, amikor leírta, hogy vele mi történt. Egy év táppénzhez azért már komoly indok kell.
Ami a szolgálati időt illeti, szerintem tudnának akkora öszeget ajánlani, hogy azon már érdemes legyen elgondolkodni (nyilván itt akkora összegre gondolok, ami egy időre feleslegessé tenné a szolgálati idő miatti aggódást).

trixi1973 # 2005.02.01. 14:29

A táppénz nálunk is indokolt - sajnos - az anyósnak tényleg vannak bizonyíthatóan problémái, de most elsősorban azért van otthon, mert após gyógyíthatatlan beteg (ami szintén leletekkel igazolt) másrészt a munkahely miatt.
A közös megegyezésbe azért nem mehet bele, mert akkor lukas hónapjai lesznek, így nem lesz meg a szolgálati ideje. Vagy rosszul gondolom, Kála? (munkanélkülire meg nem tud menni, mert passzív vállalkozó)

Banyamancs # 2005.02.01. 11:02

Sziasztok!

Bocs, hogy közbeszólok, de gondoltam leírom saját tapasztalatomat:
engem tavaly októberben feldobott a volt munkahelyem, mert táppénzen voltam és nem tudtak felmondani. Nagyon szemét módon intézte az OEP az ügyet, de hozzám nem jutottak el, mert iagzán a háziorvost vizsgálták, viszont vele kapcsolatban voltam. Én megúsztam, mert tényleg jogos volt a táppénz (megműtötték időközben a térdem), de ha ez tényleg csak kitaláció, akkor nagyon jó okot kell találni ennyi időhöz, mert hamar kimennek manapság, főleg, ha a munkahely feljelent....

Kála # 2005.02.01. 10:12

Szia!
Szerintem támadási felület max az lehet, ha anyósod háziorvosa feletteséhez fordulnak azzal, hogy jogosulatlanul írta ki táppénzre (táppénzcsalás). Ilyenkor felülvizsgálják a táppénzt és eldöntik, hogy mi is volt a helyzet. De ez valószínűtlen - legalábbis szerintem, aztán nekik vagy eszükbe jut, vagy nem.
Egyébként a menetrend amit írtál stimmel. A közös megegyzés ugyanakkor meggondolandó, ha megfelelő kompenzációt ajánlanak.

trixi1973 # 2005.02.01. 09:49

Szia Kála!
Csak arra vonatkozóan kérdezem, hogy így, hogy táppénzen van a mama, biztonságban van-e, vagy van valami támadási felület, amire figyelnünk kell esetleg? (tulajdonképpen arról van szó, hogy mindenképpen szeretné a szolgálati időt lehúzni ahhoz, hogy 2006.márciusától nyugdíjba vonulhasson. Ezt pedig csak úgy lehet megvalósítani, hogy dec.1-ig táppénz, aztán 30 nap munka - amíg nem mondhatnak fel neki - jan.1-től felmondási idő töltése március 1-ig. De mivel a munkahelye rugalmatlan, és nem foglalkozik a szolgálati idővel (hiszen közös megegyezést ajánlottak fel neki) félő, hogy nem segít, sőt gátol ennek a megvalósításában. Erre vonatkozóan tettem fel a kérdést.
Köszi

Kála # 2005.02.01. 06:19

Kedves Trixi!
Jól tette, hogy nem írta alá a közös megegyezést (gondolom ezek szerint semmi extra juttatást nem ajánlottak fel neki). Az autó maradhat, a költségeket a munkaszerződésében rögzítettek szerint kell viselnie, vagyis a meghatározott összeg erejéig, többet fizetnie nem kell (persze már amíg jóhiszeműen jár el).
Azt, hogy meg tudják-e károsítani valamivel, nem egészen értem, konkrétan gondolsz valamire?

trixi1973 # 2005.01.31. 11:44

Kedves "the big cat" ill "Kála"!
A korábbi levelezésünkre hivatkozva, kérdésem lenne:
anyósom táppénzen van, a múlt héten hívták telefonon, hogy menjen be, és írja alá, hogy közös megegyezéssel megszűnik a munkaviszonya illetve adja le az autót és a mobil telefont, laptotopot.
Anyós tájékoztatta őket, hogy szó nincs közös megegyezésről, és az autót se adja le, amíg táppénzen van, tekintettel arra, hogy a szerződésében benne van, hogy "személyi használatra" is nála lehet az autó, csak a törvényben meghatározott összeg erejéig kell a költségekhez hozzájárulnia. Erre azt mondták, hogy akkor ráverik a biztosítást és az autóval kapcsolatos egyéb költségeket. Kérdésem: ezt megtehetik-e, illetve meg tudják-e őt valamivel károsítani, vagy védett, tekintettel arra, hogy táppénzen van.
Egyébként közölték vele, hogy a munkakörét átvette egy másik kolléga, így az ő feladatköre megszűnt.
Köszi előre is!

the big cat # 2005.01.12. 15:57

Mindenesetre amíg nincs munkaszerződésmódodítás, addig a régi munakszerződés él, a munkáltató köteles minden juttatást biztosítani, és a szervezeti átalakulásról való tájékoztatás, amiben a munkakör de facto megszűnéséről tájékoztatják a muankvégzés alóli felmentéssel egyenlő, de nem jelenti a megjelenési kötelezettség alóli felmentés, és a munkavállólót sem menti fel, hogy fizessen, és biztosítsa a munkaszerződés szerinti juttatásokat.

A tájékoztató levél jogi hatása ennyiben ki is merül, a munkakör de iure változatlan.

trixi1973 # 2005.01.12. 11:25

köszi

Kála # 2005.01.12. 06:36

Szia Trixi!
Sajna így már nem olyan egyszerű a kérdés. A tájékoztató levélből arra következtetek, hogy a cégnél átszervezés volt (szervezetek összevonása, esetleg megszüntetése). Na most, ha ez igaz, akkor anyósod munkaszerződését mindenképpen módosítani kell, azon egyszerű oknál fogva, hogy az a munkakör, amit ő betöltött (igazgató), az megszűnt. Amennyiben az igazgatói munkakör tényleg megszűnt, akkor értelemszerűen nem ragaszkodhat ahhoz, hogy megtartsa azt, hiszen nincs mihez ragaszkodni (megszűnt). Erre tekintettel a munkáltatónak egy munkaszerződés módosítási ajánlatot kell tennie (gondolom erre gondolhattak, amikor azt mondták, hogy még nem döntötték el mi legyen vele), amit anyósod vagy elfogad, vagy észrevételt tesz rá, és akkor lehet egyezkedni, vagy nem fogad el (ezzel azért én vigyáznék, mert az átszervezés egy klasszikus rendes felmondási ok).
A csoportos létszámcsökkentés esetén is működnek a felmondási tilalmak - de megjegyzem, hogy egy csoportos létszámcsökkentésnek a Munka Törvénykönyvében szigorúan meghatározott menetrendje van, tehát azt nem lehet egyik napról a másikra kitalálni és véghezvinni.
Anyósod védett korára abból következtettem, hogy azt írtad, 2006. márciusban elmehet nyugdíjba. De valóban a törvény úgy szól, hogy "a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül" a 62. életkor eléréséig. A védett kor anyósodnál, figyelembe véve a születési idejét is: 57-62 év.
Javasolni nem tudok, csak azt írhatom le, hogyha ez velem történne, akkor valószínűleg megvárnám a szerződésmódosítási javaslatot és annak fényében elkezdenék tárgyalni a munkáltatómmal első körben - aztán meglátjuk mire jutunk egymással.

trixi1973 # 2005.01.11. 16:55

Kedves Kála!
Először is köszönöm a gyors választ.
Kérdésemet az alábbiakkal folytatnám:
Anyós kapott decemberben egy tájékoztató levelet, ami arról szólt, hogy a több igazgató helyett (anyós az egyik) csak 3 igazgató marad. Anyós így a gyárigazgató alá fog tartozni. Táppénz alatt közölték telefonon vele, hogy az új szervezeti felállást megcsinálták, e szerint az ő feladataival xy fog foglalkozni. (vagyis nem helyettesíteni.) Az, hogy anyóssal mi lesz, még nem döntöték el. - mondták. Kérdésem: ez törvényes eljárás volt? Esetleg van valami jogszabály amire tud hivatkozni, illetve védeni magát és a munkakörét?
2.kérdésem: csoportos létszámleépítésnél is érvényes-e ez a védelem (felmondási korlátozás), van-e egy ilyen csoportos leépítésnél valami más, amiről tudnunk kellene.
Anyósnak azt mondták (1949 márc.született) a cégnél, hogy akkor lesz csak védett korban, ha betölti az 57.évet. Ezt is rosszul tudják?
Mit javasolsz, mit tegyen, hogy a lehető legjobban jöjjön ki 2006.márciusig,a nyugdíj kezdetéig? (egyébként apósommal van otthon, aki sajnos nagyon súlyos,gyógyíthatatlan beteg,és 24 órás ápolásra szorul.Ezért táppénzen marad még vele egy ideig..)
Nagyon köszönöm előre is a segítségedet.

Kála # 2005.01.11. 11:34

Ja, az előbb kimaradt a céges autó és telefon táppénz alatti használata. Ez attól függ, hogy hogyan szerepel a munkaszerződésben. Ha úgy, hogy csak munkavégzésével összefüggésben jogosult a használatukra, akkor szerintem a táppénz időtartamára elvehetik. Viszont ha úgy szerepel, hogy magáncélokra is igénybe veheti, akkor nem.

Kála # 2005.01.11. 11:32

Szia trixi!
A munkaszerződést, így annak a módosítását is mindkét félnek, így az anyósodnak is alá kell írnia.
Semmilyen olyan változtatást nem hajthat végre a munkáltató, amely egyoldalúan és véglegesen változtat a munkaszerződés tartalmán. Tehát, ha a szerződésben benne van, hogy autó és telefon használat jár neki, akkor azt csak a beleegyezésével lehet kivenni. A munkaköre értelemszerűen változatlan marad (nem lehet, hogy a munkakör átadás csak azt jelenti, hogy amíg ő táppénzen van, addig más látja el a feladatait?).
Rendes felmondás esetében figyelembe kell venni a felmondási tilalmakat és korlátozásokat, tehát táppénz alatt felmondani nem lehet. Ha anyósod már több mint 30 napja táppénzen van, akkor a munkába állását követően egy esetleges felmondás esetén a felmondási idő csak 30 nap elteltével kezdődhet el.
Bejátszik még nála az is, hogy mivel védett korban van (öregségi nyugdíjra, vagy korkedvezményes öregségi nyugdíjra lesz jogosult 5 éven belül) egy esetleges rendes felmondás esetén emelt összegű végkielégítés jár neki. Ráadásul szintén a védett korra tekintettel munkaviszonya rendes felmondással csak különösen indokolt esetben szüntethető meg.

trixi1973 # 2005.01.11. 10:28

Kedves Kála!
A segítségedet szeretném kérni!
Kicsit hosszú a történet, ezért ne haragudj!
Szóval: anyósom munkahelyén létszámleépítések vannak, anyósom 1 hónapja táppénzen van.
Január elején közölték vele, hogy a munkakörét átadták egy kollegájának.
1.kérdés: ezt el lehet így intézni telefonon anyósom beleegyezése nélkül?
Anyósom 2006.márciusától tud elmenni nyugdíjba, addig még dolgoznia kellene. Attól fél, hogy idő előtt felmondanak neki.
2.kérdés: táppénz alatt fel tudnak-e mondani neki?
3.kérdés: anyósomtól a céges autót és telefont táppénz alatt elvehetik-e? (azt tudom, hogy felmondási idő alatt nem lehet).
4.Meg tudják-e a munkaszerződését változtatni, amiből kiveszik az autót és telefont a mama beleegyezése nélkül?
Válaszodat előre is köszönöm.

gvm* # 2005.01.11. 09:45

Köszönöm a segítséged, ez most nagyon jó hír volt számomra!
Szép napot Neked!

Kála # 2005.01.11. 09:19

Nincs. A közös megegyezés attól szép, hogy bármi belkerülhet (már persze a jogszabályi keretek között) amiben a felek együtt meg tudnak állapodni - és ez vonatkozik a megszüntetés időpontjára is.

gvm* # 2005.01.11. 09:11

Tehát, ha jól értem, nincs annak akadálya, hogy táppénzre megyek pár hétre, és utána, január végén közös megegyezéssel megválunk egymástól (mármint a cég meg én...)

Kála # 2005.01.11. 08:57

Szia!
A Munka Törvénykönyvében szerepelő felmondási tilalmak és korlátozások a rendes felmondásra vonatkoznak, így közös megegyezéses munkaviszony megszüntetés esetén nincs jelentőségük.

gvm* # 2005.01.11. 08:41

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni, egy rövid kérdésem lenne csupán:
Táppénz alatt (vagy táppénzt után közvetlenül) közös megegyezéssel megszüntethető-e a munkaviszony, illetve, ha nem, a táppénz után mennyi idővel lehetséges a közös megegyezéses munkaviszonymegszüntetés?