szabadság


the big cat # 2005.01.26. 15:55

Erre szolgál többek között a fizetet szabadság.

Inci # 2005.01.26. 06:23

Nekem is lenne egy kérdésem.
Mivek minden nap 8-16.30 között dolgozom, és a hivatalok vagy a bank is ekkor van nyitva, a hivatalos ügyeimet nem igazán tudom elintézni, csak ha minduntalan elkérezkedek, tehát csak a főnököm jóindulatára hagyatkozhatom. Pedig most igazán sok dolgom lenne, mivel az állampolgársági ügyemet intézem.
Hogyan tudom ezt megoldani? Van-e valamilyen jogszabály erre? Mondjuk fizetetlen szabi stb.
Köszi

the big cat # 2005.01.24. 07:20

Karika idézte a törvényt is, amiben benne vanank azok az esetek, mikor köteles fizetésnélküli szabadságot adni. Ezen túl a munkáltató jóindulatán múlik. Az au-pair-kedés nincs benne, így ara nem köteles.

Egyébként ha jól belegondolunk, érdekes is lenne, ha a munkáltató köteles lenne fizetésnélküli szabadságot adni azért, hogy átmenetileg máshol dolgolhass, addig pótolja ő a munakerőt, aztán meg vegyen viszsa.

Nofertiti # 2005.01.24. 06:51

Kedves Karika,

Válaszát köszönöm. Még egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen indok lehet, amiért én fizetés nélküli szabadságot kérek? pl. 6 hónapra ki akarok menni külföldre au-pairnek. Ezzel az indokkal is köteles elengedni a munkáltató?

A választ előre is köszönöm,

horgosii # 2005.01.21. 19:15

Kedves Stelly! Indítottam egy web-oldalt, -munkasmeltosag.fw.hu -amely többek között a volt munkáltatóm visszaéléseivel foglalkozik a szabadságok témájában. Nálunk a szabik egyharmadát lopták el, pénzben kifizették, ami tilos. A minisztériumon keresztül jogkövető magatartásra kényszerítettem a vállalatot( a levelezést megtalálod a web-lapon, a szabadságügy almenűben), talán három hétig voltam ott utána! A bírósági tárgyalás febr.1.-én 8.30 órakor lesz a fehérvári munkaügyi bíróságon. A web-lapon részletesen be fogok számolni a per eseményeiről, kimeneteléről, talán számodra is információval, tanulsággal fog szolgálni. Üdv! Horgosi Imre emil:horgosii@freemail.hu mob:306263-99-35

the big cat # 2005.01.21. 08:10
  1. Az életkor függvénye az éves szabadság, ha jól értem akkor ebebn az évben lesz (vagy már annyi is) 24 éves, ami azt jelenti, hogy alapszabadsága mértéke 20 nap, 25 éves korától 21 nap lesz, és három évente 1 nap adódik hozzá, amíg 45 éves korában eléri a 30 napot.
  2. Alapvetően a az összes szabadságot a munkáltató adja ki, de nagyon komolyan korlátozott keretek között. A legfontosabb korlát, hogy egynegyedét akkor köteles kiadni, amikor a munkaválló kéri, a másik fontos korlát, hogy ateljesen a belátására bízott részt maximum két részletben adhatja ki, és ráadásul egy hónappal előre közölni kell a szabadság kiadását.
Borg # 2005.01.20. 20:34

Üdvözlöm önöket !

Kérdésem a következő lenne: 18 évesen kezdtem dolgozni az első munkahelyemen. Ez idestova 6 éve volt. Azóta is ott dolgozom. Szeretném tudni,hogy törvényileg hány nap szabadság jár nekem egy évre ? Sokat érdeklődtem ezután de senki nem tudta igazán eldönteni,hogy a ledolgozott évek után emelkedik a napok száma vagy az életkor határozza meg. Ezenfelül az is érdekelne,hogy hány nappal rendelkezik ebből az 1 évi szabadságból a munkáltató ?

Előre is köszönöm válaszaikat !

the big cat # 2005.01.19. 17:15

Teljesen félreérted a dolgot. Nem neked kell kivenned, hanem a munkáltatódnak kiadni, ha nem teszi, akkor joggal pereled be a szabadságod kiadásért. egyébként már az valószínűleg jogellenes, hogy nem adta ki esedékességének évében. A szabadságot pénzben megváltani nem lehet.

A Munka törvénykönyve tartalmazza a vonatkozó szabályokat, de azok lényegében azok, amiket én írtam.

Ha kirúgnának amiatt, mert ki akarod venni, akkor pereld be őket. Az ugyanis jogellenes.

stelly # 2005.01.19. 16:43

Sziasztok!

Szeretném megtudni, hogy mi legyen a 2004-ből fentmaradt 15 szabadnapommal? Mi van ha kirugnak amiatt, hogy ki szeretném venni, mert ahogy olvastam kollektív szerződés hiánya esetén ezt jogilag június 30-ig meg kell tennem..ami igencsak 3 hét.
Nem lehet kifizettetni a munkáltatóval?

Én úgy tudtam, hogy december végéig vagy ki kell venni a szabadságot, vagy ki kell fizetnie a munkáltatónak..ez nem igy van????
Honnan tudok erre szóló pontos törvényt letölteni??

the big cat # 2005.01.18. 21:10

Az eddigi gyakorlat is súlyosan jogellenes volt, mert az iskolai fogallakozásokra és a vizsgák napjára, valamint vizsgánként még 3 napra köteles a munkáltató fizetetlen szabadságot adni, et jár, nincs mérlegelési joga. A munkáltató hamis tájékoztatása a fentiekkel együtt nagyon súlyos visszaélés.

A rendes szabadságok kiadásának módja is vérlázítóan jogsértő. ugyan a munkáltató adja ki az összes szabadságot, és 3/4-ét ráadásul akkor amikor ő akarja, de maximum két részletben adhatja ki.

A tanulmányi szabadság igénybevételéhez pedig nem kell más, mint egy bejelentés (ezt javaslom írásban megtenni), hogy mikor fogod kivenni, és erről hozz iskolalátogatási igazolást a TO-ról.

katalili # 2005.01.18. 19:00

Felsőfokú akreditált eü. iskolába járok.Tanulmányi szerződésem nincs a munkáltatómmal, 3 évig a konzultációs napokon+a vizsganapokon fizetetlen szabadságon voltam.Egész idáig ezzel semmi gond nem volt, időközben a másik szakirányú végzettséggel rendelkező kolleganőm felmondott (aki "helyettem dolgozott" az iskola időben), és most arra hivatkoznak, hogy nem jár a fizetetlen szabadság, mert ez jogellenes.Vegyek ki szabadságot.Már csak az államvizsgám van hátra 3 nap.A szabadsággal csak az a gondom, hogy nálunk a munkáltató rendelkezik a szabadság egészével.a 28 nap szabadságomból tavaly nyáron kötelező volt 18 napot úgy kivennem, hogy hétfőn szerdán dolgoztam, kedd,csütörtök, péntek kötelező szabadség volt, decemberben hasonló volt a helyzet a maradék napokkal. /Ja és van egy 6 éves gyerekem akinek szünete is van.Ez idő alatta doktor pesze folyamatosan 2 hónapig szabin volt./Ha most kiveszem a 3 napot akkor nem lesz annyi szabim, hogy nyáron 1 hetet folyamatosan szabin legyek .
Valaki segísen, mert nagyon sürgős.Febr.10-én van az államvizsga egyik része.Köszönöm

Karika # 2005.01.18. 15:06

Fejfájás!
Nincs olyan előírás, hogy a szakdolgozat írásra járó 10 napot egyben kellene kivenni, tehát több részben is kiveheted. (De azért ne egy nappal előtte szólj a főnöködnek.)
A kérdésed többi részére pedig 4 hozzászólással előbb találod a választ.

fejfájás # 2005.01.18. 14:55

Érdeklődni szeretnék, hogy szakdolgozat elkészítéséhez a tíz nap fizetésnélküli szabadságot egyben vagy 2 részletben is ki lehet-e venni? A másik kérdésem: a munkáltatóm azt állítja, hogy fizetésnélküli tanulmányi szabadság csak adható, de nem kötelező és az is csak akkor adható, ha már kivettem az összes éves szabadságomat. Igaz ez?

Karika # 2005.01.16. 15:44

Nofertiti!
Mindenki igényelhet fizetés nélküli szabadságot, de kötelezően csak az alábbi esetekben kell a munkáltatónak azt engedélyezni. A többi megállapodás kérdése.

Az Mt.
"139. § (1) A munkavállalónak - kérelmére - a tartós (előreláthatólag harminc napot meghaladó) ápolásra vagy gondozásra (a továbbiakban: ápolásra) szoruló közeli hozzátartozója otthoni ápolása céljából az ápolás idejére, de legfeljebb két évre a munkáltató fizetés nélküli szabadságot köteles engedélyezni, ha a munkavállaló az ápolást személyesen végzi. A tartós otthoni ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.
(2) Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér valamint az élettárs.

140. § (1) A munkavállalónak - kérelmére - egy évig terjedő fizetés nélküli szabadságot kell engedélyezni, ha a munkavállaló magánerőből a saját részére lakást épít. A fizetés nélküli szabadságot az építési engedélyben megnevezett személy vagy helyette a vele együtt élő házastárs (élettárs) igényelheti.
(2) A kért megszakítás nélküli fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló által megjelölt - legalább egy hónappal előzetesen közölt - időpontban kell kiadni.
(3) Ha a munkavállaló a szabadságot részletekben kívánja igénybe venni, a kiadás ütemezéséről a munkáltatóval előzetesen meg kell állapodnia."

Nofertiti # 2005.01.16. 14:23

Érdeklődni szeretnék, hogy ki igényelhet fizetés nélküli szabadásgot pl 6 - 7 hónapra.
A választ előre is köszönöm.

Kála # 2005.01.13. 06:20

Köszi a pontosítást, természetesen igazad van! :-)

the big cat # 2005.01.12. 16:02

Ez nem pontosan így van. 3 munaknap szabadidőt köteles biztosítani, plusza avizsga napját, tehát ha egy nap több vizsga van, akkor arra a több vizsgára együttesen csak egy anpot köteles biztosítani.

Ezen túl a szakdolgozat elkészítésére 10 nap jár.

ha az államvizsag egy vizsag, akkor 1+3 nap jár. ha az államvizsga mondjuk 4 vizsgából áll ugyanaz nap, akkor 3*4+1 nap jár.

A 3 napok mindig előzetesen járnak, utólagosan nem vehető ki. A munkavállaó kötelezettsége a munkáltató tájékoztatása, hogy mely napokon veszi igénybe a tanulmányi szabadságot, és a munkáltató kérésére ezt megfefelően igazolni is köteles (iskolalátogatási igazolással). A munkáltatónek a bejelntés alapján nem kell engedélyezni semmit, nincs mérlegelési jogköre.

Kála # 2005.01.12. 10:47

Ha nincs tanulmányi szerződésed, akkor a Munka Törvénykönyve szerint a munkáltatód a vizsga napját is beleszámítva négy munkanap szabadidőt köteles biztosítani vizsgánként, vagy ha egy vizsganapon több vizsga is van, akkor vizsgatárgyanként . De, erre a szabadidőre fizetés nem jár!

szaszus # 2005.01.12. 10:27

Azt lenne a kérdésem, hogy államvizsga előtt közvetlenül jár-e pár nap szabadság, és pontosan mennyi??? köszi

ciceroka # 2005.01.11. 18:32

Az Mt. szerint a szabadságot esedékességének évében kell kiadni, de a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek esetén a szabadságot legkésőbb a tárgyévet követő év június 30-áig, kollektív szerződés (ha van ilyen nálatok) rendelkezése esetén a tárgyévet követő év december 31-ig.
A szabadságot pénzben megváltani nem lehet, az jogellenes.

Üdv.

Ciceróka

Kála # 2005.01.11. 18:30

A szabadság pénzbeli megváltására csak rendkívül korlátozott esetekben kerülhet sor. Ha jól sejtem, nálad egyszerűen arról van szó, hogy a munkáltató nem adta ki tárgyévben az összes neked járó szabadságot, és erre igen komoly indokának kellett lennie (legalábbis a Munka Törvénykönyve ezt követeli meg). Ha valóban ez történt akkor a benn maradt szabadságodat nem kifizetni köteles, hanem mielőbb kiadni!

h_viki_a # 2005.01.11. 15:59

Érdeklődnék!
A 2004 ről bentmaradt szabadságokat a munkáltató köteles kifizetni, avagy nem?! Ez nekem nagyon fontos lenne.Ha valaki tudja kérem írjon vissza!