Spár munkaidőbeosztás


ildikó31 # 2005.02.02. 10:50

Nem akartam arra biztatni a kedves fórumózót, hogy névtelenségbe burkolózzon, egyébként a végeredményt tekintetben ugyan az: nem tudják megállapítani, hogy ki írta! :-))


ildiko31

Kála # 2005.02.02. 10:17

Ildikó, szerintem ennél kicsit egyszerűbb, ha névtelenül ír levelet, mivel a munkaügyi felügyelőség azokat is vizsgálja :-)

ildikó31 # 2005.02.02. 10:05

Írjon nekik a nővéred egy levelet, melyet nem a saját nevével ír alá!


ildiko31

zsuvi # 2005.02.02. 07:58

Ha személyesen elmegy, elmondja, hogy mi történik, a vizsgálatot hogyan folytatják le? Megnevezik a bejelentőt? Mert, ha igen akkor nem fog a nővérem elmenni panaszt tenni. Húzni fogja az igát tovább. Kell a munkahely. Egyedül neveli a gyerekeit. Nem engedheti meg magának, hogy munkanélküli legyen.

Tapasztalat, hogy aki a Spárban meg merte mondani, vagy ki mert állni a jogaiért, azt rövid időn belül elküldték. Már nem dolgozik ott.

ildikó31 # 2005.02.01. 14:06

Kedves zsuvi!

A munkaügyi felügyelőségen kell bejelentést tenni! Õk fognak vele foglalkozni!


ildiko31

zsuvi # 2005.02.01. 12:01

Sajnos ezt nem ellenőrzi senki.
A nővérem érdeklődött a Megyei Munkaügyi Központban is, de elküldték azzal, hogy csak a munkanélküliekkel foglalkoznak.
Persze a munkahelyén nem szólhat, mert a következő héten már ő is munkanélküli lenne.
Ez úgy látszik patt helyzet. A dolgozóval mindent meg lehet csinálni.

Mindenesetre köszönöm, hogy foglalkoztál a kérdéssel, de sajnos előbbre nem jutottunk.

the big cat # 2005.01.29. 16:31

A délutános műszakpótlék minimális mértéke 15%, folyamatos munkarend esetén 20%.

Arra ugyan nincs szabály, hogy többműszakos munakrendben kit mennyiszer oszthatnak be az egyes műszakokba, de a munkáltatónak az irányadó munakrendről tájékoztatási kötelessége van, méghozzá a munakszerződés megkötésekor, és ha ez változik. A törvény ugyan határidőt nem ír, de a néhány naponkénti váltopztatás, illetve az általános esetlegesség nyilvánvalóan az ezzel a joggal való visszélés, és így jogellnees, a munkáltatónak valamiféle stabil, tervezhető munkarendet kell biztosítani.

zsuvi # 2005.01.27. 11:40

A nővérem a Spárban dolgozik, mint eladó. Az utóbbi időben sokat panaszkodik, hogy egy hónapban sokkal többet osztják be délutánra, mint délelőttös műszakba. A műszakbeosztásban egyébként semmi rendzser nincs, mint gondolná egyszerű ember, hogy egyik héten délelőttös másik héten délutános műszakban kellene dolgozni járnia. A műszakvezető pár napra előre mondja meg, hogy melyik nap milyen műszakba kell mennie dolgozni. A kollektív szerződésben nincs a műszakbeosztás rendjéről és mennyiségéről szó. A kérdés az lenne, hogy egy hónapban mennyi munkanapra kötelezhető egy dolgozó délutános műszakba való járásra. Van-e valamilyen jogszabály a műszakbeosztás szabályozására. A délutános műszakpótlék minimum mennyi kell, hogy legyen?
A segítséget előre is köszönöm.