munkaszerz.kiegészítés


daisy # 2005.01.31. 09:33

Nagyon sokat segítettetek! Köszönöm!!
Daisy

Maple # 2005.01.28. 15:30

Azt azért még hozzáfűzném, hogy a munkáltató ezt a kiegészítést csak a munkavállaló hozzájárulásával teheti, hisz ez az eredeti munkaszerződés módosításának minősül. Ha viszont úgy gondolod kedves Dasiy, hogy megfelelő ellenérték fejében ehhez hozzájárulsz, akkor az ellenérték meghatározásánál vegyétek figyelembe a következő bírósági határozatot (BH 2001.84):

„Az ellenértéket a gyakorlat általában a munkaviszony megszűnésekori éves bruttó átlagkereset felében határozza meg annyi évre, ahány évre a versenytilalom szól. Lehetséges az ellenérték havi összegekben való teljesítése, ennek azonban az előbbiek figyelembevételével is megfelelő mértékűnek kell lennie.”

daisy # 2005.01.28. 15:02

NAGYON KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGÉT!!!!
Üdvözlettel: Daisy

ildikó31 # 2005.01.28. 14:57

Meglátásom szerint írja alá nyugodtan, semmilyen kötelezettsége nem származik belőle. Ezt ugyan a munkáltatónak ne mondja meg, hogy Ön erről már értesült! Nem kell az orrukra kötni, hogy Ön tisztában van a jogi szabályozással.

sok sikert!


ildiko31

ildikó31 # 2005.01.28. 14:56

Kedves daisy!

Amennyiben a munkaszerződés kiegészítés ellenértéket nem tartalmaz úgy abban az esetben ha Ön aláírja, de nem tartja be, nem vonhatják Önt felelőssére, mert a törvény szereint kikötött ellenértéket nem tartalmazza, és Önnek nem is fizettek.

2. lehet éppenséggel hazugságvizsgálat is, de nem kell tőle tartani. Eredménye nem kötelező a bíróságokra nézve!


ildiko31

K_Peti # 2005.01.28. 14:40

Ird ala nyugodtan. Majd ha megprobalnak sarokba szoritani kesobb amikor otthagyod oket akkor nem lesz mivel, hiszen az MT szerint az ilyen megallapodas semmis.
A vizsgalat nem mindegy micsoda?
Odamesz megnezed es eldontod, hogy alaveted magad vagy sem. Ha nem, ugrott a munka. De mint munkaltato nem valtoztatnam meg a vizsgalati modszereimet azert mert valakinek nem tetszik.

daisy # 2005.01.28. 14:18

Kedves Ildikó!
Nagyon hálás vagyok a gyors és szakszerű válaszért. Végigolvastam és olyan kérdés merült fel bennem még, hogy a jogszabály említi az ellenértéket. Ezt hogyan kell értelmezni? A kiegészítés amit nekem alá kellene írnom nem említ semmi ellenértéket és kompromisszumot ha esetleg itt a munkaviszonyom megszűnne és utána állást szeretnék keresni és ugye ugyanilyen munkakörbe nem helyezkedhetek el, csak kikötéseket tartalmaz hogy mit nem tehetek.
Mit mondhatok? Hogy akkor írom csak alá ha kompenzálják a bérkiesésemet azon időszakra (ha ez a helyzet előállna) ?

A második kérdésemhez: ez a teszt lehet hazugságvizsgálat is hivatalos szervnél?

Köszönöm a segítségét: Daisy

ildikó31 # 2005.01.28. 11:35

Kedves daisy!

A Munka Törvénykönyv 3. § (5) A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.
(6) A munkaviszony megszűnését követően az (5) bekezdésben meghatározott kötelezettség a munkavállalót csak ilyen tartalmú, megfelelő ellenérték fejében kötött megállapodás alapján és legfeljebb három évig terhelheti. E megállapodásra a polgári jog szabályai az irányadók.

Ez nagyából a következőket jelenti:
A munkaviszony alanyainak egymás érdekeit figyelembe vevő együttműködése feltételezi, hogy egyikük sem tanúsíthat olyan magatartást, amely a másik alapvető érdekeit sértené.
A munkáltató gazdasági érdekeinek védelmét szolgálja az, hogy a munkaviszony fennállása alatt kötelezi a munkavállalót olyan magatartásra, hogy a munkáltató jogos gazdasági érdekeit ne veszélyeztesse. Ezen általános tilalom mellett a Munka tv. több konkrét garanciális szabályt is tartalmaz, így például a munkavállaló további munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítését köteles a munkáltatónak bejelenteni. A Munka tv. 191. §-a a vezetőre vonatkozó versenytilalmi szabályokat tartalmazza
A munkáltató gazdasági érdekét veszélyeztető magatartás tilalma a munkaviszony megszűnése után is fennállhat, de ezen kötelezettség csak megfelelő ellenérték fejében kötött megállapodás alapján terheli a munkavállalót.
Az ún. versenytilalmi megállapodás megtilthatja például a konkurens cégnél való elhelyezkedést vagy a munkáltatóéval megegyező gazdasági tevékenységet folytató vállalkozás indítását, de ügyelni kell arra, hogy jelentős mértékben és indokolatlanul ne veszélyeztesse a munkavállaló újbóli elhelyezkedését. A megállapodásnak fontos része, a tilalmazott tevékenységi kör pontos meghatározása, a tilalom időtartamának egyértelmű rögzítése, a földrajzi kör behatárolása. Az ellenérték nagyságrendjében a felek szabadon állapodnak meg, mely kifizetésre kerülhet egy összegben, vagy részletekben, de összegének igazodnia kell ahhoz, hogy a tilalom milyen mértékben nehezíti meg a volt munkavállaló megélhetését, álláskeresését. A megállapodásra a polgári jog szabályai az irányadóak, így az ellenérték meghatározásakor ügyelni kell a szolgáltatás, ellenszolgáltatás arányára. A tilalom a munkaviszony megszűntekor kezdődhet és ezen időponttól számított három évig terhelheti a munkavállalót.

a válasz: igen kikötheti, de csak úgy és azokkal a feltételekkel ameik a fentebbi szövegben szerepelnek.

2. humán kockázati vizsgálat: pszichológia vizsgálat, tesztek alapján.


ildiko31

daisy # 2005.01.28. 11:17

T. Szakértő!
Az lenne a kérdésem, aki tud segítsen, hogy törvényes e ha a munkáltatóm olyan munkaszerződés kiegészítést akar aláíratni velem amiben kiköti, hogy a munkaviszonyom megszűnésétől számított egy évig nem dolgozhatok ugyanilyen munkakörbe ugyanilyen tevékenységű cégnél?
A másik hogy mit jelent a "humán kockázati vizsgálat"???

Köszi a válaszokat előre is!!!!
Üdv: Daisy