felmondás vagy azonnali felmondás?


ObudaFan # 2016.05.15. 06:03

kissbetti753

30 napon belül indíthatsz pert a munkaviszony jogellenes megszüntetésének megállapítása és kártérítés iránt. Mivel nem volt írásban próbaidő kikötve, szerintem igen jó eséllyel.

kissbetti753 # 2016.05.14. 12:18

Üdvözlök mindenkit! A következő helyzettel kapcsolatban szeretnek tanacsokat kerni. 2015.november ota gyesen vagyok, de tanárként alkalmazasban alltam. Idokozben januarban messzebbre költöztünk, ahol kaptam is allasajanlatot, így a masik munkahelyemen problema nelkul fel is mondtam, nagyon megertoek es segitokeszek voltak. Ezen az uj munkahelyen csak négy órában voltam bejelentve, mivel ötöt dolgoztam le, nem akartam ezen problemazni, ahogy azon sem, hogy mindig kimagyarazta a főnök, miert nem volt ideje megcsinalni a munkaszerzodesemet. A munka nagyon kellett, kuslanyomat egyedül nevelem, nem igazan akartam kötekedni. A munkaido 8-13 volt, csaladi allapotunk miatt is vallaltam ilyen munkat, senkim nincs, nem all modomban sajnos 4-ig sem munkaban lenni, mert bem erek ida a gyerekert. Szoval egy honap próbaidő utan kozolte velem a főnök, hogy akkor hatarozatlan szerzodessel felvesz es tenyleg hosszu tavon szamit ram, megker, ha eddug nem mondtam fel az előző helyen, tegyem meg. Ez ugye igy is tortent. Munkaszerzodest nem lattam honapokig, fizetest kezbe adta. Majus12-en delben orditozva kozolte velem, ha nem maradok bent aznap a munkaidomon tul fel otig, masnap be is menjek. Közöltem, hogy csak haromig tudok maradni, de masnap is azivesen maradok fel negyig maximum. Igy is volt, haromig maradtam. Masnap ugyanugy munkaba alltam, mire a nap felénél kezembe nyomott egy koteg papirt. Egy fegyelmi papirt 12-i datummal, mely szerint megszegtem a munkaszerzodesem azon pontjat, hogy rendkívüli munkavegzesre kotelezhet barmikor. Kerdeztem, hogy szeghettem ezt meg, ha nem is irtam ala ilyen, meg semmilyen munkaszerzodest???? Erre elrohant es öt peecen belul hozott egy össze - vissza munkaszerzodest, amibe ez a pont bele volt szerkesztve. Termeszetesen bem irtam ala. Erre kezwmbe nyomta szintén 12-i datummal keltezve a rendes felmindasomat, hat honapos próbaidő alatt. Ezt sem voltam hajlando alairni. A fegyelmi papiron tovabba az allt, hogy a munkaszerzodes ujabb megszegesevel felmond. Kerdeztem en, hogy tudtam aznap ujra szerinte megszegni, ha nem is voltam ott?? Ez torvenyes?? Rangatta a vallat, hogy ot ez nem erdekli, mert ugyis kirug. Nincs kovetelesem fele, mert a fizetésemet, szabadsag penzt megvartam eroszakkal, csak elvbol szeretném ezt ugymond megtorolni, mert sajnos nem en vagyok az elso, mint utolag megtudtam, akit igy bepalizott. Hirdetest a poziciomra meg 12-en feladta, mikor meg ala sem irtam semmit, es mar 13-an betoltotte, holitt junius 12-ig ledolgozhatnam tudtommal a felmondási időt. Nem akarom ezt a gerinctelen viselkedest ennyiben hagynu, keruljon barmibe. Olyan hozzaazolasokat nem kerek, hogy miert viltam ilyen naiv stb. Mint mondottam, nem volt nagyon mozgásterem, kellett azonnal a munka, ezt is hasznalta ki szerintem. Köszönöm a tanácsokat előre is!

Petrovka # 2016.05.12. 08:55

Köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2016.05.10. 11:04

Majd ha már ténylegesen jelentős elmaradás lesz a fizetésedben, akkor.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.10. 10:41

Abban , amit soroltál, nincs.

Petrovka # 2016.05.10. 08:36

Segítséget szeretnék kérni!
Probléma az, hogy Januártól bejelentett munkaviszonyban vagyok egy generál építő és szerelőipari cégnél és az a probléma, hogy ma kellett volna megkapnom a fizetést. Mivel a cégnél én vagyok az aki a pénzt kezeli és a béreket kiutalja, tudom, hogy nem lesz elég pénz a fizetésekhez... szerződést még mindig nem kaptam belépésemtől és üzemi orvoshoz sem küldött(mivel nincs ilyen a cégnek). A számlákkal is néha variálni kel, ami persze szintén az én feladatom. Abszolút nem azt a munkát végzem, mint amiben megegyeztünk Januárban. Kérdésem tehát a következő: Van e elegendő ok arra, hogy azonnali hatállyal mondja fel?
Köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2016.05.03. 20:51

A munkavállaló, ha munkaviszonyát jogellenesen szüntette meg, köteles a munkavállalói felmondás esetén irányadó felmondási időre járó távolléti díjnak megfelelő összeget megfizetni.
A munkáltató követelheti az e mértéket meghaladó kárának megtérítését is. Ezek együttesen nem haladhatják meg a munkavállaló tizenkét havi távolléti díjának összegét.

wers # 2016.05.03. 19:11

A szerződés az szerződés.
Ellnkező esetben is megkérdőjeleznéd
?

Nono7 # 2016.05.03. 18:59

Úgy alakult a helyzet, hogy egyik HR-es azt javasolta, adjak be közös megegyezést. Beadtam, másnap felhivtak, hogy elutasitják, adjam be a felmondást és dolgozzam le a felmondási időt.
Ma beadtam a felmondásom. Kötik az ebet a karóhoz, hogy le kell töltenem a felmondási időt.
De nem tudom letölteni, mert hévégén tudtam, meg hogy május 06-tól kezdek kint.
A cégnél most megy a huzavona. Egyik HR_es azt mondja a tegnapi napom igazolatlan. A másik vezető nem tud semmiről.

Holnap elutazom Németországba, nem tudom milyen következmények lehetnek?
Lehet kénytelenek lesznek felmondani ők, ha az én felmondásom nem megfelelő.

wers # 2016.05.02. 17:46

másról beszélsz

efi99 # 2016.05.02. 17:18

Akkor jól teszi.
Láttam ilyet eleget.

wers # 2016.05.02. 06:01

nee, a végén még valali elhiszi!

efi99 # 2016.05.02. 05:58

Semmi. Kirúgják.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.02. 05:06

És egy jogszerű munkáltatói, azonnali hatályú felmondásnak mi a szankciója, Okoska?

efi99 # 2016.05.01. 20:27

Holnap bemész piásan. Vagy jól megmondod a véleményed a főnöknek. Nehogy már ennyire fantáziátlan legyél.
Lesz retorzió, persze: kirúgnak. És meg is van oldva.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.01. 16:06

Az elsőt kérdezd meg a munkáltatótól, a másodikra a válasz: nem.

Nono7 # 2016.05.01. 13:36

Kérek segítséget, hogy munkaviszonyomat milyen módon szüntethetem meg retorzió nélkül felmondással és felmondási idő letöltése nélkül AZONNAL?
Péntektől Németországban munkaviszonyt létesítek és azonnal szeretnék a munkahelyemen felmondani.
Rendes felmondás esetén eltekintenek a felmondási időtől?
Azonnali felmondás esetén indoklás lehet, hogy másik munkahely miatt mondok fel?

előre is köszönöm