Munkaszerződés módosítás


moncsimacs # 2005.05.11. 17:32

Bocs, hogy mindig csak este válaszolok, de csak ilyenkor tudok hozzáférni a géphez. Napközben dolgozom és a boltban nincsen net.
Nagyon gyors volt ez az egész, csak tegnap délelőtt szóltak, és ha aláírja, már vasárnaptól az új munkarendben dolgozik. Nem hagytak sok gondolkodási időt. Ha belemegy, egy csomó ügyfelet le kll mondania, akkor pedig a nehezen beindított könyvelőirodának is annyi. Sajnos annyi ügyfél még nincs, hogy főállásban lehessen csinálni, de már kezdett alakulni. Most mindent adjunk fel? Negyvenévesen most jutottunk el odáig, hogy sikerült vennünk egy lerobbant kis parasztházat, igaz, felújítani már nem tudjuk. Ahhoz még kell néhány év, mert hitelt nem kapunk, nekünk kell összeszedni a rávalót. Most anyunál lakunk egy félszobában, lassan nyolc éve. Csoda, ha szeretnénk végre előbbre jutni?
Elég furcsa lenne, ha arra hivatkoznának, hogy nem tudják tovább foglalkoztatni, hiszen így sincs elég ember éjszakára, sosem végeznek időben. Ha egy ember kiesik, már borul az egész munkarend (van is panasz a postára, hogy késnek a levelek.) Hát ezért késnek, mert akik a tényleges munkát végzik, kevesen vannak, akik meg csak az ötleteket adják, túl sokan. De szerintem van még néhány ilyen cég az országban, sajnos. Nekem inkább az az érzésem, hogy azért van ez az egész átszervezésesdi, hogy a vezetők elmondhassák: csináltunk valamit, hogy jobban menjen a munka. De nem ettől fog jobban menni. Egyszerűen fel kellene venni elég embert.

Bocs az elkeseredett hangnemért, de már nagyon elegem van abból, hogy mindent a kisemberekkel akarnak megfizetteni. Szívesen látnék egyszer megszavazva egy olyan törvényjavaslatot, amiben a képviselők juttatásait (lakhatási támogatás, útiköltségtérítés...stb) csökkentik.

Kála # 2005.05.11. 12:19

Egyetértünk. Nem azt mondtam, hogy ez így szabályos, de a gyakorlatban (bíróság előtt is) hivatkozhat az ilyen "módosításra" a munkavállaló - csak az előző hozzászólásból lemaradt az idézőjel :-).
Köztünk szólva, valahogy nehezen értem, hogy miért olyan veszett nagy fáradtság odavinni a munkavállalóhoz, hogy írja alá az éves béremelését (nem hinném, hogy sokan visszautasítják az ilyan munkáltatói ajánlatot).

the big cat # 2005.05.11. 09:13

Kála, a jogi helyzet attól tartok nem ez, de gyakorlati kihatása a tényállás pontos megállapításának nincs.

A munkaszerződés lényeges elemere nézve az Mt. szerint kizárólag írásban jöhet létre megállapodás, így ráutaló magatartással a munkaszerződésmódosítás nem jön létre. A jogi helyzet egyoldalú béremelésnél az, hogy az oylan jogalap nélkül kifizette bér, amit a munkáltató azért nem követelhet vissza, mert neki felróható okból nem jött létre a jogalap a bér kifizetésére, hiszen a munakszerződésmódosítás írásba foglalása az ő kötelessége, és saját felróható magatartására senki sem hivatkozhat előnyök szerzése végett. Erre a létre nem jött módosításra is igaz továbbá, hogy ugyan a szerződés nem jött létre, de úgy kell elbírálni, mintha létrejött volna. Ez azért fontos, mert a munkáltató esetleg később egyoldaluan csökkentene, és ez utóbbi kitétel nélkül ezt bizony megtehetné.

De ez csak egy kis elméleti fejtetgetés a gyakorlati életben nincs hatása.

Kála # 2005.05.10. 20:26

Karika, ez nem egyoldalú emelés - hiszen a munkaszerződés elemeit egyoldalúan egyik fél sem módosíthatja. Az emelt bér is a felek közös megállapodása lesz, legfeljebb olyan formában, hogy a munkavállaló nem él a 30 napon belüli megtámadási jogával és így hallgatólagosan megvalósul a munkaszerződés módosítása.

Moncsimacs, mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban a férjednek, ha ennyire elfogadhatatlan számára a munkaszerződés módosítás, akkor azt nem köteles elfogadni. Pusztán az, hogy nem írta alá a módosítást, még nem lehet oka felmondásnak DE a munkáltató hivatkozhat arra, hogy a módosítás hiányában a továbbiakban már nem tudja foglalkoztatni. Ilyenkor rendes felmondással élhet a munkáltató működési körében felmerült okra hivatkozással.
Esetleg érdemes lehet közös megegyezéssel is próbálkozni, ha van erre hajlandóság a munkáltatói oldalon is.

Karika # 2005.05.10. 20:08

The big cat!

A bért a munkáltató egyoldalúan emelheti, és elég, ha erről a dolgozó egy sima értesítést kap. A forma érdektelen.

moncsimacs # 2005.05.10. 17:25

Sziasztok!
Már sokszor segítettetek, most is néhány tanácsot szeretnék kérni. A férjemmel ma közölték, hogy módosítják a munkaszerződését, elég drasztikusan. Eddig állandó éjszakás volt a postán, mellette pedig egy hitelekkel foglalkozó cégnél dolgozott másodállásban. (Az ügyfeleket kereste fel, főleg délután.) Most át akarják helyezni másik munkakörbe, állandó délutánosra, ami azt jelentené, hogy a fizetése nettó kb húszezer forinttal csökkenne. Az alapja maradna ugyanannyi, de megszűnne több pótlék is, amit eddig kapott (éjszakai, folyamatos...)Ráadásul a másodállását is fel kellene adnia, ami azt jelentené, hogy a havi jövedelme kb felére csökkenne. Nem luxusigényekhez kell a másodállás, két minimálbérből nem lehet manapság megélni, ha adóssága is van az embernek (mikor lesz nekünk lakásunk?)
Jogos-e, ha ilyen feltételekkel nem írja alá a párom a munkaszerződés módosítását? Ha emiatt kirúgnák, milyen negatív következményei lennének ? Lehet ez esetleg alapja egy rendkívüli felmondásnak? Vagy ilyenkor rendes felmondással mondanak fel a dolgozónak? Nem lenne mindegy, mert elég régóta dolgozik ott ahhoz, hogy legalább kéthavi végkielégítést kapjon, és az sem mindegy, mennyi a felmondási idő. Elég sürgős lenne a dolog, mert még a héten el kell dönteni, aláírja-e.
Előre is köszönöm a válaszaitokat.
Mónika

the big cat # 2005.05.10. 16:53

A másodikhoz: azért mindeképpen munakszerződés formájának kell lennie, tehát mindkét fél jóváhagyó aláírása kell. Szimpla írásoso közlés amiben kijelentik, hogy mától ennyi meg anyni a béred nem elegendő.

Karika # 2005.05.10. 14:38

Szidi!

Az első kérdéshez: Nem kell
Másodikhoz: Elfogadott (jogszerű)

Szidi # 2005.05.10. 13:05

Két kérdésem is lenne:

  1. névváltozás történik (házasság), kell-e módosítani a munkaszerződést?
  2. elfogadott-e hogy csak egy különálló mukabér átsorolással oldják meg a módosítást, amelyre ráírják, hogy a többi rész nem módosul?