Közös megegyezés


mazda # 2005.05.21. 17:34

Sziasztok!
A tisztázó levelet megírtam, de sajnos még válasz nem érkezett rá. Lehet hogy nem is fog!

Bogie # 2005.05.17. 09:41

Law1, mazda állása nincs veszélyben, pont ő kérte, hogy bár nem érinti a pozícióját a kiszervezés, szeretné, ha a kollégája helyett őt építenék le, azonos feltételekkel, mint akiket elküldtek. Aztán pedig kitöltettek vele egy közös megegyezésre szóló kérelmet, de az igények feltüntetése nélkül.

Most szeretné, ha ténylegesen érvényesíteni tudná azt, amit szóban megbeszélt a feletteseivel.

Law1 # 2005.05.17. 07:51

Kedves mazda!

Ha jól értelmezem az eddigi hozzászólásokat, akkor a felmondás idáig nem történt meg. Ha pedig jól értettem a Te hozzászólásodat, akkor az állásod kiszervezés miatt van veszélyben? Ha ez így van, és valójában nem szeretnél megválni a munkahelyedtől, akkor a helyedben nem írnék alá semmit, hisz az Mt. 85/A szakasza szerint kiszervezés setében, vagyis a munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás esetén NEM mondhat fel kiszervezésre hivatkozva a munkáltatód.

K_Peti # 2005.05.17. 07:22

Esetleg elobb ide ird le, hogy mi az amit beadnal a fonokodnek, hogy meg idejeben javitani tudjanak rajta a hozzaerto szakemberek. Egy szonak is nagy jelentosege lehet az ilyen iratokban.

Kála # 2005.05.17. 06:34

Szia!
Az rendben, hogy nem írod alá, de jelen helyzetben nehezen tudsz arr hivatkozni, hogy nem meő ajnlat, miel az igényeid jelenleg még nincsenek írásban rögzítve. Ezért lenne fontos a tisztázó levél megírása.

Hogy mit kezdhetnek veled, azt nem tudom - talán megpróbálkoznak rendes felmondással - de ez majd kiderül.

Jogi szempontból jelenleg nincs szó felmondásról, viszont tényleg kicsit össze-vissza helyzet alakult ki - ami elsődlegesen annak köszönhető, hogy úgy kezdeményeztél közös megegyezést, hogy engedve a munkáltatónak nem tűntetted fel az igényeidet. De mivel ezen még lehet javítani, írd meg a levelet minél előbb - ja és a levélben hivatkozd meg a szóbeli egyeztetéseteket is, amikor megmondtad, hogy miket szeretnél megkapni!

mazda # 2005.05.16. 20:52

Szia Kála!
Az adatlapon a közös megegyezést húztam alá. Arra gondoltam, hogy ha nem megfelelő az ajánlatuk akkor nem írom alá! Vajon mit kezdhetnek velem?? Szerintem nem teljesen ok ez a felmondás!Jogi szemmel nézve kiváncsi lennék rá hogy fest a dolog?!

Kála # 2005.05.16. 20:22

szia mazda!
ilyen nyilatkozatot még én sem láttam eddig, de ha jól értelmezem, ez úgy működne, hogy ezen a formanyomtatványon kívül nincs más papír - gondolok itt külön megegyezésre, hanem a nyomtatványban foglaltakra nyilatkozik valamit a munkáltatói jogkör gyakorló és ezzel alakul ki a végső helyzet. Egyébként, úgy értelmezem, hogy ha a közös megegyezés részt húztad alá a papíron, akkor különösebb gond nem lehet.

ettől függetlenül továbbra is fenntartom, hogy egy tisztázó levél nagyon nem ártana - különös tekintettel arra, hogy ezen az adatlapon nem szerepeltek az igényeid.

Lolka # 2005.05.16. 20:05

mazda, mivel én - ahogy már írtam - még nem találkoztam ilyen nyilatkozatosdival, csak azt tudom írni, amit én tennék. Szóval én azzal kezdeném ezt a Kiegészítő nyilatkozatot, hogy megerősítve a korábbi ... (dátum) nyilatkozatomban foglalt szándékomat, meg kívánom szüntetni a munkaviszonyomat közös megegyezéssel AZ ALÁBBI FELTÉTELEKKEL stb. stb. Ebből egyértelmű, hogy ha nem teljesülnek a feltételek, akkor kvázi vissza van vonva a nyilatkozatod. A végére esetleg írd oda, hogy kéred, hogy egyetértésük esetén ezt 8 napon belül jelezzék.
Ha sikerült nagyon udvariasan ámde határozottan megfogalmaznod, akkor esetleg bejöhet. De megvan az esély arra is, hogy fölháborodik a főnököd, amiért "ellenszegültél" neki. Ilyen bizony előfordul. Akkor már csak az ügyvédi segítség marad.
Éppen ezért minden papírodról kérjél, illetve irass alá másolatot, mindenről legyen saját példányod.

Más: SzMSz (Szervezeti és működési szabályzat) sincs nálatok?

Sok sikert!

mazda # 2005.05.16. 17:59

Az király lenne!!!
Azt nem tudod hogy menyi idővel kell hamarabb közölni a tényeket?(mit kapok,mikor stb.)

Lolka # 2005.05.16. 17:50

Az okirathamisítás.

mazda # 2005.05.16. 17:46

Szia Lolka!
Sajnos kollektív szerződés nincs!!!!
Nem rossz amit javasoltál élni fogok vele!!!!!!!!!!! Ha ők írtak bele akkor mi a helyzet?

Lolka # 2005.05.16. 17:40

Ja igen, és még egy fontos tanács: NE ÍRJ ALÁ SEMMIT OTT HELYBEN, hanem kérj 1-3 napot, hogy átgondold az ajánlatot, és aszerint dönts. Ne feledd, hogy felnőtt ember vagy és senki nem kényszeríthet olyasmire, amit te nem akarsz!

Lolka # 2005.05.16. 17:31

Hááát, én ilyen nyilatkozatot még életemben nem láttam, de biztosan csak én vagyok ilyen tájékozatlan.
Szóval, szerintem, ha aláírtad is ezt a Nyilatkozatot, még olyan nagy baj nem történt. Feltéve, hogy külön nem írtad bele azt, hogy nincsenek egyéb kérelmeid.

Üresen hagytad a kipontozott részt, kihúztad vagy beírtál valamit?

Ha üresen hagytad, akkor megér egy kísérletet a nyilatkozat visszakérése, mert akár ott helyben kiegészítheted a szöveget.

Ha ez nem működik, akkor én írnék egy Kiegészítő Nyilatkozatot (ha már a céged ennyire kedveli a nyilatkozatokat) és abban hivatkozva az X tárgyú Y dátumú "Munkaviszony megszüntető nyilatkozatodra", kiegészítésként felsorolod, hogy közös megegyezésre irányuló kérelmed kedvező elbírálása esetén az alábbiakra tartasz igényt: 3 havi átlagbér stb.

Indoklásul pedig felsorolod a szóbeli ígéretre való hivatkozást, az eltöltött 10 évedet és a társosztályon alkalmazott feltételekhez hasonló feltételekre vonatkozó igényedet (egyenlő bánásmód).
Jó lenne tudni, hogy van-e a cégednél Kollektív szerződés vagy egyéb belső szabályzat, igazgatói utasítás, ami előírásokat tartalmazhat munkaviszony megszüntetésének esetére. Talán azokban is találsz olyan központi előírást, ami kedvező lehet a számodra, és amire hivatkozhatsz!

mazda # 2005.05.16. 16:04

Szia Kála!
A levélben az állt, hogy a .... tól kezdődő munkaviszonyomat 2005.06.01. vel közös megegyezéssel szíveskedjen megszüntetni.
A fönököm arra utasított, hogy a levélben ne szerepeljen az hogy mit szeretnék.Ez a felmondási kérelem a második volt mivel az elsőben azt kértem hogy ugyan azon elbírálás alá essek mint azon kollégák akiket elbocsátanak, de ezt át kellet írnom!
Mellékelem azt a nyomtatványt amit kitöltettek velem.(sajnos!!!!!) A nyomtatványon csak az adatokat kellet kitölteni, az egyéb részt nem!

Munkaviszony megszüntető nyilatkozat – munkavállalói kezdeményezés esetén
HR osztály

1. DOLGOZÓ
Alulírott ………………….…………………..(név) a.n.:……………………… az X Rt. ………. év ……………….……….. hó ……….... napjától……………………………… munkakörben munkaviszonyban álló munkavállalója, a munkaviszonyomat ……. év ………….. hó……. napjával meg kívánom szüntetni a következő módon:

rendes felmondás útján rendkívüli felmondás útján közös megegyezéssel
Kérem, hogy

  1. • A felmondási idő / munkaviszony végéig terjedő időszak egészére
  2. • A felmondás idő / munkaviszony végéig terjedő időszak egy részére ……. nap időtartamra,……….. év ……………. hó…… tól…… év ………. hó……. -ig a felmondási idő munkában töltésétől a Munkáltató tekintsen el.

Egyéb kérelmeim: ……………………….........................................………………...................................................................……...................…………………….
…………………………………………………………………………………………..........................................………………............................................................................

……………….....................…………………………..
…..........…………., 200….... év…..............……… hó………… nap Munkavállaló aláírása
2. HUMÁN ERÕFORRÁS OSZTÁLY / MUNKAÜGYI OSZTÁLY / OKTATÁSI OSZTÁLY
Felmondási idő kezdete:……......... év…................. hó…...… nap Felmondási idő vége: ……....…. év…..............… hó….…. nap
vagy felmondási idő nincs..
Spec Bónusz szerződés: van nincs
Munkáltatói kölcsön: van nincs
Tanulmányi szerződés: van nincs
Grade: ……………...
Versenytilalmi komp. mértéke: ….…… hónap

Dátum: ……............ év…...............…. hó…..…. nap _______________________________
HR vezető aláírása
3. MUNKAHELYI VEZETÕ
Munkahelyi vezető javaslata:
Versenytilalmi kikötéstől való elállást javaslom □
….………………………........................……….. nem javaslom □
Munkahelyi vezető neve és aláírása Indoklás:……...........……………………..................................………………………………
……..........................................……………….………………………………………
Ügyvezető igazgató javaslata:

….…..........................……………………
Ügyvezető igazgató Leltárfelelősségi megállapodás: van nincs
Kártérítési határozat: van nincs
Pénzbeli tartozás: van nincs
4. A z X Rt. munkáltatói jogainak gyakorlójaként

  1. • A munkaviszony megszűntetést a javaslattal egyező feltételekkel elfogadom.
  2. • A munkaviszony megszűntetést eltérő feltételekkel fogadom el, ezek:

Ennek alapján a Munkavállaló munkaviszonya …………év……………. hó……….. napján szűnik meg.

Budapest, 200……. év ……. hó…….. nap
Versenytilalmi kikötéstől a X Rt. eláll: igen □ nem □
Egyben tájékoztatom a Munkavállalót, hogy ezen megállapodás ellen – az Mt. 202 § szerint – 30 napon belül keresetlevelet nyújthat be az illetékes Munkaügyi Bírósághoz.

__________________________ ____________________________ Vezérigazgató HR Ügyvezető Igazgató

Hát ennyi!!!! (lehet hogy megszívtam!!!)

üdv.

Bogie # 2005.05.16. 09:05

Mazda, le tudnád írni, hogy pontosan mit adtál be írásban?

Szia Kála!

A munkáltató jóindulatán éppen azt értettem, hogy hozzájárul a beadott felmondás visszavonásán és közös megegyezéssel szüntetik meg a jogviszonyt. Ha másért nem legalább a munkanélküli járadék miatt, meg azért is, mert mégiscsak tudják, hogy mit beszéltek meg. Persze, ennek a joghoz nem sok köze, ráadásul, ha a főnök feladata a költségcsökkentés, akkor egyáltalán nem biztos, hogy lesz olyan nagyvonalú, hogy emlékezzen, hogy mit is beszéltek meg a kollégával.

Másrészről egy munkahelyi vezetőnek nemcsak a tulajdonosi érdekeket kell képviselni, ugyanúgy feladata a munkavállalók érdekének képviselete is. Ebben az esetben az ott maradók munkamorálja miatt egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan zajlik a leépítés, de ez már tényleg nem munkajogi kérdés.

Kála # 2005.05.16. 06:50

Szia!

A felmondást egyoldalúan visszavonni nem lehet, csak a másik fél hozzájárulásával - viszont ha maradunk annál, hogy te nem felmondtál, hanem kérelmezted a munkaviszonyod közös megegyezéses megszüntetését, akkor nyilván, ha a munkáltatóval nem tudtok megegyezni, akkor nem jön létre a közös megegyezés és nincs miről beszélni.

mazda # 2005.05.16. 02:40

Sziasztok!
Azért kiváncsi lennék az előző kérdésem válaszára.Vissza lehet-e vonni a felmondást,kérelmet vagy sem?(pl. ha nem tudunk megegyezni.)

üdv.

mazda # 2005.05.15. 21:45

Szia Lolka!
Köszönöm szépen!!!!!!!

Lolka # 2005.05.15. 21:32

mazda,
mellékelek egy iratmintát, a végén magyarázatokkal az egyes pontokhoz. Egy ilyen kéne írnod (kitöltened a hiányzó részt) és a főnöködnek leadnod.

Ha a felmondást aláírod (ez nem az!) az rögtön érvénybe lép, úgyhogy olyat ne csinálj, mert akkor - egyéb hátrányai mellett - munkanélküli segélyre sem leszel jogosult!

Sok sikert, Lolka

----------------
Megállapodás munkaviszony megszüntetésére

amely létrejött egyrészről

..............................(munkáltató elnevezése)

..............................(munkáltató székhelye)

mint munkáltató (a továbbiakban: Munkáltató)

másrészről:

..............................(név, leánykori név)

..............................(lakcím)

..............................(szül. hely, idő)

..............................(anyja neve)

..............................(személyi igazolvány-száma, adóazonosító jele)

..............................(TAJ- száma)

..............................(magánnyugdíjpénztár neve, címe, bankszámlaszáma)

mint munkavállaló (a továbbiakban: Munkavállaló) között az alábbi feltételekkel:

  1. A Munkáltató és a Munkavállaló megállapodnak abban, hogy a közöttük 200... év ....... hó .... napján létrejött, határozatlan (határozott) időtartamú munkaszerződést 200.. év ....... hónap .... napjával közös megegyezéssel megszüntetik. (Munkáltató a munkaviszony megszűnésére tekintettel 200.. év ......hónap ... napjától kezdődően véglegesen mentesíti a munkavégzési kötelezettsége teljesítése alól.)
  2. A Munkavállaló a munkakörét az erre előírt rendben munkaviszonya megszűnése napján (2000.. év .... hónap .. napján) köteles a munkáltató által kijelölt ..........-nak átadás-átvételi jegyzőkönyv keretében, a szükséges tájékoztatással átadni és elszámolni.
  3. A Munkáltató kötelezettséget vállal arra, hogy a Munkavállaló részére az utolsó, munkában töltött napon kifizeti a munkabérét, egyéb járandóságait. (A Munkáltató kijelenti, hogy a Munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése esetére.......... végkielégítést, felmentési idejére pedig ........ fizet, amelyet az utolsó munkában töltött napon teljesít.)
  4. A Munkáltató köteles az utolsó, munkában töltött napon a Munkavállaló részére kiadni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.
  5. A jelen megállapodásban nem szabályozott kérdésekben a Munka Törvénykönyve (illetve a kollektív szerződés) és a munkaviszonyra vonatkozó egyéb szabályok rendelkezései irányadók.

Kelt:........, 200.. ..... hónap .... nap

........................ ............................

munkavállaló munkáltató

(cégszerű aláírás)

Megjegyzések

(Az Mt. és a vonatkozó egyéb jogszabályok alapján)

1. ponthoz

A munkaviszony megszüntetésére irányuló megállapodást, illetve nyilatkozatokat írásba kell foglalni.

2. ponthoz

A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani. Tekintettel arra, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére a Munka Törvénykönyve (Mt.) munkavégzés alóli felmentést nem ír elő, a munkavállaló a munkaviszony megszüntetése napjáig köteles munkát végezni. Lehetőség nyílik azonban arra, hogy a felek az Mt. rendelkezéseitől a munkavállalóra nézve kedvező irányban eltérjenek és a közös megszüntetés esetére felmentési időben, esetleg végkielégítésben állapodjanak meg. Felmentési idő kikötésekor az elszámolást, munkakörátadást célszerű az utolsó, munkában töltött napon megejteni.

3. ponthoz

A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére az utolsó, munkában töltött napon ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a felek a 2. ponthoz fűzött megjegyzésben foglaltak szerint munkavégzés alóli felmentést, végkielégítést kötnek ki, azt is ebben az időpontban kell teljesíteni. A felmentési időre és végkielégítésként az Mt. átlagkereset fizetését írja elő, a felek azonban a törvényi szabályozástól ebben az esetben eltérhetnek.

4. ponthoz

A munkáltató a munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére az Mt. alapján az alábbi igazolást köteles kiállítani. Az igazolás tartalmazza: a munkavállaló személyi adatait (név, leánykori név, anyja neve, születési hely, év, hónap, nap), a munkavállaló TAJ-számát, a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát; a munkavállaló munkabéréből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, illetve ennek jogosultságát; a munkavállaló által a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát. A munkáltató köteles igazolni azt is, ha a munkavállaló munkabérét tartozás nem terheli. A munkavállaló külön kérelmére munkaviszonyának megszüntetésekor (megszűnésekor), illetve az ezt követő egy éven belül a munkáltató köteles működési bizonyítványt adni. A működési bizonyítvány tartalmazza a munkáltatónál a munkavállaló által betöltött munkakört és a munkavállaló munkájának értékelését. A munkáltató a munka értékeléséről kizárólag a munkavállaló kifejezett kérésére adhat tájékoztatást.

A társadalombiztosítási jogszabályok előírják, hogy a foglalkoztató a tevékenységében személyesen közreműködő biztosított személyek adatait oly módon köteles nyilvántartásba venni és erről a magánszemélynek igazolást adni, hogy abból a törvényben előírt adatok a munkavégzés (tevékenység) megkezdésétől megállapíthatók legyenek. A foglalkoztató a tárgyévet követő év január 31. napjáig köteles a nyilvántartás adataival egyező igazolást kiadni a biztosított részére a tárgyévben levont járulékok (tagdíj) összegéről és az azok alapjául szolgáló jövedelmekről a jövedelemigazoláshoz csatoltan. A biztosítással járó jogviszony év közben történő megszűnése esetén az igazolást soron kívül kell kiadni.

Az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezései értelmében, ha a magánszemély munkaviszonya év közben megszűnik, a munkáltató az adóévben általa kifizetett jövedelemről - ideértve a társadalombiztosítási szerv által az adóévben fennálló munkaviszony időtartama alatt kifizetett adóköteles társadalombiztosítási ellátást is - és a levont adóelőlegekről szóló bizonylatot (igazolást, adatlapot) a munkaviszony megszűnésének időpontjában köteles a magánszemély részére kiadni. Az igazolásnak tartalmaznia kell az adóéven belüli előző munkáltató által közölt adatokat is.

mazda # 2005.05.15. 21:20

Bocsi még egy kérdés.Ezt a kérelmet vagy felmondást vissza lehet vonni?pl.nem tudunk megegyezni!!!??

Lolka # 2005.05.15. 21:18

Úgy tűnik, mazdával pont egyszerre gépeltük a leveleinket (és az övé jött ki előbb).
Úgyhogy mostmár csak a levelem utolsó bekezdését hangsúlyozom ki, azzal a megjegyzéssel, hogy az én volt cégem vezető jogtanácsosa(!) is rendszeresen közös megegyezéses felmondást emlegetett - úgyhogy az ellenérdekű fél hozzá nem értésében mindig érdemes kicsit reménykedni...

mazda # 2005.05.15. 21:17

Szia Kála!
Úgy érzem, hogy a fönököm behúzott a csőbe. Tehát azt javasoljátok hogy írjak egy levelet a HR osztálynak címezve és részletezzem hogy mit is szeretnék? Amúgy az osztályvezetőm csupán telefonon közölte hogy mit adnak, alkudozásról szó sem volt.

Kála # 2005.05.15. 21:09

A zavar ott van, hogy mi a bánatot ért a céged közös megegyezéses felmondás alatt. Ugyanis a felmondást nem kell kérelmezni, azt csak be kell jelenteni a munkáltató felé. Ha ilyet nem tettél, akkor jó.

Ha közös megegyezést kezdeményeztél, akkor abba viszont bele kell írni, hogy mit szeretnél a cégtől, külöben ugye milyen alapon jönne létre a közös megegyezés?
Szóval, javaslom, hogy próbáld meg tisztázni a munkáltatóddal, hogy jelenleg mi a helyzet. Az egyértelműség kedvéért kellene írni egy levelet, amiben leírod, hogy x dátummal kezdeményezted a munkaviszonyod közös megegyezéssel való megszűntetését y feltételekkel. Kéred, hogy mivel eddig még nem kaptál választ, szíveskedjen a munkáltató elbírálni a kérelmedet. A felmondást felejtsd el!

Lolka # 2005.05.15. 21:08

Mazdának egyetlen esélye van - szerintem - ha nem írta alá felmondását, hanem csak talán valamiféle tervezetet írt meg és azt adta oda tárgyalási alapnak. Meg az, ha a főnökének fogalma sincs a Munka törvénykönyvéről (egészen ritka esetekben ilyen is előfordulhat, úgy 10 esetből 9-szer...). De ebben az esetben mazdának kell nagyon felkészültnek lennie!

Úgyhogy mazda írjál ide, mielőtt bármit lépsz. Itt nagyon segítőkész társaság van, már nekem is sokszor segítettek!
A lényeg, hogy ne kapkodj el semmit, és ne írj alá semmit ott helyben, bármilyen papírt dugnak is az orrod alá.

mazda # 2005.05.15. 21:02

Üdv.
Készült egy általam megírt kérelem a közös megegyezéses felmondáshoz ill. egy adatlap szerüséget töltöttünk ki amit a cégünk erre a célra kreált.Ennek a címe szintén felmondási kérelem közös megegyezéssel. De ismétlem konkrétan olyan iretot még nem írtam alá melyben közlik a végleges helyzetet.(mikor, milyen feltételekkel stb.)

üdv.