nyugdíjba vonulás illetve un. felmentési idő


monalisa1 # 2008.01.20. 17:32

Aha, ez újabb fejlemény, és lehet hogy JÓ fejlemény! Fellebbez, egy esetleges munkaügyi jogvita tárgyi költségmentes. (Meg lehet hogy a bíróság egész más álláspontja jut mint a Határőrségtől az a Határozat, és lehet, hogy még te kapsz jónéhány hónapokra pénzt!...)

monalisa1 # 2008.01.20. 17:28

stutu

Lyonne bemásolta a vonatkozó rendelkezést, ez van - tévedtem én is. Amit a Határőrség jogásza mondott az részéről utólag le lesz tagadva...

Ezek szerint ha szép kényelmesen megülsz otthon és kivárod a felmentési idő leteltét, és csak azt követően helyezkedsz el a rendőrségnél, most nem lenne semmi galiba.

Javaslom, hogy - figyelemmel a Határozatban megadott fellebbezési határidőre - kérj az ORFK Jogi Főosztályától segítséget, állásfoglalást.

(Ha netán már nagyon szoros a határídő, a fellebbezést feltétlen add be, pár sorban leírva miért is nem tartod igazságosnak a Határozatot. A beadványod kivizsgálása felsőbb szervhez fog eljutni, érdemi választ onnan kapsz majd. Közben a rendőrség jogászaitól érdeklődjél csak.)

Lyonee # 2008.01.20. 17:20

stutu!
Amit beidéztem, azt csak a 2007. jan.1 utáni felmondások esetében kell alkalmazni.
Mire hivatkozva kérték vissza a végkielégítést?

1.Szerintem már ez jogszerűtlen volt és lehet, hogy ezért akarják érvényteleníteni a felmondást. De ennyi idő után? Akkor viszont most is jogviszonyban van velük, ilyen alapon követelheti a bérét 2007. dec. 31-ig.

2.2008. jan. 1-től a határőrség integrálódott a rendőrség szervezetébe. A rendőrséget a határőrség jogutódja lett. Lehet, hogy erre alapozva szüntették meg a felmondást? De a felmondás lejártakor még megvolt a határőrség.

Nagyon zavaros ez az egész. Mindenképpen forduljon olyan munkajogászhoz, akinek a szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos ügyekben is van tapasztalata.
Ez csak egy tanács, én sem vagyok jogász.

stutu # 2008.01.20. 16:16

Amikor elküldtek bennünket a cégtől, akkor azt mondták / jogász/, hogy örüljünk,mert mi még "jól " jártunk. Mivel akit 2007.jan.1 után rugnak ki, azt nem egy összegben kapja meg
majd a felmentési időre járó pénzt, hanem havi utalásokban.Mihelyt bejelentett munkahelye lesz megszűnik az utalás.

Tehát mi minden járandóságot még 2006. decemberében megkaptunk.Ha februárban visszakérték a végkielégítést, mert szerintük nem jár meg nekünk, akkor miért nem akkor igényelték vissza a felmentési időre járó pénz? Miért 2006. júniusában jutott eszükbe visszakérni?

A másik érdekes dolog, hogy az egyéni elbeszélgetésen mondtam, hogy hol fogok elhelyezkedni. Szó szerint az volta válasz, hogy őket nem érdekli, de ne várjam hogy segítsenek.

Lyonee # 2008.01.20. 13:14

"(7) Ha a hivatásos állomány tagja a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt bármely költségvetési szervvel vagy költségvetési szerv legalább többségi befolyása alatt álló bármely gazdálkodó szervezettel teljes vagy részmunkaidős jogviszonyt létesít,

  1. ezt a tényt a korábban munkáltatói jogkört gyakorló elöljárónak haladéktalanul köteles írásban bejelenteni,
  2. a felmentési időből hátralevő idő tekintetében átlagkeresetre nem jogosult,
  3. végkielégítésre nem jogosult, azonban új jogviszonyában a végkielégítés alapjául szolgáló időszak számítása során a felmentéssel megszüntetett jogviszony alapján végkielégítésre jogosító idejét is számításba kell venni."

Szerintem erről van szó!

monalisa1 # 2008.01.20. 12:46

Amennyiben tényleg ők szüntették meg létszámleépítéssel a munkaviszonyodat, annak anyagi vonzatát viselnik kell - függetlenül attól, hogy te rá nem sokára el tudtál helyezkedni másutt. Laikusként ez a véleményem, egyúttal javasolnám fellebbezd meg a határozatot (feltétlen mert ha jogerőre emelkedik utána már nem tudsz tenni semmit).

stutu # 2008.01.20. 11:28

Felmentési idő!

Segítséget szeretnék kérni.
2006.dec.06.-án szereltem le a Határőrségtől / létszámleépítés volt/ hivatásosként. Dec. hónapban kifizettéka járandóságaimat / ruhapénz, felmentési idő, végkielégítés / A felmentési időm 2007.jun.30.-án járt volna le, de én már februárban a Rendőrség állományában dolgoztam hivatásosként.
A végkielégítést már februárban visszafizettem . Azóta postán kiküldtek egy határozatot, melyben visszamenőleges hatállyal érvénytelenítették a 2006.év decemberében történő "kirugásomat " , ebből kifolyólag követelik vissza a felmentési időre járó pénzt.

Létezik ilyen? Vissza lehet vonni a "kirugást"?

Köszönöm a segítséget!!!

emilius # 2008.01.19. 16:09

Kedves Lyonee!
Köszönöm szépen a segítséget,kívánok minden jót!
emilius

lelkes.forumozo # 2008.01.19. 14:34

Tisztelt Válaszadó!

Ismereteim szerint az Alkotmánybíróság 2007-ben határozatot hozott a nappali tagozaton letett szakközépiskolai érettségik munkaidőbeszámíthatóságáról. Tekintettel arra, a AB határozatot még nem volt módomban elolvasni, érdeklődöm, hogy a kedvezmény kizárólag csak a katonai és a rendőri szakközépiskolákban végzettek illeti meg, vagy mindeni mást is, aki szintén szakközépiskolában érettségizett, de nem a fenti típusúakban.
Válaszait tisztelettel köszönöm.

lelkes.forumozo # 2008.01.19. 14:28

Kedves Válaszoló!

Nő vagyok. 2008. július 03-án töltöm be 57. életévemet. Az elmúlt évben kértem a Nyugdíjfolyósítótól szolgálati időbeszámítást. Meg is kaptam válaszukat, mely szerint levelük keltezésekor - 2007. március végén rendelkeztem 36 év és 306 nap szolgálati idővel. A kiszámított konkrét szolgálati időm mellett született két gyermekünk. Közalkalmazott vagyok. A hatályos nyugdíjtörvények alapján - a korengedménnyel - 2008. július 03-ától leszek jogosult a nyugdíj igénybevételére.
A következőkre szeretnék Önöktől választ kapni:

1. Hogyan alakulnak a munkajogi helyzetem 2008. július 03-tól,mikor teszem a legjobban, akkor,
a) ha a jelenleg fennálló munkaviszonyom megszüntetését én kérem?
b) 2008. július 03-a után kivehetem éves rendes szabadságomat?
c) a felmentési idő felére a munkáltató igényt tarthat, a másik felét ki kell adnia a munkavállalónak, azaz köteles a munkavállalót a munka alól felmenteni?
d) kiadhaktó-e az éves rendes szabadság a felmentési idő terhére? Ha igen, ennek mi a pontos jogforrása?
e) e fent jelzett helyzetben a 13. havi illetmény jár-e, ha igen milyen formában a munkavállalónak?

Lyonee # 2008.01.18. 19:46

Kedves emilius!
A 33 év után 6 év a korkedvezmény, ez azt jelenti, hogy az öregségi nyugdíjkorhatára 62-6=56 év. Igénybe veheti az előrehozott nyugdíjat 2 évvel korábban, 54 éves korában.
A szolgálati időhöz hozzá kell adni a kedvezményt, ezért az 39+6=45-re fog nőni, bőven megvan a csökkentés nélküli nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idő. A nyugdíj összegének meghatározásánál a 39 év ténylegesen megszerzett szolgálati idő vehető figyelembe.
Az előrehozott nyugdíjjogosultság 3. feltétele, hogy az igénylő biztosítási jogviszonyban ne álljon. A jogviszonyt háromféleképpen szüntethetik meg. Felmondhat a munkáltató is az ön kérésére, de miért tenné? Azért, hogy végkielégítést is fizethessen? Van, amelyik megteszi, meg kell próbálni. Rendes felmondással felmondhat a dolgozó és közös megegyezéssel is megszüntethetik a jogviszonyt. Az MT-ben nincs változás ezen a téren a nyugdíjazással kapcsolatban.

Lyonee # 2008.01.18. 19:25

Minihugi!
Egyáltalán Te dolgoztál korkedvezményre jogosító munkahelyen? A tv. szerint a kollégium nem ilyen.

Lyonee # 2008.01.18. 19:20

Kedves maybe1951!
Mikor történt ez? 2008.jan.1 után?
Szerintem ez így nem jogszerű, mert egy felmondás nem közös megegyezés és fordítva is igaz! Szerintem semmis, de majd a jogászok remélem segítenek neked.

Minihugi # 2008.01.18. 18:24

Ötvenéves közalkalmazott vagyok. Kollégiumi nevelőtanárként dolgozom. Harmincegyéves munkaviszonyom van. Hallottam, hogy még június végéig a bruttó kereset után számolják a nyugdíjat. Én mennyi nyugdíjra számíthatok, ha korkedvezményes nyugdíjazásomat kérem. Egyáltalán kérhetem-e?

maybe1951 # 2008.01.18. 15:19

Kedves Lyonee!
1951.02.08-án születtem. 2006-ban szolgálati idő beszámításom szerint már rendelkezem 2008-ban több mint 38 évvel, és 57-et be fogom tölteni. Közalkalmazott vagyok "mióta az eszemet tudom".A munkahelyemen személyes tárgyalás után kérték iíásban kérjem afelmentésemet előrehozott nyugdijjogosultság miatt.Ezt megtettem,második körben meg j ó h i s z e m ü s é g e m miatt "közös megegyezés" megegyezést kértek,hogy írjam rá a felmentési kérelemre, és megegyezünk. Utólag érzem, hogy "behúztak a csőbe. 0 forinttal mehetek utcára nyugdíjba? Felmentési időt 8 hónapot tudok, plusz 40 évi jubileumi jubileum, ugyanis a 2008-as nyugdijszámítási szorzókat csökkentette az állam, de a közalkalmazotti törvényt kiegészítette 2008.I.1-én. De így, hogy velem megiratták, hogy kérjem a felmentésemet, így már nem járhat semmi csak a szám???köszönöm a segítségüket, részvétnyilvánítással a többi hasonló cipőben járó Sorstársamnak.

emilius # 2008.01.18. 13:22

Kedves Lyonee!
Először is elnézést,ha türelmetlennek tűntem,nem állt szándékomban, bocsánat.
Nem közalkamazottként,hanem alkalmazottként(Máv) dolgozom.
A munkaviszonyom 1969.09.01.-től számítják.
Előre is köszönöm a segítségét, tisztelettel: emilius

Lyonee # 2008.01.17. 18:25

Kedves Emilius!
Én csak egy közalkalmazott vagyok, ha tudok segítek, amikor van egy kis időm, főleg ha megszólítanak.
Hogy érdemben válaszolni tudjak, két információra még szükség van. Jól értem, hogy munkaviszonyban van, és nem közalkalmazotti jogviszonyban? A 39 év az, 39 munkában töltött évet jelent, vagyis 15 éves kora óta dolgozik?

Lyonee # 2008.01.17. 17:33

Kedves Hubati!
A felmentés kérése az új jogszabály alapján az előrehozott nyugdíjra jogosult közalkalmazottakra vonatkozik, ugyanis a már nyugdíjban lévőknek bármikor indoklás nélkül felmondhat a munkáltatójuk. A közalkalmazottnak, (nyugdíjasnak is) az összes közalkalmazotti jogviszonyra jár a felmentési idő. A felmentési idő is jogszerző minden tekintetben: szabadság, 13. havi juttatás, jubileumi jutalom. Arra is kell figyelni, ha valaki a felmentési idő alatt szerez hosszabb felmentési időre való jogosultságot. Pl., ha 2009. február 1 - től mentenek fel, akkor a 6 hónap felmentési idő július 30-án járna le, közben 25 év lett a közalkalmazotti jogviszonyod, amire 7 hónap felmentési idő jár, így a jogviszonyod augusztus 31-én szűnik meg. A jubileumi jutalmat július 21-én kell meg kapnod.
Ha előbb szeretnél nyugdíjba menni, akkor arra vigyázz, hogy 2008. augusztus 2 előtt ne mondjanak fel, így a 6 hónap felmentési idő vége átcsúszik 2009-re, és járni fog a 25 éves jubileumi jutalom.
Ha a közalkalmazott jogviszonya nyugdíjasként szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
A felmentést írásban ne kérd, mert azt a közalkalmazotti jogviszonyodról való lemondásnak is értelmezhetik, nem jár felmentési idő, csak 2 hónap lemondási idő, amit le kell dolgoznod. Szóban kérd a felmentést, július 15-e után, nehogy azonnal felmondjanak, és ugrik a jubileumi jutalom.
Ha nem akarnak felmenteni, mert szükség van a munkádra, Te is lemondhatsz, de arra ügyelj, hogy a 2 hónap lemondási idő utolsó napja, a jogviszony megszűnése 2009.január X legyen!
Lyonee

emilius # 2008.01.17. 13:06

Kedves Lyonee !

Január 14-én regisztráltam,sajnos akkor még nem tudtam kihez forduljak kérdésemmel,közben megtaláltam,hogy Ön az illetékes.Ezúton kérek elnézést, és megismétlem a kérdésemet.
Férfi munkavállaló vagyok,korkedvezményes munkakörben dolgozom,2009.február 20-án leszek 54 éves,ekkor 39 év munkaviszonyom lesz, amiből 33 év a kedvezményre jogosító.Azt szeretném tudni,hogy így összességében mennyi szolgálati időt ismernek el ? A tényleges nyugdíjazásnál ki mond fel, és jár-e a felmondási idő , a főnöknek van-e mérlegelési joga?

hubati # 2008.01.17. 08:11

Kedves Lyonee!
Ön már oly sok embernek segített hogy csak köszönni tudom a munkáját.
Én Folyamatosan dolgozom előrehozott nyugdíjazásom óta ami 2006.04.05.-től 37 év 51nappal nyugdíjasként az azonos mhelyen.
Sajnos a 25 éves jub.jutalmam közalk.25 éves tagságom miatt csak az önök számítása szerin 2009. julius 21.-én esedékes.

A kérdésem: Kérhetek e felmentést és mikor kezdjem hogy
még ezt a jutalmat megkaphassam.
Úgy tudom most vmi új törvény lépett januártól életbe, csak reám vonatkozik-e mint már nyugdíjasra a felmentés.Esetleg ha megírná hogy mire hivatkozhatom, ha egyáltalában lehetséges ez a felmentés?
köszönöm a szíves válaszát tisztelettel Hné

creative71 # 2008.01.16. 18:45

Sajnos semmilyen utalás nincs erre vonatkozóan.A cég a szociális juttatások között felsorolásként említi a törzsgárda idejét,összegét de a betöltés feltételeit nem részletezi.

Lyonee # 2008.01.16. 17:18

A közalkalmazottak juttatásait jogszabály, és a Kollektív Szerződés szabályozza, ami a szakszervezet és munkáltató között köttetett. A törzsgárdatagsággal kapcsolatos szabályokat valószínűleg a kft-nél is valamilyen szerződés tartalmazza, akár Kollektív Szerződés is lehet. Hogy abban mi van, azt csak a kft dolgozói tudhatják.

creative71 # 2008.01.16. 16:34

Tisztelt jogi fórum!
Az alábbi problémája van az édesanyámnak:1951.11.01.-én született,ebben az évben elmehet nyugdíjba.A cég(NEM közalkalmazott,hanem megbízható KFT alkalmazottja-mindent rendesen fizetnek-fizu,prémium,szoc.juttatás..)a felmentési idejét is kiadja,DE a munkaszerződésben meghatározott törzsgárda pénzének kifizetését megtagadhatja-e abban az esetben ha az csak 2009.01.01-én lenne esedékes,vagy külön rendelkezés hiányában ez a cégvezetőtől függ i.. a közalkalmazottakra vonatkozó szabály(megkezedett év) vonatkozik-e rá?
Segítségüket köszönöm:Éva

ditke51 # 2008.01.16. 13:40

Kedves Lyonne!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Minden jót kívánok neked! ditke51

Lyonee # 2008.01.15. 19:01

ditke51!
A munkáltató nem köteles kérésedre felmenteni, ha szüksége van a munkádra, ekkor nem marad más megoldás, mint a lemondani a közalkalmazotti jogviszonyodról. Ebben az esetben a lemondási idő 2 hónap. Szept. 1-től mondj le a jogviszonyodról, ezt kötelesek elfogadni, okt. végére megszűnik a jogviszonyod, nov. 1-től kérheted nyugdíjazásod.
De reméljük, hogy felmentési kérelmed teljesül.
A szülinapodtól kérheted a felmentésed, mert mire lejár a 8 hónap, akkorra meglesz a 43. éved is. Dec.16-tól kérheted a nyugdíjazásodat, így a januári nyugdíjemelésbe is belekerülsz.
A munkáltatóddal beszéljétek meg időben (kb. egy hónappal ápr. 16 előtt) hogy milyen elképzelésed van. Az új jogszabályt azért alkották, hogy ne vesszen el a felementési idő, és a jubileumi jutalom.