Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Megbízási szerződés felbontása

Encike71 # e-mail 2011.03.01. 09:20

A következő lenne a kérdésem: Megbízási szerződés közös megegyezéssel történő megszűnése esetén milyen igazolásokat kell kiadni a megbízó részéről?
Előre is köszönöm szépen a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.27. 10:20

ez egy önkormányzati projekt. gondolom, ők azért valamennyire betartják a szabályokat

A gyerek meg csak néz, miért fetrengek a padlón röhögve...

www.kbs-ugyved.hu

ladylazarus # e-mail 2011.02.27. 07:14

kedves nandy! igérem, ez az utolsó megnyilvánulásom a témában, aztán befogom...
ez egy önkormányzati projekt. gondolom, ők azért valamennyire betartják a szabályokat (..vagy nem..)
az ultimátumot tartalmazó levél tárgya: Megbízási szerződés módosítása
utolsó mondata: "javaslatunk elutasítása esetén - a projekt céljainak teljesítése érdekében- kénytelenek leszünk megbízási szerződését felmondani"
az adott feladatra a határidőm ápr. 22. volt...

köszönöm, h válaszoltatok, további jó munkát.
L.

nandy #   2011.02.26. 19:12

Megbízási szerződés esetén NINCS munkaidő!!! A megbízott köteles a rábízott feladatot elvégezni, De hogy ezt mennyi idő alatt teszi meg, és hogy mikor, az teljesen az ő dolga... Csak a határidő számít.

Gyanítom, hogy nálad nem megbízási szerződésről van szü, de ezt kbs. korábban már írta is...

ladylazarus # e-mail 2011.02.26. 05:02
azt írtam, persze, most csak a törvényességre kérdeztem rá. kíváncsi lettem volna, h a munkaidő csökkentése elfogadható-e. elfogadható-e, hogy az utolsó pillanatban adják az ultimátumot, amikor már időm sincs személyesen szakemberhez fordulni (más kérdés, h pénzem se, de ez nem tartozik ide). másrészt, ha én felmondtam volna, kártérítést kellett volna fizetnem
  • ők nem tartoznak nekem semmivel? úgy gondoltam, valami felmondási idő azért van, még a régi feltételek szerint (8 órában). ha a szerződést nem lehet egyoldalúan módosítani, akkor ők hogy változtathatják a munkaidőmet és a jövedelmemet? az elégtelen munkavégzés, kevés adat bevitele légből kapott kifogás, hiszen még két hónapom volt a határidőig, jóstehetségük meg nekik sem lehet.

elnézést,h ezen kattogok, ha gondolod, válaszolj mailben, h ne velem legyen tele a fórum, de kérlek, vedd figyelembe a kérdéseimet.
köszönettel:
L.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.25. 20:30

Bocsánat, nem azt írtad elsőre, hogy szabadulni akarsz tőlük? A kívánságod teljesült. (Egyébként megbízási szerződésben értelmezhetetlen, hogy 4 órás vagy 8 órás.)

www.kbs-ugyved.hu

ladylazarus # e-mail 2011.02.25. 17:03

kedves kbs,
újabb fejlemény van az ügyemben. míg én itthon kinlódtam az influenzával, távollétemben arra a következtetésre jutottak, hogy megszabadulnak tőlem. a rossz munkavégzésemre hivatkozva (túl keveset vittem be biz. adatokból) tettek egy ajánlatot: a 8 órás munkaidőmet 4 órásra csökkentik. ha elfogadom, OK, ha nem fogadom el, felbontják a szerződést.
ha 4 órás lennék, az utazási költségek levonásával kb. 30e forintot keresnék. számomra egyértelmű, h szándékosan adtak olyan ajánlatot, amit nem lehet elfogadni, pontosabban marhaság...
kérdezem: törvényes, amit csináltak?
azt legkevesebb, h undorítónak tartom, h a távollétemben döntöttek a sorsomról. de nekem as törvényessége is kérdésesnek tűnik. várom véleményed,
köszönettel:
L

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.24. 16:58

Szerintem nem olvastad elég figyelmesen, amit írtam, vagy nem olvastad végig. Nem volt az ennyire elkeserítő.

www.kbs-ugyved.hu

ladylazarus # e-mail 2011.02.24. 13:44

köszönöm.
akkor készíthetem a kötelet, mert egy fillérem sincs, és képtelen vagyok tovább ott maradni.
ez van.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.24. 12:19

Határozott idejű szerződést egyoldalúan megszüntetni nem lehet. Ha nem teljesíted a megbízást, szerződésszegést követsz el. A szerződés sajátosságaiból adódóan a megbízós nem tud a teljesítésre kényszeríteni, ezért az egyetlen szankció - ha nem kötöttetek ki egyebet a szerződésben - az, hogy meg kell térítened a szerződés-szegéssel okozott kárt. Ami itt leginkább az lehet, ha csak a tiédnél magasabb megbízási díjú személlyel tud pótolni, illetve ha a feladatod el nem végzése bevételkiesést okoz.

(Gyanús, hogy valójában nem megbízási szerződés ez, de ennek bizonygatása nem érdeked.)

www.kbs-ugyved.hu

ladylazarus # e-mail 2011.02.24. 09:12

nandy, tőlem kérdezted? gyanítom, h nem, mert é írtam h egy év...
kérlek nézd meg az én kérdésemet.
nem emlékszem szerződésre, bár nyilván volt.
próbálom megkeresni.
munkaköri leírást 3 hónappal a kezdés után kaptam:/

nandy #   2011.02.24. 08:30

Határozott idejű megbízásod van? Mi áll még a szerződésben? Felmondási feltételek stb..

ladylazarus # e-mail 2011.02.24. 07:41

Üdvözletem!

végigolvastam a fórumot, tudom, h az első kérdés rögtön választ is ad a problémámra, de egy kis pontosítást kérnék. kérem, aki illetékes, olvassa el a hozzászólásomat.
egy évre vettek fel megbízási szerződéssel egy pályázatban való munkára, teljes munkaidőben. belenyugodtam, h nem térítik az utazásomat, h nincs annyi jogom, mint egy közalkalmazottnak. most így a negyedik hónap vége felé olyan elviselhetetlenné váltak a körülmények, hogy szeretnék valahogyan menekülni. már az se érdekelne, ha kirúgnának, de nem tudom, pontosan MILYEN anyagi felelősséggel tartozom, ha felmondok vagy kirúgnak. mit követelhetnek? azt tudom, hogy fizetnem kell, legalábbis ezzel rémísztgettek, ezért tartottam magam eddig is, de most már nem birom tovább. jelenleg táppénzen vagyok, már ha az jár, nem tudom.
kérem a segítségüket. mit várhatok, milyen összeget követelnek az egy évből ledolgozott 4 hónap utáni felmondáskor?
köszönettel:
L.

andika83 # e-mail 2010.11.02. 12:46

Segítséget kérnék:)
Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal és lenne egy munkalehetőség de csak egy hónapra helyettesíteni a szabadságon levőket. napi 8 órás munka határozott időre. Én úgy értelmezem a dolgokat hogy gyed mellett nem lehet munkaviszonyt létesíteni. A munkaügyes viszont állítja megbízási szerződéssel lehet. Lehetséges ez??? mert bár jól jönne a pénz de nem akarok rosszul járni!
Köszönöm a választ:)

Dr.Attika # e-mail 2010.05.25. 08:55

Ez teljességgel megbízási szerződésnek szinlelt munkaszerződés, az azzal járó anyagi következményekkel együtt.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

denever # e-mail 2010.05.25. 08:36

Lenne egy kérdésem!
Nyugdij mellett kötöttem (remélem) megbízási szerződést.Mégpedig határozatlan időre.
Ugyan azt a feladatot látom el, mint munkaviszonyban,
ugyan olyan munkarendben,ugyanazon eszközökkel,ugyan úgy órabérben.Csupán,nincs túlóra,nincs étkezési,nincs szabadság.Egeszségügyről van szó.
A gondom az,hogy mivel órabér van megállapítva mindig
csak annyit keresek ahány órát dolgozom(amennyi órát) kapok.Mert a szolgáltatás hárman biztosítjuk.Úgyanazon eszközzel és van havi órakeret.
Értem a megbizási feltételeket, hogy valamiért,valami jár.De,hogy mikor mennyi? Lehet mégis,hogy "szinlelt"?
Lehetne-e fix megbízási díj,mondjuk havonta és kötelező áraszámmal?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.05.19. 10:41

Ja, ha te gondolod...

www.kbs-ugyved.hu

nasztaszja # e-mail 2010.05.19. 10:39

Miután a felmondással egyidejüleg leszámoltam a munkavégzéshez szükséges nyomtatványokkal stb. és ezt elfogadták, úgy gondolom, hogy így a felmondási idő alkalmazása érvényét kell hogy veszítse.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.05.18. 09:48

Ezt gondold át mégegyszer! Ha azonnali hatállyal felmondhatnád a megbízási szerződésedet, azzal megszűnne a járulékfizetési kötelezettséged?
Az sem igaz, hogy a felmondási idő alatt nem tudsz biztosítási közvetítőként dolgozni. Dehogynem! Sőt, a fennálló megbízási szerződésed alapján egyenesen köteles vagy a jelenlegi megbízód érdekében tevékenykedni.

www.kbs-ugyved.hu

nasztaszja # e-mail 2010.05.17. 22:20

A megbízási jogviszony szabályozásának a Ptk-ban hol lehet utánna nézni???

A munkaviszonyra vonatkozó felmondási idő pontosítva van, ott nem igazán okoz problémát, hiszen az adót járulékot a munkáltató fizeti. Jelen esetemben ez nem így van, ezeket nekem kellene fizetnem. Ha nem munkaviszonynak számítana a gyakorlatban akkor talán nekem is lenne lehetőségem a PSZÁF felé jelezni, hogy szerződést bontottam, de nekem nincs ilyen lehetőségem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.05.16. 17:38

A megbízási szerződés leplezhet munkaviszonyt, de ezt egyrészt csak bíróság állapíthatja meg, másrészt pont az ő problémáján, a felmondási időn semmit sem segítene. Az a munkaviszonyban is felmondási idő.

www.kbs-ugyved.hu

Egyjogász #   2010.05.16. 16:50

A Munka Törvénykönyvében nem is nagyon fogsz sok minden találni a megbízási szerződéses jogviszonyról, azt ugyanis a Ptk. szabályozza.

Olyan nincs, hogy megbízási szerződéses munkaviszony, vagy munkaszerződést kötsz, és akkor munkaviszonyod van, vagy megbízási szerződést, és akkor megbízási jogviszonyod.

nasztaszja # e-mail 2010.05.16. 13:41

Azt még kifelejtettem, hogy végigolvastam a munkatörvénykönyvét, ott sincs igazán egyértelmű megfogalmazás, mintha Mo-on ilyen nem is létezne. A Ptk-nak kellene szabályozni ezt a kérdést szerintem, de arra még nem volt időm, hogy végigolvassam. Kell hogy legyen valamiféle szabályozás erre is, hogy ne tudjanak a bizt.társaságok visszaélni az erőfölénnyel és kihasználni a vállalkozóként dolgozó munkatársakat.

nasztaszja # e-mail 2010.05.16. 13:36

Igen ezek a megegyezések a valóságban úgy születnek, hogy a cég írja meg a megbízási szerződés szövegét, amit vagy aláírsz, vagy pedig mész dolgozni ahova akarsz. Ezt mindennek lehet nevezni, csak megegyezésnek nem. Ez a megbizási szerződéses munkaviszony csak arra lett kitalálva, hogy a biztosítótársaságok ne fizessenek járulékot, ezt fizesse a dolgozni akaró munkavállaló, vállalkozóként megbizási szerződéssel ahol a feltételeket a bizt.társaságok diktálják. Tehetik, mert az így dolgozó több ezer tanácsadónak gyakorlatilag nincs érdekképiseleti szerve. Akkor most tulajdonképpen papiron megegyezésnek tűnik, a gyakorlatban erőfölénnyel való visszaélés.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2010.05.16. 10:47

Eléggé furcsa, hogy egy vállalkozónak ilyet írnak elő,
NEm írták elő - megegyeztetek. Szerintem tudod, mi a különbség.

www.kbs-ugyved.hu