Domain név


lowdarage # 2006.09.25. 14:11

Tehát ha nincs semmiről papírunk, az előnyös is lehet, hiszen arról sincs, hogy hozzájárulunk az írásaink közléséhez? Tehát elvileg jogszerűtlenül használja az oldalon. És hogy tudjuk azt bizonyítani, hogy igen, azok az írások a mieink? Mert ennek alapján bárki benyújthatna hasonló igényt bárhol, nem?

Nos, mindenesetre ma este elküldjük a tárhely szolgáltatójának a panaszainkat. Meglátjuk mit válaszolnak.

Köszönöm!
L

Sasfioka # 2006.09.18. 10:25

A szellemi tulajdon az oldalon a tietek, így annak törlését jogotok van kérni. Ezt a tárhelyszolgáltatótól, a regisztrátortól kell első körben kérni, hivatkozva, hogy miért követ el a domain használó jogsértést.

SF

lowdarage # 2006.09.15. 07:26

Az a gond, hogy haveri alapon ment a dolog, tehát a domain tulaja (aki letiltott) nem kért semmit a regisztrációért, tárhelyfoglalásért, programozásért, designért. Tehát azon kívül, hogy a mi írásaink vannak az oldalon, máshol nem szerepel a nevünk, sehol. Az a helyzet tehát, hogy az irományokon kívül nincs semmink az oldalon, ezt használja ki a gonoszkodó. Abban sem vagyok biztos, hogy azt tudnánk-e bizonyítani, hogy tényleg mi írtunk az oldalra.

Az egész ott lett elszúrva, hogy rábíztuk az egész intézését, mert ha legalább egyszer elmegyünk vele és legalább egy aláírásunk szerepel valahol, akkor gondolom más a helyzet.

Köszönöm!
L

Sasfioka # 2006.09.14. 16:16

Persze, hogy van rá lehetőséged.
Igazából ebben a helyzetben, ha igazolni tudod, hogy a domaint te rendelted meg, illetve te is használtad, csak nem a te neveden volt, de te a vállalkozó felé elszámoltál, amit kért összeg, teljesítetted, stb. akkor az ISZT neked fog dönteni, és a domaint akár peres úton is átjegyzik. Magyarországon nincs lehetőség a domain-üzérkedésre, ezért igazából a domaint eladni sem lehet... A honlapon közzétett dolgok pedig szellemi tulajdont jelentenek, és ha a mai napig kinn vannak, akkor a szellemi jog tulajdonosa kérje az eltávolítását. (Feltéve, ha a szellemi jog tulajdonosa ezen jogáról egyszer s mindenkorra le nem mondott.)

SF

lowdarage # 2006.09.14. 13:21

Kedves fórumozók!

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy társaság, amelyik azt találta ki, hogy indít egy honlapot. A brancs egyik tagja bevállalta az oldal designját, programozását (külön cége is van erre) és a domain+tárhely megvételét (saját nevére). A portál egy kulturális honlap, ahová sok újságíró írt és írna még a mai napig, ha... Ez a programozó egyén nem külömbözik össze a társaság tagjaival és nem szünteti be a hozzáférésüket az oldalhoz.
Ez egy éve volt, az oldal azóta áll. Most azon agyal a programozó, hogy eladja a domaint... és mindent. Megteheti ezt? A rajta szereplő írások nem minősülnek szellemi tőkének? Vagy akié a domain, azé a tartalom is?...

A kérdés másik fele ezzel kapcsolatos. Olvasgattam az előbbi témákat és láttam, hogy a .hu-s domaineknél vannak megoldások arra, hogy "kikényszerítsük" a nevet? Mindenképpen szükség lenne a domainre, mert mi találtuk ki, szerettük, tele rámoltuk cikkekkel, amit az egyén el akar adni.

Valami megoldás nagyon kéne, mert elég kilátástalannak tűnik innen a helyzet.

Köszönöm.
Laci

kápéhá # 2006.06.18. 20:48

Kedves Karfiol és Zoltán!

Köszönöm.:)

Hajni

kaRFiol # 2006.06.18. 11:58

Kedves Sasfióka!

Az üzleti megközelítés mellett - amiben igazad van- egy kis jogi megközelítés:

A delegációs szabályok 2.3.2 pontja kimondja: A domain-igénylő, illetve domain-használó köteles

  1. a domain név megválasztásakor megfelelő gondosságot tanúsítani, és a választását - annak jogszerűsége szempontjából - az igénylést megelőzően ellenőrizni,

Ez különösen vonatkozik a cégbejegyzésre és a védjegyoltalomra. Ilyen esetben a domain használót a bíróság annak tűrésére kötelezheti, hogy a jogos tulajdonos a domaint átregisztrálhassa. Ebben az esetben igen fontos utánajárni, hogy a felperes a elektronikus jogból, vagy a PTK-ból eredezteti-e az igényét.

Ha a delegációs szabályokból, akkor egyértelmű a domaint megkaphatja, illetve megvásárolhatja, külön kártérítésre nem tarthat igényt.

Ha ellenben polgári jogi igényt támaszt, az jóval bonyolultabb, hiszen az eredeti állapot visszaállítása, nem vagyoni kártérítés... etc mind szóbakerülhet.

Mindazonáltal ha nem tévedek és ezt remélhetőleg a fórumot olvasó gyakorló kollégák pontosabban körbeírják a domaint jóhiszeműen használó igénylővel szemben a bíróség nem állapít meg a tűrésen kívül kártérítést (eltekintve persze a perköltségektől), valamint a domaint 3 éve jóhiszeműen használó ignylőtől a prioritásos igényektől eltekintve nem elperelhető a domain semmi esetre sem, és ez az utólagosan beadott védjegyoltalomra is igaz.

(A bírósági döntéseknél véleményem szerint ezzel a jóhiszemű 3 évvel egyfajta oltalom alakul ki, amelynek meglétét a bíróság a döntéseivel is elismeri.)

Fontos megjegyezni, ha védjegyoltalaomról van szó a végjegyoltalom nem csak a bejegyzéskor, hanem már a bejegyzési igény beérkezésétől kezdve megilleti az oltalmat kérőt, feltéve ha a kérelem maga jogos volt.


Nagy Balázs
államvizsgázó-joghallgató [PPKE-ÁJK]

kaRFiol # 2006.06.18. 11:40

Kedves KPH!

Nem pénzbeli hozzájárulás (apport) lehet bármilyen vagyoni értékkel rendelkező dolog (ingó és ingatlan), szellemi alkotás (pl. vagyoni értékű műszaki, gazdasági, szervezési ismeret, azaz know-how), valamint vagyoni értékű jog (pl. a cég jó hírneve, azaz goodwill-je), és részvénytársaságoknál - szemben az általános és a kft.-szabályokkal - apportálható az adós által elismert, vagy jogerős bírósági határozaton alapuló követelés is .

Magyarul berakható appornak a kérdéses portál. Azonban azt ne felejtsük el, hogy az apport névértékével, amit a atagok elfogadnak nő a társaság vagyona, ergo azzal a pénzzel nő a felelősség is. Valamint ha nem tévedek az apportért 5 évig felel a megfelelő gondosság kritériumaival, így addig nem szüntethető meg, nem helyezhető üzemen kívül, ellenkező esetben vagy azonos értékű apporttal, vagy pénzbeli hozzájárulással kell helyettesíteni.


Nagy Balázs
államvizsgázó-joghallgató [PPKE-ÁJK]

Sz.Zoltán # 2006.06.17. 18:43

Apportként sztem bevihető a domain

kápéhá # 2006.06.17. 16:22

Kedves Fórumozók!

Szeretném a véleményeteket kérni az alábbi ügyben:

Magánszemélyként regisztráltam egy .hu domain nevet, amelyen létrehoztunk a párommal egy portált - ennek a költségeit szintén magánszemélyként álltuk eddig. Időközben alapítottunk egy bt.-t, és szeretnénk a portált üzletileg felhasználni, azaz a hirdetési helyeket értékesíteni - és természetesen a további költségeket leírni. Az lenne a kérdésem, hogy milyen formában lehet összehozni a céget és a magánkézben levő domaint ill. weblapot? Adjam bérbe, vigyem be a cégbe stb.??? A bt.-ben többségi tulajdonos és kültag vagyok, mivel jelenleg gyed-en lévén, nem dolgozhatok benne.

Köszönettel,
Hajni

dioska # 2006.06.08. 15:28

Csak annyi az extra, hogy a szerződést majd a domain kezelőjének el kell küldenetek, mert a módosulást nekik kell regisztrálni. A bejelentéshez adnak adatlapot.
Többi kérdésedre több info kellene, így pl. magánszemélyként regisztráltattad-e, mennyiben hasonló a kérdéses cég nevével, korábban létezett már a cég stb.

Sasfioka # 2006.05.29. 13:09

Amennyiben a domain a .hu tartományban található, akkor elég szigorú megkötések vannak, és sajnos azt kell mondani, hogy jogi úton lehetőség van a domain kikényszerítésére (PERSZE NEM AZT MONDOM, HOGY A TE ESETEDBEN VAN ERRE JOGALAPJA, csak VAN ERRE LEHETÕSÉG)

Úgy, mint domain adás-vétele nem igazán van jelen a magyar jogban. Arra lehetőséged van, hogy lemondj az utazási iroda javára a domainről. A gyakorlata ennek az, hogy megegyezel az utazási irodával, aztán amikor ők a megegyezett összeget átadják, te lemondasz a domainről az ő javukra. Igazából itt a kérdés, hogy mennyire tudtok egyezkedni.

Amennyiben nálad a domain nem prioritásos, és az ő oldalukon a domain prioritással igényelhető lenne, akkor kicsit rosszabb helyzetben vagy, mert jogi úton kikényszeríthetik a domaint. Sőt hozzá lehet még azt is tenni, hogy amennyiben TE a domaint nem használod, akkor nagyobb esélye van az irodának erre. Ha használod, és funkciójának megfelelően teszed ezt, akkor pedig fennállhat a veszélye védjegybitorlásra (már ha az irodának van regisztrált védjegye az adott szóra) - kérdés, hogy te mikor regisztráltál és ők mióta bitrokolnak védjegyoltalmat - már ha birtokolnak.

Viszont: Hozzá kell tenni, hogy amennyiben az iroda ajánlattal keresett meg, akkor valószínűleg az ő oldalukon nem áll fenn prioritást biztosító tényező. Tehát az, hogy a domaint átadod, nagy valószínűséggel csak megegyezés kérdése.

A .hu (RIPE) tartomány alá eső domainokat "atombiztosan bevédeni" nem lehet. Itt a jog lehetőséget biztosít arra, hogy kikényszerítsék. Amúgy azt is hozzá kell tenni, hogyha csak azért nem akarod átadni a domaint, hogy ők azt ne használhassák, esetleg azért, hogy felverd az árát, akkor bizony még te is kerülhetsz kellemetlen helyzetbe - jogilag. Hiszen ez nem .com tartomány, ahol van aki ebből él. A .hu-ban nincs üzérkedés a domainnevekkel.

SF

Initiale # 2006.05.24. 04:36

Tisztelt fórumozók, Ügyvédek!

Volna egy ügy amiben keresem a segítséget.
Megkeresett egy hölgy a minap, hogy szüksége volna a domain névre amit regisztráltam pár éve.Utána néztem a hölgy egy utazási iroda marketing igazgatója.
Abban kérném a segítséget,hogy mi az adásvétel menete egy ilyen ügynek, illetve ha esetleg nem jön létre adásvétel akkor azt jogi úton elnyerhetik e tőlem? valamint mivel tudom azt levédeni, hogy ne tehessék.

Köszönettel,

Kovács Zoltán