regisztráció weboldalon


prezso # 2006.10.21. 18:41

Világos.
Ez egyébként egy "szimpla" társkereső. Azért írtam idézőjelbe a szimpla szót, ugyanis nem kifejezetten szexpartner kereső, de szexpartner keresésre is használható. Itt viszont újabb kérdés merül fel: szexpartner kereső oldalra (és -kicsit leegyszerűsítve- egyáltalán bármilyen szexuális témájú weboldalra tudomásom szerint csak 18 éven felüliek léphetnek be, és dereng egy olyan jogszabályi előírás, hogy ilyen esetben a nyitóoldalon fel kell hívni az oldalra látogató figyelmét, hogy az oldal szexuális tartalmú, csak 18 éven felüliek léphetnek be.
Természetesen a szexuális felvilágosító, tanácsadó oldalak már más kategória, ezért írtam úgy, hogy "kicsit leegyszerűsítve". Röviden: véleményem szerint minden társkereső oldalon, ahol szexpartner keresése is megengedett, nem lenne engedélyezhető a regisztráció 18 éven aluliaknak. Vagy rosszul látom?

Ami miatt ez ennyire érdekel: kb. 3 éven keresztül dolgoztam egy nemzetközi fejlesztésű, GPL-es portálmotor magyarításán. Valamikor - már tényleg nem emlékszem mikor - belekerült a rendszerbe a COPPA használata opció. Amennyiben ezt az oldal üzemeltetője aktiválja, a regisztrációkor megjelenik egy üzenet, amely közli a látogatóval, hogy az oldal eleget tesz a COPPA előírásainak, és megerősítést kér arra vonatkozóan, hogy a látogató elmúlt 13 éves. Bárhogy kerestem is, nem találtam olyan magyar jogszabályt, ami e törvény magyar megfelelője lenne (nem vagyok jogász, csak ugatom a jogot, bár érdekel). A kérdést anno - jó egy éve - itt is felvetettem (http://www.jogiforum.hu/forum/31/5596) de válasz azóta sem érkezett rá...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.21. 12:05

Arról van szó, hogy a törvény nem csak a bűncselekmények elkövetőit, hanem az ahhoz segítséget nyújtókat is büntetni rendeli (bűnsegédek). Ha egy megrontás - esetleg az erőszakos közösülés speciális alakzata - egy szexpartner-kereső oldal közbejöttével valósulna meg, eljárás alá vonhatnák az oldal üzemeltetőjét, mint bűnsegédet. Ez ellen hatásos védekezés a szóban forgó életkori korlát kinyilvánítása.

prezso # 2006.10.20. 23:15

értem, köszi.
esetleg ez lenne az amerikai coppa magyar megfelelője?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.20. 21:27

Ha ez egy szexpartner-kereső oldal, akkor a 14 alatti személy a Btk. miatt nem regisztrálhat.
A vonatkozó jogszabályt egyébként nem kell megjelölni, a honlap üzemeltetője akár 70 éves korhatárt is szabhatna, ha úgy látja jónak.

prezso # 2006.10.20. 19:30

Sziasztok!

Egy weboldal regisztrációs szabályzatában találtam ezt:

"A regisztrációnak feltétele létezo e-mail cím megadása. 14 éven aluli személy a törvény szerint nem regisztrálhat."

Valóben létezik ilyen törvény, vagy más jogszabály? Érdeklődtem az oldal üzemeltetőjénél efelől, de semmilyen választ nem kaptam. A másik kérdésem: nem lenne kötelező megjelölni a hivatkozott jogszabályt?