új lakás előszerződése + fizetés


Dr.Attika # 2007.03.10. 10:54

Mégegy. Az előszerződés megkötése egyik félre sem ró kötelezettséget, csak egyet a végleges szerződés megkötését. Az előszerződés megkötésekor fizetett foglaló nem jogszerű, így a fizetett összeg rendeltetése a Ptk. szerinti foglalóhoz fűződő jogkövetkezményt nem érinti.

Dr.Attika # 2007.03.10. 10:50

Tisztelt "Gyuszgyalu"!
Az előszerződésnek az a lényege, hogy a felek szerződés kötési kötelezettséget vállalnak. Ha mégsem kötne valamelyik fél szerződést, akkor a bíróság bármely fél kérelmére azt létrehozza az előszerződés szerinti tartalommal. Akkor nem hozza létre a szerződést a bíróság, ha bármelyik fél bizonyítja, hogy az előszerződés létrejötte után beállott körülmény folytán a szerződés teljesítésére nem képes, illetőleg a szerződés megkötése nemzetgazdasági érdeket sértene, vagy ha e körülmény alapján a szerződés megkötése után elállásnak, vagy felmondásnak lenne helye.
Ha Ön úgy látja, hogy jelen helyzet szerint már a végleges szerződést meg kellene kötni, de az eladó erre nem hajlandó, akkor kereseti kérelmet kell előterjeszteni a bírósághoz a szerződés megkötését kérve.

Gyuszgyalu # 2007.03.10. 10:24

Egy új lakás vásárlásáról van szó.

Az eladóval előszerződést kötöttünk 2006. szeptemberében, amiben részletesen szabályozva van - többek között - a fizetési ütemezés is. A végleges adásvételi szerződés megkötésére vonatkozó részben a következő szerepel:

"Felek megállapodnak abban, hogy az ingatlan szerkezetkész állapotának igazolt megvalósulását követő 30 napon belül végleges adásvételi szerződést kötnek a jelen előszerződésben foglalt tartalommal. Eladó kijelenti, Vevő tudomásul veszi, hogy az ingatlan szerkezetkész állapotának várható megvalósulási időpontja 2006. október 31. A lakóépület szerkezetkész állapotának megépítése elérését az építkezés felelős műszaki vezetője, valamint a X Bank Nyrt. által megbízott műszaki ellenőr igazolja."

Az előszerződés aláírásakor 10% százalék foglalót fizettem, a következő vételárrészlet határideje február 15-e volt, azonban eddig az időpontig a végleges adásvételi szerződés megkötésére nem került sor, a szerkezetkész állapot eléréséről sem kaptam semmiféle igazolást. A február 15-i határidőt megelőzően több alkalommal (e-mailben első ízben november elején, aztán január végén, legutóbb pedig február 16-án, telefonon február elején) próbáltam elérni az eladó kapcsolattartóját, hogy érdeklődjek a szerkezetkész állapot elérésének és a végleges adásvételi szerződés megkötésének az időpontjáról. Az e-mail-ekre nem kaptam választ, telefonon pedig azt mondták, hogy a végleges adásvételi szerződés fogalmazása folyamatban van.

A végleges adásvételi szerződés hiányában és a szerkezetkész állapot igazolt megvalósulásának hiányában nem fizettem meg a következő vételárrészletet, mivel úgy itéltem meg, hogy az csak a végleges adásvételi szerződés alapján lenne kötelességem. (És felmerült bennem az is, hogy az építkezéssel kapcsolatban problémák lehetnek, amiért nem történt meg a szerkezetkész állapot elérése annak várható időpontja után immár több, mint négy hónappal.)

Pénteken (március 2-án) felhívott a kapcsolattartó, és közölte, hogy fizetési késedelmem miatt késedelmi kamat fizetésére vagyok köztelezett.

  1. Jól gondolom, hogy az előszerződés egyedüli célja a végleges szerződés megkötésének biztosítása?
  2. Ha az előszerződésben szerepel a fizetési ütemezés (dátumhoz igazodóan), annak betartása kötelező-e akkor is, ha a végleges adásvételi szerződés megkötésére a kérdéses vételárrészlet megfizetésének határideéig nem került sor?
  3. Jól értelmezem, hogy a végleges adásvételi szerződés megkötésének egyedüli feltétele a fent idézettek alapján a szerkezetkész állapot elérésének igazolt megvalósulása?
  4. Ezen feltételen kívül a majdani végleges adásvételi szerződésben szereplő feltételeket is be kell tartanom?
  5. Egyáltalán honnét lehet megkülönböztetni, hogy az előszerződésben szereplő részek közül melyik kapcsolódik szorosan az előszerződéshez, és melyik a majdan megkötésre kerülő végleges adásvételi szerződéshez?