Jogi tanács kérése


J.Zsolt # 2016.10.04. 10:38

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Röviden próbálom leírni a problémámat.
Haláleset miatt az ELMU-ÉMÁSZ áramszolgáltató kikötötte az ingatlanban az áramot arra hivatkozva hogy kibocsájtotta a résszámlákat a szolgáltató és hátralákot mutatott a vevőfolyószámla. Óra leolvasás történt a halálesetet követő hónapban a végszámla túlfizetést mutat. Jogosan kérhetem e vissza a visszakapcsolás költségét vagy nem? Mint kiderült nem keletkezett hátralék hanem túlfizetés volt. Válaszát köszönöm

drbjozsef # 2016.10.04. 10:44

Attika,

azért lássuk be, van abban valami báj, hogy élete legnagyobb problémáját úgy oldanád meg, hogy csinálsz neki egy tízszer akkora problémát.

Értem én, hogy az új zárral lesz pótkulcsa, cserébe egy hónapokig tartó, nem egyszerű és nem olcsó huzavonába mehet bele - rosszabb esetben bíróságig - a költségek miatt.

Hm.

Holland Lovas # 2016.10.04. 12:54

Kedves jogismerők!

Nagyjából tisztában vagyok azzal, hogy egy friss házasságban (és a jövőben) hogyan kezelendő a házasság előtt és után szerzett vagyon, ingóságok, stb. Viszont van egy témakör, amit fogalmam sincs, hogy hogyan kezel a jog, ez pedig az egyik fél által házasság előtt kezdeményezett és fizetett lakástakarék, ami a házasságkötés után jár le kerül felhasználásra ingatlan vásárlásra.

Konkrétan az én helyzetem az alábbi: házasságkötésem előtt 1 évvel kötöttem 4 db lakástakarék szerződést 4 évre. Egyet saját nevemre, a másik 3-at pedig családtagok nevére oly módon, hogy én leszek mind a 4 szerződés kedvezményezettje a lejáratkor. Ezt abból a célból, hogy minél többet tudjak megtakarítani és minél több állami támogatást kapjak. Ennek díjait 1 évig a saját pénzemből, illetve a szüleim támogatásával fizettem, akik minden hónapban utaltak a nevemre pénzt erre a célra. Ekkor jött egy házasságkötés, nem kötöttünk semmilyen vagyonjogi szerződést. Amikor a lakástakarék szerződések a házasságkötés után 3 év múlva lejárnak, akkor kiutalják nekem a pénzt (plusz esetleges hitelt), amelyből venni akarok/akarunk egy lakást, amelyben nyilván a feleségemmel fogunk lakni. A kérdés igazából azzal kapcsolatos, hogy jogi értelemben őt meg fogja-e illetni bármekkora tulajdonjog a lakás után.

És ezt nem azért kérdezem, hogy bevédjem magam, pont ellenkezőleg. Ha nem illeti meg, akkor a privát megtakarításomból akarom végig fizetni. Ha igen, akkor közös kasszából fogjuk.

Elég sok aspektus kavarog fejemben, amelyek bonyolítják számomra a megértést:

  1. Házasság előtt egyedül fizettem, ez a rész külön kezelendő-e?
  2. Három szerződés nem is saját nevemen van, hanem a családtagok fognak a javamra „lemondani” a kedvezményről. Akkor ez semmiképp nem képezi közös vagyon részét?
  3. Függ-e az előző attól, hogy a 3 évnyi megtakarítást ki fizeti (közös kassza; csak én saját jövedelemből – elvileg közös vagyon -; csak én szülői támogatásból – elvileg külön vagyon)?
  4. Mi van akkor, ha 3 év múlva a lakástakarék hitel ágát is felhasználjuk a lakás árába? Külön kezelendő-e a lakás azon tulajdonrésze, amelyet megtakarításból, illetve hitelből vettünk? Ez milyen relációban lesz a 2. ponttal?

Elnézést, kicsit hosszú lett. Remélem valaki fog tudni hasznos válaszokat adni. Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.10.04. 16:20

Ha biztosat szeretnél, akkor az adásvétellel egyidejűleg kossetek hazassagi vagyonjogi szerződés.
Egyébként szerintem a megtakarítás kulonvagyon, de az egyutteles alatt rá fizetett részlet felét - ha kozos vagyonbol lett fizetve - követelheti a házastársad. A rokonaid által adott rész kulonvagyon, a hitelből finanszírozott rész kozos.

Csimus # 2016.10.04. 17:01

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni.

Férjem 2009-ben megszüntette Bt-jét /tartozása, ill. vele szembeni követelés nem volt/. A törlésről a Cégbíróság 2009.dec.1-én hozott végzést. Az eljárási illetéket 2013-ban rótta ki a NAV, mely összeg befizetésre került. 2016. augusztusában kaptunk a felszámolásra kijelölt cégtől fizetési felhívást, hogy fizessünk be 267380 Ft-ot+ 25000 Ft jogtanácsosi díjat+8000 Ft eljárásí díjat+ 10.000 Ft kezelési díjat.
Telefonon érdeklődtünk, azt a választ kaptuk, hogy többszöri felszólításra sem reagáltunk. 2006-ban költöztünk új címre, a felszámoló cég szerint az értesítést a régi címünkre küldte, ahová a BT korábban bejegyzésre került. Ezután közjegyzői fizetési meghagyást kaptunk. Az erre vonatkozó reklamációt a közjegyző elutasította, mert 1 nappal túlléptük az ellentmondásra kiszabott határidőt, majd végzést, nem vizsgálva a követelés jogosságát.

Milyen jogorvoslattal élhetünk ebben az esetben?

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdv

Grave7 # 2016.10.04. 18:14

@Csimus: Mivel a határidő túllépéséből is látszik, hogy nem értetek a joghoz, ügyvéd felkeresése lenne a leghasznosabb.

Dr.Attika # 2016.10.04. 18:20

Tisztelt csimus!
Eredményes jogorvoslatra nem számíthatnak.

Holland Lovas # 2016.10.05. 08:31

Kedves ObudaFan!

Köszönöm a választ! Az nem tiszta nekem, számít-e, hogy ki a szerződés kedvezményezettje, és hogy ez független-e attól, milyen forrásból fizetjük a havi megtakarításokat?

Pl. az én esetemben 3 számlánál (a teljes érték 75%-a) a kedvezményezett nem én vagyok, hanem 3 közeli hozzátartozóm, akik elvileg kizárólag közeli hozzátartozó tulajdonában lévő ingatlanra fordíthatják a lakástakarék összeget. Akkor ez ingyenes juttatásnak számít számomra, tehát különvagyon, függetlenül attól, hogy ki fizette a megtakarítást?

ObudaFan # 2016.10.05. 16:00

Ha kozos vagyonbol ti fizettek, akkor szerintem nem.

aaa111 # 2016.10.10. 07:40

Tisztelt Fórumozók!

Következő problémával állok szembe: májusban egy házat megnéztünk nejemmel, amire ki volt rakva az eladó felírat telefonszámmal. Sajnos ezen a számon nem voltak elérhetőek, de interneten az egyik ingatlaneladó oldalon meg volt hirdetve a ház egy ingatlancéggel. Felhívtam, akik nagyon szívélyesen fogadtak, és felvették az adataim, amit nem is akartam, de mondták ez semmibe sem kerül. Nehezen, de sikerült megnézem a házat a tulajjal és ingatlanossal együtt. Megtetszett a ház, de akkor ezt nem mondtam. A találkozó végén az ingatlanügynök egy papírt írattatott alá velem, ami állítsa szerint csak arról szólt, hogy "vegyem tudomásul, hogy megnéztem az ingatlant". Rendben aláírtam. Később hív egy férfi telefonom, mondta, hogy sajnos külföldön volt, azért nem vette fel a telefont akkor és kiderült, hogy a tulaj öccse, akinek 50%-ban van az ingatlan. Mondta, hogy, ha akarom, akkor még egyszer megnézhetem a házat, a bátyja is ott lesz. Megnéztük a nejemmel ismét, és végül adtam rá egy árat, amit elfogadtak mindketten.
És most jön a csattanó: sajnos nem voltam tisztába azzal, amit aláírtam (amit az ingatlanos adott), ráadásul nem is kaptam ebből példányt, és nem is arról szólt, hogy én megnéztem az ingatlant, hanem, hogy az ingatlancégen keresztül vehetjük meg a házat. Múlt kedden felhívott az ingatlanos és tombolt, hogy én mégis ezt, hogy képzeltem és, hogy nagyon szigorú büntetést fognak ezért rám kiszabni. Megkérdezném Tőletek, hogy mégis milyen büntetés várható? Valóban pénzbírságot kaphatok ezért???
Köszönettel.

ObudaFan # 2016.10.10. 09:20

Látni kellene, hogy mit írtál alá.

aaa111 # 2016.10.10. 09:23

De ezek az ingatlanosok rám sózhatnak pénzbírságot?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.10. 09:25

Azt ugyan nem, de hogy fizetned kell, az könnyen lehet.

aaa111 # 2016.10.10. 09:29

Sajnos nem találtam infót erről a részről, hogy ilyenkor mi a teendő, nem ez volt a célom, hogy az ingatlanirodával kitoljak. De azért meglepődnék azon, hogy ilyenkor pénzbírságot kiróhatnak rám.

Dr.Attika # 2016.10.10. 09:50

Pénzbírságot csak hatóság szabhat ki. Pénzkövetelése lehet az ingatlanosoknak, de azt csak bírósági úton érvényesítik. Ha Ön nincs tisztában azzal, hogy mit is írt alá, akkor mi akik nem láttuk ezen okiratot, hogyan is lennénk vele tisztában és hogyan is adhatnánk tanácsot?

ObudaFan # 2016.10.10. 12:21

Kötbért követelhetnek, ha ki van kötve a szerződésben.

anyjuk # 2016.10.17. 09:10

Tisztelt Fórumozók!!
Először is nem vagyok biztos abban, hogy megfelelő témára kattintottam.
Szerintem Szakemberre van szükségem!! -de minden tanácsot köszönettel veszek.
Lakásvásárláshoz igényeltünk kölcsönt a nyáron, ehhez kellettek különféle igazolások. A NAV nem adta ki a 0-t, számlát zárolták junius végén. Kiderült, részükről tévedés történt.
Kiadták a null-lás igazolást, és 30 nap után automatikusan feloldódik a számlazár. Múltak a napok hetek, hónapok de a pénzünkhöz még mindig nem férünk hozzá.
Kiderült, most a bank az okozója a problémának....., kérvényt irattak, sűrű elnézést kérve, és kamatot ígértek...
Október közepe, és nincs semmi fejlemény!!! Türelmes emberek vagyunk, DE azt hiszem ez már sok, türelmünk is véges!!
Kérdésem: -mit lehet tenni, hogy végre a pénzünkhöz jussunk??????
Válaszokat köszönettel veszem!!!

ObudaFan # 2016.10.17. 13:50

Aláírtátok a szerződést, de még valamilyen folyósítási feltételnek nem tettetek eleget a bank szerint, vagy mi történt pontosan? Alighanem a válaszhoz elengedhetetlen lenne az iratok ismerete.

anyjuk # 2016.10.17. 15:20

A NAV 0-ás igazolása után, részükről a zárolást feloldotta, DE elvileg el kell telni 30 ill. 60 napnak amíg a gép automatikusan feloldja.
Eltelt a 30 ill. 60 nap, érdeklődtünk, és ekkor derült ki, hogy a hiba nem az "Ő" készülékükbe van,
máshol keresendő.
A hitelt közbe' megkaptuk.
A számlán a megtakarításunk volt, van,
ehhez nem férünk hozzá.
Jövedelem továbbra is erre a számlára van utalva, ami zökkenőmentesen felvehető.
Férjem, szinte már törzsvendég a banknál.
Mondanak valamit..., várunk...., nem történik semmi...., majd ismét látogatás a bankba....., ígéret......
és ez így megy.....
Kérdezem: -ha esetleg valamilyen feltételnek nem tettünk, mért nem közlik, hiszen már -mondhatni- személyes kapcsolat van.

ObudaFan # 2016.10.17. 20:59

Ezt látatlanban aligha lehet megmondani.

anyjuk # 2016.10.18. 06:38

Köszönöm szépen válaszát!!
Tisztelettel: Bné

gerbera317 # 2016.10.18. 07:33

Olyan nem létezik, hogy "számlazár", sem az a 30 vagy 60 nap nem, sem az, hogy "a gép feloldja". Valóban szakemberre van szükséged, de ő sem a te előadásod alapján fogja megoldani a problémát, hanem a bemutatott iratok ismeretében.

anyjuk # 2016.10.18. 08:17

gerbera317
Köszönöm a hozzászólást!!
Lépni kell, és nem várakozni!?!

gabesz074 # 2016.10.20. 09:27

Tisztelt fórumozók!

Már több mint 8 éve elváltam a volt nejemtől és most a szüleimmel élek. Közösen vásároltunk egy családi házat OTP kölcsönre, még 2005.-ben (a házastársammal). Az összes közüzemi számla a volt nejem nevén volt, most mégis nekem küldte meg a MOKK a különböző tartozások meglétét és rajtam akarja behajtani. Mit tehetek?

A szüleim posta címére jönnek a volt nejem különböző levelei és fizetési hátralékai. Mit tehetek? Ez nem ütközik semmilyen jogszabályba?

Mint már említettem kölcsönre tudtuk megvenni ezt a családi házat 10 millió forintért, még 2005.-ben. Majd rá 3 évre elváltunk.
Én 2014.-ben kikértem ennek az ingatlannak a tulajdoni lapját, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy még plusz 31 millió forint terhelés szerepel rajta.
Megakadályozva ennek az évek óta üresen álló háznak az árverésre bocsátását.
Mit tehetek?

Köszönettel:Gábor

Dr.Attika # 2016.10.20. 09:38

Tisztelt Gábor!
Feltételezem, hogy lakóhelyén, annak közelében van praktizáló ügyvéd. Keressen fel egyet, mutasson be minden eddig keletkezett okmányt és kérje jogi tanácsát.