Pereskedés szerződés nélkül


Immaculata # 2015.09.05. 15:39

Ettől Denton barátnője végleg megnyugodhat.

Denton # 2015.09.05. 11:39

Jah és még annyit, írtam is az elején, az se biztos, hogy a szerveren volt a gond, hanem a szolgáltatónál. Ahhoz pedig aztán már végkép nincs közöm.

Denton # 2015.09.05. 11:38

Már megbocsáss, de nagyon félrenéztél valamit :D
Fingod nincs a szakmáról de azért nyomod.

A fekete munkában igazad van, csak ennyi. Bár ha ebben az országban élnél, tudnád, hogy a cégek többsége félfeketén fizet. Nem fogok visszautasítani minden melót ami feketén vagy szürkén fizet, mert úgyis lesz helyettem más aki elvállalja és az eredmény csak annyi max, hogy éhen döglök.

A munkámban nem volt gond, de te ezt távolról biztos jobban látod.

A rendszergazdai részt pedig szívességből vállaltam, azt is csak annyiban, hogy feltelepítem meg beállítom ami kell, plusz pénzt nem kaptam érte, és meg lett ígérve, hogy lesz aki foglalkozik vele. Sz szerint ezt mondtam a csávónak még a munka elején, hogy "nem vállalok felelősséget a szerverért" ennyi. A marhaságaidat tartsad meg magadnak! Köszi..

Denton # 2015.09.01. 21:30

Köszi, akkor ez totál esélytelen részéről, ha van egy csöpp esze, bele se kezd. Valszeg nem is fog, eddig is bizonyította már, hogy csak a szája nagy.

köszi a válaszokat!

ObudaFan # 2015.09.01. 19:50

Neki kell bizonyítania a szerződés tartalmát, a szerződésszegésedet, azt, hogy ebből kár érte, a kár mértékét és a szerződésszegésed és a kár közti okozati összefüggést.
Ha ezt tudja bizonyatani, neked kell a lent írtak szerint kimentened magad.

Denton # 2015.09.01. 11:31

Nem kreatív dolog amit írt, mert valóban szokás a programozóknál, hogy bent hagynak úgynevezett backdoorokat amiket valahogy távolról meghívhatnak és akkor mondjuk töröl valamit. De ebben az esetben nem volt ilyen. Mondhatni persze mondhatja, de még az előtt volt a probléma, mielőtt különváltunk. Saját síromat meg nem ásom, nem okozok kárt a rendszerben bosszúból.

Azt viszont neki bizonyítania kéne, hogy én hibáztam és az én hibámból keletkezett a kár, nem pedig más rendszerből. Nah most azóta amúgy kivédtem ezt a problémát, még az előtt, hogy különváltunk volna. Tehát már hetek óta jól működik a rendszer.
Gondolom nem nekem kell bizonyítanom ezt mind, hanem neki, ha ő perel.

Nekem amúgy soha nem mondta, hogy rajtam akarja behajtani, egy szót nem szólt erről, csak onnan tudom, hogy most mondta a volt főnökömnek.

A rendszert amúgy tényleg tesztelte több ember is, volt terheléses teszt meg ami kell és nem jött elő a hiba, csak nagyon ritkán, totál véletlenszerűen. Nekem más rendszerekben lévő hibákat kellett volna előre látnom, pl olyat, hogy a szerveren kimarad az internet időnként. Ez még csak nem is szerver hiba, hanem szolgáltató, aki persze mosta kezeit pár grafikonnal, hogy náluk nem volt ilyen gond, miközben a logokban ott volt, hogy az xyz hosztot nem sikerült elérni, nem tudott kapcsolódni.

Ha van is szóbeli szerződés, a tartalma azért kérdéses.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.01. 11:00

Mondhatja. Csak ezzel nem mentesül.
Bea1, te rendkívül kreatív vagy...

Bea1 # 2015.09.01. 10:57

mondhatja azt, hogy egy olyan hibát hagyott benne, amit elhárított volna, amikor megkapja a munkabérét?

ObudaFan # 2015.09.01. 10:45

Szerződés az nagyon úgy tűnik, hogy van, hiszen megállapodtatok. A szerződés érvénytelenségére sem utal semmi, mert a megbízási szerződés szóban is érvényes.
A lakcímedet valóban le fogja tudni kérni a KEKKH-től, h perelni szeretne, és le is kell, hogy kérje, mert a fizetési meghagyás/keresetlevél kötelező tartalmi eleme.
Az, hogy a károkozás nem volt szándékos, nem zárja ki a kártérítési felelősséget. Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a szerződésszegést ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, és nem volt elvárható, hogy a körülményt elkerülje vagy a kárt elhárítsa.
Tehát a fenti körülméynek igazolhatóságának van jelentősége, nem a szándéknak.
Természetesen ha más úton is kiküszöbölhető lett volna a hiba és ez tőle elvárható lett volna, annak van jelentősége, hiszen őt kármegelőzési, kárenyhítési kötelezettség terheli.

Denton # 2015.09.01. 10:33

Üdv!

A barátnőm csak akkor nyugszik meg ha olvassa mások véleményét is az "ügyemmel" kapcsolatban, ezért tennék fel kérdést.

Egy embernek dolgoztam az elmúlt hónapokban, egy webes rendszert fejlesztettem le neki ahol közvetített szolgáltatást nyújt (egy nagy cégtől kapja a szolgáltatást amit továbbértékesít, nem illegális, sőt...)

A rendszert lefejlesztettem, át is vette, letesztelte 3 ember, majdnem fél éven keresztül el se lett indítva az ő hibája miatt.

Szerződés nincs, hisz adózni nem akar, csak az olcsó meló kellett neki.

A rendszer elindult, kellettek bele további fejlesztések, megcsináltam, ezek kifizetésre vártak, plusz más melók is voltak vele.

Keletkezett neki egy tetemesebb kára ami lényegében a szerver hibájára vezethető vissza, amit valóban én állítgattam be, de a legelejétől kezdve mondtam neki, hogy nem vagyok hivatalos rendszergazda még szóban se vállaltam érte felelősséget. Vegyen fel egyet.

Nekem annyi volt a hibám, hogy nem gondoltam előre egy ilyen hibára és nem védtem be magunkat előre.

Közben folyamatosan romlott a viszonyunk, így megírtam neki e-mailben, hogy végeztünk, amit elvégeztem melót, fizesse ki. Írtam neki persze csúnyákat is személyeskedtem, tökmind1, részletkérdés, nem jogi téma. Ez volt 1 hónapja.

Azóta írtam több levelet is a pénzzel kapcs, de nem írt, nem hívott, semmi.

Viszont ma hívott a volt főnököm akit régebbről ismerte ez az ember és a lakcímemet akarta tőle elkérni, mert állítólag pereskedni akarna. Persze bekamuzta neki, hogy van valami félhivatalos megállapodás (nem tudom mi az a félhivatalos), csak nem találja a címemet.

Persze a volt főnököm nem ostoba, megkérdezett előtte engem és elmondott mindent, nem járultam hozzá.
Állítólag majd lekéri a születési dátumom alapján valahonnan, ez is nyilván kamu.

A kérdés, hogy van e esélye bármire is ha perel?

Véleményem szerint egyrészt elbukná, mert nincs szerződés a munkáról, nem vállaltam semmi felelősséget arra, hogy mindig minden tökéletesen működik, nem vállaltam garanciát jótállást, stb, ő átvette a melót. Nem volt szándékos károkozás, csak annyi, hogy tőlem független másik két rendszer hibáját nem küszöböltem ki előre. (konkrétan a rendszer egy felhasználóra többször is befoglalta ugyanazt a szolgáltatást, mikor egy emberre csak egyet szabadna. A nagy cég rendszere is hibás ebben, mert irreális, ilyen nincs. Amúgy valszeg meg se kereste őket, hogy tisztázza velük, úgy hiszi könnyebb rajtam behajtani.)

Sőt, szerintem ha beperel, akkor egyrészt elveszti, de elismeri, hogy dolgoztam neki és tartozik, magyarul utána még én perelhetném az elmaradt összeg miatt.

Köszi a véleményeket, bár nekem nincs sok kétségem, sőt szerintem csak verőlegényt akarna rám küldeni, mert ennyire nem lehet ostoba, hogy perelni akar.