Meghatalmazás ingatlan eladás esetén


Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.11. 10:24

Abban igazad van, hogy a meghatalmazás elvileg egyoldalú jognyilatkozat [Ptk. 6:15. § (1)] Így a meghatalmazott aláírása elmaradhat - de a szokás az, hogy kifejezetten, írásban elfogadja a meghatalmazást.

A külföldön megfelelő formasággal kiállított meghatalmazást azonban a magyar ügyvédnek nem kell ellenjegyeznie. Arra ugyanis nem az Inyt.32. §-t, hanem a 35. §-t kell alkalmazni.
Tudom, hogy némelyik földhivatali ügyintéző ezt másképp gondolja, de azt is tudom, hogy egy jól megírt fellebbezésre saját maga megváltoztatja a határozatát, fel sem küldi a másodfokra az ügyet.

lajcsó # 2017.10.11. 10:07

"De, szükség lesz magyar ügyvédre is. Ugyanis a meghatalmazást a meghatalmazottnak is alá kell írnia, az ő aláírását pedig ellenjegyezni kell."
A meghatalmazást csak a meghatalmazónak kell aláírnia, ezt megtörténik a konzul előtt. A földhivatali gyakorlat szerint az így készült meghatalmazást itthon magyar ügyvédnek is ellenjegyeznie szükséges. Az ügyvéd az ellenjegyzésével azt igazolja, hogy a meghatalmazás megfelel a hatályos jogszabályoknak. Ha valaki vitatná ezt akkor közlöm azt, hogy ebben a kérdésben egy ingatlan-nyilvántartási eljárás során a I. és II. foknak ugyanaz volt az álláspontja.

lajcsó # 2017.10.11. 08:53

"...és lesz ott ügyvéd is aki ellenjegyzi?"
A konzul közjegyzői jogkörrel van felruházva!

nonolet # 2017.10.11. 08:01

drbjozsef

Az a baj, hogy

  • ingatlan eladás esetén
  • ügyvéd által ellenjegyzett

meghatalmazás kell...

Akinek a meghatalmazottat is azonosítani kell.
Az meg aligha lesz ott a konzulnál.

- -

Ezért egyszerűbb itthon intézni a meghatalmazást.

Vagy a félig sundám-bundám egyszerű megoldás, hogy
hazaküldi az ügyvédjének csak a saját aláírásával
és a többit az ügyvédje intézi itthon a saját kockázatára.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.11. 07:26

De, szükség lesz magyar ügyvédre is. Ugyanis a meghatalmazást a meghatalmazottnak is alá kell írnia, az ő aláírását pedig ellenjegyezni kell.

drbjozsef # 2017.10.11. 05:31

Szerintem magához a meghatalmazáshoz a konzulátusi hitelesítés mellett nincs rá szükség.

kdani,

akár te is írhatnád kézzel, a konzulátus csak az aláírásodat hitelesíti, nemigen érdekli őket mi van benne és milyen nyelven. Csak ha utólag kiderül, hogy valami formai hiba van vele (szerintem alapesetben ezt a konzulátuson nem vizsgálják, bár ha ordító hiba van benne talán szólnak, de nem feladatuk), akkor akár visszamenőleg is megtámadható lesz az adásvétel, és sok költség, utánajárás, és szívás lehet a dologból.

nonolet # 2017.10.10. 20:38

lajcsó

...és lesz ott ügyvéd is aki ellenjegyzi?

nonolet # 2017.10.10. 20:36

Inkább Magyarországon készíttesd el
egy ügyvéddel a meghatalmazást.

Egyszerűbb lesz, nem akad fenn rajta mindenki
akinek valami dolga lesz az üggyel....

Az eladásig vélhetően jössz még haza, úgyis.

lajcsó # 2017.10.10. 20:34

"szoval megiratom angolul az ugyveddel"
De minek? Menj be egyből a konzulatusra és ott megcsinálják neked magyar nyelven maghatalmazást!

kdani007 # 2017.10.10. 19:50

Kedves drbjozsef

Koszonom a valaszodat , szoval megiratom angolul az ugyveddel , mivel ezek nemnagyon beszelnek magyarul. Elmegyek a konzulatusra ott hitelesitik, hazakuldom az otthoniak leforditattjak Magyar nyelvre, es kesz.
Na ez szep lesz .

Megegyszer koszonom a tanacsot!

drbjozsef # 2017.10.10. 19:44

Nem. Külföldön keltezett meghatalmazás nem szabályos két tanúval.

Megírod a meghatalmazást - pontosabban, érdemes ügyvéddel megíratni, hogy ne legyen hibás, például kerestek ügyvédet a lakáseladáshoz, oda úgyis kell, és megíratjátok vele ezt is -, és beballagsz a konzulátusra, ott hitelesítik az aláírásodat, és azt küldöd el a meghatalmazottnak.

kdani007 # 2017.10.10. 19:38

Harman vagyunk testverek, es szeretnenk eladni a szuleinktol orokolt hazat ami 1/3 aranyban az enyem is.

A baj az, hogy kint elek kulfoldon, es nem tudok hazamenni intezni a dolgokat. Onok szerint van lehetoseg egyfajta megbizasra, vegy meghatalmazasra amivel az otthoniak eltundnak intezni ezt az eladast? Megirnam , alairna ketto tanu , es ezzel lehetne-e adasveteli szerzodest kotni?

Koszonom valaszaikat

Dr.Attika # 2016.09.06. 15:57

Igazad van Béla. Nem csináltam ilyet. Igazad van jog kérdésben is. Annyi a mentségem, hogy ha ügyvédi ellenjegyzést kíván meg a jogszabály, akkor miért nem elégszik meg azzal, hogy az ellenjegyző ügyvéd megvizsgálja a felek szerződés kötési jogosultságát. IQ-ból írtam amit írtam. Egyébként általában távol tartom magam az ingatlan tulajdonjogi eljárástól.

csuli # 2016.09.06. 06:43

KBS!

Megmondom őszintén már én magam sem tudom mi történik,vagy mit nem értek, csak visz a folyam. Nem szokott ez előfordulni, mentségemre legyen szólva, olyan dolognak lettem részese ami miatt kissé blokkolva vagyok. Konkrétan egy hete kiégett a húgom lakása, rajtam kívül idáig nem akadt segítsége. Rohangálunk a szolgáltatókhoz, biztosítók. földhivatal, romeltakarítás, stb.

Ehhez képest ez a meghatalmazás történet kívülről nézve egy piti dolog. Nekünk meg K...ra oda kell figyelnünk, nehogy hülyeséget csináljunk. Egyébként lehet hogy ez a tűz eset kellett ahhoz, hogy a "kedves tesónk" agya kissé helyre billenjen, és ne kössön bele a meghatalmazásba.

Egy kis humorral fejezném be, erre most nagy szükségünk van. Szóval: az én olvasatomban a seggbe rúgás az seggbe rúgás. A jogvégzett szakemberek biztosan kitudják ezt bővebben, többféleképpen is fejteni, paragrafusokkal alátámasztani, de attól az még seggbe rúgás.

Egyébként bírom a kritikát, sőt azt is bevállalom, hogy állampolgári jogomon hülye vagyok, csak tudjam az okát, mert másképp nem jutok előbbre.

Üdvözöllek Csuli

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 19:27

OFF
De látom, most meg azt nem érted, mi volt a problémám veled.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 19:25

Ugyan. A vita nekünk napi rutin. Mondjuk, nem ilyen teljesen egyértelműen szabályzott kérdésben.

csuli # 2016.09.05. 19:22

Kedves KBS!

Az igaz, hogy jogász nyelven nem értek, mivel nem vagyok jogász.
Viszont meglepő számomra, hogy akiknek ez a hivatásuk amit feltételezem gyakorolnak is, mégis egymásnak ugranak egy ilyen egyszerűnek tűnő kérdésben.

Nem akarom a tüzet szítani, elnézést kérek, ha kérdéseimmel zavartam.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 13:38

A meghatalmazást is csatolni kell. [Inytv. 33. § (2)]
Soha nem csináltál még ilyet, vagy csak nem emlékszel?

Dr.Attika # 2016.09.05. 10:08

Béla!
A földhivatalnak köze nincs ahhoz, hogy a bejegyzési kérelemhez csatolt, ügyvéd által ellenjegyzett szerződést a fél milyen alakiságú meghatalmazás alapján írta alá.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 08:15

Csuli, igaza van Sherlocknak, te ezt annyira nem érted, hogy még segíteni se lehet neked. Én be is fejeztem. (El se kellett volna kezdenem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 08:13

Csuli, igaza van Sherlocknak, te ezt annyira nem érted, hogy még segíteni se lehet neked. Én be is fejeztem. (El se kellett volna kezdenem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.05. 08:12

DrAttika, ne szórakozz már! Ha a meghatalmazás nem olyan alakiságú, mint amilyet a törvény a tulajdonjog bejegyzéséhez megkövetel, akkor a földhivatal nem fogja bejegyezni a vevő tulajdonjogát. Épp ezért én nem is jegyzem ellen a meghatalmazott által aláírt szerződést, ha a meghatalmazása nem közokirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett.

csuli # 2016.09.05. 08:06

Kedves Sherlock!

Sok igazság van abban amit írtál, meg is fogadom, annál is inkább mert már fel is vettem a kapcsolatot ügyvéddel. Meglátom milyen javaslata, megoldása lesz az ügyben. Minden esetre nem ártott itt a fórumon is tájékozódni. Remélem még lesz olyan hozzászólás is ami gyakorlati megoldás ilyen esetekre.

Sherlock # 2016.09.05. 07:38

Nem akarok még egy hibát elkövetni

Mármint azon kívül, hogy egy netes fórumon szeded össze az infót teljesen laikusként egy olyan ügyben, amin feltehetőleg milliók múlnak, ahelyett hogy ügyvédhez mennél?

csuli # 2016.09.05. 07:24

Üdv KBS!

Az OTP ingatlan közvetítőnek is szüksége van a meghatalmazásra mert anélkül nem tudja kiajánlani a lakást.
Márpedig ha az ingatlanos hoz limit áron egy vevőjelöltet akkor engem már köt a megbízási szerződés. Magyarul a letétet ki kell fizetni,akkor is ha nem történik AV.szerződés.

Mivel a testvérünk a leggyengébb láncszem( milyen szépen fogalmazok) rettegek attól hogy, bele köp a levesbe.

Az nem megoldás. hogy majd az ő részéből levonjuk. mert én már az örökrészét kölcsön formájában kifizettem. Eltapsolta, semmije nincs. A húgom és én vettünk egy 22 nm2 lakást hogy ne váljon hajléktalanná. És zsarol, próbálkozik. Semmi nem elég!!

Mit tegyek?,Nem akarok még egy hibát elkövetni.