végrehajtási jog


Petrocelli # 2006.12.15. 12:26

Kedves Kovács_Béla_Sándor,

Talánkissé konyhán fogalmaztam. Értem az APEH eljárását, aztis hog yő keresi meg az FH-t meg minden. A kérdés csak az, hogy azert tagadták meg a töröltetést mert erre joguk van (nem találtamnyomát az Art.ban) vagy csak azért mert "ügyesek".
A konkrét eset persze megoldódott csak kíváncsi voltam. Persze a válaszod túllépte a kérdés kereteit azaz meg is válaszolt a kérdésem.

Egyjogász # 2006.12.15. 10:25

A végrehajtó alapvetően csak az adós tulajdonában álló ingóságokat foglalhatja le.
(Itt miért nem ez történt? Nem jeleztétek a végrehajtónak, hogy ezek nem a Te ingóságaid?)

Ha ez mégsem így történik, az ingóságok tulajdonosa a végrehajtást kérő ellen indíthatott volna végrehajtási igénypert ingóságai visszaszerzése érdekében.

Ha Te mégis olyan rendes voltál, hogy e helyett az ingóságok tulajdonosának megvetted a lefoglalt ingóságokat, gondolom azokat most visszakérheted, és - ha nincs rájuk szükséged - értékesítheted.

Károd a vásárlási és az eladási ár különbözetéből adódhat, de ha a végrehajtó nem járt el bizonyíthatóan kifejezetten jogellenesen, ezt nem nagyon fogod tudni kitől behajtani.

turulmissio # 2006.12.14. 19:00

Az önálló bírósági végrehajtó lefoglalta szivességi lakóim ingóságait,az értékesebbeket elszállította.
Én kárpótoltam őket.Később a Legfelsőbb Bíróság törv.sértőnek találta az ítéleteket! Az öbvh.vissza hozta -és feloldotta a vh.alól-az ingóságokat,de ugye most van 4 DVD,4 szTV,2 Sony kamera,2 kocsi,4 videomagnó,stb...Most mit tegyek,vagy tehetünk??? /:Ellenem rendeltek el jogtalan végrehajtást!!:/
Segítő választ megköszönve: János.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 17:24

Nem ő maga töröl, hanem megküldi a törlésre szóló hozzájárulást a földhivatalnak. (A közvetlenség itt azt jelenti, hogy téged kihagynak az ügyből, nem adják a kezedbe a törléshez való hozzájárulást.) Ha ezt a hozzájárulást nem adja meg, akkor - mint bármely más hitelezővel szemben - bíróságtól kérheted, hogy kötelezze. Hiszen a biztosítékkal biztosított kötelezettséget már teljesítetted. Csakhogy mire a bírósági eljárás lezajlik, addigra minden további nélkül be tudja az APEH jegyeztetni az újabb végrehajtási jogot - ezúttal már az új tartozás biztosítékaként.

Én a helyedben megpróbálkoznék egyezséget kötni velük, mely szerint hozzájárulnak az eladáshoz - és a biztosítékul szolgáló jog egyidejű törléséhez - ha az adásvételi szerződésben szerepel, hogy a vevő a vételár megfelelő részét nem neked fizeti, hanem közvetlenül az APEH-nak a tartozásod kiegyenlítéseként.

Petrocelli # 2006.12.14. 14:49

Nos pont ez az amit énis gondoltam. Ha APEH volnék én is ezt tenném. De amúgy ???

Az egy dolog hogy dogmatikailag nem ok, eed konkrétan előírja jogszabály a törlési kötelezettségét ? Pontosabban hozzájárulását a törléshez ? Mert ennek nem találtam nyomát.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.14. 14:00

Dogmatikailag helytelen - praktikusan viszont érthető.

Petrocelli # 2006.12.14. 12:21

Adójogászok figyelem:
Adott egy adós, neki adótartozása van. APEH végrehajtási jogot jegyeztek be az ingatlanára. eddig korrekt.
Adós eladná az ingatlant.Teljesíti az adósságait, kiállítják az adóigazolást miszerint nincs tartozása.
APEH nem ad ki törlési engedélyt, hanem maga jár el (eleve ennek a jogszabályhelyét nem találtam meg).
Aztán 2 napra rá az apeh mégsem törli a végrehajtási jogot ami az előző adótartozás miatt volt, mert azóta újabb esedékes adótartozás keletkezett. Szabályos ez ? hol szabályozzák ezt mert az art-ban nem találtm utalást csak a bejegyzésre.
Köszi

sub83 # 2006.04.03. 11:49

A kérdés többszöri beküldés miatt törölve.

ObudaFan # 2006.03.25. 09:16

Főszabály szerint nem, hanem az elsőfokon eljárt bíróság.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.03.24. 14:31

és az adós lakhelye szerinti bíróság fog eljárni nál a kell előterjeszteni

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.03.24. 14:29

mondjuk nem kizárt a végrehajtási kérelem végrehajtónál való előterjesztése de ez inkább csak hátráltatja a dolgokat ráadásul neked kell megkeresned az illetékes végrehajtót
egyszerübb ha bíróságon terjeszted elő ott van myomtavány és a fogalmazók segítenek a kitöltésbe
ingatlan végrehajtás: a vht 11. § (3) bekezdése még hatályos: (3) Ingatlan-végrehajtás kérése esetén közölni kell az ingatlannyilvántartási adatokat.
ez azt jelenti hogy valami adatot város utca akaármit közölnöd kell más kérdés hogy a vht. későbbi módosított szabályai ettől egy elütnek és lehetővé teszik adatok hiányában is vh jog bejegyzését

gittus # 2006.03.24. 11:02

.....és továbbítják az ügyben eljáró önálló bírósági végrehajtóhoz, aki a végrehajtási költséget kéri a jogosult által megelőlegezni.
Ha az öbvh által kért összeget befizette elkezdi felkutatni a végrehajtás alá vonható vagyontárgyakat.

Bubó # 2006.03.24. 10:02

Végrehajtási lapot kell kiállítani, és a bíróságnál lévő végrehajtói irodában kell leadni.

viktor99 # 2006.03.24. 04:53

Fizetési meghagyásos pert inditottam ,és ugy néz ki hogy sikerrel .
Azt szeretném megtudni hogy az ingatlannyilvántartásba bejegyezzenek végrehajtási jogot olyat el lehet-e érni ,és kitől kell kérni ? Birótól ? Végrehajtótól ?

Köszönöm