Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás

bkv fenyegetőzés

Kenderice #   2010.08.18. 22:55

Addig ne foglalkozz semmivel (ne is telefonálj ez ügyben sehova), amíg tértivevényes felszólítást nem kapsz.

Gyakorlatban ez úgy működik, hogy a BKV átadja a már lejárt/elévült követeléseit egy/több szerződött ügyvédnek, amelyek kiküldik a felszólításokat „vagy lyuk/vagy fa“ alapon. (Sajnos későn értesültem róla, hogy 2–3 éve így húzták csőbe egy ismerősömet.)
Azért nem küldenek tértivevényes levelet mert tudják, hogy a követelés bírósági úton már nem érvényesíthető.
Aki megijed és fizet, az nekik tiszta nyereség.
És ebből van bőven.

Kenderice

Davidkahungary # e-mail 2010.08.17. 17:20

Üdv mindenkinek!

Normál postai küldeményként érkezett egy levél, mely 2010.07.26-án kelt, másolatot Dr Mihályi Szabolcs Ügyvéd irodájának irattára kapott (tehát a feladó).
Ebben kereken 594.000 forintot követelnek, a részletfizetésre való lehetőség említése nélkül.
A levélben leírják, hogy a 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet alapján íródott.
Ezután közlik, hogy a kézhezvételtől számított 5 munkanap áll rendelkezésre az egyösszegű befizetésre, a mellékelt „sárga csekken“ , vagy a megadott bankszámlaszámra való utalás útján.. Amennyiben nem, polgári eljárást kezdeményeznek.
Nem vagyok jogász, de felmerül bennem a kérdés: amennyiben nem írok alá átvételi elismervényt, melyen dátum szerepel, honnan számítják az 5 munkanapot? Mi van, ha 2020-ban jelzem, hogy sikerült átvennem…?
Ezenfelül 1 kivételével, (az egy metrón történt bírságolás) összesen 25 db 1 évnél égebbi eseményre hivatkoznak, 433.000 ft értékben.
Olvastam sok helyen, hogy 1 év az elévülés.

A kérdésem az, hogy hol tudok kérni erről tájékoztatást, illetve egy jogilag tiszta írást, miszerint ezek elévült követelések.

A segítséget előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel,

Dávid

Rat77 # e-mail 2010.08.10. 22:03

Üdvözlök mindenkit.

Nekem is akadna egy problémám. Nos tavaly ősszel sajnos otthon maradt a bérletem, legalábbis akkor azt hittem így természetesen átnyújtottam a személyimet a „hatóságnak“ a villamoson. Na már most otthon viszont nem találtam meg, úgy tünt, hogy elvesztettem bár nagyon mérges voltam ritkán hagyok el fontos dolgot. KB 6–7 éve, éves bérletet kapok a munkahelyemtől tehát mindig van. Az élet meg úgy alakult hogy pár hétre az eset után megtaláltam a bérletet. Illetve a párom. Sajnos az akácfa utcai bemutatáson túl voltunk időben nem kicsit. Így gondoltam majd érkezik a rendes büntetés ésmegpróbálom, írok a BKV-nak egy szívhez szóló levelet hogy évek óta a Cafatériából bérletet vásárolok kérem legyenek kedvesek mérsékelni a büntetést, deha kell mind befizetem satöbbi. Levél nem jött a mai napig. A párom átvett egy ajánlott levelet a nevemben amiben 25e forintot követelnek tőlem. Eleddig semmi más papír nem jött. Kérdésem az lenne, hogy ez valóban így működik ? Mármint semmi „alap“ büntetés egyből ügyvéd és gondolom az ő díja és még a többi finomságot is rám verik 10 hónap távolságból? Esetleg nem kellett vólna érkeznie a „hagyományos“ büntetésnek a BKV-tól az eset után mondjuk 3–4 héttel mint ahogy ez lenni szokott mondjuk egy parkolási büntetésnél ? Ha azzzal sem foglalkozol X ajánlott levél után akkor megy követelés behajtóhoz/ügy­védhez a dolog ? Kicsit úgy érzem nem fair így a dolog. Befizetném én a büntetést de nem lehetne vhogy az eredetit kicsikarni belőlük ? Az most mennyi talán 12e ? Mégis barátibb…roppant mérges vagyok magamra is de az élet ilyen néha az ember feledékeny de ezért elkérni a minimálbér negyedét főleg úgy hogy idén 110e forint volt az éves bérlet és jövőre már adó is lesz rajta…
Adjatok tanácsot mit tehetnék hogy mérsékeljem a dolgot, ha kell biztosan tudok kérni a munkahelyemről igazolást hogy jópár éve bérlettel élek és talán még pár rági szelvény meg is van valahol :(

TommyGun # e-mail 2010.08.10. 15:00

De mellesleg erről nem kelett vólna 30–60 napon belül engem értesítenie a BKVnak ? mert ez ha jól látom már ügyvéd felé ment, tehát vami értesítés vagy figyelmeztetés akármi ?

TommyGun # e-mail 2010.08.10. 14:59

Köszönöm a segítséget!

nandy #   2010.08.10. 14:54

Akkor nincs mitől tartani.

Írásban kérd őket, hogy mutassák be a helyszínen készült jegyzőkönyvet, azon látszani fog az aláírás is. Ha már ránézésre sem hasonlít a tiédre, akkor szinte egyértelmű… Nézd meg a személyes adatokat is (születési hely, idő, anyja neve, szem.ig. száma stb…)

Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk

TommyGun # e-mail 2010.08.10. 14:11

Ez most nekem szól nandy ? Odabiggyesztettem hogy „mégha igaz is lenne“. De nem kaptak el mindig nálam van.

nandy #   2010.08.10. 14:04

Most akkor elkaptak, vagy nem kaptak el?

Ingatlanértékesítés jövedelmének és adójának kiszámítása: http://www.apeh.hu/…rok/ing_kalk

TommyGun # e-mail 2010.08.10. 14:01

Sziasztok

Segítséget kérnék.
Minap jött egy ajánlott levél amit édesanyám vett át. (sajnos) amiben az van hogy engem megbüntettek múlt év decemberében…könyörgöm azóta eltelt 8–9 hónap és semmilyen értesítést nem kaptam róla. Még ha igaz is lenne. A másik fele pedig hogy 4–5 éve éves bérlettel rendelkezem ha el is kapnak mert otthon hagyom akkor is bemennék bemutatni. Tán még a bérletek is megvannak valahol, elszoktam rakni szörnyülködni mennyivel lett drágább…de gondolom hiába mutatnám be hisz otthon is maradhatott. (bár az elmúlt 2 évben ilyen 12 hónapos éves bérletet kaptunk mert az olcsóbb abból nincs meg minden hónap) Kérdésem az lenne mit tudok én tenni ? Vegyük azt alapul hogy a tavalyi bérletet ki teszi el ? Hisz lassan év vége van. De ugye az mit ér ha megvan a szelvény ?

Kenderice #   2010.07.26. 14:25

Úgy tudom, hogy a jelenlegi tényállás szerint a busz és villamos ügyek évülnek el 1 év után, a metrósok nem.
Szerintem a tértivevény nélküli ügyvédi felszólítások az ügyvédet minősítik, szakmai halott az ilyen a szememben. Az ilyeneket nem kell/szabad komolyan venni.
CSAK tértivevényes küldeménnyel foglalkozz (ha lesz), sima levél kukába.
A napi telefonálásokat én már kapásból zaklatásnak venném és feljelentést tennék a rendőrségen.
Bírósággal, végrehajtással csak fenyegetni tudnak, de a jelen állás szerint nem tudják ezeket beváltani amíg nincs néhány át nem vett, vagy megválaszolatlan tértivevényes felszólítás az ügyben.
De ha tényleg nem te halmoztad fel a büntetéseket, akkor nincs mitől félned.
Majd ha hivatalos levelet kapsz, akkor válaszolj neki ugyanolyan formában és írd bele a tényeket és csatold a rendőrség által adott nyomozati papír másolatát. Ha ezek után bíróságra mennek, akkor meg is érdemlik…

Kenderice

Tinus86 # e-mail 2010.07.25. 23:00

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a BKV-val kapcsolatban!
2009 Augusztusában jött egy levelem „Dr Fodor Katalin ügyvédi irodától“ , miszerint 324.000ft BKV tartozást fizessek be, 15 napon belül! A bírságok mind 2005–2007 közöttiek! Van közte busz, metró, és villamos is! Viszont nekem 2005februárjában jelentve lett a rendőrségen,hogy minden iratomat ellopták! S ezek a bírságok valószínűleg ezekkel az iratokkal lettek kiállítva, mivel az azóta meglévő irataim sorszámával nem egyezik, sőt van amin szemészeti lappal, vagy ellenőrzővel büntettek meg! A bírságokat igazoló szelvényeket nem mutatják meg! S már, bírósági üggyel fenyegetnek, illetve végrehajtással, ha nem fizetem ki!
Ezt megtehetik, ennyi idő után?
Illetve naponta hívnak hogy fizetek e… Nagyon zavaró és idegesítő,mert úgy tudom 1év után elévül! És nem is tértivevényesen jönnek a levelek!
Előre is köszönöm a választ!
Tina86

mhvaek # e-mail 2010.04.26. 15:18

Sziasztok, segítséget, illetve tanácsot szeretnék kérni.
Párom 2 hónapja kapott levelet Bartus Ildikótól, amit munkaidőben egy civil – tehát nem postás ember – hozott, és Édesanyám vette át, mivel egy háztartásban élünk. Csengetett, odaadta, elment. A levélben semmi információ nem volt, csupán annyi BKV felé tartozása van a páromnak, telefonáljon az ügyvédi irodába. Ezt nem tette meg, mivel világ életében bérlettel járt, nem emlékszik, hogy megbüntették volna. Erre ma, munkahelyi teleonszámon hívja az ügyvédnő és egy 2008-as büntetésre hivatkozva követel 48e forint befizetését. Párom letette rá a telefont, felháborítónak találta a hangnemet és arra a kérdésre honnan és ki adta meg a munkahelyi telefonszámát nem kapott választ.. Kérdésem a következő, mi ilyenkor a teendő?

adam127 # e-mail 2010.04.23. 13:40

Egyjogász-hoz lenne egy kérdésem!

Már több jogvégzett szakember állásfoglalását is meghallgattam de az elévülést megszakító dokumentum mibenléte még mindig nem egyértelmű számomra.

Ajánlott, vagy tértivevényes levél, melyet aláírásommal (rokon aláírásával) igazoltan átvettünk,
VAGY ajánlott ill. tértivevényes levél amit kétszer próbált meg kézbesíteni (sikertelenül!) a Magyar Posta?

Válaszát előre is köszönöm!

Varga Adam
adamegy27@gmail.com

Kitri # e-mail 2010.04.22. 08:48

Szia Rémálmotok,

majd az ügyvéd reagál rá,természetesen hogy mit az már az ő kompetenciája.
Engem csak az érdekel,hogy nehogy már rámverjenek egy olyan összeget aminek a megfizetése az én esetemben nem jogos,mert teljesen vétlen vagyok az ügyben.

rémálmotok #   2010.04.21. 15:39

Kitri!

ne tedd magad tönkre. Ne idegeskedj.
Arra figyelj majd ha átveszed a bírósági papírt (már ha valóban bíróságra adják az elévült ügyeidet) akkor 15 napon belül reagálj rá, nehogy jogerőre emelkedjen. Ez fontos.

Amúgy sajnos valóban átadogatják a bíróság felé az ügyeket. Legalábbis régen ez így volt. Sok ilyen ügyel találkoztam.

Kitri # e-mail 2010.04.20. 17:02

Ja igen és azt nem értem hogy 18 esetben a rendőrség által kirendelt írásstakértő megmondta hogy nem tőlem száramaznak az aláírások akkor miből gondolják hogy amit a rendőrségen nem vizsgáltak büntetőjogi elévülés miatt,akkor azokat én írtam alá??

Hol itt a logika,de most komolyan???

Teljesen kész vagyok idegileg.

Kitri # e-mail 2010.04.20. 16:55

Kedves Mindenki,

talán még emlékeztek rám,nekem TB és adókártyával való visszaélés miatt 2000–2008-ig 1 Mft-os tartozásom keletkezett a BKV-nál.Soha nem kaptam egyetlen levelet sem,mert aki az adataimat használta a lakcímemet nem tudta.

Csak röviden:rendőrségi feljelentés,í­rásszakértő.A büntetőjo­gilag elévült követeléseket már a rendősrség sem vizsgálta,így maradt néhány amelyben nem lett írásszakértői vélemény.

Augusztusban kaptam egy levelet a BKV-tól hogy a nem elévült 18 ügyet lezárták.(amelyben a rendőség engem igazolt)
A maradékkal kapcsolatban (2000 és 2005 közöttiek)hi­vogattak egy darabig,hogy fizessek mondtam nem.Aztán közölték hogy akkor ők kérnek írásszakértőt saját hatáskörben és adjak aláírásmintát.
Erre is nemet mondtam.Ez volt augusztusban.

Ma hívott a Pótdíjazási osztályvezető,hogy csütörtökön lehetne lehetőségem bemenni az írásszakértőnek mintát adni hogy akkor mégis menjek.
Mondtam nem,akkor állok a per elé.Mire a hölgy közölte hogy rendben akkor majd megy a bírósági papír.

Ezek szerint és visszaolvasva Egyjogászt én leszek az első akit beperelnek!!!!!????

Ja igen és az irásszakértőjük aki előzetesen megnézte a bünetétéseket és az általam aláírt jegyzőkönyvet,na szóval ez a jómember azt állítja a hölgy szerint hogy az aláírások tőlem származnak az elévült esetekben,melyet a rendőrség nem vizsgált.

Én most már ténylg nem értem mire játszik a BKV???????
Mi a jóistent csináljak?
Már voltam rendőrségen a kedvükért,ezzel most úgy vagyok hogy csakis bíróság álatl kirendelt írásszakértőnek vagyok hajlandó bármit is tenni.

Várom a bírósági végzést,majd az ügyvédeim lépnek.
Azt hittem nem fognak zaklatni,de úgy tűnik ennek sosem lesz vége!

adam127 # e-mail 2010.04.16. 16:04

Üdvözlök mindenkit!

Olyan jogvégzett szakember segítségét szeretném kérni, aki jártas PTK-s, ill. BKV-val kapcsolatos ügyekben!

A részletek:
407.140 ft-os adóssággal kapcsolatban keresett meg egy a BKV által megbízott ügyvédi iroda. Miután levélben kértem mind a BKV-t, mind az ügyvédi irodát, hogy küldjék meg nekem a követelési jog átadását igazoló szerződést (jogilag mi közöm is van nekem az ügyvédi irodához?), a BKV visszavette az ügyet.
Voltam irategyeztetésen melyen írásban vállaltam, hogy 15 munkanapon belül levélben értesítem a BKV-t, én a követelés milyen arányát tartom jogosnak az elévülési idő figyelembe vételével, melynek befizetését természetesen (részletekben) vállalom!

Kérdéseim a következők:

• Mi az aktuális jogállás az elévülési idővel kapcsolatban?

autóbusz, troli, villamos esetén 1 év
egyéb esetekben (metró, hév) 5év

• Ez így van?
  • Hol találom meg ezt leírva? A későbbiekben szükségem lehet rá!

„Nem kétséges hogy a közlekedési társaság utasai homogén csoportot képeznek, így az Alkotmány 70/A.§-ára figyelemmel nem lehet különbséget tenni köztük aszerint, hogy éppen autóbusszal, villamossal, metróval, vagy trolibusszal utaznak.“
2008.10.11. – Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa
Ez az ombudsmani állásfoglalás sajnos nem törvény.

• 2008 óta történt-e ezzel kapcsolatos törvényesítés?

(én a net-en nem találtam.)

• Érdemes e nekem erre az állásfoglalásra hivatkoznom a BKV irányába?

Más kérdések:

• Az én ügyekben át nem vett tértivevényes megkeresés átvettnek minősíthető-e?
  • Ha igen akkor hányadik megkeresés után?
  • első megkeresésnek minősül-e az ellenőr által adott büntetési papír, melyet én a helyszínen aláírok?

A BKV és az ügyvédi iroda is megkeresett 1–1 tértivevényes levéllel – egyiket sem vettem át.

• Két különböző jogi személy keresett meg, ez a törvények szerint egy ügyben való két megkeresésnek, vagy két ügyben való 1–1 megkeresésnek minősül-e?

Más kérdés:

• Halott-e már bárki a BKV által indított pótdíj behajtással kapcsolatos peres eljárásról?

Az esetleges segítséget ide a fórumba, vagy az adamegy27@gmail.com e-mail címre várom!

A segítséget előre is köszönöm!

Tisztelettel: Varga Ádám

Egyjogász #   2010.04.15. 19:03

Érdekes a dolog, elég gyakran járok a fővárosban a PKKB-ra, BKKB-ra, és a tárgyalási kiírásokból látszik, hogy a napi munkájuk zömét – különösen a PKKB-n – a parkolási társaságok, mobilcégek, stb. által indított perek alkotják, úgy hogy azok nem sokat dumálnak, hanem perelnek.

Viszont BKV által indított per tárgyalásával még nemigen találkoztam, különösen nem BKV és természetes személy közötti perrel. És itt a Fórumon sem emlékszem, hogy valaki azt írta volna, hogy perli a BKV.

Érdekes lenne tudni, hogy ténylegesen hány pert indít a BKV, vagy csak tényleg arra játszanak, hogy az ügyvédi felszólításra a polgár bexarik, és fizet, aki meg nem, az a reszli…

rémálmotok #   2010.04.15. 17:57

anyu26

Biztosra mondom, ha 2006 óta évente nem kaptál legalább egy felszóllító levelet amit átvettél akkor nem viszik bíróságra az ügyet. Tudják, hoyg vesztenek. Ha mégis oda vinnék a bíróságon el kell modani, hogy elévült tartozást szeretne a bkv behajtani és a bíróság ezt el fogja fogadni.
De mível tudják, hogy vesztenek és ez az egy ügyed van nem fogják bíróságra vinni az ügyet.

anyu26 # e-mail 2010.04.13. 20:35

sziasztok!az lenne a kérdésem hogy mostmár évek óta kapom az ügyvédi irodáktól a bkv büntetéseket(mivel a bkv egyszer sem küldött semmit)2008ban sikerült is"behajtani"rajtam 2db 2005-ös büntetést mivel tudom hogy megbüntettek és rendes állampolgárhoz hiven be is fizettem majd 30ezer büntetést.most 2010ben ujra levelet kaptam ajánlottan(ez volt az első és át is vettem)termés­zetesen egy másik behajtó cégtől amiben egy 2006-os villamos büntetést akarnak kifizettetni.sehol nem ismertem el viszont most szereztem tudomást erről az 1év elévülésről,tehát ha most bemegyek és irok egy papirt hogy erre a 20/1981(VI.19)törvé­nyre hivatkozva nem fizetem ki a tartozást akkor tényleg nem vihetik perre?biztosra szeretnék menni mert 2pici gyereket nevelek(ebből a kisebbik sajnos tartosan beteg is)és nagyon bunkó módon lekezeltek és megfenyegettek az ügyvédi irodánál hogy perre viszik.lehet hogy jogos a büntetés,de ha nem muszály igy is borzalmas anyagi helyzetem nem rontanám ezzel a kiadással,ha nincs is joguk hozzá.köszönöm a segitséget.

Becsületes # e-mail 2010.04.12. 19:59

Csak annyit szeretnék hozzászólni kicsit outsiderként (nem engem büntettek meg, hanem egy ismerőst), hogy akinek a BKV továbbértékesíti behajtásra, ügyvédi iroda, nos az szerintem nem annyira törvényesen jár el. egyrészt mert elévülés utáni tartozásokat is be akar hajtani úgy, hogy sosem kérte korábban. 8 éves buszjegyes témát. olyat is tett, hogy végrehajtó este 9-kor csönget, nem engedték be, postaládába bedobta a jegyzőkönyvet, és rá is írta tanúzva, hogy rendőrrel fogja felnyittatni a lakást. Az adós nem a lakás tulajdonosa, így ez fenyegetésnek durva, szerencsére nem is tesz ilyet a rendőrség. Úgyhogy csak okosan :-)

kkkkk # e-mail 2010.04.12. 19:47

bk65 én is igy kaptam egy levelet, cska nekem a postaládában volt, mivel nem vagyok itthon napközben és a párom sem.
Én nem foglalkoztam vele, itt kértem én is tanácsot (lásd lent.)
A levél (számomra inkább egy fecninek titulált papir …) nálam sem tartalmazott semmit… se a tartozás összegét sem az időpontot semmit......

most kaptam egy ajánlot levelet..... nekem az lenne a kérdésem hogy ezzel mit csináljak… mivel ha átveszem akkor egyértelmű hogy aláírással igazolva van a postán hogy átvettem, azonban ha nem akkor mi van?
valaki aki tudja hogy ilyenkor mi a teendő kérem írjon!
Nagyon köszönöm előre is!

bk65 # e-mail 2010.04.06. 14:58

Üdv!

Nem postai úton, nem ajánlva, nem tértisen jött egy levelem a szekszárdi Bartus Ildikótól. Egy idegen, elég pökhendi férfi hozta ki a lakásomra. Nem kellett aláírnom semmit arról, hogy átvettem. A levélben nem szerepel a konkrét tartozásom, és nincs csatolva a BKV meghatalmazása, sem csekk; csupán annyi van benne, hogy keressem meg az ügyvédi irodát tartozásom rendezése végett.

Mi a teendő?

nandy #   2010.04.01. 23:35

Ha nem tértisen jött a levél, akkor ne foglalkozz vele.

vagy írd vissza, hogy nem ismered el, nem te voltál, mutassák be a bizonyítékaikat.