pénzbehajtás


ObudaFan # 2006.12.02. 10:22

Először a lakcímnyilvántartót kell megkeresni, és ha az sem tud más idézhető lakcímet, akkor mehet a hirdetményi kézbesítés.

A hirdetmény útján kézbesítendô iratot tizenöt napra ki kell függeszteni a bíróság hirdetôtáblájára és a fél - illetôleg ismeretlen örökösök részére való kézbesítés esetében az örökhagyó - utolsó ismert lakóhelyén a polgármesteri hivatal hirdetôtáblájára.
Hirdetményi kézbesítés esetében az iratot - amennyiben a bíróság másként nem rendelkezik - a bíróság hirdetôtábláján való kifüggesztéstôl számított tizenötödik napon kell kézbesítettnek tekinteni.
A hirdetményi kézbesítésrôl az eljáró bíróság számítógépes nyilvántartást vezet, amelyben rögzíti a bíróság nevét, az ügy számát, az utolsó ismert lakóhely (székhely) megjelölésével a fél nevét, akinek részére a kézbesítés hirdetmény útján történt, továbbá azt az okot, amelynek következtében a kézbesítés szükségessé vált, illetve a kézbesítés megtörténtére vonatkozó vélelem beálltának idôpontját. Az országosan összekapcsolt számítógépes közhiteles nyilvántartást az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala kezeli, az abban foglalt adatokról az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala jogszabályban meghatározott költségtérítés ellenében a felvilágosítást kérô személyére vonatkozóan, kérelmére felvilágosítást ad.

világesze2 # 2006.12.01. 21:48

Ismét csak mellékes kérdéseimet tenném fel:

Hirdetményi idézés annyit tesz, hogy valamelyik bíróság faliújságjára kitettek egy idézést az illető nevére?

Amennyiben beperelik az embert, milyen módszerekkel próbál meg felkutatni a bíróság, mielőtt a "hirdetményi idézés" útjára lép?

Köszönöm

ObudaFan # 2006.12.01. 16:20

Ma már igen, de szerintem 2003. előtt 5 év volt, ez pedig régi tartozás. Azért meg lehet próbálni egy végrehajtás megszüntetési pert, aztán nézzen utána a bíróság az 5 évvel ezelőtti szabálynak.

Pjotr # 2006.12.01. 10:51

Az ilyen tartozás nem 1 év alatt évül el?

ObudaFan # 2006.11.30. 19:04

Ha nem volt az állandó lakcímén elérhető, akkor könnyen lehet, hogy hirdetményi idézés volt, aztán arra sem jelent meg, és megszületett az ítélet is, ami természetesen ügyvédi munkadíjat is megítélt a felperesnek.
5 év alatt évül el, és ha már van ítélet, akkor az elévülést csak végrehajtási cselekmény szakítja meg.

mediator # 2006.11.30. 13:40

Kedves Hozzáértők!
Ismét lenne egy kérdésem.
Az eset a következő:Egy ismerősöm feleségének 5 évvel ezelőtt keletkezett egy számlatartozása egy telefonos cégnél,amiről nem volt tudomása(máshol tartózkodott),így nem is rendezte.5 évvel később,ez év nyarán fizetési felszólítást kaptak egy pénzbehajtó cégtől(akinek a telefon vállalat el/át/adta az ügyet),amelyben követelik a régi számlatartozást,ügyvédi költséget és egyebeket.A kamatokat egy rövid telefonbeszélgetés után hajlandóak voltak elengedni,viszont maradt a többi,ami szerintük nem jogos követelés.A cég(behajtó) egy 5 évvel ezelőtt született bírósági ítéletre hivatkozik,amit az ismerősömék sosem láttak.
A kérdésem a következő:mikor évül el egy ilyen tartozás
jogos-e a követelés
milyen joggszabályra,ill. törvénycikkre hivatkozhatnak ellenük,ha nem jogos a követelésük?

Köszi