Bt. rosszhiszeműsége ?


_Lala_ # 2007.01.09. 13:11

A megoldás az, hogy a feltűnő értékaránytalanságnak a bírósági gyakorlat szerint nem az lesz a jogkövetkezménye, hogy a szerződést a bíróság érvényteleníti, hanem az, hogy a megfelelő vételárra módosítja, ebből pedig az következik, hogy X-től követelheti a megfelelő vételár és a kifizetett vételár közötti különbözetet.
Az egész koncepció a rosszhiszeműséggel azért értelmetlen, mert a szerződés előtti helyzet visszaállítására az értékaránytalanság orvoslása végett nincs mód (van ugyanis más mód az orvoslásra: a vételár módosítása).

A W Bt. egyébként sem ingyenesen szerezte az eszközt, hanem az apportálás útján a saját tulajdoni részesedéséért, visszterhesen, az apport szerinti értéken. Így tőle visszakövetelni ezen okból amúgy sem lehet(ne)!

Ellenben viszont X-től - amennyiben más módon nem tudja majd rendezni a megítélt összeget - végrehajtás útján akár a W Bt.-ben fennálló tulajdoni részét (amelyet ugye az apportálás során szerzett) is meg lehet szerezni, mely nyilvánvalóan értékkel bír, hiszen a nagyértékű berendezést tulajdonolja a Bt.

T r a v e n # 2007.01.09. 12:29

Kedves Alcala!

Ha a szerzés ellenérték nélkül történt, akkor tulajdonképpen milyen adásvételi szerződés történt?
A jog elsősorban a jóhiszemű, visszterhes szerzést vélelmezi és védi.

Itt két különböző jogviszonyról van szó:

  1. X és a Z Bt közötti jogviszony (vétel)
  2. X és a W Bt közötti jogviszony (apportálás)

A két jogviszonyt nem lehet összevonni.
Tehát elsősorban a Z Bt követelésének X köteles eleget tenni, ha a bíróság úgy rendelkezik. X-nek ugyanakkor rendezni kell a W Bt-vel létrejött jogviszonyát is. Mindkét esetben X-nek keletkeznek kötelezettségei.

Megítélésem szerint Z Bt és W Bt nincsenek jogviszonyban egymással, W Bt helytelenül tette, hogy pert kezdeményezett Z Bt ellen, hiszen nincs is jogviszony köztük.

Ennek ellenére ismerni kellene az ügy részleteit.

alcala # 2007.01.09. 12:04

X. magánszemély vásárolt egy nagyértékű ipari berendezést egy cégtől (Z.Bt.), majd a vásárlást követő napon azt beapportálta egy, az általa és egy másik személy (Y.) által ugyanazon a napon alapított bt-be (W. Bt.).
W.Bt-ben Y. a beltag-képviselő, X. kültag.

Később a Z.Bt. beperelte X-t, mondván, hogy az adásvétel feltűnő értékaránytalanság miatt érvénytelen, és egyúttal beperelte a W.Bt-t is, azért, hogy adja vissza a kérdéses ipari berendezést.

A bíróság mostanra azt már megállapította, hogy a berendezés szerződéses árát tekintve a feltűnő értékaránytalanság valóban fennáll. Egyelőre mást még nem döntött.

W.Bt. nem akarja visszaadni a berendezést. Azzal védekezik, hogy nem tudott a feltűnő értékaránytalanságról, ill., hogy egyébként is: jóhiszeműen, ellenérték nélkül szerezte azt.

Z.Bt. meg azt mondja, hogy egy bt. jó- vagy rosszhiszeműségét elkülönülten nem lehet vizsgálni, hanem a bt. tagjainak, képviselőinek magatartása alapján lehet a bt. jó- vagy rosszhiszeműsűgére következtetni.
Márpedig, érvel Z.Bt.: X. tag biztos, hogy rosszhiszemű volt, hiszen nagyon gyorsan túladott az apportálással a berendezésen, és talán éppen azért tette ezt, hogy elkerülje az eredeti állapot majdani visszaállíthatóságát.

Szóval, Z.Bt. szerint, ha X. tag rosszhiszemű (márpedig szerintük ő biztosan az), akkor a W.Bt. is tutira rosszhiszemű kell, hogy legyen. Vagyis, vissza köteles adott esetben adni a berendezést.

Mit gondoltok, mi lehet majd itt a megoldás ?