Szabadlábon kertészkedik a gereblyés gyilkos


guba # 2008.04.09. 05:34

Mivel a letartóztatás nem büntetés, hanem az eljárás lefolytatását biztosító kényszerintézkedés, ezért sok értelmét nem látom az olyan laikus felkiáltásoknak, hogy „márpedig gyilkosok ne járkáljanak szabadon az utcán”.
Majd a bíróság ki fogja szabni a büntetést is, és akkor remélhetőleg minden elítélt a méltó helyére fog kerülni.
A sajtónyilvánosság sok esetben segítheti a büntetőeljárást, de az ilyen közhangulatot felkorbácsoló felesleges cikkek inkább csak ártanak az igazságszolgáltatás jó hírének. Egyetértek Bélával.

Zorall # 2008.04.09. 01:05

Itt emberölésről volt szó. Az elkövetéskor azokat a tanukat is életveszélyesen megfenyegette az elkövető, akik számonkérték rajta, hogy miért ütlegeli az áldozatot.
Itt pesten lopásokért vannak hónapokat előzetesben!

justizmord # 2008.04.05. 08:16

Bűnismétlés veszélye... Én kinézem belőle... Aki első alkalommal indok és ok nélkül gyilkol - bocsánat, annak alapos gyanújával meggyanusították - az másodszor is képes lehet ugyanilyenre.


Iniuria non excusat iniuriam

Egyjogász # 2008.04.03. 06:40

A törvény szerint a terhelt előzetes letartóztatásának szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folytatott eljárásban, és akkor van helye, ha

  1. megszökött, a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg, illetőleg az eljárás során ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult,
  2. szökésének vagy elrejtőzésének veszélyére tekintettel vagy más okból megalapozottan feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenléte másképp nem biztosítható,
  3. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén, különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást,
  4. megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

A cikket elolvasva szerintem a d.) pont utolsó fordulata állhat fenn, mivel a helyiek rettegnek attól, hogy a nő újra megtámad valakit.

Nem tudom, a bírósági döntés meghozata előtt megvizsgálta-e a nőt pszichológus szakértő (szerintem kellett volna), de végül is ez abszolut bírói mérlegelés kérdése, hogy a bíró "kinézi-e" az elkövetőből, hogy újabb bűncselekményt követhet el.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.03. 06:33

Nem szabadon engedték, hanem nem rendelték el az előzetes letartóztatását. Az meg úgy lehet, hogy vagy az ügyész eleve nem is indítványozta, vagy a bíró úgy ítélte meg, hogy nem állnak fenn a feltételek.

A szenzációhajhász sajtónak - és az általa befolyásolt közönségnek - pedig semmi se jó. Ha előzetesbe varrnak valakit, akkor "oda az ártatlanság vélelme"; ha meg nem kasztliznak be valakit, akkor "micsoda szörnyű felelőtlenség".
Remélem az illetékes hatóságok ismerik a molnár, a fia és a szamár meséjét.

Zorall # 2008.04.02. 22:38

Hogy lehet, hogy emberölés esetén valakit 72 óra után szabadon engedjenek?
A hírt itt olvastam!
http://index.hu/…alasica0402/
hogy lehet?