Be. 400. § Megszüntetett eljárás folytatása


Sir Gabriel Simon # 2024.04.09. 05:40

Sziasztok!

2021-ben vettem egy elhanyagolt ingatlant, és később tudtam meg, hogy a szomszéd a szennyvizét évek óta a pajtám fala mellé szivattyúzta (az adásvétel előtti szemlén ezt nem lehetett látni az elvadult kert miatt). A pajta falának alapja emiatt alámosódott, és a pajta fala megsüllyedt. Természetesen statikus szakvéleményt készíttettem róla. Kiderült az is, hogy a szomszédban illegális autószerelő műhely van, úgyhogy vettem talajmintát is, és olajszennyezést is találtunk. A szomszéd egyezkedni nem akart, feljelentés lett belőle, a nyomozás során kihallgatták a jegyzőt és a polgármestert, akik hamisan tanúskodtak, a jegyző okiratot is hamisított. A nyomozó nagyon komoly bizonyítékokat tartott vissza, és hallgatott el, sokáig az iratbetekintési jogomat sem biztosították. A nyomozást megszüntették, a panaszaimat elutasították az ügyészségen is.

Viszont most a birtokomba került egy olyan bizonyíték, ami egyértelműen igazolja, hogy a jegyző és a polgármester hazudtak, és ezt fel szeretném használni a Be. 400. (6) a) és b) pontjai alapján.

Az lenne a kérdésem, hogy hol, és milyen formában kell kezdeményezni egy ilyen eljárást? Adjak be egy kérvényt a lakóhelyem szerint illetékes járásbíróságra, amiben leírom az ügyet, a vonatkozó ügyszámot, és csatolom az új bizonyítékot?

Vagy a 400. § (5) b) pontja alapján az ügyészséghez benyújtott irattal kell kezdeményezni? Ez esetben erős kétségeim volnának a sikerrel kapcsolatban, mert az ügyészség egyszer már a nyilvánvaló bizonyítottság ellenére utasította el az eljárás megszüntetése ellen benyújtott panaszomat.

Mondhatni, nem áll túl erős alapokon a nyomozó hatóság jogszabályoknak megfelelő munkájába vetett hitem, na, szóval minden használható tanácsot nagyon megköszönnék. :)

Üdvözlettel:
Gábor