magántitok jogosulatlan megismerése


Láma # 2008.10.03. 07:50

Elnézést,de nem értek egyet....,azért majd hétvégén utánanézek pontosan.

Megmondom,hogy miért. Pont azt írtad, hogy "csak ellenséggyártásra alkalmas magánvádas eljárás".
Nos, ha szerinted megítélnek 100 ezer Forintot,akkor nem lesz ellenség gyártás? Manapság zsebből,nevetve kifizeti a kolléganő és még mosolyog is majd hozzá.Nem lesz semmi harag, ugye?

Hmm! Először is. Erkölcsileg már maga az is kártérítés,ha a jogsértőt eltiltják a további jogsértésektől. (Figyelem! Így ez is szerepeljen a magánvádas büntetőügyi beadványban.)Azt hogy az állam ez mellett kiszab 5.000-Ft bírságot,az engem spec nem érdekelne.De anyagilag kibírná a munkatárs is.Viszont többet nem merne kotorászni más pendrive-ján.

Ne haragudjatok,de a száraz törvények ismerete vs az élet ismerete messze 90 fokban állnak egymástól. Mint ahogy jól tudjátok, hogy minden bíró másképpen ítélné majd meg az esetet.
A pendrive-on lévő adat személyes tulajdon.Annak tartalmának illetéktelen módon történő megismerése nehogymá jóindulatú cselekmény legyen?
Lehet benne üzleti titok,olyan személyes adat,ami pl. bankszámlám hozzáféréséhez ad lehetőséget, ..... vagy akármi.

Nem a Btk.-t kellene itt nézni,hanem az adatvédelmi törvényt.A Btk csak szankcionál.
A nemvagyoni kártérítéssel én meg nem etetném a kérdezőt,mert ott meg bizonyítania kellene hogy kár is érte.Még nem rúgták ki a munkahelyéről,még nem volt szankció,lehet hogy nem is lesz.

Én most a legjobbnak azt látnám,ha a T. kérdező leülne pokerarcot felvéve a főnökével kettesben beszélgetni, és elmondaná,hogy csak szórakozásból írogatott magának ilyeneket,amikor éppen rossz napja volt,de szeretné elfelejteni az egészet és dolgozni tovább.(Esetleg bocsánatkéréssel kombinálva)
Ha a főnök ellenséges,akkor pedig mondani,hogy tájékozódott,és ha ezért kirúgják,akkor kártérítést fog kérni a cégtől,mert illetéktelenül hozzáfértek a személyes adathordozójához és ez miatt kirúgták a munkahelyéről.

Nem számít,hogy be van-e dugva a pendrive vagy nem szerintem! Aki kicsit otthon van a számítástechnikában,az tudja hogy a pendrive-on is mappák vannak,abban kell keresgetni, egy fájlt pedig láthatok hogy ott van, amíg nem nyitom meg,mert másé az eszköz,addig nem követek el hibát. Amint megnyitom és megismerem annak tartalmát,sőt fel is használom,akkor már vétkeztem.
Vagy legális hekker a kolléganő?
Ja! Akkor rendben van!


Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

prodigus # 2008.10.02. 21:39

Kedves Láma! A büntetőjogi jogalkalmazásnak szigorú szabályai vannak. Pl. tilos a kiterjesztő értelmezés. Hasonlítani hasonlít, de nem ugyanaz, hogy a pendrivot nézi meg, vagy a levelet. Az, amire most vélhetőleg utalni akarsz, a levéltitok megsértése, de csak ismételni tudom magamat: ez NEM valósul meg. A Btk. szerint ilyet az követ el, aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét ... felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, úgyszintén aki távközlési berendezés útján továbbított közleményt kifürkész. A "közlést tartalmazó zárt küldemény" a levél, de nem a pendrive, sőt még a levél esetében is csak akkor valósul meg a bcs., ha az elkövető bontja fel, de ha már eleve fel van bontva, és úgy olvassa el, akkor nem. Még egyszer írom: felejtsd el a büntetőjogi szálat, azért az esetleges megrovásért, amit talán, de egyáltalán nem biztosan a kolléganőd kapni fog, nem éri meg a hosszú és csak ellenséggyártásra alkalmas magánvádas eljárás. A polgári szál viszont alkalmazható, bár ebben az esetben sem kecsegtetlek 50-100-150 E Ft-nál nagyobb megítélt nemvagyoni kártérítéssel. Obudafan azon megállapítása pedig, hogy kérheted a jogsértés megállapítását is, igaz, csak esetedben nem sok értelme lenne, mert te nem nyernél vele semmit, és ő sem vesztene semmit (ezt olyan ismert cégekre vagy személyekre találták ki, akik számára pusztán a jogsértés ténye is stigmatizáló, mondjuk egy nagyvállalat vagy egy politikus, nem ilyen felszínes ismerősök közötti "villongásokra").

Láma # 2008.10.02. 11:29

Nem értelek...

"A munkatársnőm, nevezzük x-nek, megtalálta, megnyitotta, elolvasta és átadta a főnökömnek."

Ha valaki turkál a cuccaim között és megnézi ugyan mit tárolok az adathordozómon (nevezzük most pendrive-nak),az nem hasonlít ahhoz, ha a szomszédom felbontja a nekem címzett levelet?


Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

ObudaFan # 2008.10.02. 09:58

Szólók , hogy nem. A munkakörénél fogva történő megszerzés - ami a magántitok megsértésének tényállási eleme - nem azt jelenti, hogy a munkatársam gépéről megszerzem az adatokat, hanem azt, hogy azt velem azért közlik, mert egy bizonyos munkakört ellátok.

Egyébként ebben az esetben nem igazán kártérítést kellene kérni, mert az nem valószínű, hogy összejön. Legfeljebb a jogsértés megállapítása, és a további jogsértéstől eltiltás jöhet szóba. az viszont fizetési meghagyás útján nem érvényesíthető, így keresetlevelet kell benyújtani.

Láma # 2008.10.01. 20:17

A Fizetési meghagyásból per lesz minden bizonnyal...,mindenesetre 3 ezer az illeték,amit azonnal pengetni kell bélyegen.

Ha viszont egyszerre indul a büntető és a polgári (nemvagyoni kártérítésre),akkor a bünttő (bármely kis megrovásos büntetés esetén) befolyásolja a kártérítés megítélését.
A most kinevezett adatvédelmi biztos a napokban tért ki éppen arra,hogy a magántulajdonú személyi számítógépen,illetve a magántulajdonú adtahordozókon lévő személyes anyagok magántitkok. Ebben az esetben pedig a magántitok megsértéséről lehet szó.
Szóljatok,ha nem? (Láttátok a riportot? Pont erről nyilatkozott az Estében.)


Nem végeztem még el a jogi egyetemet.

prodigus # 2008.10.01. 19:47

Fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmet vagy keresetlevelet kell benyújtani a kolléganőd lakóhelye szerint illetékes megyei bíróságon. Ezt ügyvéd nélkül is megteheted; ha úgy érzed, hogy nem tudsz megfogalmazni ilyet, akkor a bíróságon az ún. "bírósági panasznap" keretében segítenek ebben (arról, hogy ilyen mikor van, érdeklődj ott).

ObudaFan # 2008.10.01. 19:46

Keresettel a megyei/fővárosi bíróságon.

mariann8 # 2008.10.01. 17:48

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! Éreztem az erőltetést benne, de a polgári "vonulatra" egyáltalán nem gondoltam! Most viszont nem tudom, hogy azt hogy lehet megindítani? Gondolom nem feljelentéssel ? Teljesen laikus vagyok :( Mégegyszer köszönöm!

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.10.01. 13:17

Munkaügyi perben sem javasolt hivatkozni erre.

ObudaFan # 2008.10.01. 13:13

Ha már mindenképpen büntetőjogi kategória kell, még leginkább személyes adattal visszaélés, de szerintem is inkább egy polgári perben lehetne mit kezdeni a dologgal.

prodigus # 2008.09.30. 15:19

Kedves Mariann! Ez "magántitok jogosulatlan megismerése" nem lehet, mert az egy más bűncselekmény (másnak a lakását stb. titokban átkutatja, megfigyeli stb. - Btk. 178/A. §), és persze semmiképpen sem levéltitok megsértése. Amire ráhúzható, az a "magántitok megsértése" (177. §), mivel a kolléganőd a foglalkozásánal fogva tudomására jutott magántitkot fedte fel, alapos ok nélkül, ám azt hozzá kell tennem, hogy ez egy eléggé beleerőltetett értelmezés, mivel ezt a bűncselekményi tényállást nem ilyen ügyekre "találták ki" (hanem arra, ha a foglalkozását kihasználó személy az ügyfél magántitkát fedi fel). Szóval elképzelhető, hogy erre hivatkozva a magánvádat a bíróság befogadja, de az nem biztos (sőt...), hogy majd bűnösnek is találja a kolléganődet (ami egyébként is csak egy megrovás lenne) - szóval én nem javaslom a büntetőeljárást. Személyiségi jogi (polgári) perrel viszont megpróbálkozhatsz, sőt ott jó eséllyel sikerrel is fogsz járni, ezt az erőltetett büntetőjogi szálat viszont szerintem inkább felejtsd el.

mariann8 # 2008.09.30. 14:39

Sziasztok!
A minap a munkahelyemen felejtettem a pendrive-omat, amelyen többek között levelek voltak. A munkatársnőm, nevezzük x-nek, megtalálta, megnyitotta, elolvasta és átadta a főnökömnek. Természetesen ezeket a leveleket pont rossz pillanataimban írtam, úgymond kiadva magamból a dühömet. Benne volt, hogy a munkahelyemen nem működik sok dolog, példul van éjjeli lámpa, de nem passzol a konnektorhoz, vagy, hogy kényszerből nem megfelelő végzettségű ember végzi a munkát. És olyan is, hogy x egy "k..." és a főnököm paraszt, illetve személyes, nagyon személyes dolgok, gondolatok is. Szóval megszívtam. A főnököm most kiadta a 2 hét szabimat, hogy gondolkozzon, hogy kirúg-e. Ami valószínűleg meg is fog történni, hibáztam belátom, de ez attól még magántitok jogosulatlan megismerése és gyanítom más is (levéltitok?), méghozzá a jelentős érdeksérelmet okozva is benne van szerintem. Vagy "nem eszik ilyen forrón a kását"? A főnökömet nem merem szivatni, de a munkatársnőmet, azaz x-et igen, mert egyébként is nagy szarkeverő. Segítségeteket kérem, hogy foglalkoznak-e még manapság egyáltalán ilyen ügyekkel a joggyakorlatban? Mit tegyek? Milyen bizonyítékra lenne szükségem? Elvégre ezek alkotmányos alapjogok, úgyhogy ezt nem igazán szeretném benyelni. Ha további információra van szükség, akkor kérdezzetek. Segítséget, hozzászólásokat előre is köszönöm!