baseball ütő, furcsa rendőri intézkedés


Ildikóka82 # 2009.05.06. 14:40

"...a közrendet, a közbiztonságot fenyegető veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi."
Sz.Márton gondolom ebbe úgyis azt magyaráznak bele, amit akarnak...


Iwikó

Sz.Márton # 2009.05.06. 14:38

ideillő idézet az 1994. évi XXXIV. röviden "rendőrségi" törvényből az igazoltatásodhoz:

"A rendőr az igazoltatott személy ruházatát, járművét átvizsgálhatja, ha azt a személyazonosság megállapítása, a közrendet, a közbiztonságot fenyegető veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi."

Vajon így volt-e és ezt kell tisztázni.

abra # 2009.05.06. 14:11

Köszönöm a választ!
Mindenképpen megfordulok még a rendőrkapitányságon , csak a jogi kérdéseket le akarom tisztázni előtte , tehát elsősorban a baseball ütőre vonatkozó jogszabályokra, illetve , arra lennék kváncsi hogy csak úgy be vihet -e vizelettesztre?

Sz.Márton # 2009.05.06. 14:01

Te egy érdekes rendőrrel találkoztál, ha igazak a körülmények menj a lakóhely szerinti kapitányságra (ahol már ezek szerint jártál csak nem tudni közvetlen vagy más szintű felettesénél, szolgálati előljárónál)és a rendőrkapitány vagy helyettese fogadónapjára jelentkezz be és add elő az igaz történetedet.

abra # 2009.05.06. 13:30

Sziasztok!
a következő történt velem 2napja:
Az éjszakai órákban a házamtól 30-40 méterre a szomszéd barátommal beszélgettünk a kocsimban.
Megállt mellettünk egy rendőr. Ahogy azt kell igazoltatás , stb...
Az autoban volt egy teljesen üres vizipipa , illetve egy baseball ütő a csomagtartóban.
A baseball ütőt a rendőr elkobozta , és szabálysértési eljárást indított , jogtalan birtoklás címén, hiába bizonygattam hogy sportolásra használom , ha kell le hozom a házból a felszerelés többi részét bemutatni , nem érdekelte...
Másnap sem hagyott nyugodni a dolog , bementem a rendőrkapitányságra , egészen a járőr feletteséig ,akinek elmondtam a sérelmemet. Ő szerinte a rendőr teljesen szabályosan járt el. Ez engem nem nyugtatott meg ,már csak azért sem mert ez egy 40-50 ezer forintos verseny baseball ütő ...(nem játszom egyesületben ennek ellenére)
A történet azonban folytatódik , valószinűleg a járőr fülébe jutott , hogy panaszkodtam a felettesénél , ezért ma megkeresett és a következőket mondta:

  • Örüljünk , hogy nem szedte jobban szét az autot , mert biztos benne hogy talált volna még valamit (itt a vizipipára utalt , és az esetleges kábítószerekre)
  • Beszélni fog apámmal a történtekről....(22éves vagyok:D )
  • Elküld vizelet tesztre minket , ha kell állja annak költségeit is .
  • Hajlandó mindezektől eltekinteni ha feldobunk egy dilert....

Tehát összeoglalva a kérdéseim a következők lennének:

  • Jogosan tulajdonította el a baseball ütőmet? annak ellenére hogy a lezárt csomagtartóban volt , azon belül is egy karton dobozban( tehát azt se lehet mondani hogy nem szakszerűen tárolva)
  • drogfogyasztásról való bizonyíték , és gyanú nélkül el küldhet vizelet tesztre?
  • Nem számít zsarolásnak , ez az egész "feldobunk egy barátunkat , elenged minket" történet?