Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Internetes csalás!

Tomika86 # e-mail 2015.02.12. 21:21

Üdvözlök mindenkit!

Tavaly február végén történt ez az ügyem:
Barátnőmnek akartam telefont intézni, találtam is a jofogas.hu-n egy Samsung Galaxy s3 LTE-t.
Felhívtuk telefonon, első nap ki volt kapcsolva, másnap felvette, megbeszéltünk 48000Ft. Mondta, hogy ő utánvételesen nem küldi, mert már többször elküldte és visszajött a csomagja. Belementem az utalásba (máshol utaltam már többször is, de nem volt gond). Utalás után felhívtam, mondta, hogy feladta a csomagot, és hogy csak a postán múlik mikor ér ide, ez volt csütörtökön. Pénteken nem jött, hétfőn, kedden nem jött. Hétfőn és kedden próbáltuk hívni, de a szám nem elérhető.
Azt hazudta, hogy a fia kórházban van, ezért kellene a pénz neki, azért olyan olcsó a telefon, meg felváltva van a feleségével bent, és nem elérhető mindig. Számlaszámot elvileg a nevelt fiáét adta meg.

Körmenden jelentettem fel. Pár hónapra rá kaptam levelet, hogy az érdi rendőrkapitányságra került mint bűnügy. Kellett tanúskodnom mégegyszer helyben, az Érdi rendőr hölgy kérdéseire. Majd megint eltelt 1-2 hónap és hívott telefonon a rendőr hölgy, hogy sajnos visszakerül az ügy körmendre. Levelet nem kaptam róla. És azóta semmi.

Valaki hátha tud segíteni, itt vannak az adatai: Számlaszám: Faragó Olivér : 11773315-01094998 LAFI
Hirdető neve: Lőcsei Attila 0630-9992761
Érték 48000Ft

Azóta elvileg simán hívható telefonon. most már nem próbáltam, hisz innét úgy sem tudnék mit csinálni vele. Számlaszámot le tudják ellenőrizni az OTP bankfiókban, ha kérem?

Köszönöm a segítséget!

pappcs # e-mail 2014.09.18. 18:30

tenager18 tipikus magyar, rohan a rendőrségre...

Minek, miért? milyen indokkal? azt írta az eladó hogy visszaveszi az árut, pedig nem lenne köteles mert nem vállalkozó és nem cég. Ha pedig visszaveszi, akkor hol a gond? 10 Kg alatti nem bekötött üzemeltetésű készüléket a vevőnek kell visszavinni még boltnál is...

JoghallgatóMiskolc # e-mail 2014.09.17. 12:41

A jó öreg "Nigériai csalás" áldozata lettél. Röviden az esélyeidről: ha feljelentést teszel, eljárás indul. Ettől a pénzedet nem fogod megkapni és a gépet sem fogod visszakapni. Akkor sem, ha megtalálják az elkövetőket, amire maximum elvi esély kínálkozik. Szóval se gép, se pénz nem lesz, ez tanulópénz/gép volt. Ettől függetlenül tegyél feljelentést, előfordulhatnak csodák is.

Zsotija # e-mail 2014.09.13. 15:30

Üdvözletem!

Próbálom röviden összefoglalni a velem történteket:
Olx.hu-n hirdettem egy digitális kamerát, amire jött egy külföldi vevő, először lengyelül beszélt, majd miután én angolul válaszoltam ő is átváltott, de feltételeztem hogy lengyel. Euróban kért árajánlatot, mondtam 130, ő mondta hogy szállítással együtt 200-ért elviszi, de nem neki kell hanem az unokatesójának Nigériába. Ekkor még nem gyanakodtam, főleg mert rá egy napra kaptam egy teljesen hitelesnek tűnő levelet a HSBC Bankttól hogy a 200 Eurót elutalták a számlámra, ám csak akkor lesz ténylegesen az enyém, ha a csomagot elpostázom és a csomagazonosítót elküldöm a Banknak.
Elküldtem a csomagot, a Banknak elküldtem az adatokat, ők pedig írták hogy megy a pénz. Úgy gondoltam hogy következő nap már a számlámon az összeg és mindenki boldog lesz. Következő reggel kaptam egy e-mailt a vevőtől hogy a 200 Euro helyett 340 Eurot vett le a bank a számlájáról és csak akkor kapom meg a pénzt ha elutalom neki a különbözetet 140 Euro-t, de nem is neki, hanem szintén egy unokatesójának Nigériába. Na ekkor lett nagyon gyanús a dolog.
Elötte is gyanakodtam és rákerestem többször az ő e-mail címére is (helenadras40@gmail.com) és a Bank címére is (wiretransfer.hsbcbank@accountant.com) de egyikre se dobott ki csalást. Ezen a ponton azonban úgy gondoltam hogy eszem ágában sincs előre fizetni, főleg hogy nincs nekem csak úgy 140 Euróm előre. Hosszas kutakodás után kiderült hogy a Bank e-mail címe mögött van egy másik cím, ami az eredeti küldőé lehet (zrichard16@gmail.com), erre a címre pedig már kiadott igen sok csalást.

A "vevőtől" folyamatosan kaptam az üzeneteket hogy mikor küldöm a pénzt, én pedig miután kiderült a csalás, mondtam neki hogy azonnal küldje vissza az árut vagy fizessen különben a hatóságokhoz fordulok. Azóta nem válaszolt, amiből szintén kiderült hogy csalás volt az egész.

Sajnálom hogy ilyen hosszúra nyúlt a történetem, de úgy gondoltam minden részlet fontos lehet. A kérdésem az, hogy ilyen nemzetközi internetes csalásokkal lehet a rendőrséghez fordulni és tudok feljelentést tenni, vagy mi lenne a legjobb megoldás? Vannak adataim amikből ki lehet indulni. Rengeteg e-mail, 2 nigériai név is cím plusz valószínűleg Facebookon is megtaláltam az elkövetőt, de ez nem 100%.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel,
F. Zs.

anyabajban # e-mail 2014.09.10. 09:52

Üdvözlöm! Azzal a kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni,hogy mit tehetek,ha épp most történt velem internetes csalás. Péntek reggel felhívtam egy telefonszámot,amit az Olx.hu-n talált a párom egy hirdetésben,ahol sthil fűkaszát hirdettek jó áron. Egy "hölggyel" beszéltem,aki előadta,hogy már lefoglalták a gépet,de ha hamarabb tudok utalni,az enyém,mert neki gyorsan kell a pénz,azért is adja a gépet ilyen jó áron. Megkaptam a számlaszámot,még aznap utaltam 8000 Ft. foglalót,megbeszéltük,hogy hétfőn megy a többi.. Hétfőn még beszéltünk,minden teljesen életszerű volt,iskolakezdés,éjszakai műszak-amiért gyorsan kellett mindig mindent intézni,stb. Akkor még egyáltalán nem gyanakodtunk..
Aztán elment a pénz és másnap (tegnap) már nem volt elérhető a nő(és azóta sem),a fűkasza ma még megérkezhetne,de nem fog-tudom,mert felhívtam a megadott takarékszövetkezetet reggel és az ügyintéző azt mondta,sajnos tudnak róla,hogy több kétes ügye is van a hölgynek,a címe - ahogy sejtettem - valószínűleg kamu. Ilyen esetben mit tehetek? Mikor lehet feljelentést tenni és azt hogyan kell megtennem? Személyesen,vagy lehet telefonon is esetleg(csak mert itthon vagyok kisgyerekkel-nem lenne túl egyszerű)? Van rá esély,hogy ebből a pénzből látok még valaha valamennyit? Tudom,klasszikus példái voltunk az óvatlan,naiv,buta vásárlóknak,de a sürgetés megtette a hatását. A számlaszám: 69500170-15102287 Hol találhatok olyanokat,akiket esetleg szintén megkárosított? Válaszát előre is köszönöm,Tisztelettel!

pappcs # e-mail 2014.08.23. 15:59

A 17/1999 korm. rendelet értelmében 30 napon belül köteles az eladó teljesíteni. Addig értelme nincs rendőrségre rohangálni, különben is ez csak akkor büntetőügy ha az eladónak szándékában sem állt a megrendelést teljesíteni.

odettfive # e-mail 2014.08.19. 18:40

OLX-en elkövetett csalással kapcsolatban szeretnék írni, hátha olvassa valaki, akit szintén érint a történet. Találtam egy Irulu 7 4in1 tabletet. Írtam az eladónak (Fehérvári Zoltán névvel regisztrált), nagyon készségesen válaszolt a kérdéseimre. Szervizzel kapcsolatos kérdésemnél kezdtem az utánajárást. Azt mondta h az Edigital üzletekben lehet szervizelni. Felhívtam őket, ezt megerősítették. Hivatkozott egy cégre (Pod Cee Kft.), ahova utalnom kellett. Ennek is utánanéztem, semmi kompromittálót nem találtam, még a számlaszám is egyezett azzal, amit megadott az utaláshoz, így elutaltam az összeget. Az "úriember" eltűnt. Ma megtettem a feljelentést természetesen. Ha más is hasonló helyzeten van érdemes feljelentést tenni, mert ezt sokan üzletszerűen csinálják, ami már nem szabálysértési kategória, hanem bűncselekmény!!

ObudaFan # e-mail 2014.08.13. 17:01

pepe112

A fizetési meghagyás reálisabbnak tűnik.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://members.chello.hu/tarczay

http://biroigyakorlat.blog.hu/

pepe112 # e-mail 2014.08.13. 10:17

Olyan kérdéssel fordulnek önökhöz, hogy olx en vasaroltam 20 ezer ft-ért egy ujnak mondott air max cipot közben ez hasznalt volt az elado viszont nem akarja vissza adni a pénzem! Ezzel fordulhatok a rendorséghez, vagy felejtsem el ?

danba79 # e-mail 2014.08.06. 10:57

Keresem azokat az internetes kàrosultakat,akiket Vidàkh Àdàm József(vagy éppen hogyan nevezi magàt)kàrosított meg.Velem az OLX-en történt,hogy az àtutalàs utàn nem kaptam meg a vàrt terméket.Jelenleg hàrman vagyunk így ezzel,de gondolom leszünk még egy pàran,és a rendôrségi feljelentéshez jó ha minnél több kàrosult àll össze.
OTP sz.szàm :11773494-00591007
Elérhetôségem danba0203@gmail.com

Agent Cooper # e-mail 2014.08.05. 23:33

Kedves Aniedi!

Nyolc napon belül panasszal élhetnek a megszüntető határozattal szemben, és kérhetik a nyomozás folytatását. Célszerű lenne betekinteni a nyomozati aktába.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # e-mail 2014.08.05. 23:32

Kedves ronny277!

Sajnos ennyi információ alapján nehéz még jósolni is, de nagyon valószínűnek tűnik, hogy ez az ügy guggolós lesz!

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Aniedi # e-mail 2014.08.04. 16:06

Üdv!

Az alábbi problémával fordulok Önhöz. Tavaly szeptemberben az Ebay-ről vásároltunk cégünk számára 5 db, távközlési szolgáltatáshoz szükséges modulátort összesen 493.000,-ft- értékben. A fizetés nem PayPal-on keresztül történt...sajnos...
A vásárlás után megkaptuk az e-mail-t a számlaszámmal, ahová az utalást kérik az eladó; utaltunk.
Kicsi idő múlva, amikor ránéztünk a fiókra tapasztaltuk, hogy az eladó törölte magát, a terméket persze nem küldte el.
Feljelentést tettünk, nem régen kaptunk az állásfoglalást, hogy az eljárást megszüntették mert az "elkövető kiléte nem volt megállapítható".
Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor merre tovább? Egyáltalán van-e bármilyen lehetőségünk továbblépni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönjük!

ronny277 # e-mail 2014.08.04. 15:25

Tiszteletem!A kerdesem.a kovetkezo lenne!2014.Marciusaban kaptam jogerosen 10honap bortonbuntetest 2evre felfuggesztve 4rendbeli csalasert (internetes)!De ez az ugy meg birosagi folyamatban volt mikor elkezdtem ujra csalni 2014.januartol kb majusig!Tehat a jogeros itelet utan meg benne van egy ket csalas!A csalas vetsegnek van megallapitva!A nyomozas folyik folyamatosan hosszabbitja az ugyeszseg a nyomozast!A kerdesem hogy a bortonbuntetest meglehet-e uszni penztbuntetessel illetve kozmunkaval vagy hosszabb felfuggesztettel?Koszonom valaszat!

Agent Cooper # e-mail 2014.08.04. 10:07

Kedves Neumann!

Javaslom, hogy minél előbb vegye fel a kapcsolatot a magyart CERT-tel a +36(1)336 4833 telefonszámon, munkatársaik 24 órában állnak rendelkezésre.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Neumann # e-mail 2014.08.03. 03:13

Üdv

Adott egy gyermekvédelmi intézmény, ahol az egyik fiatal sajnos válaszolt egy ilyen "nigériai" levélre (kínai IP).
Ezzel nem is volt gond, de most sorra érkeznek neki a fenyegető levelek, pénteken még postai! úton is kaptunk egyet. Továbbá folyamatosan próbálják feltörni a hálózatot. (sajnos fix az IP, és az SSH portnak nyitva kell lennie) Ha beállítok valami biztonsági dolgot (IP cím szűrés, automatikus blokkolás... stb) az csak néhány óráig működik.
Hova lehet ilyen esetben fordulni?

Üdvözlettel: Viktor

Agent Cooper # e-mail 2014.07.31. 15:50

Kedves Moltimi!

Természetesen tehet feljelentést, ráadásul ha több embert is megkárosított az eladó, akkor az üzletszerűség miatt bűncselekményt követett el. Az Önök közötti kommunikáció bizonyíték lehet.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Moltimi # e-mail 2014.07.31. 10:52

Tisztelt Cím!
A következő történethez kérném a segítségét. 2014. 07.21-én Facebookon keresztül vásároltam egy terméket . Még azon a napon megadott bankfiókba befizettem az összeget azaz 5100ft. A mai napig nem jött semmi , hiába kérem a feladó bizonylatot küldje el csak hiteget vele. Kértem hogy utalja vissza vagy feljelentem erre megfenyegetett a családjával. Sajnos tudja a címemet mert megadtam neki. Kérdésem tehetek e feljelentést a kicsi összegre való tekintettel ? És elég lenne bizonyitéknak a fenyegető mondata ? A pénz nem számít ha nem kapnám vissza csak tudom hogy több embert is átvert.

Agent Cooper # e-mail 2014.07.25. 22:24

Kedves krasznaja armia!

Kérjen betekintést a nyomozati iratokba, és amennyiben úgy látja, hogy még van értelme nyomozni, akkor éljen panasszal a nyomozást megszüntető határozattal szemben.
Egyébként meg a hölgytől kártérítési perben követelheti a kárának megtérítését, amennyiben magatartása felróható volt.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

krasznaja armia # e-mail 2014.07.24. 12:33

Kedves Mindenki!

2014.01.25.-én feljelentést tettem az alábbi névhez tartozó számlaszám tulajdonos ellen csalás miatt:
Ujhegyiné Káló Mónika 10100716-40653400-01004003

(X-BOX-360 játékkonzol - Hirdetés : Apród)

Többen megkerestek akik szintén hasonlóan jártak és nem csak a károsultak hanem több kapitányság nyomozója is.

Az érdi rendőrség a mai napon lezárta a nyomozást mivel szerintük az elkövető személye nem megállapítható.
A hölgyet többször meghallgatták elismerte,hogy a számlát ő nyitotta viszont nem tudja ki használja(ez áll a határozatban).(?)

Tehetek még valamit az ügyben, vagy végleg "keresztet" vethetek a pénzemre?

Agent Cooper # e-mail 2014.07.17. 11:24

Kedves Deke!

Így első olvasatra nem feltétlenül fenyegeti letöltendő szabadságvesztés, azonban ha minél kisebb büntetéssel szeretné megúszni, akkor mielőbb célszerű védőhöz fordulnia. Elég széles a spektrum internetes csalásokra kiszabott büntetések tekintetében.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Deke # e-mail 2014.07.17. 00:09

Köszönöm a választ, gondoltam hogy dicséretet nem kapok érte de egyértelműen az sem derült ki hogy mire számíthatok.
A hitelről pedig annyit hogy azt fizetnem kell es nem szeretnek e miatt belebukni ....
Tudom hibát követtem el, es beismerem, de mire számíthatok, es mit javasol mit tegyek ilyen esetben? Soha nem történt velem meg ilyen.....

Agent Cooper # e-mail 2014.07.16. 23:42

Kedves Deke!

Dicséretet nem fog kapni, és talán nem feltétlenül kell majd ilyen buta módon védekeznie.

Egyébiránt Ön az első ember, aki nem akarja a hitelét elveszíteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Deke # e-mail 2014.07.16. 23:00

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy olyan problémával állok szemben ami igen kínos es igazából az érdekel milyen büntetésre számíthatok. Ma egy illető felkeresett akinek mobiltelefont adtam el az interneten előre utalással hogy mibe keveredtem ugyanis ot megkereste a rendőrség hogy megkapta e a tőlem vásárolt készüléket. A problema ott kezdődik hogy mivel engem is vertek mar at es semmi nem lett az ügyből ezért ugy gondoltam hogy ezt en is büntetlenül megtehetem, ezért volt is ra példa hogy ugy uzleteltem hogy semmit nem küldtem a kapott pénzért. Egy hónapja meg is szüntette a bank a folyószámlamat es a rendőrség azt is mondta az illetőnek aki megkeresett hogy eljárás folyik ellenem. Mire számíthatok? Eszem ágában se jutna meg egyszer ilyet tenni, azt sem azert tettem amit tettem mert szükségem volt ra hanem mert felidegesitett mennyire nem törődik ezzel a dologgal senki sem..... Új számlán van, biztos munkahelyem, hitelem.... Nem szeretnem ezeket elveszíteni es börtönbe kerülni.... Köszönöm a választ

Agent Cooper # e-mail 2014.07.14. 10:49

Kedves cafebar!

Pontosítanék, nem „pénz áll benne”, hanem pénz veszett el benne.
Régóta ismeretes (több mint egy éve), hogy maxféláron nem úgy működik, ahogy azt elképzelik...

Üdvözlettel: Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…