Internetes csalás!


Majordomus # 2023.11.15. 20:41

Ha beváltak volna akkor nem lennél itt?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.15. 17:38

Megkaptad a tippeket, nem?

szekely Janos # 2023.11.15. 14:18

Jó napot kívánok.
Az lenne a problémám, hogy fizettem 1 külföldi illetőnek Revoluton keresztül sport eseményekre adott fogadási tippekért.
Különböző díjjakra hivatkozva már elég sok pénzt csalt ki belőlem?
Tehetek feljelentést vagy van bármilyen lehetőségem ilyen esetben?

szekely Janos # 2023.11.15. 14:18

Jó napot kívánok.
Az lenne a problémám, hogy fizettem 1 külföldi illetőnek Revoluton keresztül sport eseményekre adott fogadási tippekért.
Különböző díjjakra hivatkozva már elég sok pénzt csalt ki belőlem?
Tehetek feljelentést vagy van bármilyen lehetőségem ilyen esetben?

Majordomus # 2023.01.10. 20:29

Aztán miért hagyná rád az ingatlanát a drága?

Erus # 2023.01.10. 19:33

Érdekes csalókba botlottam.
Facebookon egy Martha Laurens nevű hölgy írt, hogy rám hagyná az ingatlanát, írjak az email címére. Kiváncsi voltam. Megkérdezte hogyan használnám jótékony célra a pénzét, és megnyertem őt. Küldte az ügyvédje emailjét, hogy azzal is vegyem fel a kapcsolatot. Mindez hibás magyarsággal, össze kevert nevekkel.
Az ügyvéd kérte az adataimat, még a jövedelmemről is, mintha kölcsönt akarnèk felvenni, és az irazaim másolatát. Persze nem tettem meg. Kértem küldje el ő az ügyvédi működési engedélyét. Nem is reagált, csak írogatta, hogy bízhatok benne, és írjam meg az adataimat.
Jeleztem a hölgynek, hogy ez így nem hivatalos, nem így kell csinálni.
Erre az ügyvéd oda írta a levelébe, hogy ürlap és alá ilyeneket, hogy munkád....... Jövedelmed... Iban számlád.... Watsappod....stb.

Az a baj, hogy ezzel sokakat megtévesztenek. Pénzt vesznek fel a nevükben.
Mivel nem vagyok károsult, nem is tehetek feljelentést. Ez a szomorú tény. Pedig fel kellene rá hívni a figyelmet, és elkapni őket, mert tuti már vannak áldozataik.

Másik bandáról is tudok. Ők társkeresőn dolgoznak. Az áldozatot katonaként cserkészik be, pénzt akarnak rábízni személyesen egy dobozban, majd vissza kérik, de állítják hogy ki lett lopva belőle az ami benne se volt. Aztán fizikai bántalmazással, fenyegetéssel, zsarolással kifizettetik.

Traffic # 2021.05.15. 10:07

Ide is beírom, mert több szálon futnak a jogi segítségkérések:

T. Sértettek!

Javaslom mindenkinek, hogy a történetet, amit elszenvedtek, ne egy ismeretlen személlyel, email-ben osszák meg, hanem a rendőrséggel. Egyrészt adatvédelmi okok miatt, másrészt nem tudni, ki van az email cím mögött, harmadrészt pedig ki tudja, mikor tesz feljelentést, illetve tesz-e.

A rendőrség ellenőrizni szokta az elkövető számlaszámát az adatbézisukban és egyesítik az ügyeket.

Ne legyenek duplán sértettek!

szagika # 2021.05.14. 13:58

Kedves Károsult "Társak"!
Ezeket a hozzászólásokat olvasva,rájöttem,hogy én is csalás áldozata lettem a tegnapi nap folyamán.Kár,hogy nem előbb olvastam a hozzászólásokat.A Jófogáson "Bence" felhasználó néven árult egy Dyson Cyclone V10 rúd porszívót gyanúsan alacsony áron 24eFt.-ért+2000 posta kts.Sajnos beleszaladtam a csapdába köszönhetően a kapzsiságomnak,én is szerettem volna egy csúcskategóriás készüléket szinte negyedáron megvenni.Hát most, se pénz,se készülék.Természetesen a Jófogáson váltott levelezésünket már ki is törölte,úgy, hogy már ott vissza se tudom nézni.A számlaszám amire utalnom kellett
Rácz Bence 12001008-01430495-00100005
a közleménybe kérte, hogy írjam bele EVP2410011659477 ezt a számot mert neki nagyon fontos lenne.na ezt nem tettem meg,mert elkerülte a figyelmemet,csak utólag olvastam,úgy, hogy a közleménybe a porszívó nevét írtam,nem tudom, hogy ez jelent-e valamit.Minden esetre nem hagyom annyiban a dolgot,feljelentést fogok tenni.
Esetleg csatlakoznék ha van folyamatban csoportos feljelentés!

drbjozsef # 2021.05.07. 10:55

Mit tudsz tenni.

Például visszaolvasni itt néhány oldalt. Más nem is fog akkor kelleni.

KBerta # 2021.05.07. 10:48

Sziasztok!

Rendeltem egy oldalról még Március 20-án 9.000,- értékben és mivel nem volt utánvétel így előreutaltam a pénzt! Szállítási időnek 8-19 napot adtak meg, majd 1 hónap után írtam nekik, hogy a csomagom sehol és értesítést se kaptam, hogy adtak volna fel a nevemre csomagot! Azt a választ kaptam, hogy legyek türelemmel, 1 hét és nálam a csomag. Azóta 2x írtam újabb e-mailt, hogy a csomag sehol és az utolsó e-mailben pénzvisszafizetést kértem (ez volt 2021.05.06-án)! Azóta nem válaszolnak az e-mailekre, Facebook oldalon a messenger üzenetre illetve a telefont sem veszik fel! Ilyenkor mit tudok tenni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Atizs # 2021.05.03. 08:08

drbjozsef

Végül megoldódott a probléma, visszautalta a vételárat. De továbbra sem értem miért húzta ennyire az időt. Bő három hétig tartott, a végsőkig kitartott amellett, hogy a foxpost a hibás, szerintem viszont nem adott fel csomagot. (különben tudta volna a csomagszámot és a foxpost rendszerében is nyoma lenne)

Mindegy, a lényeg, hogy van rizikó az előre utalásban még sok pozitív értékeléssel rendelkező eladónál is.

drbjozsef # 2021.04.29. 04:54

Atizs,

Milyen adatát tudod?

Amíg levelezésben vagytok, hiteget a kifizetéssel, addig ez nem csalás, csak polgár jogi vita a pénzről. Ha nem fizet, fizetési meghagyást küldhetnél neki, ha tudod a nevét és a címét.

Ha azt gondolod, hogy eleve nem is akarta soha teljesíteni a vásárálsod, vagyis becsapott, akkor csalás miatt feljelentést tehetsz a rendőrségen.

Atizs # 2021.04.28. 07:56

Sziasztok!

Az előző esetet olvasva az enyém eltörpül hozzá képest, mégis bosszantó.

9500Ft-ért vásároltam egy apróhirdetéses oldalról, előre utalással. Az illetőnek 57 pozitív értékelése és 0 negatívja volt, az előző vásárlók hozzászólásai alapján nem volt okom kételkedni.

Először 04.08-án (csütörtök) írtam neki, akkor el is intéztem az utalást, szólt, hogy megkapta. 04.14-én (szerda) kérdeztem mi újság, azt mondta úton van a csomag, hamarosan (péntekig) megérkezik. 04.20-án (kedden) még semmi, írtam neki, erre ő felhívott, elnézést kért a kellemetlenségért, mondta, hogy most már tényleg meg kell érkeznie. Telefonon utoljára 04.24-én beszéltünk, akkor azt monda 04.27-ig mindenképp meg kell érkeznie. Ma 28-a van.

Foxposttal többször is beszéltem az adataimmal nem látnak csomagot a rendszerükben. A feladótól kértem csomagazonosítót, de csak kitérő választ kaptam.

Kértem, hogy utalja vissza a pénzt, ígéretet kaptam rá, de pénz eddig sehol.

Mit tehetek ebben az esetben?

Köszönöm előre is.

drbjozsef # 2021.04.04. 17:46

matiszgege,

Ha úgy érzed becsaptak, akkor feljelentést lehet tenni rendőrségen. Mivel sok adatod nincs, a gyakorlati esélyed kb. zérus.

Feltehetőleg a bankszámla is zsákutca, mert rögtön továbbutalják róla a pénzt, valahol felveszik kp, aztán volt nincs. A számla minden bizonnyal stróman nevén van. Nem sokra mennél egy nápolyi hajléktalannal.

matiszgege # 2021.04.04. 15:54

Sziasztok!
Internetes csalás áldozata lettem én “okos” és a tanácsotokra lenne szükségem mi tévő tudok lenni.
3 hónapja vettem fel a kapcsolatot egy használt motorkerékpárt hirdető olasz fickóval az AutoScout24 oldalán keresztül. E-maileztünk, aztán megadta a számát, hogy watsappon kommunikáljunk és mondta, hogy kapcsolatban áll egy spanyol logisztikával foglalkozó céggel (Compra-Seguro) aki felveszi velem a kapcsolatot. Kaptam képeket a motorról, a forgalmiról és később egy invoice-t az utaláshoz. Már tudom hogy nagy hülye voltam és nem kellett volna de akkor elutaltam a 6000 eurót nagy hévvel, hisz milyen jó hogy viszonylag olcsóbb az a Harley amit kinéztem. Néhány probléma miatt egy magánszemély bankszámlájára kellett végül utalnom. Később írtak hogy megjött a pénz, de azóta eltűntek. Se az eladóval, se a futárszolgálattal nem lehet már felvenni a kapcsolatot. Ahogy később a telefonszámot néztem a neten az eladó több néven is hirdetett több oldalon is. Az eredeti tulajdonost aki a forgalmin szerepelt és aki nevével hirdetett a facebookon megkerestem de azt mondta 3 éve eladta már a motort, majd nem írt többet.
Nem tudom hova kellene ezzel az üggyel fordulnom, így hogy külföldi a bank ahova ment az utalás és az se biztos, hogy ismert az eladó fél személye. Bankszámla alapján lehet kezdeni ezzel valamit?
Ha bárkinek van ötlete kérem írjon. Nagy segítség lenne.

Taito # 2021.02.27. 19:18

Kb. igen :D
Amerikába divat konzol helyett képeket küldeni néhol említve, néhol nem.

Szomorú örökös # 2021.02.27. 06:29

Taito

Most ezt nem teljesen értem! Mi is érkezett a csomagban?
Gyakorlatilag egy számítógépeket ábrázoló „fénykép-csomagot” kaptál? :-O

Taito # 2021.02.26. 22:59

Sziasztok!

Elég furcsa helyzetbe kerültem a minap és talán itt érdemi válaszra, segítségre lelhetek.

A JóFogás-ról rendeltem egy számítógépet 195.000 forintért, vagyis csak hittem, hogy rendelni fogok. Történt ugyanis, hogy utánvéttel megrendeltem át is vettem súlyra, méretre nagyjából azonos volt az elvárt termékkel. Viszont itt jött a plot-twist:

  • Perfekt csomagolás és néhány kisebb dolog, amivel majdhogynem azonos lett a súly a termékkel.

Sajnos röntgen szemem nincs, viszont az azóta törölt hirdetést megtekintve pár dolog talán elsiklott a szemem előtt:

  • Csak a címben szerepelt a számítógép neve, valamint a hirdetés végén, de ott is csak annyi, hogy a képeken az xy számítógép látható.
  • A hirdetés további leírásában csak a szállítás és átvétel lehetséges módjai voltak megadva.
  • A képekre nagyon halványan rá volt írva, hogy igazából csak csomagolást és képeket fogok kapni.

Ebben az esetben érdemes-e feljelentést tenni vagy igazából védheti az elkövető azzal az álláspontját miszerint elegendő tájékoztatást nyújtott a képeken eldugott üzenetekkel plusz a címen kívül nem esik szó a meghirdetett termékről?

Köszi előre is,
T.

Beni8282 # 2020.11.19. 13:05

Szép napot kívánok.
Már túl vagyok elég sok adás vételen.
De most belefutottam az állandó ismételten elhangzó előre utalást tiltó kérések ellenére.
Vásároltam a a Jófogáson egy terméket előre utalással sajnos 42000ft ért.
Az eladó REVOLUT-számlára kérte az összeget(csak a revolutos számlaszám át tudom, meg a jófogáson a volt felhasználó nevét.Másnap törölte is magát a jofogásról)Én utaltam,de a termék nem érkezett meg.1 hete történt az utalás,ma voltam bent a rendőrségen feljelentést tenni,nem bíztattak jóval.Mennyi esélyem van hogy a rendőrség megtalálja?A jófogás ügyfélszolgálat-nak írtam a történtekről de semmi reakció.A revolut-tól én vagy a rendőrség ki tudja kérni a számlatulajdonos adatait?
Illetve a felhasználó nevét kiírnám hátha valaki van még akit rajtam kívül károsított.
LiZ4rD néven volt fenn és Mezőkovácsháza volt megjelölve helyként.
Válaszukat előre is köszönöm.

anne.s. # 2020.09.30. 10:59

köszi.
igazából van egy személy, akire gyanakszunk, őt adta meg referenciának, és a nevük nagyon hasonlít, csak egy betűvel tér el a paypalon. ha megyünk bejelentést tenni a rendőrségre, és megemlítem ezt a személyt is (tehát nem tőle vásároltam, de ő azt állította, hogy más vásárolt tőle, és minden rendben volt), akkor őneki is utána nézhetnek? egy sima bejelentés alapján elindul valamilyen folyamat?
úgy olvastam, hogy a paypal bírósági papírra kiad adatot. eddig eljutni esélytelen?

drbjozsef # 2020.09.30. 08:10

mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Feljelentést, illetve a paypal-nál érdemes érdeklődni, van visszavonási opció, bár azt hiszem nem minden esetben.

érdemes közösen feljelentést tennünk?
Hogy érdemes-e? Nem. Úgyse találják, lezárják.

anne.s. # 2020.09.29. 12:16

sziasztok,
lehet, hogy az én problémám eltörpül a többi mellett, de szeretném tudni, hogy milyen lehetőségeim vannak.
facebookon vásároltam egy pénztárcát, 10.500 ft-ot fizettem, amiben benne volt a postaköltség. az eladó pár napig hitegetett, nagyon kedves és meggyőző volt, de nem adta fel. kb. 10 napja történt ez, azóta találtam még egy lányt, akit 48.000 ft-tal vert át, ő se kapta meg a terméket. lehet, hogy találunk még másokat is.

ami a problémás rész, hogy nem bankszámlára kellett utalni a pénzt, hanem paypalon kártyával fizetni. érdemes közösen feljelentést tennünk? nem tudom az igazi nevét, csak egy mélcímet, meg a facebook profilját, de valószínűleg az is kamu.

mit lehet tenni ilyen helyzetben?
előre is köszi.

Pityinger # 2020.09.18. 09:05

Hutyimalac,

Köszönöm a hozzászólást. Az az érdekes, hogy első alkalommal 4760 eurot utaltam és visszajött azzal az indokkal, hogy nem EU-s számlaszámot adott meg a futárszolgálat, rendszer hibára fogva. Már ekkor buktam közel 60.000 forintot és az egész kezdett fura lenni, hogy milyen módon tud egy cég egy ilyen hibát elkövetni. Itt pedig gondolkodtam, hogy hagyom az egészet a fenébe, de én marha másodjára is utaltam. Ezután utaltam a 4000 eurot egy másik összegre és azóta csend. Ha azonnal az utalás után rájövök, hogy csalás akkor talán a pénzt visszakaptam volna, sajnos én napokkal később jeleztem a bankomnak (nem tudták visszahívni az összeget), ezután pedig rendőrség.

Az érdekelt(ne), hogy szerintetek mennyi esély van arra, hogy visszakapjam a pénzt. A bank itthoni fiókját nem érem el telefonon, állítólag a bank akiről szó van, nagyon kemény pénzmosásis ügyekbe is keveredett a múltban.

Üdv,

Pityinger

Hutyimalac # 2020.09.15. 09:31

Pityinger!

Egy év alatt ötször húztak le. Az első háromnál sajnos nem vettem észre rögtön, mert az átutalt összeg fillérre megegyezett egy valós átutalással. Hó végi zárószámlánál reklamáltam. A bank elfogadta és visszautalta a pénzt. Ennél az ügynél ráadásul nem is értettem mert sosem rendelek külföldről és a bank tájékoztatása szerint egy párizsi székhelyű arab segélyszervezetnek utaltak. Aminek a rövidítése egy betű kivételével ugyanaz volt mint a rendszeres átutalás. Biztonsági szakemberrel megnézettük a számítógépet, mely megállapította, hogy sem vírus sem adathalászat nem történt, tehát az a bankrendszer hibájára volt visszavezethető.
Az utolsó kettő pedig ezekre volt visszavezethető 3-3 hónap különbséggel. Ezek már az Arab Emirátusokból (érdekes módon nem a bankkártyámmal éltek vissza, hanem a számlaszámmal. Itt már azonnal észrevettük, mert semmilyen hasonló összeg azon a héten nem volt a számláról kifizetve semmilyen módon sem, de az sms-t kaptuk. Öt percen belül letiltattam a kártyát. Itt már az új kártyát a bank állta.
Érdekesség, hogy a letiltáskor a diszpécser közölte hogy aznap háromszor próbáltak nagyobb összeget leemelni, de fedezetlenség miatt vissza lett utasítva. Javaslatom aki ilyet él áll, azonnal tiltasson le mindent. Igaz öt napig nem tud elektronikusan pénzt kezelni, de a számláról személyesen lehetett pénzt felvenni.

Pityinger # 2020.09.14. 09:10

Üdvözletem mindenkinek. Sajnos úgy néz ki külföldi internetes vásárlás áldozata lettem, 4000 euro-val károsítottak meg. A feljelentés megtörtént a magyar rendőrségen, a csaló egy német futárszolgálat nevében levelezett velem. A valós német futárszolgálat anti-abuse csapata felvette a kapcsoalatot velem, telefonon is felhívtak. Állítólag a német rendőrség is fog nyomozni. Felmerül egy pár kérdés: érdemes nekem is jelezni annak a banknak ahol a csalás történt, érdemes jelezni annak a domain szolgálatatónak ahol regisztrálva lett a csalásra szánt email cím, jelezzek annak a cégnek is amiről az állítólag eladó írt, email címre gondolok amikor a céget írom. Vagy ne avatkozzak bele semmibe és csak várjak. A saját bankom nem tudta visszahívni az utalást. Köszönöm amennyiben van bármilyen javaslat, tanács.