iratismertetéssel kapcsolatos kérdések


iparka # 2010.09.22. 12:55

1. " A gyanúsított és az ügyvédje mindenből kérhet ingyen, a tanú a saját vallomásáról kérhet oldalanként száz forintos illetékbélyeggel, a sértett pedig minden olyan nyomozati cselekményről készült jkv-ből kérhet, amely cselekményeknél jelen lehetett /pl. szembesítésen jelen volt, vagy felismerésre bemutatáson, helyszínelésen, akkor ezekről kérhet, illetve a saját vallomásáról/, neki is oldalanként száz ft. Ezenkívül a megszüntető határozatból kap a sértett és a gyanúsított is ingyen. A sima tanú csak a saját vallomásából kaphat pénzért.

Ez igaz ?
Ha igen : egy ismerősöm mesélte, hogy régebben egy családjában volt egy ügy és a Sértett is kapott sok nyomozati anyagból másolatot. Ezek szerint jogtalAnul adhatták-e ki neki és előfordulhat-e, hogy ez gyakran megtörténik ? Gyanusított kérheti-e, hogy erre fokozottan ügyeljenek a hatóságok és csak a sértettet megillető papírokat adják ki ?

2. A gyanusított kérheti-e, hogy a személyes azonosító adatait ( lakcím, édesanya neve, szül. adatok) bizalmasan kezeljék a sértett(ek) előtt (iratism. után, vádiratban, bíróságon...stb.) ? (A tanúk tudom, hogy nyilván nem tudhatják meg és feltételezem, hogy más gyanusított(ak) sem.) Névvel + útlevél/szem.ig.számmal önmagában is lehet egy állampolgárt azonosítani, nem ? Tiltja ezt valami, kérhet ilyet a gyanusított ?

3. Az iratismertetés után a gyanusítottnak milyen hatókörön belül van joga véleményezni az iratokat, bizonyítékokat ? (Pl. : téves egy begyűjtött adat - kérheti-e hogy vizsgálják meg újból, adott időpontban máshol tartózkodott, erre vannak tanúi - kérheti-e, hogy hívják be ezeket a tanúkat ...stb. )
Szóval általánosságban mennyire szólhat bele a nyomozati folyamatba ilyenkor a gyanusított, milyen jogai vannak ?

Ezeket az észervételeket ott, a helyszínen pár óra alatt kelelne megtenni, vagy otthon átgondolhatja-e, kap -e erre néhány napot ?

csak mert ezt találtam a fórumon :
"De be kell menni a hatósághoz, mert az iratismertetésre általában a nyomozó hatóság hivatalos helyiségében kerül sor. Egészen pontosan: „az erre kijelölt helyiségben“.
Már csak azért is meg kell jelenni, mert erről jkv.-et vesznek fel, melyben több dolgot is rögzíteni kell, többek között a gyanúsított észrevételeit, indítványait.
Valóban lehet ezek alapján további nyomozásnak helye, de a tapasztalat azt mutatja, hogy innen már megy az ügyirat az ügyészhez, és legfeljebb ő küldi vissza, ha helyt ad azoknak."
Tehát értem én , hogy van ehhez joga, időt kéne neki hagyni, de ezek szerint nem szoktak erre elég teret biztosítani, ott helyben kéne panasszal élni ??? Ez nem várhatják el egy gyanusítottól
szerintem..

4. Szabályos -e már iratismertetés előtt , gyanusítottat kihallgatáson rabosítani ?

5. Az ügyési vádirat után is -ha jól tudom , lehet véleeményt nyilvánítani a bizonyítékok ellen. Ez jellegében, hatókörében...stb. mennyibem különbözik az iratismertetés utáni véleményezéstől ???

iparka # 2010.09.23. 13:50

Elnézést ha kicsit hosszúra sikeredtek a kérdéseim, nagyon rövid - ám helytálló, informatív választ is nagy örömmel vennék rájuk. Köszönöm szépen.

kovacsz # 2010.09.23. 16:26
  1. Nagyobbrészt helyes.
  2. Nem kérheti, így más gyanúsított is megismerheti az adatait.
  3. Kérhet (indítványozhat) szinte bármit, el fogják bírálni, ha valóban érdemi indítvány akkor eljárhatnak benne, ha nem elutasítják. Az iratismertetés során kell megtenni az észrevételeket.
  4. Illet volna az első kihallgatás során rabosítani, de ezt az eljárás során bármikor lehet pótolni.
  5. A vádirat után már a tárgyalás következik, majd ott a többi észrevételt.
iparka # 2010.09.23. 16:50

Köszönöm.

  1. "Nagyobbrészt helyes. "

    Akkor a sértett miből is kaphat másolatot ?

    Gyanusítottak, tanúk vallomásából nem kaphat ?

  2. "Az iratismertetés során kell megtenni az észrevételeket."

Nem értem.összegyűlik egy nagy akta,
ugyanezt használja az ügyész is, aki 30 napig olvasgathatja. Ezt mindet ott helyben lehet csak átolvasni és véleémnyezni ? Szóval üljön ott a gyansított egy fél napig és egy papirosra írja le az aggályait ? ???? mi van ha, azzal vádolnak, hogy teszem azt 2009 aug. 8-án balatonfenyvesen rosszat csináltam, de én tudnám tanúkkal igazolni, ha adnának pár napot a végiggondolsára, hogy akkor épp Szegeden tartózkodtam a haverokkal és van róla videófelvételem is.

köszönöm szépen még egyszer.

iparka # 2010.09.23. 16:58

Ja, azért a gyanusított indítványát a tévedésekkel kapcsolatban ugye az ügyész is megkapja ? mert ha a nyomozés nem is folytatódik ("a tapasztalat ezt mutatja"), legalább az ügyész lássa már ..

kovacsz # 2010.09.23. 17:15

1. A sértett az őt érintő iratokat ismerheti meg és abból kérhet másolatot. (lehet akár tanú, akár gyan. kihallgatási jkv.-is.) pl. egyesített ügyekben lehet több bcs és több gyanúsított, de minden sértett csak a saját ügyét láthatja.

Vallomást a kihallgatás során kell tenni, nem iratismertetéskor.

Az iratismertetésről jkv. készül ami azt követően a nyomozati iratok része.

iparka # 2010.09.23. 17:37

Köszönöm szépen, kovacsz.

pa57 # 2010.09.23. 19:00

Én nem értem. 1-2 óra alatt felolvassák neki/elolvastatják vele az egész ügyet ?

Ebből nekem a jön le, hogy eléggé megnehezítik a lehetőségét arra, hogy érdemben reagálhasson olyasmikre, amik változtathatnak az ügy állásán és még nem hallott róluk előtte. Magyarul az egész kb .semmit se ér ..

kovacsz # 2010.09.23. 19:06

Viszont ha lesz vádirat lehet miből készülni a tárgyalásra. Azért ez valami.

iparka # 2010.09.23. 19:30

És ha én odamegyek és minden egyes dolognál agilisen, határozottan kérem, hogy szájbarágósan mondja el és igenis hagyja hogy mindenre reagáljak ?
Van jogom minél több időt kérni, tételesen végigmenni mindenen?
Vagy szólnak egy máfél -két óra után, hogy szevasz haver, ennyi időd volt ?

kovacsz # 2010.09.24. 07:15

Senki nem mond neked semmit, te olvashatod az iratokat, majd ha végeztél elmondhatod az észrevételeket, indítányokat.
Valóban, olvasási sebességtől és iratmennyiségtől függően ez akár több óra is lehet.

iparka # 2010.09.24. 13:28

Köszönöm, kovacsz.

iparka # 2010.09.24. 17:44

ja! Azt is észrevételezhetm , ha egy tanú állítása szerintem nem igaz ? vagy legalább azt, hogy neincs rá semmi bizonyíték ami alátámasztaná ?
nem tudom, vádolhatok-e valakit hamis állítással, és ha igen, hogyan lehet ezt megfogalmazni diplomatikusan, a vádaskodás elkerülése érdekében.

kovacsz # 2010.09.24. 20:01

Az az ellentmondás már nagy valószínűséggel fel lesz oldva egy szembesítéssel.

Dr.Attika # 2010.09.25. 08:02

Ezt nem szabad iratismertetéskor, hogy ott olvasgatod. Másolatot kell kérni minden iratról az iratjegyzék szerint. Haza kell vinni , nyugodtan áttanulmányozni és ezt követően kell észrevételt tenni. A bírósági szakban is jól jön, hogy ugyanaz az akta van a terheltnél, mint a bírónál vagy az ügyésznél. Ráadásul ingyenes a történet.

kovacsz # 2010.09.25. 08:50

Haza kell vinni , nyugodtan áttanulmányozni és ezt követően kell észrevételt tenni.

Ja, iratimertetés után akár egy órával már az ügyészségen lehetnek az iratok.

végrehajtó1 # 2010.09.25. 08:59

Ja, iratimertetés után akár egy órával már az ügyészségen lehetnek az iratok.

Ezt te sem hiszed..:)

Majd talán akkor ha Pintér ahogy tegnapi hiradóban igérte: "...rendet kell tenni a rendőrségen is..."

kovacsz # 2010.09.25. 09:02

Nem hiszem, tudom.

kovacsz # 2010.09.25. 09:15

Még pontosabban, az iratismertetést követően a jkv. lezárásra kerül, és nincs idő meghatározva arra, hogy meddig lehet észrevételt tenni. Az viszont kötött, hogy 15 napon belül az ügyészségen kell az iratoknak lennie. ( Azaz 0 perc és 15 nap között a rendőrség szabadul a nyomozati iratoktól, az ügyészségre történt átadást követően pedig az észrevételt legfeljebb postázzák az ügyészségnek, hogy csatolják az iratokhoz.)

iparka # 2010.09.25. 11:38

Köszönöm a válaszaikat. Akkor esetleg - ha ennyire változó, hogy adnak-e elég időt vagy sem - köztes megoldás lehet hogy helyben reagál az ember, amire tud, ill. a másolatokat elkérve pár napon belül kiegészíti az észrevételeit és elpostázza. Ez lehetséges ? Postázni a rendőrségre vagy ügyészségre vagy mindkét helyre kell ? Vagy inkább személyesen bevinni valahova ? Az ügyészség címét a konkrét ügyész nevével honnan lehet megtudni ?

kovacsz # 2010.09.25. 18:51

Ez a jobbik megoldás, postázni pedig a rendőrségre.

iparka # 2010.09.26. 11:10

Köszönöm.

Andris85 # 2010.09.26. 14:13

Igaz a hozzászólás.

Volt büntető eljárás ellenem is, tiszta zagyvaság volt az az egész...el voltak írva a tárgyi bizonyítékok mérete, a dvd-re kiírt dátum nem volt jó, a dvd-tartalmaként szolgáló videófelvétel dátuma csak 1 évvel tért el a felvétel és az elkövetés dátuma között, mind-mind jeleztem, de SENKI nem foglalkozott vele. Az antropológusi szakvéleményt figyelmen kívül hagyták, a felvételen szereplő személyről....kom-eszt megyében ne kerülj bíróság elé. Az ügyészség szintén elég fals....ha vádaskodni akarnak, akkor azt csinálják keményen, igérgetnek is, de foganatja nincs a dolognak. Csak az 1szeri bűnelkövetőkkel bánnak keményen. Talán a 3csapás....de ki tudja, ahány megye, annyi féle jogértelmezés és jogalkalmazás....

iparka # 2010.09.26. 14:31

Egyébként elítéltek aztán vagy megszünteték az eljárást ?
Bíróságra is eljuott az ügyed ?

Sajnos én is átlag állampolgár vagyok és egy hülye ügyben
most vádolnak, pedig azon túl, hogy néha nincs bérletem elsején , nagyobb bűnt nem követem még el..

A_Mester_Sikolya # 2010.12.04. 20:35

szép estét!
az itt a nagy kérdésem, hogy amikor megtörténik az iratismertetés, a nyomozati szakasz végén, akkor arról tájékoztatják a sértettet? és rögtön ezután ő is kikérheti, akár még a gyanúsított vallomását is? vagy egyáltalán mikor teheti meg a sértett?